היקף ההשקעה בתחום איכות הסביבה בעולם, כולל מוצרים ושירותים, הוא 570 מיליארד דולר לשנה, כאשר כשליש מסכום זה מוצא מדי שנה על טכנולוגיות סביבתיות. כך עולה ממחקר שפרסם ביולי 2003 מוסד שמואל נאמן שליד הטכניון. על-פי המחקר, שוק איכות הסביבה הגלובלי הוא שוק יציב, הגדל מדי שנה בקצב שבין 1% במדינות מפותחות ועד 8% במדינות המתפתחות. זהו שוק גדול פי 14 משוק הביוטכנולוגיה - בו היקף הסחר 40 מיליארד דולר לשנה; וגדול פי 15 משוק הננו-טכנולוגיה - בו היקף הסחר 38 מיליארד דולר לשנה.
השוק הסביבתי העולמי כולל תשתיות חיוניות הנדרשות לקיומו של האדם ולרווחתו, לרבות ייצור אנרגיה נקייה ואנרגיה מתחדשת; ניטור ובקרת זיהום אוויר; הפקת מים ואספקתם; טיהור שפכים וניצול תוצריהם; טיפול מתקדם בפסולת עירונית ומסוכנת ועוד.
השוק הסביבתי כולל גם טכנולוגיות המאפשרות שימוש בתחליפים לחומרי דישון והדברה, נוזלי קירור ודלקים המסוכנים לאדם או לסביבה. זהו שוק עתיר ידע המספק מערכות ניהול וטכנולוגיות לצמצום פליטת מזהמים והפחתת סיכונים, לניצול מושכל ויעיל של משאבים, לייעול תהליכי ייצור ולשיקום מערכות אקולוגיות.
השוק הסביבתי הגלובלי הוא שוק הגדל בהתמדה והוא נשלט על-ידי ארה"ב - 37%, אחריה אירופה - 30%, יפאן - 18% ושאר המדינות 12%. על-פי המקובל בהערכות מסוג זה, עלייה של 10% בצמיחה הלאומית תביא לעלייה של 3% בדרישה לשירותים ולהשקעות בטכנולוגיות סביבתיות.
השווקים הסביבתיים המתפתחים כיום בעולם הם בעיקר באמריקה הלטינית, מזרח אירופה, והמזרח הרחוק, לא כולל יפאן. על-פי המחקר, פיתוח שווקים לטכנולוגיות סביבתיות במדינות אפריקה ייתכן רק בתמיכת גורמי מימון כמו הבנק העולמי או קרנות בינלאומיות.
התחומים המובילים היום בשוק הסביבתי, ובכלל זה גם את מאמצי הפיתוח, מתמקדים בנושאים הבאים: שנוי האקלים והתחממות כדור הארץ - לרבות תחומי האנרגיה החלופית, מימן, תאי דלק, אנרגיית רוח ועוד.
בנוסף, מתעסקים בהגנה על הקרקע - לרבות טיפול בקרקעות מזוהמות, ניטור קרקעות, מניעת מידבור, מניעת סחף והרס קרקעות, שימור אקוסיסטמות, פיתוח ושימוש בשיטות אגרו-אקולוגיות לשימור קרקעות.
ייצור וצריכה בני קיימא, הוא נושא פיתוח נוסף - לרבות טכנולוגיות לטיפול בפסולת (כולל פסולת מסוכנת), מיחזור והשבת משאבים, תהליכים, חומרי גלם ומוצרים "נקיים" כולל ננו-טכנולוגיות.
תחום המים מפותח גם הוא - לרבות מערכות טיפול במים ובשפכים, ניטור, השבת מי גשם ומי שטפונות, חיזוי ומניעת הצפות. לשוק הישראלי יש פוטנציאל רב להתפתח בתחום הטכנולוגיות והשירותים הסביבתיים בשל מספר יתרונות. הימצאותה של ישראל בחזית העולמית של הטכנולוגיה הסביבתית היא יתרון ראשון. העובדה, כי חברות ישראליות כבר עוסקות בתחומים שונים המשיקים לתחום הסביבתי כגון: חקלאות, מים, הנדסה אזרחית, עשויה לעזור.
יתרון נוסף היא העובדה שלישראל מגוון הסכמי סחר ייחודיים, העשויים לאפשר חדירה לשווקים מגוונים.
כבר היום מייצאת ישראל מוצרים ושירותים סביבתיים בהיקף של 300 מיליון דולר לשנה. עפ"י המחקר יש פוטנציאל להגביר את היקפי הייצוא ולהוסיף מקומות עבודה רבים על בסיס צורכי השוק הסביבתי הגלובלי והיכולות הישראליות. השוק הישראלי סובל גם ממספר חסרונות שהבולט בהם הוא קוטנו של השוק וחוסר המודעות לפוטנציאל העולמי הקיים. על-פי המחקר, בישראל אין מערכת מעודדת ותומכת לתעשייה, מחקר, פיתוח ושיווק של טכנולוגיות, שירותים וידע סביבתי.
לטענת החוקרים, התמיכה הקיימת נמוכה באופן משמעותי מהמקובל בארצות אירופה וכמובן החיסרון המאפיין את המדינה בכלל, המצב הגיאופוליטי השביר.
תוכנית החממות הטכנולוגיות, הממומנות בידי משרד המדען הראשי במשרד התמ"ת, מהווה כלי לסינון ופיתוח רעיונות מקוריים בעלי ישימות טכנולוגית וכלכלית.
על-פי המחקר, בתום עשר שנות פעילות, 10% בלבד מתוכנית החממות עסקה באנרגיה ואקולוגיה. בתחום זה 33% מהרעיונות מקורם במכון אקדמי/מחקרי לעומת 49% בשאר התחומים. הסכום השנתי הממוצע לפרויקט היה 236 אלף דולר בעוד שבתחום האנרגיה והאקולוגיה היה הממוצע 180 אלף דולר בלבד. שיעור המימון המתקבל מהמדען הראשי מגיע ל-64.6% בכלל הפרויקטים לעומת 58.4% בתחום האקולוגיה.
יחד עם זאת מציינים עורכי המחקר, כ-30.3% מהמימון מגיע משותפים אסטרטגיים בתחום האקולוגיה לעומת השתתפות של 10.9% בכלל הפרויקטים.
לדברי יצחק גורן ממוסד שמואל נאמן, קיימת בידי ישראל היכולת המוכחת, המחקרית והמעשית בתחום החקלאות הסביבתית על כל והיבטיה. לישראל תדמית של מדינה יצירתית בעלת יכולות מחקר, המצאה, פיתוח, יזמות ויישום. קיימים כיום רעיונות, פיתוחים טכנולוגיים, וטכנולוגיות מוכחות בשלבים שונים של פיתוח ומסחור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.