{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: איתי דמתי, דורון סומך
משקיעים: אקסל, אלף, TLV פרטנרס
שנת הקמה: 2019 עובדים: 50 גיוסי הון: 70 מיליון דולר
הבנקאות, כפי שאנחנו מכירים אותה, לא השתנתה הרבה במשך מאות שנים. בנקים גדולים עדיין מחזיקים במרבית ההון, ומחלקים אותו בחזרה לציבור באמצעות אשראי, הלוואות ומשכנתאות. אבל לטרנד פיננסי חדש הצומח בשנה האחרונה יש סיכוי לשנות זאת מהיסוד. גל חדש של חברות פינטק מאפשר לכל חברה להציע שירותים בנקאיים ישירות ללקוח, במה שמכונה Embedded Finance, ומפרק לגורמים את מה שאנחנו קוראים לו בנק לשורה של שירותים שניתן להטמיע באינספור דרכים באפליקציות ובאתרים.
יוניט (Unit) הישראלית, סטארט-אפ צעיר ובועט בן שנתיים, היא מהספקיות המובילות של טכנולוגיה שכזו. הקימו אותה איתי דמתי ודורון סומך, ממייסדי חברת טכנולוגיית המסחר הישראלית לברייט, ששמו לב לשינוי חד בתעשייה. "בדור הראשון של חברות הפינטק - כמו צ'יים או לנדינג קלאב - התמקדו במוצר פיננסי אחד או שניים שהוגשו באופן דיגיטלי, אבל הבנקים שהיה להם את יתרון הגודל והכוח המשיכו לפעול לצידן. בגל השני, חברות במגוון תחומים - כמו שופיפיי, אובר או ליפט - משיקות מוצרים פיננסיים משלהן", מספר דמתי.
יוניט מתמקדת במגזר העסקי, ומאפשרת לחברות להציע שירותים בנקאיים לעסקים אחרים או לעובדים שלהן. באמצעות יוניט, למשל, פלטפורמת גיוס ההמונים הגדולה אנג'ליסט החלה להציע לסטארט-אפים המגייסים הון דרכה חבילת מוצרי בנקאות הכוללת חשבונות עו"ש, כרטיסי אשראי, העברות כספים וניהול כספי השקעות.
פלטפורמה אחרת, שירות הפקת הקבלות והדוחות הפיננסיים Invoice2Go, המשרתת מיליוני עסקים קטנים בארה"ב, השיקה באמצעות יוניט שירות חשבונות בנק לעסקים המחובר למנגנון הפקת הקבלות ומאפשר העברת מט"ח ותשלומים מהירים יותר ללקוחות בהתבסס על מועדון לקוחות ייעודי. לאנס, בנק דיגיטלי ישראלי-אמריקאי המתמחה בפרילנסרים, מציע באמצעות יוניט חשבון עו"ש עסקי שמסייע בהפקת תלושי שכר, בתשלום מסים ובהפרשה לחיסכון כספי אוטומטי באמצעות אלגוריתם חכם.
אחרי שהחלה את 2021 עם אפס מכירות, יוניט מסיימת את השנה עם מומנטום בלתי נתפס: קצב מכירות שנתי שינוע בין 5 ל-10 מיליון דולר, שמגיעים מדמי מנוי חודשיים ללקוח ומעמלה על כל עסקה שיוניט מעבדת. רק בחודשים האחרונים הוכפלה כמות העסקאות שהחברה מעורבת בהן פי עשרה, ההפקדות צמחו פי ארבעה, ומספר החשבונות והכרטיסים צמחו פי שישה.
יוניט לא לבד בתחום הפרטת שירותי הבנקאות. מתחרים בה שירותים מובילים אחרים כמו Rails Bank ,Aion Bank ואפילו בנקים מסורתיים שפיתחו שירותים דומים כמו די.בי.אס, גרין דוט או סטנדרט צ'ארטר. אבל ההתמחות שלה הופכת את המוצר לכדאי יותר להטמעה ללקוחות: יוניט משמשת כערבה לעמידה של הלקוח שלה בתנאי הרגולציה הנוקשים של הפיקוח הבנקאי והפיננסי. היא גם גייסה לשורותיה את אמנדה סווברלנד, בנקאית אמריקאית בכירה בתחום הרגולציה ששימשה כמנהלת הסיכונים של כמה בנקים גדולים וחברות פינטק.
"חברות רבות בתחום ברחו מלטפל ברגולציה, אבל דווקא ההתמקדות בה הפכה חברות כמו פייפאל וטוויליו לענקיות בתחומן", אומר דמתי. הדבר משתקף בכך שרבע מ-50 עובדי החברה עוסקים בתחום עבור לקוחות החברה. "במקום ש-2,000 חברות יגייסו יחד 10,000 מנהלים לעמידה ברגולציה, חברה כמו יוניט עם 50 עובדים יכולה לעשות זאת ביעילות רבה יותר עבורן".