{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: ליאור יוגב, יניב זכריה ואורי כץ
משקיעים: בלאמברג, Team8, Key1, יוקלידיאן והמילטון ליין
הון מגוייס: 150 מיליון דולר
שנת הקמה: 2018 עובדים: 120 מיקום בארץ: תל אביב
בלילה אחד לפני כעשור הושבתה בבת אחת כל מערכת הניהול של קרנות הנאמנות ושל הקרנות הפנסיוניות בבנק אוף ניו יורק-מלון. במשך שבוע שלם התקשתה הקרן להציג ללקוחותיה נתוני אמת לגבי חשבונותיהם, מצב שגרם לה מבוכה רבה וגרר התנצלות משפילה מאחת מספקיות התוכנה הגדולות בתעשייה, סאנגארד. זו האחרונה הייתה בדרכה להירכש על ידי החברה הגדולה בעולם לניהול קרנות פיננסיות בארה"ב, FIS, בתמורה ל-5 מיליארד דולר.
עשור לאחר מכן, נפחי המסחר מתקרבים לשיא של כל הזמנים והמדדים נהנים מביקוש גבוה בהשקעות, אך נראה שהתוכנות המנהלות טריליוני דולרים בפעולות מסחר ובתיקי השקעות עדיין שייכות למאה הקודמת. מבין מערכות ההפעלה הגדולות כיום לתחום הניהול הפיננסי, שצמחו בשנות השמונים והתשעים, FIS היא הגדולה שבהן, לצד שחקניות ותיקות אחרות כמו סימקורפ ו-SS&C. כולן דורשות צי של מתפעלים ואנשי תחזוקה, ותובעות פעולות גיבוי מורכבות שדורשות שעות מפרכות של עבודה בלילות ובסופי שבוע.
ליאור יוגב, בנקאי השקעות בגולדמן זאקס בעברו שחי מספר שנים בניו יורק, זיהה את הפירצה בשוק. יחד עם עמיתיו יניב זכריה, שניהל את מרכז הפיתוח הישראלי של סיילספורס, ואורי כץ, שהיה ראש מחלקת האלגוריתמים בחברת טיפרנקס, הם הקימו מערכת שחיה כולה בענן המחשוב, ומציעה דרך חדשה וידידותית יותר לנהל את כספי העמיתים. כנקודת מוצא בשיווק המערכות שלהם, הם החלו דווקא מהתחום שבו כשלה סאנגארד לפני עשור: האפשרות לגבות את שווי התיקים הפיננסיים בענן ובאופן רציף. ההימור הזה השתלם להם, כיוון שכיום נחשבת פאנדגארד למערכת ההפעלה הצומחת בוול סטריט לניהול קרנות נאמנות, תעודות סל, קרנות גידור, מוצרי ביטוח ופנסיה. העלות הנמוכה שלה ביחס למערכות הותיקות מאפשרת לעמוד בלחצי התחרות ולהוריד את דמי הניהול של רבים מהן, שעד לאחרונה ממש עמדו על מעל לאחוז אחד.
כעת נהנים בחברה הישראלית מהגאות בוול סטריט ומהנהירה אחר תעודות סל ומדדים, כמו S&P 500, למשל. פאנדגארד החתימה כמה מקרנות הענק של וול סטריט, כאלה שמנהלות 100 מיליארד דולר ומעלה, וחשפה בינתיים רק שני שמות שהסכימו לכך - סיטי וסטייט סטריט. היא צירפה אליה סביב שולחן המשקיעים כמה קרנות ענק כמו המילטון ליין ו-Key1 של יוצאי גולדמן זאקס, שהובילו בה השקעה של 100 מיליון דולר בחודש שעבר לפי שווי של כ-400 מיליון דולר, כך על פי ההערכה. קרן הענק צ'ארלס ריבר מסייעת להפיץ את המוצר בקרב שחקניות הענק.
הגאות במסחר והפעילות הפיננסית בשנה האחרונה העלו את החברה על הגל. לפי ההערכה, הכנסותיה עולות באופן מתואם לעליות בפעילות קרנות הנאמנות, תעודות הסל ותכניות הביטוח אותן היא מנהלת - אם כי בשיעור נמוך יותר. בהתאם לכך, גם כשהשוק יורד היא סובלת מירידה בביצועים בשיעור נמוך מעט יותר.
בינתיים, החברה צומחת במהירות ומכפילה את הכנסותיה מדי שנה. קצב ההכנסות השנתי שלה עומד על פחות מ-20 מיליון דולר ובסביבת החברה מאמינים כי היא תמשיך לצמוח בקצב מהיר בהתחשב בגודל השוק - שווי המתחרה FIS עומד על כ-42 מיליארד דולר - ובחוזים הגדולים אליהם ניתן להגיע בו. השוק שעומד לרשותה, מוסדות פיננסיים גדולים המנהלים 100 מיליארד דולר ומעלה, קטן יחסית וכולל רק 400 שחקנים, אך כל חוזה שכזה מגלם הכנסות אפשריות של עשרות מיליוני דולרים לתקופה שיכולה להימשך אפילו עד 20 שנה.
מלבד מספר השחקנים קטן, עומדים בפני פאנדגארד אתגרים לא פשוטים: עליה לשווק את המערכת שלה לגופים גדולים ושמרניים באמצעות תהליכי מכירה ממושכים, שבסופם היא נדרשת להחליף מערכות קריטיות שפעילות עשרות שנים ללא שינוי. עם זאת, המגמה בעולם הפיננסי ברורה: גיל הפרישה עולה, מספר החוסכים לפנסיה רק הולך וגדל, ואיתו המגוון ביכולות המסחר גם לנכסים מסוכנים יותר או פחות. בשנתיים הקרובות מתכוונת פאנדגארד לבצע קפיצת נחשול גם לשוק האירופי, לאחר הצלחה מסוימת בניו יורק ובבוסטון.