כיוון חקירה מרכזי של המשטרה: בכירים ברשות המסים השתמשו בחברי מרכז ליכוד כמאכערים

(עדכונים שוטפים) - לפי החשד, ביקשו בכירי הרשות לקדם, באמצעות הדרג הפוליטי, את המועמדים שלהם במכרזים פנימיים של הרשות * החוקרים: "אם בן-גור, יו"ר פלאפון לשעבר, מבהיר לבכירים ולזוטרים ברשות המסים שהם ממונים בחסותו, ואותם בכירים וזוטרים פועלים בהתאם - לא מדובר בהמלצות תמימות"

סקר גולשי גלובס
האם תיתכן בישראל שערורייה, בה מקבלים בכירי רשות המיסים שוחד מאנשי עסקים פרטיים?
לא. המשטרה סתם ממהרת לספר לתקשורת
ברור שכן. המערכת השלטונית כאן מושחתת מיסודה
אולי. אבל, לא בהיקף הענקי המצטייר כרגע

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ונציב שירות המדינה, שמואל הולנדר, ישקלו בקרוב להשעות מתפקידם את בכירי רשות המסים ואת שולה זקן, מנהלת לשכת ראש הממשלה. זאת, לאחר שימצו את האפשרות להטיל עליהם הגבלות ע"י בית המשפט.

במשרד המשפטים אמרו היום, כי "בהתאם להתפתחויות החקירה, יישקל הצורך בנקיטת הליכים מינהליים, כולל האפשרות לנקוט הליכי השעיה".

ל"גלובס" נודע, כי אחד החשדות שחוקרת המשטרה נוגע לכך, שבכירים ברשות המסים השתמשו בחברי מרכז ליכוד כמאכערים, כדי שידאגו לקדם באמצעות הדרג הפוליטי את המועמדים אנשי שלומם במכרזים פנימיים של הרשות.

בית משפט השלום בת"א האריך אמש (ג') בשישה ימים את מעצרו של מצא, החשוד בעבירות של לקיחת שוחד, מתן שוחד, מירמה והפרת אמונים, סיוע לקבלת משרה שלא כחוק ומירמה. מצא נעצר אמש עם 21 חשודים אחרים, ובהם בכירי הרשות בעבר ובהווה ואנשי עסקים.

14 מהנחקרים הובאו אמש בזה אחר זה לאולמו של שופט המעצרים התורן, מרדכי פלד. חוקרי יאח"ה, רפ"ק חיים ארביב ופקד דובי שרצר, טענו כי ג'קי מצא איפשרו לקובי בן-גור ויורם קארשי להשתלט על מערך המינויים ברשות.

לדבריהם, כשנשאלו ע"י הסניגור, עו"ד נבות תל-צור, באיזה שוחד וטובות הנאה מדובר, השיבו: "טובת הנאה אינה נמדדת בכסף בלבד, ולכן מינוי אפילו שלו, כשלעצמו, אם הוא נעשה בדרך פסולה יכול להוות שוחד".

עוד טענו, כי חומר החקירה אינו כולל סתם התרברבויות של בן-גור וקארשי כאילו הם שולטים ברשות, אלא החומר מבסס "תופעה של הפקעת שיקול הדעת או הסמכות". לדבריהם, הם אינם בוחנים האם המינוי ראוי. "מאוד יכול להיות שאדם מאוד מוכשר מונה לתפקיד מסוים, אבל אם הוא מונה באמצעות כוחות פסולים, המינוי עצמו יהיה פסול".

לקיחת השוחד, הסבירו החוקרים, מתבטאת בכך שמצא ידע שהמינוי שלו למנהל הרשות בא למעשה עבור אינטרסים של אנשי עסקים, מתוך ציפייה שהוא יסייע להם בהמשך. מתן השוחד התבטא בכך, שמינה אנשים בתוך רשות המסים, כשהוא והם יודעים שהם מתמנים במטרה להגשים אינטרסים של אנשי עסקים.

השופט פלד קבע, ש"החקירה העלתה ממצאים קשים וחמורים באשר להתנהלות רשות המסים, המעלים חשדות סבירים נגד מצא, כי פעל במעורבותם של אחרים מחוץ לרשות - (יורם) קארשי ו(קובי) בן-גור, תוך שהפר את האמון שניתן בו כראש הרשות וביטל את שיקול דעתו".

פרקליטו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, טען שמדובר בשתדלנות מבחוץ ותו לא, כאשר מצא נועץ גם באחרים, בעיקר בכל הנוגע למינויים, ולאחר מכן גיבש את דעתו ופעל כדין. פלד דחה את הטענה. "מדובר בהתנהגות שמגלמת פגיעה בטוהר המידות מצד ראש הרשות, שהופקדו בידיו סמכויות רחבות ביותר ועוצמה רבה. מסתבר, כי החשוד ניצל את האמון הרב שניתן בו, והפך במידה רבה לעושה דברם של אחרים מחוץ לרשות".

שולה זקן חשודה בעבירות של שוחד, מירמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט. לטענת המשטרה, במהלך 2006, בתפקידה כראש לשכת אולמרט כשר אוצר וכרה"מ, היא התערבה באופן פסול ביחד עם גורמים אחרים, במינויי בכירים ברשות המסים ובמשרדים ממשלתיים אחרים.

על-פי החשד, היא ואחרים גם ניסו לשבש את החקירה המתנהלת ברשות המסים בעניינו של אחד ממקורביה, וקיבלה טובות הנאה עבורה ועבור בני משפחתה תוך עשיית שימוש פסול בתפקידה וניצול מעמדה. פרקליטה, עו"ד מיכה פטמן, אמר כי היא הופתעה מהפרשה וכי "שולה זקן לא הביאה למינויים ברשות המסים".

מעצרו של מנהל רשות המסים הקודם, איתן רוב, הוארך ביומיים. הוא חשוד בתיווך במתן שוחד, בסיוע לשוחד ובמירמה. חוקרי המשטרה טענו, כי "השפעתו של קובי בן-גור החלה עוד בתקופתו של רוב והמשיכה בתקופת מצא. רוב ידע היטב מה בן-גור עושה ברשות, ולעיתים אף סייע לו. הוא גם העביר מסרים לג'קי מצא, בדבר דברים שבן-גור מעוניין שמצא יבצע".

לטענתם, רוב ניצל את מעמדו והשפעתו וכן את העובדה שחלק מהעובדים היו חייבים לו את מינויים, וכך פנה אליהם כדי שיתערבו במינויים לפי רצונם של בן-גור ואחרים. בנוסף, הוא ניסה להפחית שומות של נישומים.

השופט פלד קבע, כי "הוצג חומר חקירה רב לגבי אופן וצורת התנהלותו של רוב, המצביע על קיומו של חשד סביר", כשחלק מהחשדות מתייחסים לתקופה בה רוב עמד בראש רשות המיסים.

עם זאת ציין השופט, שאינו יכול להתעלם מטענת סניגורו, עו"ד יהודה וינשטיין, לפיה רוב פעל לעיתים מתוך קידום אינטרסים שהוא חשב שראוי לקדם אותם, וכן שהוא פעל מול גורמים רבים ברשות כחלק מעיסוקו הנוכחי.

מעצרו של שמואל בוברוב, סמנכ"ל בכיר למינהל ומשאבי אנוש ברשות, הוארך בארבעה ימים. לטענת המשטרה, הוא פעל בשליחותו של קובי בן-גור, ומינה אנשים בלתי כשירים לתפקידים שונים. במקרים אחרים, הוא פעל להגשים את בקשותיו של בן-גור, בתיאום עם ג'קי מצא ובאישורו.

"הוא מחובר ללב ליבו של העניין", טענו רפ"ק חיים אביב ופקד דובי שרצר. לדבריהם, השוחד שלקח בוברוב מתבטא בכך שהוא מרגיש שקובי בן-גור חייב לו כשהוא מבצע את המינויים שהוא חפץ בהם. הם ציינו, שיש נגד בוברוב תיק פלילי פתוח, שמעכב את קידומו.

השופט פלד קבע, כי החקירה העלתה חשדות רבים נגד בוברוב, אשר מיוצג על-ידי עורכי הדין רותי ליטבק ומוטי לזר. הוא חשוד "שפעל על סמך שיקולים זרים ושורה של מהלכים ברשות המסים, תוך מעורבות פסולה בתכלית לגבי מינויים שונים של בעלי תפקידים בכירים וזוטרים, תוך שהוא מקבל הנחיות מבן-גור בנוגע לחלק הארי של הפעילות".

רו"ח גידי בר-זכאי, סמנכ"ל תחום מקצועי ברשות המסים, שוחרר ליממה כדי להביא לתא המעצר מזרן אורטופדי, ומהיום הוא ישהה במעצר עד ליום ראשון.

מעצרו של סימו טובול, אחד מאנשי העסקים הירושלמים המוכרים, הוארך בשישה ימים. המשטרה טוענת, כי מס הכנסה מנהל חקירה גלויה נגד חברה שבשליטת טובול ואחיו, בחשד להעלמת מס של 12 מיליון שקל.

השופט פלד קבע, כי חומר החקירה מעלה חשד סביר שטובול "ניצל את קשריו עם יורם קארשי ועם שולה זקן אחותו, מנהלת לשכת רה"מ, על-מנת להשפיע על מהלך החקירה, בדרך של הפעלת ראש רשות המסים, על-מנת שזה יפעיל את השפעתו על צוות החקירה ולאפשר לחשוד לקבל הקלות שאינו זכאי להן".

פלד הוסיף, ש"חשדות סבירים אלו מגובים בחומר החקירה שהוצג לעיוני", וכי טובול כבר פעל בניסיון לשבש את החקירה.

מעצרו של איש העסקים קובי בן-גור, לשעבר יו"ר פלאפון, הוארך בתשעה ימים. המשטרה טוענת, כי "חלקו גדול מאוד בפרשה". סניגוריו, עוה"ד משה ישראל ואייל בסרגליק, טענו שהוא נשאל לדעתו ביחס לאנשים מסויימים שאמורים להתמנות והשיב.

החוקרים דחו את הטענה. "אם בן-גור מבהיר לבכירים ולזוטרים ברשות המסים שהם ממונים בחסותו, ואותם בכירים וזוטרים מאמינים לזה ופועלים בהתאם, לא מדובר בהמלצות תמימות. ככל שהכמות גדולה יותר, ככה העניין חמור יותר". לדבריהם, לבן-גור "יש השפעה רבה ביותר על עדים וחשודים בתיק".

השופט פלד קבע, כי "מעורבותו בנעשה ברשות המסים היתה עצומה. מדובר במעורבות עמוקה בתחומים רבים ומגוונים. התערבות זו נגעה בין השאר לעניין מינויים של תפקידים בכירים ביותר וגם בכירים פחות". חומר החקירה, ציין השופט, "מעלה חשד סביר ומעבר לו".

מעצרה של גלית שמחון, יועצת מקצועית למנהל הרשות, הוארך בארבעה ימים. המשטרה טוענת, כי למרות שהיא משרת אמון, הרי שמינוייה נכפה על ג'קי מצא ע"י קובי בן-גור. לדבריהם, היא היתה מודעת לפעילותו. "היא נותנת לו מידע אונליין וזה הופך אותה לשותפה לעבירות".

השופט ציין, שחומר החקירה מעלה חשד סביר בנוגע למעורבותה בנעשה ברשות וביחס לקשריה עם בן-גור.

מעצרו של יורם קארשי, אחיה של שולה זקן וחבר מועצת עיריית ירושלים, הוארך בתשעה ימים. המשטרה טענה, שהחקירה מעלה "תמונה עגומה של רשות הנתונה להשפעה פלילית של איש עסקים. קארשי חשוד ב-19 פרשות של שוחד, כשנתן לכאורה טובות הנאה "מסוגים שונים לאנשים שונים ברשות המסים", תמורת קידום מינויים.

סניגורו, עו"ד יאיר גולן, טען כי "יכול להיות שהוא הרים טלפון והמליץ על האנשים שחשב שמתאימים או שצריך לקדם. הוא הכחיש בתוקף שהוא קיבל תמורה כספית כלשהי, או הוא כרך פעולה כלשהי שעשה במתן תמורה".

השופט פלד קבע, שהחומר מעלה "חשד סביר כי קארשי, בצוותא עם אחרים, פעל והשפיע באופן מהותי על מהלכים רבים ברשות, ובכלל זה בתחום המינויים, תוך שהפעיל את השפעתו הרבה. חומר החקירה מעלה יותר מחשד סביר, כי לחשוד היתה השפעה יוצאת דופן על הנעשה ברשות המסים".