*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
מרב מיכאלי היא ח"כית מטעם המחנה הציוני, מקימת השדולה "עזרת נשים "לקידום מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בישראל, ופעילה בשדולת הנשים ובארגונים חברתיים. לפני בחירתה לכנסת היתה עיתונאית, מנחת טלוויזיה ושדרנית רדיו. נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, ניפגש עמה לשיחה על פעילות החקיקה עבור העצמאים בכנסת ה-20.
- גינדי: בכנסת ה-19 ייסדת את השדולה למען העצמאיות והעצמאים, ששמה לה למטרה לפעול להשוואת הזכויות והחובות של העצמאיות. מה הבשורה שאנו יכולים לבשר לעובדות והעובדים שהפכו בשנים האחרונות פחות ופחות "עצמאים"?
מיכאלי: "נקודת המוצא שלי היא שההחלטה להתפרנס כעצמאי או עצמאית כרוכה בנטילת סיכונים. אדם שבחר בדרך זו לוקח בחשבון אי-ודאות הקשורה בגורמים רבים, בין היתר, הסיכוי להצליח במכירת המוצר או במתן השירות שלו, עריכת החישובים הכלכליים הנכונים כגון האם הפער בין ההכנסות ובין ההוצאות יהיה כזה שיותיר לו רווח, וקשיים עקב נסיבות שאינן בשליטתו, כגון מצב ביטחוני, מיתון במשק וכיוצא בזה. למשק יש תועלת כלכלית גדולה מעבודתם של עצמאים ועצמאיות, ולכן ראוי שהמדינה תייצר רשת הגנה לעצמאים, בדומה למה שהיא מעניקה לשכירות ושכירים.
"הבשורה המשמעותית ביותר עד כה היא הצעת החוק שהגשנו יחד עם ח"כ גפני, להשוואת זכויות והפקדות סוציאליות לעצמאיות ועצמאים, באמצעות תלוש שכר של כל עצמאית לעצמה. מיום היווסדה שמה לה השדולה למטרה להשוות את הזכויות הסוציאליות לאלה של שכירות ושכירים כי עצמאיות ועצמאים הם גם עובדים בשוק העבודה. זאת בהמשך להישגים שהיו לנו בכנסת הקודמת בהם שותפות לחוק של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לביטול חישוב מס מאוחד לבני ובנות זוג והסכמה עם רשות המסים על נוהל שבו לא ישלחו עיצומים כספיים ללא התראה מראש".
- מהי הצעת החוק, הרפורמה או היוזמה שאם יתממשו תדעי כי קיימת את הבטחתך לאלו שבחרו בך לכנסת ה-20?
"ההבטחה שלי לבוחרות ולבוחרים היא לייצג אותן ואותם ואת האינטרסים שלהם מהרבה מאד בחינות, לא רק זכויות עצמאיות ועצמאים. אני מחויבת למאבק לשוויון, לשמירה על הדמוקרטיה הישראלית ולחתירה לשלום ובטחון. כחברת כנסת באופוזיציה, אני לא יכולה להתחייב להעביר חוק כזה או אחר, אבל אני מקווה שנצליח להעביר את הצעת החוק להשוואת זכויות והפקדות סוציאליות, שהיא בשורה חשובה לכל עצמאי ועצמאית".
- מיום הקמת השדולה נשאת את דגל השוואת מצבם של העסקים הקטנים למצבם של השכירים. אנחנו מבינים שגובשה הצעה מהפכנית שתאפשר זאת. מה עקרונות ההצעה וכיצד היא עשויה לשפר את מצבם של העצמאים?
"כאמור, מוצע לאפשר לעצמאים ועצמאיות להוציא תלוש שכר עבור עצמם, בדומה לתלוש שכר ששכיר מקבל מידי מעסיקו. תיקון החוק באופן הזה ישווה את מצבו של העצמאי לשכיר הן בנוגע להפקדות הסוציאליות והן בנוגע להגנות הסוציאליות הנוגעות לביטוח הלאומי (דמי לידה, מילואים, דמי אבטלה ופגיעה בעבודה). הוצאת תלוש שכר תאפשר לעצמאי להפקיד הפקדות סוציאליות ולמשוך אותן בתנאים זהים לשכיר (פנסיה, פיצויים ותגמולים), וכן תבטל את האפליה שקיימת כיום בכל הנוגע לדמי לידה ולימי מילואים, ותאפשר מתן דמי אבטלה".
"רואה בעצמאים קודם כל עובדים"
לבקשתך, מרכז המחקר של הכנסת בדק את מצבם של העובדים והעובדות העצמאים בישראל והתגלתה תמונה עגומה. בכל יום נסגרים עוד ועוד עסקים שפשוט אינם שורדים עקב הבירוקרטיה החונקת, כיצד את מתכוונת לפעול להסרת חסמים אלה שמאטים את צמיחת העסקים הקטנים?
"אני שותפה ליוזמות כמו הצעת חוק תשלום שוטף +30 לכל המאוחר ויוזמות אחרות שנועדו להקל על הבירוקרטיה ולייצר מקורות אשראי נגישים וטובים יותר לעסקים קטנים. אבל בעבודתי, אני מתרכזת בעצמאיות ועצמאים כעובדים, בקידום הזכויות הסוציאליות ובהגנה הבסיסית שמגיעה להן".
מצד אחד, העצמאי הוא נטול הגנות ומנגד מוטלות עליו עוד ועוד חובות, למעלה מ-40% מהעסקים הם גם מעסיקים, הנדרשים על פי חוק לממן את מטריית החוקים המקנה מכלול של זכויות לעובדיהם. מה דעתך על המגמה בחוקי העבודה לטובת השכיר/ה ובחלק מהמקרים על חשבון העצמאי/ת?
"כאמור, אני רואה את העצמאיות והעצמאים קודם כל ולפני הכול כעובדות ועובדים ואני מאמינה שחוקי עבודה, שנועדו להגן על עובדות ועובדים, חשובים ביותר. במקביל, אני מחויבת לטפל בחסמים ובקשיים שעומדים לפני עצמאיות ועצמאים כמעסיקים עם מאפיינים ייחודיים. אבל הדברים לא עומדים בסתירה זה לזה. הגנות על עובדים ועובדות צריכים לשרת את כל השחקנים בשוק העבודה, שעצמאים ועצמאיות הם גורם חשוב בו".
- יזמת ותמכת במספר גדול של הצעות חוק, ביניהן תשלום דמי מחלה של היעדרות עקב מחלת נכד והארכת החופשה השנתית לעובד. על פי הערכות, הצעות אלו, אם יתקבלו, יגדילו את עלויות המעבידים (שהם עצמאים) במיליארדי שקלים. וכן יזמת הצעה למניעת התעמרות בעבודה, שמדגישה אידיאלים חשובים של יצירת סביבת עבודה נעימה, אך עם זאת מעמידה את העובדות והעובדים בעמדת כוח המעניקה להם אפשרות לתבוע את מעסיקם לשלם 120 אלף שקל, האם תסכימי לייצג גם את העמדות הפחות פופולריות לגבי הצעות חוק המגדילות את חוסר האיזון בין העובדים והעובדות השכירים לבין העצמאים והעצמאיות?
"משום שאני הגשתי את הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה, חשוב לי להדגיש שעיקרה אינו 'סביבת עבודה נעימה'- אם כי זה דבר רצוי, כמובן. מטרת החוק היא למנוע את התופעה הרווחת של התעמרות בעובדות ועובדים: התעללות, השפלה טרטורים ועוד ועוד. אלה דברים שחייבים להפסק וחובתו של מעסיק לטפל באירועים כאלה ולעשות ככל יכולתו שלא ישנו. אין בכך כל הכבדה על המעסיק, להיפך: החוק נותן למעביד כלים למנוע את התופעה שגם מבחינתו היא מאד לא רצויה, כי מעבר לבעיה האנושית והמוסרית היא גם מביאה לנזקים כלכליים ניכרים למקום העבודה. ובאופן כללי, אני לא מקבלת את התפיסה של עובדים נגד מעסיקים ושל משחק סכום אפס. אני מאמינה בהבניית מערכת העבודה כך שהיא טובה יותר לכל השותפות והשותפים בה".