לעם הלבנוני אין הרבה סיבות לשמוח בימים קשים אלה. משבר כלכלי הוריד מתחת לקו העוני חלקים גדולים באוכלוסיה; משבר פוליטי מתמשך וחוסר יכולת להקים ממשלה בגלל דרישות חיזבאללה; חקירת הפיצוץ בנמל תקועה, גם היא בגלל וטו של חיזבאללה, והדבר מונע מתן פיצויים על ידי חברות הביטוח. בנוסף, ישנה כמובן מגפת הקורונה שגבתה קרוב ל-5,000 קורבנות.
לבנון נמצאת בסגר מלא מאז חג המולד, ורק לאחרונה החלו בהקלות על המסחר והלימודיים. בחודשיים האחרונים, חלה עלייה גדולה בתחלואה, ובתי החולים, השרויים במשבר תקציבי קשה, קורסים.
לכן התקבלה בשמחה רבה ההודעה של הבנק העולמי בחודש שעבר, לפיה יקצה עשרות מיליוני דולרים לרכישת חיסוני פייזר לכשני מיליון לבנונים (מתוך 6 מיליון). הבנק דרש מממשלת לבנון טבלת תיעדוף, וכבר בשלב הזה עלו בעיות ומאבקי הכוח. משרד הבריאות פרסם רשימה אחת, הנשיאות קראה לתיעדף אוכלוסיות אחרות, ושום רשימה לא הוכרזה כמחייבת. הבנק העולמי הגדיר בעצמו כי החיסונים ינתנו לצוותים רפואיים, לבני 65 ומעלה ולקבוצות סיכון רפואיות.
בפועל, יותר מ-30 אלף מנות חיסון של פייזר שהגיעו לפני שבועיים ניתנו לפי קריטריונים שקבעו הנהלות המוסדות הרפואיים או מאכערים ששלטו על מקטעים בשרשרת ההעברה.
לפי דיווחים בלבנון, בית חולים גדול בביירות קיבל כמה אלפי מנות, תוך התחייבות להקדיש 20% מהן לרשימת מקורבים שסופקה לו. במקורבים כללו פוליטיקאים, אנשי עסקים, בנקאים ואחרים. וכך החיסונים שהבנק העולמי שילם עליהם כאמור, נמכרים בפועל בכסף מלא ומופקע על ידי מי שמונו על ידי הממשלה לספק אותם לציבור.
עיתונאים ואנשי ציבור העלו דרישות להעביר את הפצת החיסונים לגופים אחרים, כמו הצבא, או הצלב האדום. אבל הממשלה, ממשלת מעבר מפוררת, מסרבת לכך. ההערכה הרווחת היא כי חלק מהשרים וחברי הפרלמנט שותפים בחברות היבוא, או שהם נהנים משוחד בתמורה לשמירה על המצב הקיים.
וכך יצא שרוב חברי הפרלמנט, כל שרי הממשלה וכמובן הנשיא וכל צוותו - חוסנו, והדברים נעשו מהמקפצה, בתחנת חיסונים שהוקמה בפרלמנט עבור הפוליטיקאים.
התוצאה היא שהבנק העולמי הודיע כי הוא משעה את מימון החיסונים, עד אשר תעמוד הממשלה בהתחייבויותיה. נציג הבנק העולמי האחראי על לבנון אמר כי יש להודות שהשלב הראשון של מבצע החיסונים נכשל. לדבריו, הדבר מעיד על אי-עמידתה של לבנון גם בדרישות אחרות של הבנק העולמי לרפורמות כלכליות. סגן יו"ר הפרלמנט, אלי פרזלי, תקף את הנציג ואמר שכוונות הבנק "קולוניאליסטיות" וקרא לגרש אותו מלבנון.
שר הבריאות חמאד חסאן, מינוי של חיזבאללה, ספג ביקורת קשה בתקשורת ובאחד משידורי ערוצי הטלוויזיה התפרץ עליו המגיש טוני ח'ליפה, כינה אותו "שקרן" ואמר כי טענותיו על הישגים במאבק בקורונה בדויות והם.
חיזבאללה ככלל נתפס בלבנון כאחראי למצבה של המדינה, כאשר הפיצוץ בנמל ביירות מהווה את ההוכחה המרכזית לכך. השחיתות במתן החיסונים מוסיפה עוד נדבך לכך. יותר ויותר עיתונאים ואנשי ציבור תוקפים את הארגון, שלשיטתם מחזיק את המדינה בת-ערובה בשם אינטרסים זרים ותחת הנחיות איראן. לא אחת ניתנת גם שם הדוגמה של מבצע החיסונים הישראלי, להוכחת הטענות נגד חיזבאללה, שמקדש את המאבק בישראל.
הממשלה הבטיחה חוק שיסדיר את החיסונים ויפקח על חלוקתם, עד אז, אין יותר משלוחים ואלה שכבר הגיעו ניתנו כבר ברובם. הבנק העולמי דורש כי החוק אם וכאשר יושג, ימומש בפועל ורק אז יחודש מימון החיסונים.
סוריה: הסיוע ישראלי, החיסונים רוסיים
תמונת מצב הקורונה בסוריה חלקית ביותר בשל היותה של המדינה במצב מלחמה. הנתונים הרשמיים מדברים על יותר מ-1,000 מתים, אבל הנתונים האמיתיים גדולים פי כמה.
סוריה נמצאת ברשימת המדינות העניות, שארגון הבריאות העולמי מנסה לדאוג להן לחיסונים מכספי תרומות של מדינות אחרות, במסגרת תכנית COVAX. אבל, בגלל שיתוף פעולה לקוי של השלטונות עד לפני שבוע הועברו מנות חיסון בכמויות קטנות מאוד לאזורים שאינם בשליטת אסד ודמשק. וכך קיבלו הכורדים בצפון מזרח המדינה כמה מאות מנות חיסון עבור הצוותים הרפואיים.
את התמונה הזו שינתה ישראל. במסגרת העסקה לשחרורהצעירה שחצתה את הגבול ברמת הגולן ונשבתה על ידי הסורים, הסכימה ישראל לשלם 1.2 מיליון דולר עבור חיסוני ספוטניק 5 הרוסיים. הסכום אמור להספיק לכ-200 אלף מנות חיסון. סוכנות הידיעות הרשמית סאנה דיווחה בשבוע שעבר כי משלוח ראשון הגיע לדמשק. הסורים הכחישו מעורבות של ישראל במהלך וטענו כי מדובר בסיוע של "מדינה ידידותית".
החיסונים הרוסיים קיבלו את אישור הממסד הרפואי במדינה, כאשר אחד מהראשונים להתחסן היה הנשיא אסד, התקשורת הקרובה לשלטון פרסמה צילומים של צוותים רפואיים ואנשים מבוגרים מתחסנים. הממשל הודיע כי הראשונים להתחסן יהיו לפי אמות המידה הרפואיות שפורסמו בעולם, אבל לפי דיווחים של ארגוני זכויות אדם חלק ניכר מהחיסונים יגיע למקורביו ולראשי הצבא.
משלוח אחר של חיסונים אמור להגיע מסין. מדובר ב-150 אלף מנות, עליהן דיווחה השגרירות הסינית בדמשק, במחווה לעם הסורי. המשלוח הזה טרם הגיע אבל גם כשיגיע, התשתיות הרעועות בסוריה לא יאפשרו איחסון שינוע וחיסון במספרים גדולים .
בסוף השבוע הודיע נציג ארגון הבריאות העולמי בדמשק, כי באפריל אמור להתחיל מבצע חיסונים במימון COVAX, לרבות באזורים שאינם בשליטת אסד. היעד הוא חיסון 5 מיליון סורים (מתוך 25 מיליון) בתוך כשנה. הוא הביע תקווה כי הגורמים השולטים באזורים השונים ישתפו פעולה עם המהלך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.