ככל שהחורף הולך ומתקרב, זו כבר אינה שאלה של "אם", אלא שאלה של "עד כמה": אחרי שנים של שגשוג וצמיחה, האיחוד האירופי נמצא כעת על ספו של משבר כלכלי. תושבי האיחוד האירופי, הגוש הכלכלי השלישי בגודלו בעולם, שבים בימים אלה מחופשת הקיץ שלהם למציאות כלכלית שונה מזו שאפיינה את העשורים האחרונים. המחירים עולים, החימום מתייקר, כוח הקנייה יורד, חברות־ענק מאיימות להפסיק ייצור או לפשוט רגל, שוקי ההון מדשדשים ונראה כי הממשלות והבנקים המרכזיים חסרי אונים בהתמודדות עם המצב החדש.
האיחוד האירופי בחר צד במלחמה שנפתחה לפני כחצי שנה על אדמת אוקראינה, והבחירה הזו משליכה עכשיו על מצבו הכלכלי. במצב העניינים הנוכחי באירופה, כל נסיעה ברכב הופכת להוצאה יקרה. חימום הבית מאיים לעלות אלפי אירו בשנה. מחירי המזון משתנים כמעט מדי שבוע. השכבות החלשות נאבקות לגמור את החודש. הצריכה הולכת ופוחתת. הממשלות נכנסות לגירעונות הולכים וגדלים בניסיון להגן על האזרחים, ומגלגלות את הבעיה לדורות הבאים, אך השינויים עדיין מתרחשים. בנייני ציבור מוחשכים, חלונות ראווה גם. הציבור נקרא להתקלח בזריזות ולסגור את הראוטרים בלילה. פוליטיקאים מתחילים להבטיח תרופות־פלא כלכליות.
האירו ירד השבוע לשפל מתחת לדולר
לפי רוב סוכנויות הדירוג, בנקי ההשקעות וכן יחידת המחקר של ה"אקונומיסט", יש כעת סיכוי רב יותר שיהיה מיתון באירופה החל מהרבעון הנוכחי מאשר שהיא תימנע ממנו. את היבשת הישנה תוקפת בימים אלו הסערה המושלמת: אינפלציה שהחלה עוד לפני המלחמה באוקראינה אך הפכה בגללה לאיום היוצא משליטה. משבר אנרגיה שכמוהו לא נרשם מאז שנות ה־70', ושאולי אף יגמד אותו בהשוואה היסטורית. דעיכה בפעילות הכלכלית העולמית, כולל בסין שהייתה יעד מפתח ליצוא אירופי, ובעיות בשרשראות אספקה שפוגעות בגלובליזציה שסייעה ליבשת לשגשג. יחד עם משבר האקלים, שהממשלות עדיין נאבקות להבין מה הדרך הטובה ביותר להתמודד אתו, המצב באירופה נראה עגום מתמיד.
המדדים החיוניים המשקפים מצב זה אינם טובים. קרן המטבע העולמית האופטימית בדרך כלל חתכה את תחזית הצמיחה של האיחוד בשנה הבאה, ואנליסטים אחרים מניחים מיתון שיימשך רבעונים רבים. מדדי מנהלי הרכש (PMI) של הכלכלות הגדולות באירופה מראים על כיוון אחד - ירידה בהזמנות וסימני כיווץ כלכלי. הדברים גרועים במיוחד בגרמניה, המנוע הכלכלי של היבשת, שמהווה קרוב לשליש מהתמ"ג של גוש האירו. אמון הצרכנים בה בשפל, 70% מהעסקים מאמינים שיהיה מיתון, וגם הממשלה מזהירה משנים קשות. כשגרמניה מתעטשת, אומר הפתגם, כל שכנותיה מרגישות את הקור. היא עדיין לא חולה, אבל הסימפטומים מתגברים.
המטבע המשותף, האירו, ירד השבוע מתחת לדולר ונשאר שם באופן עקבי, בפעם הראשונה מזה יותר מ־20 שנה. מדד סטוקס 600 המניות המובילות באירופה, ירד בשנה החולפת ב־12%, ונמצא כעת ברמה הנמוכה ביותר מול ה־S&P האמריקאי מאז שנת 2005. קרנות גידור הציבו הימורים במיליארדים על דעיכה כלכלית אירופית צפויה. הצעדים המוניטריים של הבנק המרכזי האירופי מוגבלים, הריבית בשוק האירו עדיין נמוכה בהרבה מזו בבריטניה או בארה"ב (או בישראל), ובמסדרונות הבנק בפרנקפורט דואגים ממשבר חוב חדש.
ביחד עם המחירים הגבוהים, שלא נראה שהם הולכים לשום מקום, נראה כי אירופה בדרך לסטגפלציה. השאלה, כאמור, הופכת להיות פחות אם יהיה משבר כלכלי ומיתון ברוב מדינות אירופה, אלא עד כמה עמוק הוא יהיה. "זה יכול להיות מיתון קל - עם צמיחה שלילית במשך רבעון או שניים, כולם מרגישים בסדר, חברות יכולות לשלם את החשבונות שלהן ואנחנו נעזור לתושבים לעבור את החורף", אמר גורם ממשלתי גרמני בכיר ל"פייננשל טיימס" בנימה אופטימית. ייתכן גם שההערכות הקודרות יתבדו מכוחם של האירועים, כמו למשל הפסקת אש באוקראינה.
אבל זה יכול להיות גם אחרת. התחזיות של "גולדמן־זאקס" ובנקי השקעות אחרים, מדברות על כשנתיים של דשדוש כלכלי, ועל אי־ודאות רבה שתלויה בעיקר בענייני עלות האנרגיה. "אנחנו מצפים למיתון בחורף הקרוב בשל מחסור באנרגיה ואינפלציה גבוהה באירופה. גם החורף הבא יהיה מאתגר, לכן אנו צופים אינפלציה גבוהה וצמיחה מדשדשת עד 2024", העריך הבנק האמריקאי.
"כל הנתונים מצביעים על התכווצות ברבעון השלישי של השנה לאיחוד", העריך אנליסט מ־P&S. "התמ"ג הגרמני אולי לא נפל ברבעון השני של השנה (המדינה רשמה 0% צמיחה, א"א), אבל הוא בטוח ייפול ברבעון השלישי", כתבה אנליסטית מ־Pantheon.
בדרך לחמישה עד עשרה חורפים קשים
הסיבה העיקרית, אך לא היחידה, היא המלחמה שמתנהלת סמוך לגבולות האיחוד, והעובדה שאירופה התייצבה לצד אוקראינה ונגד רוסיה. אירופה עוברת כעת תהליך מהיר אך כואב של הסטת מקורות האנרגיה שלה ממזרח (רוסיה) למערב (ארה"ב, קנדה, מדינות המפרץ וצפון אפריקה). ההסטה הזו תימשך זמן רב, ותהיה כרוכה אפילו בעיצוב מחדש של התעשייה ביבשת. מחירי האנרגיה הגבוהים יהפכו עסקים רבים ללא־רווחיים. השאלה היא איזו אירופה תצא מהליך ההסתגלות הזה.
בינתיים, למנהיגי מדינות אירופה אין הרבה מה לעשות מלבד להזהיר את הציבור מפני החורף הקרוב, ולהזכיר להם, שהם עושים זאת "למען מטרה נכונה". "צפויים לנו חמישה עד עשרה חורפים קשים", אמר ראש ממשלת בלגיה השבוע. "צפויים לנו חמש שנים של הסתגלות", העריך שר הכלכלה הגרמני. "דרושים אומץ והקרבה כדי לעבור את החורף הקרוב", אמר נשיא צרפת מקרון. בשלב הנוכחי, האופק האירופי נראה קודר.