רקע: דוח מבקר המדינה מ־2020 התריע שישנם 2.6 מיליון תושבים בישראל (28%) ללא מיגון תקני בסמוך למקום מגוריהם. המלחמה שנפתחה בשעת בוקר מוקדמת בשבת האחרונה המחישה יותר מכל את ההבדל המשמעותי בין מי שמתגורר בבית שבו יש ממ"ד ובין מי שצריך לרוץ לחדר המדרגות, או למקלט הציבורי. המדינה הקציבה מ־2018 ועד היום סכום של 2.3 מיליארד שקל לבניית ממ"דים קרוב לגבול, אולם לא כל הסכום נוצל והמיגון עדיין חסר.
● שאלות ותשובות | 200 אלף שקל ואישור מהשכנים: כך תוסיפו ממ"ד לדירה
● מינהל התכנון: תותר תוספת ממ"דים במסלול מהיר בכל הארץ
● קרש לממ"ד: האם זה הפתרון שישאיר את הדלת סגורה הרמטית?
עוטף עזה: לאורך השנים נעשו פעולות לסייע - בעיקר לתושבים ביישובי הדרום הסמוכים לגדר הגבול עם עזה - בהקמתם של ממ"דים במימון מלא של המדינה. התהליך החל בשנת 2008 עם קבלת החלטת הממשלה 3192 אשר בעקבותיה נקבע כי יש למגן את כלל הישובים שנמצאים במרחק של עד 4.5 קילומטרים מהגבול.
הטווח הורחב בהחלטת הממשלה (5187) משנת 2012 עד לטווח של שבעה קילומטרים מהגבול. ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי פרויקט המיגון בעוטף עזה הסתיים בשנת 2021 ובמסגרת התוכנית נבנו למעלה מ־10,700 ממ"דים הן בביצוע ממשלתי והן בביצוע עצמי במימון המדינה, ב־42 יישובים.
השיטה: "עבדנו במשך כמה שנים בהקמת הממ"דים בדרום ביישובי העוטף כמו רעים, בארי, ניר עוז, נירים ובהרבה שכונות בשדרות", מספר רמי צרפתי, בעלים ומנכ"ל קבוצת צרפתי וחברת הביצוע רגבים. "החברה הקימה לפחות 2,000 ממ"דים באזור הדרום. בימים האחרונים כולם הסתגרו בממ"דים האלה. היו מקרים שממ"ד קיבל פגיעה ישירה וזה הציל משפחות. היו מקרים קשים וחלק מההרוגים אנחנו מכירים באופן אישי כי הקמנו להם ממ"ד בבית".
החברה מקימה בימים אלה ממ"דים גם ביישובים בצפון, במימון המדינה. "שיטת הפעולה הייתה כזו שהיינו בונים ממ"ד במרחק מטר מהבית ולאחר סיום הממ"ד חובר פרוזדור בין הבית לממ"ד", הוסיף צרפתי. "משך הזמן לבניית ממ"ד מהיר מאוד: במבצע מהיר בונים בתוך חודש יחידת ממ"ד צמודת קרקע, בעלות של כ־150 אלף שקל, לא כולל מע"מ. במבנה של שמונה קומות ייקח כשמונה חודשים לבנות ולהקים את הממ"דים".
אשקלון: בשנים האחרונות, בגלל היקפים נרחבים יותר של הירי, "קו גבול חדש נפרס" באזור אשקלון והסביבה. לפי דוח המבקר ישנם כמעט רבע מיליון תושבים המתגוררים עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה ללא מיגון תקני בסמוך למקום מגוריהם.
החלטת ממשלה מיולי האחרון לחיזוק אשקלון צפויה לקדם פינוי בינוי ולהוסיף ממ"דים למבנים בעיר. משרד הבינוי מסר כי "הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תפרסם במהלך השבוע מכרז ליזמים להגיש הצעות לקבלת מענק עבור השלמת כדאיות כלכלית לביצוע מיזמים לפינוי בינוי בעיר, שאין בהם כדאיות כלכלית. מיזמי ההתחדשות העירונית כוללים כמובן בנייה של ממ"ד כחלק מהבניינים החדשים, יתוקצבו ב־600 מיליון שקל בשנה עד שנת 2031 ויפורסמו בכל שנה". באוגוסט האחרון עדכן משרד הבינוי והשיכון כי החלו ליישם את החלטת הממשלה למיגון הדירות באשקלון.
תוכנית הסיוע באשקלון כוללת מענקים בסך של 158 אלף שקל עבור אוכלוסיות נזקקות המקבלות השלמת הכנסה, נכים וניצולי שואה. במשרד הבינוי והשיכון אומרים כי הזכאות למענק מיגון באשקלון תינתן עבור "בתים צמודי קרקע או דירות בבנייה רוויה שאינם נכללים בפרויקטים של התחדשות עירונית לפי המיפוי הנערך לכך בימים אלו".
אחרים שלהם דירה בבעלות באשקלון יכולים לקבל הלוואה בתנאים המקובלים לחסרי דירה - הלוואה צמודה למדד בריבית קבועה בשיעור של 0.5% פחות מהריבית הממוצעת על הלוואות כאלה לתקופה של עד 30 שנה. הסיוע לזכאים יינתן רק לדירה אחת.
הצפון: ביישובי הגבול הצפוני, סמוך ללבנון, ישנם כ־50 אלף תושבים ללא מיגון, הגרים בסמיכות של עד 9 ק"מ לגבול עם סוריה או לבנון. בשנים האחרונות החלו לקדם תוכנית דומה להקמת ממ"דים במימון המדינה גם בצפון הארץ, "מגן הצפון" שמה, אולם היא מתקדמת לאט.
ביולי 2018 קבע הקבינט המדיני־ביטחוני כי תגובש תוכנית רב שנתית לשנים 2019־2030 למיגון העורף הצפוני ולשיפור המוכנות לרעידות אדמה. בממשלה הנוכחית תוקצבה התוכנית ב־100 מיליון שקל בלבד לשנה זו. מצד שני, גורמים המקורבים לפרויקט אמרו לגלובס בעבר כי גם חלק מהרשויות מערימות קשיים ועיכובים על קידום התכנון ומתן היתרי בנייה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.