האם זהו האיש הכי משעמם בעולם?

אנשים הסובלים מנדודי שינה נשבעים שקריינים משעממים עוזרים להם להירדם, בין אם בכוונה ובין אם לא

איך הפכו האנשים המשעממים בעולם ללהיטים ויראליים / צילום: מתוך יוטיוב
איך הפכו האנשים המשעממים בעולם ללהיטים ויראליים / צילום: מתוך יוטיוב

 

אמ;לק

לפעמים 'בקושי הצלחתי להחזיק את העיניים פתוחות' זו מחמאה. מסתבר שאנשים שסובלים מנדודי שינה מחפשים ברשת קריינים מונוטוניים שלא ירגשו אותם וכך נולדו לא מעט להיטים לא צפויים. ביניהם סרטון הדרכה לוורד משנות ה-80, אדם שמתפרנס מפודקאסט בו הוא מקריא ערכים מוויקיפדיה וספרים מוקלטים שהדבר הכי טוב שיש להגיד עליהם הוא שהם פשוט משעממים.    

בסוף השנה שעברה קיבל רנדי סמית' הודעת טקסט מאישה זרה לחלוטין. היא הודתה לו על שהרדים אותה. סמית' היה המום לגלות שהוא כוכב יוטיוב. הפנסיונר מאורמונד ביץ', פלורידה, הופתע עוד יותר מהסיבה: סרטון הדרכה על מיקרוסופט וורד, שצילם ומכר כקלטת VHS ב־1989, צץ מחדש כ"סרטון הכי משעמם שנוצר אי פעם", וגרף 3.3 מיליון צפיות וכמעט 11 אלף תגובות עד כה.

ראיון | בסלון של גיל שויד ועפרה שטראוס: הכירו את אמן הבית של האלפיון
כך התרסק חלום הדיור בר־ההשגה במתחם היוקרה בתל אביב 
ראיון | היא נמלטה מנישואיה לטרוריסט בכיר ומזהירה את המערב מהאסלאם

"אני לא יכול לזכור את מספר הפעמים שהסרטון הזה עזר לי לישון", משתפכת אחת מהן. "אני רוצה שישמיעו את זה בהלוויה שלי, כדי שאנשים לא ישכחו כמה מעניין הייתי", כתב מגיב אחר. לסמית', מרצה למוטיבציה לשעבר שלימד מיומנויות פרזנטציה, יש קול שהוא לא בדיוק משעמם, אלא יותר מנחם. מתברר שההגשה החלקה כמשי, בשילוב נושא הסרטון, שכיום אינו רלוונטי, הופכת אותו למושלם - כדי ללכת לישון.


ויש לו תחרות רבה. מסרטונים של המורה שלימד ציור בטלוויזיה בשעות הלילה, בוב רוס המנוח, ועד רצף בן חמש שעות של תחזית מזג האוויר לימאים של ה־BBC - הקלטות משעממות הן הצעקה האחרונה בטריקים להירדמות.

שיעור ציור טלוויזיוני של בוב רוס. הצעקה האחרונה בטריקים להירדמות / צילום: מסך מתוך יוטיוב
 שיעור ציור טלוויזיוני של בוב רוס. הצעקה האחרונה בטריקים להירדמות / צילום: מסך מתוך יוטיוב

סמית' אינו מבין זאת. "למה שמישהו שאין לו עניין במיקרוסופט וורד יצפה בזה - במיוחד בגרסה כל כך ישנה? אין לי מושג", הוא אומר. התשובה: כמו שרעש לבן, למשל גשם מטפטף או גלי ים, עוזר לאנשים מסוימים, לאחרים קל יותר להתנמנם לצלילי קשקשת אנושית, למשל תיאור של כל מהלך ומהלך במשחק בייסבול.

אם משחק בשידור חי אינו זמין - או שהוא נשמע מלהיב מדי - הסובלים מנדודי שינה יכולים היום להיעזר ביזם משיקגו המכנה עצמו מר קינג. הוא מנהל את Northwoods Baseball Sleep Radio, פודקאסט של משחקי בייסבול באורך מלא - אך דמיוניים. הוא משדר את המשחקים כשדר ספורט בשם וולי מקארתי, עם שחקנים וקבוצות מומצאים, וחבר ממיניאפוליס כותב ומקריין את הפרסומות למוצרים פיקטיביים.

פודקאסט ייעודי

קינג, שמוכן לומר על הרקע שלו רק שהוא "לא טירון מוחלט", עדיין לא הפך את שידורי הרדיו הבדויים לקריירה במשרה מלאה. אך בנג'מין בוסטר מפלזנט גרוב, יוטה, ממש חי את החלום. הבוס של השחקן הווקאלי המיומן בן ה־43 אמר לו פעם שיש לו קול משעמם. כעת, מאז פיטוריו בינואר, הוא הפך את העיסוק הצדדי שלו, "אני לא מצליח לישון - פודקאסט משעמם", למקור הפרנסה של משפחתו.

הפרקים של בוסטר הורדו כ־10 מיליון פעמים בפלטפורמות שונות, והוא אפילו לא צריך לכתוב את החומרים שלו. הוא פשוט מקריא ממש לאט ערכים שלמים בוויקיפדיה. בין הנושאים המרתקים האחרונים היו סוסי ים, עמודי חשמל, זקן, פסטה וכספומט. "האתגר עבור מאזינים", הוא אומר, "הוא האם אני יכול להישאר ער פרק שלם".

לבוסטר יש רשימת בקשות של 54 נושאים לפרק, שעל חלקן - הקראה על אודות שלדים למשל - הוא בהחלט יוותר. זה כנראה חכם. הוא אומר שהקהל שלו, נשי ברובו, משתמש בפודקאסטים לניהול לחצים ולא רק כדי לישון.

שלי קוקס, עורכת מגזין מווירג'יניה שיצאה לפנסיה, סובלת מתסמונת הרגליים העצבניות, ולעתים קרובות מתעוררת באמצע הלילה במהלך מסעותיה ברחבי צפון אמריקה עם בעלה בקרוואן שלהם. להיות באתר קמפינג זר זו תחושה בודדה מאוד, היא אומרת, ומוצאת את הפתרון בפודקאסט "בואו לישון איתי", שמתאר את עצמו כ"סיפורים לפני השינה שיעזרו למבוגרים להירדם". היא אומרת שזה כמו "להיות ליד חבר טוב מאוד בשעת צרה".

סיפורים לפני השינה למבוגרים, הטכניקה הנפוצה ביותר להרגיע אנשים, דורשים את הקריין הנכון, כמו טום ג'ונס, אנגלי בן 30 שכבר מזמן אמרו עליו שיש לו קול ייחודי. "אנשים היו אומרים לי: יש לך קול די מונוטוני. עכשיו אני לוקח את זה כמחמאה".

הוא מוכר למאזינים כ"תומס", הכוכב המרדים של הפודקאסט Get Sleepy שזכה לכ־140 מיליון הורדות עד כה. ג'ונס כותב חלק מהסיפורים בעצמו, והחברה שמעסיקה אותו, Slumber Studios, משתמשת בפרילנסרים ומפיקה פודקאסטים אחרים לשינה. באופן הולם ג'ונס, שמתמודד בעצמו עם בעיות שינה, מקליט פרקים מחדר השינה שלו סמוך לקיימברידג', אנגליה.

"כדור שינה קולי"

העסק של שליחת מאזינים לארץ החלומות אינו פינה מנומנמת בשוק. מנהלים באודיבל (Audible), חברה־בת של אמזון ופלטפורמת ספרי האודיו המובילה בארה"ב, הבחינו שלקוחות רבים מאזינים עם טיימר לשינה. לפני ארבע שנים הם השיקו את אוסף השינה, הכולל סיפורים לפני השינה שקוראים כוכבים ובהם בריאן קוקס, אווה לונגוריה וקיקי פאלמר.

אבל לדעת מאזינים רבים, בשביל לתפוס תנומה ספרי אודיו שנועדו במקור לבדר עושים את העבודה מצוין. לפי פורום ספרי אודיו של Reddit, הקראת הספר "מפגש עם ראמה" של ארתור ס' קלארק מ־1973 מפי השחקן פיטר גנים היא "כדור שינה קולי". בין ביקורות הלקוחות, שרובן חמישה כוכבים, יש אחת שאומרת שהקריין נשמע כמו הקול בתפריט אוטומטי בטלפון.

כשמדובר בעצימת עיניים, מתברר שקריינים אמריקאים מונוטוניים ניצבים בפני תחרות קשה מצד הבריטים, במיוחד גברים בעלי מבטא של המעמד הגבוה. ג'ונס, שגדל באסקס, קורא לזה "הרוטב המיוחד" שלו.

שלי קוקס מתעוררת לעתים קרובות לקולו ההיפנוטי של קריין בריטי שבוקע מהאוזניות של בעלה, שמתקשה גם הוא לישון. SleepPhones, יצרנית סרט ראש עם אוזניות בלוטות' מובנות להאזנה במיטה, ממליצה על ספרים שמקריין השחקן והסופר סטיבן פריי: "הגוון הבריטי של קולו של פריי מאופנן, שופע, אך כסוף; תערובת מושלמת לשנת לילה שלווה".

לפעמים התוכן בעצמו מספיק לגרום תרדמה. אחד הסובלים מנדודי שינה ממליץ על התרגום של "בעקבות הזמן האבוד" מאת מרסל פרוסט. יש גם בונוס להאזנה לרומן הצרפתי הקלאסי, 4,000 עמודים פלוס: "יש אנשים שאוהבים את פרוסט ואתם תוכלו לומר שקראתם אותו, גם אם ישנתם בחלקים עצומים ממנו".