בג"ץ קיים דיון היום (ה') בשידור חי בעתירת בני משפחות חטופים, בדרישה שראש הממשלה לא יהיה הגורם הבלעדי המכריע לגבי עסקת שחרור החטופים משבי חמאס. העותרים טוענים כי יש להביא הצעה לעסקה לשחרור בפני הממשלה, לדון במדיניות המשא ומתן והתנאים בממשלה, ולהביא את המידע, כולל עמדות ראש מערכת הביטחון ומצב החטופים, בפני הממשלה.
● רונאל פישר מעיד: "משפחתי נהרסה; אני משתוקק לזעוק את הצער שלי"
● לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה
השופטים ששמעו את העתירה הם מ"מ הנשיא יצחק עמית, אלכס שטיין ועופר גרוסקופף. עו"ד מורן סבוראי, המייצגת את העותרים, טענה כי לפי החוק, ברור כי מי שאמור לדון הוא הפורום הגבוה ביותר, וגם אם החוק מאפשר להאציל את הסמכות לקבינט המדיני-ביטחוני - גם הקבינט לא קיבלו את הפרטים, כפי שנדרש. "אנחנו טוענים שיש להביא בפני הממשלה, ואם לא, אז בפני הקבינט - את הפרטים הנוגעים לעסקה, כולל עמדת הדרג הביטחוני וסקירה של מצב החטופים".
"אם נשיא ארה"ב אומר שיש הצעה רצינית לעסקה אז צריך שהממשלה או הקבינט יקבלו את המידע כדי להחליט אם העסקה טובה. לא יכול להיות שראש הממשלה יחליט לבדו", הוסיפה עו"ד סבוראי.
השופט עמית שאל את נציגת המדינה, עו"ד דניאל מארקס, ממחלקת הבג"צים - "מי הגורם המוסמך לקבוע את התנאים במו"מ לעסקה?", מארקס השיבה - "ראש הממשלה, כשאין הסדר אחר. יש את פורום ההתייעצות".
השופט עמית ביקש לדעת מה קורה כשיש מחלוקת בין גורמים שונים, ולאן מובאת המחלוקת. עו"ד מארקס השיבה: "לראש הממשלה". השופט גרוסקופף שאל: "באיזה שלב נדרש להביא את עסקת החטופים לממשלה? האם רק הצעה מגובשת ראש הממשלה מביא לממשלה? האם לא נכון להעביר לממשלה החלטה על־פי קריטריונים של סבירות?". מארקס השיבה כי לאור חשיבות הסודיות, לא מביאים את הדברים בשלב המו"מ.
בית המשפט קיים דיון חסוי כדי לשמוע פרטים על ההתייעצות שמקיים נתניהו בנוגע לעסקה, ואחריו מסר השופט עמית פרפרזה, לפיה "הנחיות שנתן ראש הממשלה לצוות השבויים והנעדרים ניתנו במסגרת מקרים שלובנו על־ידי פורום הערכת המצב". פורום הערכת מצב הוא צוות הכולל את ראשי הקואליציה.
עו"ד מארקס טענה כי החוק לא מחייב להביא את הנושא של עסקת חטופים לממשלה: "יש מעט נושאים ביטחוניים שהחוק מגדיר מי הגורם האחראי לדון בנושא. חוק היסוד קובע שניתן להסמיך את הקבינט לנושא הזה, וכך עשתה הממשלה במלחמה".
גלעד קורנגולד, אביו של החטוף טל שוהם, אמר לשופטים: "טל נמצא בעזה 405 ימים. אלוף ניצן אלון הבהיר כי המצב של החטופים רע וההישגים של צה"ל מייצרים הזדמנות, ומיד לשכת ראש הממשלה הוציאה שקרים עליו. אני רק אזרח ולא משפטן, וזה לא בסדר שראש הממשלה מחליט לבד".
העותרת הראשונה מבין 25 העותרות, יעל אופק אור, בת דודה של החטוף דרור אור שנרצח עם בת זוגו יונת בקיבוץ בארי ומוחזק בעזה: "המדינה הבהירה בבג"ץ היום - יש רק אדם אחד שקובע את התנאים, יוצר הזדמנות או פוסל אותה, על פיו ורק על פיו יישק דבר והוא רה"מ נתניהו. לכן, יש אחראי אחד לכך ש-101 חטופים מופקרים במנהרות חמאס בעזה כבר 405 ימים".
היועמ"שית: ההתנהלות סביב עסקת החטופים חוקית
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, הודיעה לבג"ץ כי אין מקום לקבלת העתירה לעמדתה, מאחר שההתנהלות הקיימת חוקית. בהרב־מיארה מציינת כי על־פי תשובת ראש הממשלה - לא קיימת עסקה שניתן להביאה לאישור הממשלה ולכן הדרישה לא אקטואלית.
באשר ליתר הדרישות - נטען כי סמכויות שלא הוקנו במפורש בחקיקה לממשלה, או לקבינט המדיני-ביטחוני, יש מרחב של שיקול דעת לגבי הפורום שיעסוק בהם, "נקודת המוצא היא כי לדרג המדיני מרחב שיקול דעת רחב בסוגיות מדיניות ביטחוניות שאינן מוסדרות בחוק, ובאפשרותם להתייעץ בפורומים השונים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.