שיעור האבטלה ממשיך לרדת - ומה עם הביקוש לעובדים?

מנתוני הלמ"ס עולה כי האבטלה באוקטובר עמדה על שיעור של 2.5%, לעומת 2.7% בחודש ספטמבר • גם בנתוני שירות התעסוקה משתקפת ירידה של כ-10% במספר דורשי המשרות באוקטובר - לשיעור הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה

לשכת התעסוקה בחולון / צילום: איל יצהר
לשכת התעסוקה בחולון / צילום: איל יצהר

האבטלה בישראל ממשיכה להתמתן ועמדה על 2.5% באוקטובר, כך עולה מנתוני התעסוקה שמפרסמת היום (ב') הלמ"ס. מדובר בירידה נוספת בשיעור האבטלה, שעמד על 2.7% בחודש ספטמבר.

נתוני הצמיחה של הרבעון השלישי מפתיעים לטובה - קצב של 3.8%
שאלות ותשובות | כל מה שצריך לדעת על הבחירות לרשויות המקומיות במחוז הדרום

מהנתונים עולה כי מספר המובטלים בהגדרת האבטלה הרחבה, קרי שיעור המובטלים הכוללים מפוטרים, אך גם עובדים שהוצאו לח"לת ומגויסים לשירות מילואים, ירד גם הוא - ועומד על 3.4% (151 אלף מובטלים). מדובר בירידה של כ-20 אלף מובטלים לעומת החודש שעבר, בו השיעור עמד על 3.9%.

יתרה מכך, שיעור התעסוקה ואחוז כוח העבודה נותרו גבוהים, זאת לעומת חודשים שעברו, בהם כוח העבודה ירד מעט. כך בעוד המלחמה ממשיכה בשתי חזיתות, שוק העבודה נותר הדוק ובהיקף תעסוקה מלא.

יחד עם שיעור האבטלה עצמו, הציגו בלמ"ס פילוח של המובטלים לפי סיבת האבטלה. מספר האנשים שנעדרו מעבודתם בשל שירות המילואים המשיך לרדת. כך, אחוז המגויסים עמד החודש על 10%, לעומת 12% בחודש שעבר. גם בחודש זה, רוב אלו שנעדרו מעבודתם בשל סיבה זו היו גברים. כמו כן, אחוז העובדים שהוצאו לחל"ת ירד משמעותית באוקטובר, ועומד כעת על 5%, לעומת כ-20% בחודש שעבר.

האבטלה יורדת לשפל מאז המלחמה, הביקוש לעובדים יציב

גם בשירות התעסוקה מצביעים על ירידה במספר המובטלים. בנתוני חודש אוקטובר, שפורסמו לאחרונה, מציגים כי מספר דורשי העבודה ירד במהלך אוקטובר בכ-10% ועמד על 165.4 אלף - זהו המספר הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה. עם זאת, מספר דורשי העבודה עולה דווקא בצפון, שהפך להיות אזור המופגז ביותר על־ידי ארגון הטרור חיזבאללה.

בעוד שמספר המובטלים יורד, מספר המשרות הפנויות במשק - כלומר, הביקוש לעובדים - נותר זהה. במשק ישנם כעת כ-135 אלף משרות פנויות, בדומה לחודש שעבר. הנתונים שפורסמו יחד עם נתוני התעסוקה מציגים כי הדרישות לעובדי בניין ירדו משמעותית בחודש האחרון - עם ירידה של כ-15%; יחד עם זאת, הביקוש למהנדסים ולמפתחי תוכנה נשאר יציב יחסית, ומראה על היצע הולך וגובר בענף ההייטק.