הנפגע המפתיע מהחרם הפרו-פלסטיני: האיש הכי עשיר במלזיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בארה"ב תובעים את איראן על האחריות לטבח ה-7 באוקטובר, בדרום לבנון תושבים נוצרים מנסים להתרחק מחיזבאללה, הטייקון המלזי שסובל מהחרם על סטארבקס והפגיעה הקשה בשמורות הטבע בצפון • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"כבר לא מפחדים מהמחיר": בעולם בטוחים - ישראל נלחמת במלחמה אחרת
●  כיפת ברזל תגן על מאות האיים של יוון: מאחורי עסקת הענק המתהווה  

1משפחות של קורבנות אמריקאיים תובעות את איראן

"משפחות של קורבנות אמריקאים של מתקפת הטרור בראשות חמאס ב-7 באוקטובר וההרוגים בלחימה בעזה תבעו את איראן, והאשימו אותה בתמיכה בטבח הקטלני ביותר שנעשה ביהודים מאז השואה", נכתב בניו יורק טיימס. התביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי של ארה"ב בוושינגטון, מפרטת את המימון שנתנה איראן לחמאס ואת תמיכתה בארגוני טרור אחרים המבקשים להשמיד את ישראל. התביעה מסתמכת, לפחות בחלקה, על מסמכי חמאס שנמצאו בעזה ופורסמו בתקשורת, כולל הניו יורק טיימס. מצוין כי "עורכי הדין של התובעים בתיק השיגו גם מסמכים מקוריים המתייחסים לפגישת תכנון חשאית של קבוצה קטנה של מנהיגים פוליטיים וצבאיים של חמאס בדצמבר 2022. במהלך הפגישה ביקש יחיא סינוואר, אז מנהיג הארגון בעזה, 7 מיליון דולר נוספים בחודש ממשמרות המהפכה האסלאמיים כדי לממן את ה-7 באוקטובר, המכונה 'הפרויקט הגדול'".

נכתב כי הטיימס סקר באופן עצמאי אוסף של מסמכים המתייחסים לאותם 7 מיליון דולר, כולל פרטים על אופן ההנהגה של חמאס וההכנות למתקפה שלו. התביעה מזכירה גם את תפקידם של משמרות המהפכה בתיאום בין חמאס לחיזבאללה, בעל ברית אזורי, לקראת המתקפה, שעליה דיווח ה'טיימס". צוין כי המשפחות המעורבות בתביעה כוללות את אלה של אמריקאים שנהרגו, נפצעו או סבלו מעוגמת נפש ב-7 באוקטובר. 46 אמריקאים, כולל ילדים, נהרגו ב-7 באוקטובר.

מתוך הניו יורק טיימס, מאת אדם גולדמן, רונן ברגמן. לקריאת הכתבה המלאה.

2המתחים שנוצרו בתוך החברה בלבנון בגלל המלחמה

"בכפר קטן בצפון לבנון גברים מהקהילה הנוצרית שומרים בלילה נגד מבקרים לא רצויים, ושואלים נהגים שעולים במעלה הגבעה לכיוון החלק השיעי של השכונה מה מטרתם. הם התקינו מצלמות ולעיתים קרובות יושבים לשמירה עד 3 לפנות בוקר, מעשנים נרגילה, משגיחים על הכביש", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. "הם יודעים שאנחנו צופים", אמר פריד סמור, בעל מסעדה בן 31. "פעם חיינו יחד בשלווה. עכשיו אין אמון".

"התמהיל הדתי השברירי של לבנון - נוצרים, מוסלמים שיעים וסונים ואחרים - נמצא במתח כאשר הסכסוך של ישראל עם חיזבאללה מתגבר. לפני שבועות, תקיפה אווירית ישראלית פגעה בבית שיעי בכפר, והרגה שני אנשים שישראל זיהתה כטרוריסטים. תקיפה זו ואחרות גררו כפרים כמו דיר בילה לתוך הסכסוך, במיוחד אלה המאכלסים מוסלמים שיעים, המהווים את בסיס התמיכה של חיזבאללה". המתח כבר היה גבוה. "בספטמבר, לאחר שישראל פוצצה ביפרים של חיזבאללה, פצועים חיפשו מחסה בכפר. תושבים, שנזהרו מלהיות קשורים לחיזבאללה ומסתכנים בפיגועים, שכנעו אותם לעזוב".

נכתב כי הסכסוך העדתי היה זה מכבר חלק מההיסטוריה של לבנון, כולל מלחמת אזרחים בת 15 שנים שהסתיימה ב-1990 וגבתה 150 אלף איש. "המדינה תלויה כעת במערכת שבירה של חלוקת כוחות כדי לאזן את האינטרסים של שלוש הקבוצות הגדולות ביותר שלה - נוצרים, שיעים וסונים - המהווים חלקים שווים בערך מהאוכלוסייה. עם זאת, מאזן זה נמצא בסכנה כאשר מאות אלפים נעקרים מבתיהם. שיעים נמלטו מדרום לבנון, שם הם הרוב, בשל הפצצות ישראליות נגד מעוזי חיזבאללה בדרום ביירות ובאזורים נוספים. במהלך השנה האחרונה, כ-1.2 מיליון בני אדם - כמעט רבע מאוכלוסיית לבנון - נאלצו לעזוב את בתיהם".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סון אנגל רסמוסן. לקריאת הכתבה המלאה.

3האיש העשיר ביותר במלזיה סובל מחרם פרו-פלסטיני

"הטייקון וינסנט טאן, בעבר האיש העשיר ביותר במלזיה, עומד בפני שפל בעסקיו בסטארבקס עקב חרם פרו-פלסטיני מתמשך על המותג במדינה", נכתב באתר החדשות SCMP. נכתב כי "הבנק הגדול ביותר במלזיה, Maybank, הזהיר כי מותג הקפה עשוי לסבול מירידה במכירות לטווח ארוך עקב הסנטימנט השלילי שהוצמד לו בקרב הצרכנים. Berjaya Food Berhad, בעלת הרישיון המקומית של סטארבקס, דיווחה על הפסד של כ-31 מיליון רינגיט (7.1 מיליון דולר) בתוצאות הרבעוניות האחרונות שלה - המסמן את הרבעון הרביעי ברציפות של הפסדים. ההכנסות צנחו ביותר מ-50% משנה לשנה ל-124 מיליון רינגיט בלבד (28 מיליון דולר), למרות שוק הקפה המשגשג".

נכתב כי החרם, הניזון מתפיסה של מותגים מערביים כפרו-ישראלים, אילץ את BFood לסגור זמנית יותר מ-10% מ-400 הסניפים שלה. סטארבקס התמודדה עם תגובה נגדית בעיקר בגלל הקשרים לכאורה שלה לארצות הברית ולישראל, למרות שהיא אינה מוגדרת רשמית על ידי תנועת BDS מלזיה. צוין כי "למרות ההצהרה של BFood שהוא עסק בבעלות מקומית המעסיק יותר מ-5,000 מלזים, הצרכנים מפנים את ההוצאות שלהם למקום אחר. Maybank צופה שההפסדים של BFood עשויים לרדת ל-65 מיליון רינגיט (14.5 מיליון דולר) השנה, בעוד שציפיות הרווח צומצמו ב-15% לשנתיים הקרובות".

מתוך אתר החדשות SCMP, מאת האדי עצמי. לקריאת הכתבה המלאה.

4ההשפעות הקשות של המלחמה על שמורות הטבע בצפון

"על פני שמורות הטבע המוריקות והירוקות של צפון ישראל, המחיר האקולוגי של המלחמה בין ישראל לחיזבאללה ברור: חזירי בר שנפגעו מרסיסים, עצים שהפכו לאפר וצמחייה חרוכה", נכתב בכתבה של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, שפורסמה באל ערבייה. "בעמק החולה, ביתו של מקלט נדידה ייחודי לציפורים, קקופוניית הקריאות של להקת עגורים ממלאת את האוויר, אבל עשן מיתמר למרחקים, וקולותיהם מתחרים ברעש המסוקים הצבאיים הישראלים החגים מעליהם". ההשפעה ברורה במיוחד בשמורת הטבע אגמון עמק החולה, שם כל מה שנותר באזורים מסוימים לאחר יותר משנה של ירי רקטות של חיזבאללה מלבנון הם צמחים שרופים ואדמה זרועת אשפה. ענבר רובין, מנהלת שטח בשמורה, מודאגת מהשפעות המלחמה על הציפורים. "רעשי המלחמה, קולות היירוטים, נפילות של רקטות והבומים החזקים - אלה הקולות שהציפורים שומעות", אמר רובין. "זה מקור עצום ללחץ. אנשים אומרים לי, וואו, הציפורים בטח מאושרות יותר כי אין מבקרים, אבל הנזק שהמלחמה גורמת לטבע הוא פי מיליון יותר מהנזק שמבקרים עושים".

נכתב כי "השמורה היא מקום מנוחה ידוע בעולם למאות מיליוני ציפורים הנודדות מאירופה ואסיה לאפריקה ובחזרה בעונות האביב והסתיו. זה ביתם של שקנאים, ברווזים, נשרים ועופות דורסים אחרים, כמו גם פלמינגו, שלדברי רובין היא 'תופעה חדשה למדי'. אבל היא ציינה שפחות ציפורים עצרו במקום מאשר בעונות קודמות, והוסיפה שיש הרבה פחות קינון מאשר בשנים רגילות והזדווגות מופחתת".

כ-50 אלף עגורים הגיעו לשמורה בחורף הקודם, אמר הצפרן הוותיק יוסי לשם, "ובשבילם זה היה ממש גן עדן". אבל לאחר שהחלה מלחמת ישראל-חיזבאללה, הוא הוסיף, מספר הציפורים שהגיעו ירד ב-70%. "זה איום אמיתי", אמר לשם, מייסד מרכז בינלאומי לחקר נדידת ציפורים. הלחימה והשריפות גרמו גם לדלדול משאבי המזון של הציפורים. "גם אם המלחמה תיפסק בעוד שנה עכשיו, ההשפעה יכולה להיות מורגשת עוד שנים רבות", אמר.

סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, באל ערבייה. לקריאת הכתבה המלאה.