סערה בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת בדיון סביב הצעת החוק לשליטת שר המשפטים בתקציב לשכת עורכי הדין. הוועדה בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) התכנסה הבוקר (ד') לדיון בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי, אשר עברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, והרוחות סערו.
● לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה
מיד עם פתיחת הדיון החליף ח"כ מילביצקי מהלומות מילוליות עם ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר. בכר טען כי מילביצקי משקר, והאחרון הטיח בו "עסקן סוג ז'". בעקבות הדברים הפסיק רוטמן את הדיון, וגם לאחר חידושו הופסק הדיון פעם נוספת בעקבות חילופי האשמות.
דיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
לפי הצעת החוק, הליך האישור של גביית דמי החבר ישתנה, כך שבמקום שלשכת עורכי הדין תקבע אותו בהתייעצות עם שר המשפטים, השר הוא זה שיכריע בנושא תוך התייעצות בלתי מחייבת עם הלשכה. בנוסף, יוסרו הגבלות הקיימות כיום על גובה דמי החבר. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי הדבר נועד להקנות לשר המשפטים "שיקול-דעת מוגבר בעניין זה".
עוד נקבע בהצעת החוק כי הלשכה לא תהיה רשאית להשתמש בדמי החבר כדי לממן פעילויות תרבות ופנאי לעורכי הדין. לפי דברי ההסבר, "כל עוד הלשכה אינה וולונטרית, אין עניין לכפות על כולם לממן את מה שלא נדרש לתפקודיה ופעילותה".
העברת השליטה בקביעת דמי החבר של לשכת עורכי הדין לידי שר המשפטים יריב לוין תאפשר לו לשלוט בפועל בתקציב הלשכה, ובכך לצמצם את העצמאות שלה. ללשכת עורכי הדין יש שני חברים בוועדה לבחירת שופטים, ואלה מזוהים עם המחנה הליברלי.
ח"כ מילביצקי הציג את הצעת החוק וטען כי בעוד שעורכי הדין משלמים דמי חבר בהיקף מצטבר של כ-67 מיליון שקל, הלשכה נדרשת להוציא פחות מ-30 מיליון שקל, וכי אין הצדקה לגביית היתר. לדבריו, יש להוריד משמעותית את הסכום שמשלמים עורכי הדין ולאפשר למי מהם שמעוניין בכך לקבל שירותים נוספים באופן וולונטרי. מילביצקי אף טען כי כדי למנוע את הניסיון להציג את הצעת החוק כניסיון להשתלטות מצד שר המשפטים, ניתן לקבוע מנגנון לפיקוח על ההוצאות בלי מעורבות השר.
ראש הלשכה: ההצעה נולדה בחטא
עו"ד בכר השיב כי הצעת החוק, המגובה אקטיבית על-ידי שר המשפטים לוין, נולדה בחטא, והיא מרחיקת לכת ופוגעת אנושות בעצמאות הלשכה. לדבריו, החוק ירוקן מתוכן את תפקידי לשכת עורכי הדין, ובמיוחד את תפקידיה בהגנה על הדמוקרטיה - תפקידים שהמחוקק ייעד רק ללשכה ולא לאיגודים מקצועיים אחרים.
"הצעת החוק לא נועדה לעסוק ברווחת עורכי הדין או בדמי החבר, אלא להחליש את הלשכה. זה חלק מהניסיון של לוין לפגוע בעצמאות מערכת המשפט והלשכה בפרט, כדי להלך אימים על הלשכה, כדי שנצביע איתו נגד מינוי השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון. זה האירוע", אמר בכר, והדגיש כי גם רואי החשבון משלמים דמי חבר קבועים למועצת רואי החשבון.
בהתייחסו לדברי מילביצקי אמר בכר: "כאשר הוא טוען שתקציב האתיקה בלשכה הוא כ-1.8 מיליון שקל, כשהתקציב בפועל הוא פי 10, אז או שהוא לא דובר אמת, או שהוא לא יודע לקרוא דוחות, וזה צריך להטריד את הציבור".
לדברי בכר, נאמר לנציגי הלשכה כי היא תיפגע אם לא תפעל ביחד עם השר לוין בוועדה לבחירת שופטים.
בכר הדגיש כי ברוב העולם החברות בלשכת עורכי הדין היא חובה, וכי דמי החבר לעורכי הדין בישראל נמוכים משמעותית בהשוואה להולנד, גרמניה, צרפת ומדינות בארה"ב. "דמי החבר יורדים בהדרגה בשנים האחרונות, ויש עלינו פיקוח של מבקר המדינה, ועדת כספים ומבקר פנים", הוסיף.
רוטמן: "לובי אלים"
במהלך חילופי ההאשמות שאירעו בדיון הרחיק יו"ר הוועדה רוטמן את בכר מהדיון. רוטמן הביע תמיכה בהצעת החוק ותקף בחריפות את לשכת עורכי הדין, אותה האשים בבריונות.
"אף אחד לא יקנה עוד את השקרים של הלשכה. הלובי האלים של הלשכה הזעיק חברי כנסת מהאופוזיציה שיגנו כאן על הכסף שלכם. כנ"ל לגבי הדיון שקיימנו כאן בנושא המתמחים, הכול כדי שמשרדי עורכי הדין של צפון תל אביב יוכלו להעסיק מתמחים. כל חברי הכנסת מהאופוזיציה הוזעקו לשמור על הלשכה. ללשכה יש לובי חזק שאני משלם עליו. אין לכם בושה? כמה שילמתם ללובי מהכסף שלי?", אמר רוטמן.
ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
בתגובה לדבריו של ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), אשר הביע תמיכה ברפורמה המשפטית אך קרא שלא לקדמה בזמן מלחמה, אמר רוטמן כי נציגי בית המשפט העליון בוועדה לבחירת שופטים הם שהחליטו לחדש את המאבק סביב מערכת המשפט חרף המצב הביטחוני, ולכן אין מנוס מקידום החקיקה. בכך התכוון רוטמן להחלטת בג"ץ שחייבה את לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לבחור נשיא לבית המשפט העליון, הפועל זה למעלה משנה ללא נשיא קבוע.
"חוק מאפיוזי"
ח"כ גלעד קריב (העבודה) יצא אף הוא נגד העיסוק בחוק בזמן המלחמה. "אני מתבייש כחבר כנסת במה שקורה בבית הזה", אמר. "החוק הוא חוק מאפיוזי, הוא חלק ממערכה הרבה יותר גדולה. הלשכה היא גוף דמוקרטי, כמו כל גוף בטח יש בו ליקויים, ומילביצקי מוזמן לפעול דרך הנציגים של קבוצת המיעוט בלשכה ולהשפיע. אבל הם הפסידו, אז הם מנסים לרמוס את ההליכים הדמוקרטיים בלשכה. יש כאן קואליציה שמאמינה בדמוקרטיה רק כשהיא משרתת את תפיסת עולמה. אם לא, הם מוכנים לרמוס כל הליך דמוקרטי. החוק לא עוסק בלשכה, הוא רק סנונית".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הצטרפה לביקורת ואמרה: "תראו את התלכדות האירועים. ההצעה עולה לוועדת השרים, ודנים בה במהירות הבזק, בדיוק לפני הכינוס של הוועדה לבחירת שופטים בנושא מינוי נשיא לעליון. אפשר לדבר על הכשלים בהצעת החוק, ולמה שר המשפטים צריך לעסוק בגביית דמי החבר בלשכה - אבל מה קרה לעיקרון הדמוקרטי שאם ראש הלשכה לא נראה לכם, תחליפו אותו - כמו שאתם טוענים לגבי ראש הממשלה. הממשלה רוצה רק כוח בלתי מוגבל. היא לא סופרת את החוק ואת עמדת אנשי המקצוע".
בדיון השתתף חבר אופוזיציה במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד ערן בן ארי. לדבריו, "אם רוצים בלשכה להתבטא בנושאים פוליטיים, זכותם - אני לא רוצה לממן את זה. ראש הלשכה קיבל 28 אלף קולות, זה אפילו לא חצי מעורכי הדין או מנדט בכנסת. צריך לקדם את הצעת החוק בהקדם האפשרי. אין שקיפות לתקציב הלשכה, ויש חריגות של מיליוני שקלים רבים במהלך הקדנציה".
לדברים השיב עו"ד איתמר פנץ, יו"ר ועדות הכספים והמכרזים בלשכת עורכי הדין. לדבריו, "הדברים שהשמיע עו"ד בן ארי לא מייצגים את עמדת כל האופוזיציה בלשכה. הצגת המספרים הייתה פופוליסטית, וכך גם הטענות שהדיונים שלנו לא שקופים. כל הדיונים מוקלטים ומתומללים".
הדיונים בהצעת החוק השנויה במחלוקת צפויים להימשך בתקופה הקרובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.