משק החשמל | ניתוח

רעידת אדמה של ממש: ההחלטה שמאיימת על יצרני החשמל הפרטיים

ההחלטה להגביל את התעריפים המשולמים כיום ליצרני החשמל הפרטיים, גורמת לסערה רבתי בענף, עד כדי הבעת חשש מיכולת הגופים לעמוד בהלוואות הענק שנטלו לצורך רכישת התחנות מידי חברת החשמל • רוכשי תחנת אשכול: "להחלטה, אם תאושר, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי עמידה באמות המידה הפיננסיות להן היא מחויבת"

תחנת הכוח אשכול / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול / צילום: חברת החשמל

בדצמבר אשתקד, לאחר הליך ממושך ורצוף משברים, נמכרה תחנת הכוח "אשכול" מידי חברת החשמל לדליה אנרגיה, שבשליטת משק אנרגיה (הקיבוצים) וקבוצת יוניון של ג'ורג' חורש, יבואן רכבי טויוטה לארץ - תמורת סכום שיא של 9 מיליארד שקל. זאת, כמה חודשים לאחר שהקבוצה הרוכשת הציעה סכום גבוה אף יותר עבור התחנה, הממוקמת בסמוך לאשדוד (12 מיליארד שקל - הצעה שבוטלה בשל התנגדות הגופים המממנים).

ניתוח | נתח השוק של סברה צנח בחצי אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס
ניתוח | שוק החוב הוא המלך של הבורסה בתל אביב. כך תוכלו להרוויח ממנו  

המחיר הגבוה גם כך שבו נקבה הצעת הרכישה, שרובה מומן בהלוואה שהעמידו הבנקים הפועלים ומזרחי טפחות, נבע בין היתר מכך שהרוכשים העריכו כי יזכו ליהנות מתשואה גבוהה על השקעתם, מעבר לעלויות הרכישה של התחנה.

אלא שלאחרונה תחזית זו נסדקה, לאחר שבתחילת ספטמבר פרסמה רשות החשמל החלטת שימוע, שתכליתה קביעת תקרת מחיר מקסימלי לתעריפים שמקבלים יצרני החשמל המשתתפים במכרזיה של חברת נגה, מנהלת רשת החשמל. זאת באמצעות שינוי שיטת החישוב לתעריף החשמל שאותו רוכשת נגה מידי ארבע תחנות כוח פרטיות שנרכשו מידי חברת החשמל בשנים האחרונות (תמורת סכום כולל של כ-16 מיליארד שקל).

בשבוע האחרון, לצד פרסום תוצאותיהן לרבעון השלישי, דיווחו החברות המחזיקות בתחנות הכוח כי החלטת רשות החשמל (שעדיין לא קיבלה חותמת סופית) מאיימת לנגוס בהכנסותיהן, להעיב על מודל החזר ההשקעה שלהן ואף על יציבותן הפיננסית. מהדיווחים עולה כי אם לא תשונה החלטת רשות החשמל, חלק מהרוכשות עלולות להיקלע לקשיים פיננסיים ואף להגיע ל"דיפולט" - היעדר יכולת לעמוד בהתחייבויות שנטלו.

זו ההחלטה שבמחלוקת

בקיץ 2018 החליטה הממשלה לפתוח את אספקת החשמל במשק לתחרות. נקבעו כללים שיחולו על יצרני חשמל חדשים, שירכשו תחנות כוח מחברת החשמל. מחיר החשמל עבור אלה נקבע מדי יום במכרזי SMP (מחיר מערכתי שולי) שמפרסמת נגה, מנהלת הרשת. לפי אותה אסדרה יצרני החשמל מעבירים את הצעותיהם לגבי כמות החשמל שיוכלו להפיק מדי יום וכן את עלות ההפקה, ובחברת ניהול המערכת רוכשים את החשמל בהתאם לביקוש, במחיר אחיד.

אלא שלפני מספר חודשים פרסמו רשות החשמל ונגה, בהתאמה, שימוע בנושא קביעת תקרת המחיר המקסימלי המשולם ליצרנים, והליך שיתוף ציבור בנושא עדכון שיטת חישוב מחיר השוק בשיטת SMP - לאחר בחינת התנהגות השחקנים הפועלים בשוק זה. שינויים אלה נועדו להיטיב עם הציבור מחד, אך עלולים לפגוע בהכנסות וברווחיות היצרנים ואופן פעילותם מאידך.

בהמשך לכך, פורסמה ב-4 בספטמבר החלטת שימוע של רשות החשמל להתייחסות הציבור לקביעת תקרת מחיר מקסימלי על תעריפי ההגנה המשולמים ליצרנים. זאת לאחר שהרשות ניטרה את פעילות היצרנים בשוק, ובחנה את הצעות המחיר שלהם מנהל המערכת, והסיקה כי לא מתקיימת למעשה תחרות בין היצרנים על ייצור אנרגיה ותמחור הצעות המחיר מנותק מעלויות הייצור שלהם בפועל. דבר זה הוביל לטענתה לרווחיות עודפת עבור חלק מהיצרנים, המשורשרת לעלייה במחירי החשמל שהציבור נדרש לספוג.

לאור מסקנות אלו ואחרות החליטה רשות החשמל לקבוע תקרה לתעריפי ההגנה המשולמים ליצרנים, וזאת על מנת לוודא כי צרכני החשמל ישלמו את עלות הייצור ללא עלות עודפת - מה שיוביל לכך שמחיר רכישת החשמל מהיצרנים יירד באופן משמעותי יחסית למחירו היום. "על פי הרשות, מהלך זה צפוי לחסוך לציבור מאות מיליוני שקלים בשנה", ציינו בחברת מידרוג.

ביום רביעי הקרוב יתכנסו הגורמים השונים לדיון בהחלטה שקיבלה רשות החשמל ומעוררת את הסערה. ההערכות הן שבתוך שבועות לא רבים תפרסם הרשות את החלטתה הסופית.

מי ייפגע מההחלטה

ישנן כאמור ארבע תחנות כוח פרטיות שנרכשו מחברת החשמל בשנים האחרונות. הגדולה שבהן - תחנת אשכול - נמכרה כאמור לדליה אנרגיה ולג'ורג' חורש עצמו (שנכנס בנעליה של חברת תעבורה שפרשה מההצעה).

אשכול

בעלים: דליה אנרגיות, ג'ורג' חורש
כושר ייצור (מגוואט): 1600
התגובה לבורסה על ההחלטה: חשש לפגיעה באמות המידה הפיננסיות של תחנת הכוח

צילום: חברת החשמל
 צילום: חברת החשמל

חברות ציבוריות אחרות שמחזיקות בתחנות כוח רלוונטיות להחלטה הן שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף, וקרן התשתיות קיסטון בניהולו של נבות בר. שני הגופים האלה שותפים בשרשור בתחנות הכוח חגית (מזרח) שנרכשה מידי חברת החשמל תמורת 1.6 מיליארד שקל בשנת 2021, ובתחנת הכוח רמת חובב שנרכשה תמורת 4.3 מיליארד שקל לפני ארבע שנים.

בנוסף לכך ישנה תחנת אלון תבור שאותה רכשו מאיר שמיר, חברה סינית וחברת רפק בשנת 2019 תמורת 1.9 מיליארד שקל.

בתחילת השבוע עם פרסום התוצאות הכספיות, הסבירה דליה אנרגיה (שמחזיקה ב-75% מאשכול) כי הסיבה לכך שבחינת ירידת ערך התחנה הביאה לכך שאין צורך ברישום הפרשה שכזו, "היא כי החברה מעריכה, על בסיס הערכות של יועציה הכלכליים של אשכול, כי סביר להניח שההחלטה הסופית בדבר השימוע לא תתקבל ולא תאושר בנוסח כפי שפורט בשימוע. עם זאת, ככל שההחלטה הסופית על השימוע תתקבל כהחלטה מחייבת ללא תיקונים, עלולה להיות לכך השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי עמידת אשכול באמות המידה הפיננסיות להן היא מחויבת במסגרת הסכמי המימון שלה".

חגית מזרח 

בעלים: שיכון ובינוי, קיסטון
כושר ייצור (מגוואט): 660
התגובה לבורסה על ההחלטה: ירידה בהכנסות ובשווי, תיפגע היכולת של השותפות לעמוד באמות המידה הפיננסיות

צילום: איל יצהר
 צילום: איל יצהר

שיכון ובינוי מצידה דיווחה כי סביר שהחלטה סופית תהיה בתעריף גבוה ממה שפרסמה רשות החשמל בספטמבר. לפי אומדנים שביצעה, ככל שהחלטת הרשות תתקבל כלשונה, אומדן ההכנסות השנתי הממוצע של התחנות ברמת חובב וחגית יקטן ב-6% ו-20% בהתאמה. בנוסף ציינה כי ככל שההחלטה תתקבל כמו שהיא, תיפגע היכולת של השותפים בתחנת חגית מזרח "לעמוד באמות המידה הפיננסיות על פי הסכם המימון".

נבות בר, מנכ"ל קיסטון, מסר כי "במקום לקדם מדיניות שתגדיל את היצע החשמל ותעודד השקעות בתשתיות חיוניות, רשות החשמל בוחרת לפגוע ביזמים וביצרני החשמל בצעד שאינו מספק מענה אמיתי למשבר. משק האנרגיה צועד לקראת מחסור חמור בהיצע חשמל, ובתקופה מאתגרת זו, כשמשקיעים זרים נרתעים מהשקעות והמצב הביטחוני מגביר אי-ודאות, על המדינה להרחיב תשתיות ולתמוך ביזמים - לא להעמיק את הבעיה. פגיעה ביזמים מרחיקה את ההשקעות הנדרשות לשיקום ופיתוח המשק, ומחמירה את המחסור בחשמל. במקום לטפל בבעיה, הורגים את הפתרון".

רמת חובב

בעלים: שיכון ובינוי, קיסטון ואדלטק
כושר ייצור (מגוואט): 1137
התגובה לבורסה על ההחלטה: ירידה בהכנסות ובשווי, יבוצעו הערכות ואומדנים נוספים בהתאם לנוסח ההחלט 

צילום: יוסי וייס
 צילום: יוסי וייס

ההשלכות על המשק

בקרב יצרני החשמל הפרטיים עולות טענות רבות נגד ההחלטה. "אם השינוי מתקבל כלשונו, המשמעות לגבי חלק מתחנות הכוח הפרטיות היא שהן יידרשו להסדר חוב", אומר גורם במשק החשמל. לדבריו המהלך של רשות החשמל "מייצר אי ודאות אדירה. הרגולטור אומר למעשה: 'לא ניתן לך להציע הצעה שהיא מעבר לעלות הייצור השולית שלך'. אבל עסק צריך להחזיר את ההלוואות (שמימנו את רכישת התחנה, ח"ש), לא רק את העלות השולית".

לדברי נועם פלג, מנהל סקטור תאגידים בחטיבה העסקית של בנק מזרחי טפחות, שמימן חלק מרכישת תחנות הכוח שהוזכרו (אשכול וחגית), "רשות החשמל מייצגת בין היתר את צרכני החשמל, ולכן רצונה לפעול לתיקון המצב הקיים הוא הגיוני וברור. יחד עם זאת, חשוב מאוד לוודא שהשינויים מוטמעים באופן הדרגתי וזהיר, הן כדי לא לפגוע בתחנות הכוח שבהן המימון כבר הועמד, והן כדי שלא לייצר חוסר ודאות שעלול לעכב הקמתן של תחנות כוח חדשות, כפי שנדרש באופן דחוף.

"במקביל, על רשות החשמל להציב יעד פומבי לתיקון 'כשלי השוק', וזאת באמצעות דחיפת התחרות באמצעות ריבוי שחקנים (תחנות כוח חדשות) וחיזוק משמעותי של רשת ההולכה".

מנהל בכיר במשק האנרגיה מוסיף כי כשרשות החשמל אמרה שהיא הולכת לפרסם את החלטת השימוע, "אף אחד לא חשב שהולכים לאירוע קיצון שבו ניתן להחזיר רק את העלויות השוליות. לכן זה היכה את כולם בשוק. לטעמנו, מחיר האנרגיה ליצרנים החדשים חייב לכלול גם את ההחזר על ההשקעה".

מה טוען הרגולטור

גורמים בסביבת רשות החשמל גורסים שמה שהתחולל במשק החשמל בשנתיים האחרונות היה ניצול לרעה של תנאי השוק על ידי היצרנים. מצב שבו מעבר לעלות השולית שלהם הוגשו הצעות מחיר לא ריאליות, שבפועל התקבלו על ידי מנהל המערכת.

"מי שהניח שההתנהלות במשק האנרגיה, כמו שהיא קרתה בשנתיים האחרונות, תימשך, ועל זה התבסס ולקח הלוואות (לרכישת תחנות כוח, ח"ש), אכן נמצא בבעיה מסוימת". לדברי אותם גורמים, רשות החשמל מיישמת מנגנון שעליו הצהירה בעבר: "אין פה שינוי של כללי משחק, יש פה יישום של מנגנון שהוא אינהרנטי בשוק אנרגיה. מי שמגיש הצעת מחיר (לייצור חשמל) - לא יוכל לנצל את השוק".

ברשות החשמל מנסים למעשה למנוע המשך השתוללות של תעריפי החשמל, לגישתם, באמצעות אותו פיקוח מחירים. על האפשרות שלחלק מרוכשי התחנות יהיו קשיים פיננסיים אומרים שם, כי "זה עדיין לא דיפולט וגם לא קריסה. התחנות הפרטיות ימשיכו לפעול, גם אם ההחלטה העתידית של הרשות תחתוך חלק מהרווחיות העודפת שלהן כיום".

פורום יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי מסר כי "רשות החשמל מחוללת טלטלות במשק החשמל ומחזירה את שוק החשמל 10 שנים לאחור.

עוד זה מדבר וזה בא. לאחר שימוע של נגה על תעריף ה-SMP, שימוע של רשות החשמל שמבקש להטיל פיקוח על התעריף המשלים התבשרנו על עוד קול קורא של רשות החשמל, הפעם על תעריף הייצור.

מדינת ישראל זקוקה בדחיפות לתחנות כוח בהשקעה של עשרות מיליארדי שקלים שייבנו ויממונו על ידי המגזר הפיננסי הפרטי.

תגובת פורום יצרני החשמל: "מבלי לגרוע מהכוונה של רשות החשמל להנדס את מחירי החשמל בצורה מפוקחת וטובה יותר מכל שוק חופשי, האופן שבו היא פועלת מייצר חוסר ודאות רגולטורי שמסכן סיכון של ממש את היכולת להקים ולמממן הקמת תחנות כוח נוספות ויעילות ויסכן גם את התחרות המתפתחת במשק החשמל".