הבנקים שניהלו את החשבונות של קבוצת הנדל"ן הקורסת, פרסונל, על הכוונת: בית המשפט אישר לנאמן הקבוצה, רו"ח שלומי פיליבה, לחקור את התנהלותם של בנק דיסקונט ובנק מזרחי טפחות לגבי חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו הלוואות במיליוני שקלים ממלווים פרטיים ולגבי חשבונות הקבוצה.
● הצד המסוכן של השקעות בנדל"ן: מה אפשר ללמוד מקריסת פרסונל ואיך להגן על ההשקעה שלכם
● עם עשרות מיליונים שגייס ו-8 מיליארד צפיות: הישראלי שהצליח לכבוש את הקהל הסיני
הנאמנים של פרסונל מתארים את התנהלות הקבוצה שבשליטת אלון מורן ואלישי להב, החייבת כיום כ-525 מיליון שקל למלווים שמהם גייסה למעלה מ-700 מיליון שקל, כ"הונאת פונזי".
בבקשה שהגיש לבית המשפט ציין פיליבה, המשמש כנאמן ביחד עם עו"ד דורית לוי טילר, כי במסגרת בדיקות וחקירות שערכו "עולות שאלות" לגבי התנהלותם של דיסקונט ומזרחי טפחות סביב חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו כספי המשקיעים וההעברות שבוצעו משם מאותם כספים - כמו גם לגבי ההתנהלות בחשבונות של קבוצת פרסונל עצמה.
רו''ח שלומי פיליבה / צילום: איציק מילשטיין
באחרונה פנו הנאמנים לשני הבנקים, וביקש מהם מידע לגבי שישה חשבונות הקשורים לפרסונל בדיסקונט וחמישה חשבונות כאלה במזרחי טפחות. המידע שהבנקים התבקשו לספק כולל דפי חשבון, פירוט תנועות, ומסמכים הקשורים לביצוע העברות מהחשבונות.
לדברי הנאמן, "נושא זה דורש העמקה בדיקה וחקירה גם על מנת לאבחן את הפעילות התאגידית כפי שהייתה בפועל וכן על מנת לוודא תקינות, או היעדר תקינות בכלל, או בפעולות ספציפיות".
השופטת עירית וינברג-נוטוביץ מבית המשפט המחוזי מרכז, אשר בפניה מתנהל התיק בפרשת פרסונל, אישרה, כאמור, את הבקשה לקיים חקירה בנושא.
לפי הנאמן, החקירה אף נועדה לבדוק "אם קיימות עילות ונזק" לחברות בקבוצת פרסונל נגד הבנקים שניהלו את החשבונות, ובמידת הצורך לנהל הליכים נגד אותם בנקים.
השופטת אישרה גם כי עו"ד שאול קוטלר יצטרף לניהול החקירה לצדו של רו"ח פיליבה. קוטלר מתמחה בייצוג מול הבנקים, ובשנים האחרונות שימש כמפרק של קבוצת בטר פלייס העולמית, אשר הובילה פיתוח של רכבים חשמליים, ושל מועדון הספורט הפועל תל אביב. קוטלר יחליף לצורך חקירת הבנקים את לוי טילר, שלא תעסוק בנושא לנוכח הייצוג שמעניק משרדה ללקוחות במערכת הבנקאית.
הנאמנים: הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה
לפי הנאמנים, קבוצת פרסונל הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה וניתבה מאות מיליונים בהלוואות שגייסה, כביכול, עבור פרויקטי התחדשות עירונית, לטובת החזר חובות קודמים, למימון הוצאות של חברות אחרות בקבוצה שאינן קשורות לפרויקטים, ולכיסם של בעלי השליטה.
בדוח שהגישו הנאמנים לבית המשפט נכתב, כי חברת פרסונל אינווסט גייסה כ-739 מיליון שקל בהלוואות ממאות לווים פרטיים, תוך מתן הבטחות לתשלום ריבית בשיעורים גבוהים.
כספים אלה, לדברי הנאמנים, "'גולגלו' במשך שנים, כאשר כספי ההלוואות המאוחרות משרתות את ההלוואות הישנות - במבנה 'פירמידה'". הנאמנים מצאו, כי חשבונות הנאמנות ריקים, וכי כספי המלווים "נמוגו" תוך שנותר חוב למלווים בהיקף של למעלה מחצי מיליארד שקל.
בבקשה שהגישו לחקור את הבנקים מציינים הנאמנים, כי פרסונל הותירה אחריה "מאות מלווים - רובם ככולם אנשים פרטיים - בפני שוקת שבורה ובלי יכולת מעשית לגבות בחזרה חלק ניכר מכספי ההלוואות, תוך שנגרם להם נזק כספי של מאות מיליוני שקלים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.