שוויץ הזמינה מאלביט מל"טים, והיא לא מרוצה מהם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: החות'ים מתחזקים באמצעות נשק מאיראן, בשווייץ מאוכזבים מהמל"טים של אלביט והאם הפסקת האש בין חיזבאלה וישראל תחזיק מעמד? • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"
עסקה של 700-500 מיליון אירו: יוון מתקרבת לרכישת תותחי PULS מאלביט  

1האיראנים שולחים לחות'ים אספקה חדשה של נשק

דובר הצבא התימני עבדול באסיט אל-באהר אמר לעיתון הטלגרף כי איראן מספקת לחות'ים מספיק נשק כדי להמשיך את התקיפות על ישראל ובנות בריתה "שנים קדימה". בעקבות היחלשות חיזבאללה וחמאס וכן נפילת משטר אסד, טהרן שולחת יותר נשק למיליציה התימנית, בעקבות קריסת הפרוקסי שלה במזרח התיכון, נכתב בטלגרף.

בשבועיים האחרונים, החות'ים הסלימו את התקיפות שלהם במטחים נגד ישראל ותקיפות ספינות בים האדום. ההסלמה היא "ראיה ברורה לכך שאיראן מגבירה את תמיכתה בחות'ים", אמר דובר הצבא התימני.

מה שמעורר חשש במזרח התיכון הוא שהחות'ים הופכים לאויב משמעותי בסיוע איראני. דובר הצבא התימני הוסיף שלמליציה התימנית יש "טילים ומטוסים ברמה גבוהה, סדנאות להרכבה ולייצור מל"טים ופיתוח טילים עם מומחיות איראנית. לפי הפעולות שמבצעים החות'ים אנו מאמינים שהמלאי גדול ויכול להספיק שנים קדימה".

החות'ים שולטים כעת ברצועת שטח בתימן שבה מתגוררת כ-80% מהאוכלוסייה, וצבא הממשלה המוכר בינלאומית, מתפרש על שארית המדינה.

דובר הצבא התימני, שמתנגד בכל תוקף לפעולות החות'ים, אומר שעל מנת לפגוע בחות'ים יש לחסל את מנהיג המיליציה, עבד אל-מלכ אל-חות'י. מקור ביטחוני ישראלי התראיין לכתבה והסכים עם אמירתו של דובר הצבא התימני, ואמר שהחות'ים יתקשו להתאושש ממכה כזו. "המשטר של החות'ים מבוסס על שבט שיעי אחד שנשען על מנהיגו המגלומני, ואם ישראל ובעלות בריתה יחסלו את עבד אל-מלכ ואת אחיו, כל המשטר יקרוס. הוא מרכז השבט וכל המבצע", אמר המקור. המקור הישראלי איים שחיסול כזה יתבצע במידה והחות'ים ימשיכו בתקיפותיהם.

מקור מודיעני ישראלי נוסף התראיין לטלגרף והודה שתקיפות החות'ים תפסו את ישראל לא מוכנה, אך באותה נשימה הטיל ספק ביכולת של החות'ים להמשיך את תקיפותיהם. "לחות'ים אין את היכולות של חיזבאללה, אך עדיין, יש להם ייצור עצמי. חלק גדול מזה נפגע על ידי התקפות ארה"ב ובריטניה, אך לא כולו. הנשק מפוזר ברחבי תימן, כך שלא קל לאתר או לטפל בו. אבל אני לא רואה את זה ממשיך לשנים קדימה".

הדובר לשעבר של החות'ים, עלי אל-בוח'ייתי, עזב את המיליציה השיעית כאשר הפכה קיצונית, ואמר לטלגרף שלחות'ים אכן יש מלאי נשק עצום, אך הוא צפוי להתמעט. "לחות'ים בוודאות יש מלאי נשק עצום שיאפשר להם להילחם במשך שנים מול הצדדים התימניים, אך הנשק שהם משתמשים בו נגד ישראל קטן יותר ומגיע מאיראן".

מתוך הטלגרף מאת מלאני סוון. לקריאת הכתבה המלאה.

2"פיתוח איטי עם סיכונים": בשווייץ מאוכזבים מהמל"טים של אלביט

שווייץ הזמינה מאלביט הישראלית שישה מל"טי סיור מדגם הרמס 900, אולם השוויצרים הופתעו לגלות כי חסרה מערכת חשובה וקריטית לתפעולם במרחב האווירי השוויצרי, נכתב בעיתון השוויצרי Schweizer Radio und Fernsehen.

משלחת הכספים השוויצרית, הגוף הממונה על פיקוח תקציבי המדינה, שלחה לאחרונה מכתב לשרת ההגנה, ויולה אמהרד, בו הוא מזהיר כי המל"טים של אלביט אינם מתקדמים וחסרים טכנולוגיה מהותית. המכתב מוסיף כי תאגיד הנשק הממשלתי Ruag נדרש כעת לתכנת אותם בהתאם.

המשלחת מבקרת את "הפיתוח האיטי" וכותבת שמערכת ה-"Detect and Avoid" כוללת "סיכונים משמעותיים מבחינת ההיתכנות הטכנית, הרישוי והעלויות". ללא המערכת "השימוש האוטונומי של המל"טים יהיה מוגבל והעלויות התפעוליות יעלו משמעותית". אותה מערכת נועדה להימנע מפגיעה במכשולים, שבשוויץ בצל הטופוגרפיה שלה זה חשוב אף יותר מבמקומות אחרים.

"כדי להימנע מהתנגשויות, מל"טי הסיור יצטרכו כלי מלווה כמו מסוק או מטוס אחר", אמר לעיתון השוויצרי, אורס לוהר, מנהל משרד הרכש הפדרלי שמניח כי Ruag תצליח בתכנות המל"טים הישראליים.

אז למה המדינה השקטה והניטרלית הזמינה מלכתחילה מל"טים מישראל? הפרלמנט אישר את רכישת המל"טים ב-2015, אולם כעת בגלל הבעיה הטכנית הם לא יהיו זמינים בשנה הקרובה. "המל"טים אמורים בתקופות שלום, לעזור בין היתר בפיקוח דיסקרטי על הגבולות", נכתב. "מל"ט טס בגובה רב והוא מאוד שקט, צריך ממש להסתכל כדי לראות אותו. מסוק רועש לא יכול לטוס בגובה כזה".

אולם, מסתבר שהתכונה החסרה והפיתוח האיטי, הם בעיה אחת מיני רבות מההזמנה מהחברה הביטחונית הישראלית. עד כה רק ארבעה מתוך ששת המל"טים סופקו. "סביר להניח שהם יהיו שמישים לחלוטין רק ב-2029 במקום 2019 כפי שתוכנן", נכתב.

עד כה הוציאה שווייץ כ-20 מיליארד דולר (19 מיליארד פרנקים), בעסקה עם אלביט, הכוללת את העיכובים, והמשאבים שהוציאה המדינה בתכנות מחדש.

מתוך Schweizer Radio und Fernsehen מאת נטלי כריסטן. לקריאת הכתבה המלאה.

3האם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה תחזיק מעמד? יש מי שאופטימי

הפסקת האש השברירית בין ישראל לחיזבאללה מחזיקה כבר למעלה מחודש, אולם נראה כי לא סביר שהמטרות שלה יושגו עד המועד שהוסכם, נכתב ב-AP. ישראל נסוגה משתי עיירות בדרום לבנון, מתוך עשרות שהיא שולטת בהן, במקביל לתקיפת בסיסים השייכים לחיזבאללה. לפי צה"ל, חיזבאללה ממשיך לנסות לשגר רקטות לישראל ולהבריח נשק. חיזבאללה מוטרד מהנוכחות של צה"ל בדרום לבנון, ומאיים לחדש את הלחימה אם ישראל לא תיסוג מדרום לבנון בתום 60 ימים.

לבנון האשימה את ישראל בהפרות של הסכם הפסקת האש והגישה תלונה למועצת הביטחון של האו"ם בשבוע שעבר, שבה נכתב שישראל ביצעה כ-816 "תקיפות באוויר ובקרקע", נכתב ב-AP.

מנהיג חיזבאללה נעים קאסם, אמר בסוף השבוע האחרון שהוא מתכוון להגיב על הפרת הפסקת האש מצד ישראל, נכתב ב-The Business Standard. הפסקת האש בין ארגון הטרור הלבנוני חיזבאללה לבין ישראל, נכנסה לתוקפה בסוף נובמבר. אולם מאז עולות טענות חוזרות ונשנות בדבר הפרת הפסקת האש - על ידי שני הצדדים.

לפי ההסכם, צבא לבנון אמור להתפרש לצד כוחות האו"ם בדרם לבנון, בזמן שצה"ל נסוג מהשטח לתקופה של כ-60 ימים. חיזבאללה אמור לסגת צפונית לנהר הליטאני, כ-30 ק"מ מהגבול, ולפרק כל תשתית צבאית שנותרה בדרום. ועדה המורכבת מנציגים ישראלים, לבנונים ואמריקאים לצד יוניפי"ל, אמורה לפקח על כך שכל הפרה של ההסכם תטופל, נכתב ב-The Business Standard.

אולם כעת, מנהיג חיזבאללה, איים שהוא מוכן להגיב על הפרת הסכם האש מצד ישראל "אפילו לפני תום המועד של 60 ימים לנסיגת צה"ל", נכתב. "אנחנו אמרנו שאנחנו נותנים הזדמנות למנוע הפרות ישראליות וליישם את ההסכם ואנחנו ננהג בסבלנות" אמר קאסם. אבל הדגיש "זה לא אומר שנחכה 60 הימים", נכתב ב-The Business Standard.

עם זאת, למרות האשמות הדדיות מצד שני הצדדים על מאות הפרות של הפסקת האש, "הפסקת האש ככל הנראה תחזיק", אומרים אנליסטים ל-AP. "להסכם הפסקת האש יש ניסוח עמום והוא פתוח לפרשנות", אמר לסוכנות החדשות, פיראס מקסד, חוקר במכון למזרח התיכון בוושינגטון. הפרשנות המשתנה של ההסכם יכולה לספק לדבריו גמישות לנסיבות משתנות כמו נפילת אסד למשל, שהיווה מכה אנושה לחיזבאללה, שאיבד נתיב חיוני להברחת נשק מאיראן.

מתוך AP מאת אבי סוואל, מלאני לידמן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך The Business Standard, מאת The Business Standard. לקריאת הכתבה המלאה.

4אונר"א מכחישה דיווחים על הפסקת פעילותה בעזה

למרות שישראל אישרה חוק שאוסר על פעילות אונר"א, הסוכנות של האו"ם לפליטים פלסטינים לא מתכוונת להפסיק את פעילותה ביהודה ושומרון ובעזה, נכתב ב-New Arab, עיתון בבעלות קטאר. מאז אושר החוק הישראלי, פורסמו דיווחים סותרים בנוגע לתגובת אונר"א.

הניו יורק טיימס פרסם בשבוע שעבר שהסוכנות מתכוונת להפסיק את פעילותה ביהודה ושומרון ועזה. לכתבה התראיינה לואיז ווטרידג', בכירה באונר"א עזה שאישרה שהסוכנות צריכה לתאם את פעולותיה עם ישראל.

אולם נראה שבארגון עצמו יש חילוקי דעות בנושא. דוברת הארגון, ז'ולייט תומא, הסתייגה מדבריה של ווטרידג' ואמרה שדבריה אינם מדויקים באופן חמור והוסיפה כי "הצוותים של אונר"א מחויבים להישאר ולספק סיוע".

החוק אמור להכנס לתוקף בתוך חודש, ומעורר חששות בעולם שמא הסיוע ההומניטרי בעזה יקרוס. לפי ה-New Arab "אונר"א סיפקה סיוע חיוני, חינוך ובריאות ברחבי השטחים הפלסטיניים ולפליטים פלסטינים במשך יותר משבעה עשורים".

אולם, מאז ה-7 באוקטובר הסוכנות שמספקת "סיוע חיוני" הואשמה על ידי ישראל שסייעה לארגון הטרור, חמאס. בעקבות כך, מדינות רבות עצרו זמנית או לצמיתות מימון לאונר"א. בישראל גם הכריזו על אונר"א כארגון טרור.

ימים יגידו, כיצד ישרוד הארגון שסובל כרגע מסנקציות וממחסור חמור במימון.

 מתוך ה-New Arab, מאת ה-New Arab. לקריאת הכתבה המלאה.