חיים בוטנרו חי בצורה מקצועית את שוק ההון כבר 30 שנה ומספר כי "כבר מגיל צעיר התעניינתי בשוק ובכלכלה". לכן, לדבריו, מיד אחרי הצבא היה טבעי בשבילו ללמוד כלכלה וניהול ולהיכנס לתחום.
● 5 תובנות על המניות בתל אביב שזינקו ביותר מ־100% בשנה שחלפה
● ראיון | נגיד בנק ישראל על השקל: "לפי המודלים שלנו, היינו יכולים להיות במצב אחר לגמרי"
הוא בן 55, נשוי פלוס שלושה וגר ברמת גן, והוא מנהל את מרכזי ההשקעות בבנק הבינלאומי. לדבריו, בקבוצת ההשקעות הפנימית בבנק עוברות הודעות עד אמצע הלילה: "אני לא הולך לישון בלי לדעת מה עשו המדדים בארה"ב. לפעמים השיח בקבוצה נמשך עד 12 ואפילו 1 בלילה. אנחנו שואלים את עצמנו איך למשל חוסר היציבות השלטוני בצרפת או גרמניה משפיעים על השווקים".
נשארו 3 חודשים להסיט כספים לאג"ח ארה"ב
בוטנרו מאמין שהשוק האמריקאי יעלה בשנת 2025 בשיעור "דו־ספרתי נמוך, כאשר ברבעון הראשון תהיה תנודתיות גבוהה. הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים בעולם יורידו חשיפה ויעמדו מהצד עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן, ואילון מאסק איתו, כדי לראות מה מכלכלת הבחירות שלו יתממש ולאן הצמד יוביל את הכלכלה העולמית. בהמשך השנה סביר שנחזור לראות עליות, כי הצמיחה ממשיכה, יש שיפורים טכנולוגיים, ה־AI, אבל כל דבר צריך לקחת בפרופורציות והשוק מגיע אחרי שנתיים של עליות חדות".
הוא ממליץ להפחית חשיפה למניות בארה"ב ולהעביר לאג"ח מדינה: "האינפלציה בארה"ב בסוף הרבעון הראשון תרד ל־2% ואז הקו של הפד (הבנק המרכזי של ארה"ב, נ"א) יכול לנטות הרבה יותר לכיוון של הרבה יותר הורדות ריבית. כעת השוק צופה בין הורדת ריבית אחת לשתיים השנה, אבל אני חושב שבחודש אפריל כבר ידברו על שלוש ואפילו ארבע הורדות ריבית בארה"ב, ולכן צריך להסיט חלק מהתיק לאג"ח בארה"ב כדי ליהנות מרווחים מעבר לתשואה השוטפת של 4%־5%".
"מתקרבים לנקודה היסטורית בישראל"
באשר לישראל, בוטנרו מדגיש כי למרות הורדות דירוג האשראי של המדינה, "שהיו אירוע מאוד משמעותי, ולמרות המלחמה, השווקים עלו ב־7% עד ליל הביפרים וחיסול נסראללה, ומאז הם זינקו תוך שלושה חודשים ביותר מ־20% וסגרו את השנה כשהם בתשואה טובה יותר מהמדדים בארה"ב".
את האופטימיות הזו הוא משדר גם ל־2025 וקובע כי "אם יהיה הסכם עם חמאס, גם בנוגע לעסקת חטופים והפסקת המלחמה, זה יכול לתת גל מאוד חזק קדימה בישראל - מילואימניקים שחוזרים הביתה, כוח עבודה שחוזר לעבוד, יותר צריכה, שיקום של הצפון והדרום. יש סיכוי שגם השנה השוק הישראלי ייתן תשואה טובה יותר מאשר השוק האמריקאי, המכפילים פה במדדים המובילים הם 15 ובארה"ב פי 2 (בנאסד"ק, נ"א)".
גם בישראל בוטנרו מעריך שהריבית תרד יותר מהצפי. "מדברים על הורדת ריבית אחת ויכול להיות שהיא תרד יותר. אנחנו מתקרבים לנקודה היסטורית בישראל שיהיה כדאי לקנות אג"ח במח"מים ארוכים יותר ולהרוויח גם רווחי הון. כיום אני ממליץ על מח"מ של 4־5 שנים, אבל אם יהיו התפתחויות טובות אפשר יהיה להאריך אף מעבר לכך".
באשר למשקיעים הזרים בישראל הוא מציין כי "אני לא חושב שסוכנויות הדירוג יעלו את הדירוג מהר אבל רואים כבר ניצוצות של משקיעים זרים בישראל שלא חיכו אפילו לביפרים והתחילו להשקיע כבר לפני כן בישראל. המשקיעים הגדולים לא מחכים לסוכנויות הדירוג ומסתפקים בהודעות ההרגעה שהוציאו מיד אחרי הפסקת האש מול חיזבאללה. הסייקל של הורדות דירוג לישראל נעצר והסוכנויות אמרו שאפשר לראות שיש גם דברים טובים במדינת ישראל".
ההמלצה: להשקיע את רוב התיק בארץ
בוטנרו כאמור אופטימי במיוחד על ישראל והדבר מתבטא גם בהקצאת התיק שלו. למשקיע סולידי הוא ממליץ על תיק שמורכב מ־20% מניות (חצי בישראל והיתר בחו"ל), עוד 30% מהתיק יושקע באג"ח ממשלת ישראל במח"מ של 4־5 שנים, 30% נוספים באג"ח קונצרניות בישראל, 15% באג"ח קונצרני בחו"ל ו־5% נוספים הוא מציע לשמור זמין בפיקדונות או קרנות כספיות.
למשקיע אגרסיבי הוא מציע תיק של 60% מניות (30% מהתיק במניות בישראל, 25% במניות בארה"ב ועוד 5% במניות בשאר העולם, כאשר ניתן להיחשף ספציפית בעיקר לספרד והודו, אך הוא מעדיף חשיפה רחבה באמצעות מדד MSCI WORLD של המדינות המפותחות). את החלק האג"חי הוא מחלק בין 10% באג"ח ממשלת ישראל, 15% באג"ח קונצרניות בישראל ו־15% באג"ח קונצרני בחו"ל.
באשר לסקטורים שיתנו תפוקה טובה בשנת 2025 בוטנרו מאמין שבארץ כדאי "לשים דגש על מדד ת"א 90, שצפוי לתת תשואה עודפת כי הוא מורכב ממניות שמשקפות את הכלכלה המקומית ופחות ממניות דואליות. אפשר לחזק את החשיפה הזו באמצעות מניות הבנקים וחברות הביטוח". עוד הוא ממליץ על מניות התשתיות והנדל"ן כיוון ש"אלה ייהנו מהשיקוף של הצפון והדרום".
בארה"ב הוא ממשיך להאמין בסקטור הטכנולוגיה ובפרט בתחומי הסייבר והענן: "כולם מדברים על שבבים ו־AI אבל נושא האחסון בענן משמעותי לא פחות. לא סתם גוגל ואמזון מציינות כמה עלו או ירדו הרווחים בתחום הענן". גם את תחום הסייבר הוא מסמן שכן לדבריו, "מלחמות זה כבר מזמן לא טנקים ואקדחים אלא סייבר וצריך להיות שם. גם הסקטור הביטחוני רלוונטי, כי הרי אין שלום עולמי". התחום האחרון שהוא מסמן הוא תחום התשתיות: "בארה"ב הזניחו את התחום במשך הרבה שנים ויש פוטנציאל כעת לשיקום התשתיות, ולכן חברות התשתית ייהנו מזה, בוודאי כשטראמפ מדבר על להחזיר את ארה"ב להיות מספר 1. חשיפה טובה לתחום היא באמצעות מדד המניות הקטנות, ראסל 2000".
טיפ לסיום?
"כדי לנטרל את הרגש בהשקעות, אני אישית עשיתי הוראת קבע לאפיקים שאני חושב שהם טובים, לקרנות סל וקרנות נאמנות, וכך המלצתי גם לילדים שלי. כך מנטרלים רעשי רקע. בסוף המדדים עולים לאורך זמן. תסתכל בעוד שלוש שנים, חמש או עשר שנים ותראה לבד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.