האם הסכם ממון שנחתם בחו"ל מגן על דירות שנרכשו בישראל?

בני זוג שנישאו אזרחית בצרפת וחתמו במדינה על הסכם ממון, עלו לישראל וקיימו חתונה יהודית בארץ • לפני שהתגרשו, רכשו דירה שנרשמה במשותף על שמם • האישה טענה כי למרות הסכם הממון, הדירה שייכת גם לה - מה קבע בית המשפט?

הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio
הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

הכותבים הם השותפים המייסדים במשרד עורכי הדין "הופמן & פרידנברג" המתמחה בענייני משפחה וירושה

פסק דין שניתן לאחרונה ע"י השופט פליקס גורודצקי מבית המשפט לענייני משפחה בירושלים חושף טפח לעולמם של עולים חדשים שערכו בעת נישואיהם הסכמי ממון שמגדירים את הבעלות בנכסי מקרקעין. מסתבר שלא תמיד אפשר לסמוך על לשונו היבשה של החוק, וכי זכות הבכורה של מרשם המקרקעין בישראל שומרת על מקומה.

המחוזי התיר לרוכשי קרקעות מהמדינה לערער על מחירן ארבע שנים אחרי רכישתן 
למנוע עוד ענבל אור: הצעת חוק שמנסה להגן על קבוצות הרכישה 

עובדות המקרה: בני זוג נישאו בנישואים אזרחיים בצרפת, ולאחר חודש נישאו בחתונה יהודית בישראל. לאחר 15 שנות מגורים בצרפת עלו ארצה, וכעבור ארבע שנים התגרשו. חודשים מספר טרם הפירוד נרכשה דירה משותפת בישראל שנרשמה על שם שניהם. האישה ביקשה לחלק את הרכוש ולפרק את השיתוף בדירה, והבעל טען כי ע"פ הסכם ממון שנחתם טרם הנישואים בצרפת, הדירה צריכה להיות שלו בלבד, מאחר שרוב הרכישה מומנה מהלוואה שקיבל ממשפחתו ומכספי דירה שמכר בצרפת והרישום המשותף נעשה רק בשל דרישת הבנק בישראל. ההסכם, לשיטת הבעל, גובר על הרישום בטאבו.

החוק: חוק יחסי ממון קובע כי המערכת הרכושית בין בני זוג חוסה תחת החוק במקום מושבם בשעת עריכת הנישואים, אלא אם הוסכם אחרת. הצדדים נחלקו בשאלה האם הסכם הממון הצרפתי חל על הנכסים שנרכשו בישראל.

ההחלטה: חוות דעת שהגיש הבעל מטעם עו"ד ותיק מאוד שעוסק בענייני משפחה בצרפת ובישראל נדחתה ע"י בית המשפט בשל פגמים שנמצאו בה.

כוונת הצדדים

למעלה מן הצורך נבחנה גם כוונת הצדדים ומאחר והם בחרו להינשא בחתונה יהודית גם בישראל נקבע כי מדובר בהסכמה להחיל עליהם את דיני ישראל הכוללים את חוק יחסי ממון לפיו הדירה היא נכס משותף, וזאת גם בשל העובדה שבישראל לא נערך הסכם ממון וגם בשל העובדה שבהסכם הממון ממילא לא ניתנה התייחסות למקרה של נכסים שנרכשו בערבוב של כספים פרטיים וכספים משותפים.

המשמעות: פסק הדין עומד בהלימה גם עם חוק המקרקעין שמעניק זכות בכורה למרשם החוקי של נכסי מקרקעין בישראל, וגם עם פסיקת בתי המשפט לפיה נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים תוך ערבוב של כספים פרטיים ומשותפים ונרשמו במשותף - אכן משותפים.

תוצאת פסק הדין היא בגדר קריאת השכמה לאלו שערכו הסכמי ממון בחו"ל ועלו ארצה: כדי לשמר את ההסדרים הרכושיים עדיף ורצוי לערוך הסכם ממון בישראל, ולא להסתמך על לשונו היבשה של החוק.