פרו־ישראלי ותומך בקריפטו: "הטראמפ הקנדי" שעשוי לרשת את טרודו

ג'סטין טרודו הודיע על התפטרותו מראשות ממשלת קנדה לאחר 9 שנים בתפקיד • מי שעשוי להחליף אותו, על פי הסקרים האחרונים במדינה, הוא פייר פואלייבר, מנהיג מפלגת השמרנים וראש האופוזיציה - שסגנונו, כמו גם עמדותיו, מזכיר לרבים את זה של הנשיא האמריקאי הנבחר

פייר פואלייבר / צילום: Reuters, Patrick Doyle
פייר פואלייבר / צילום: Reuters, Patrick Doyle

9 לאחר שנבחר לראשונה לתפקיד, תם עידן בקנדה. ראש הממשלה ג'סטין טרודו הודיע ביום שני על התפטרותו מראשות המפלגה הליברלית, והוא לא יתמודד על כהונה נוספת. המהלך מגיע לאחר שהיה ברור שהפופולריות שלו בציבור הקנדי בקריסה וכי מאבקיו מול נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ - שהצהיר כי בכוונתו להטיל מכסים על תוצרת קנדית - לא צלחו.

האיראנים נסוגים מהשטח האסטרטגי החשוב ביותר שלהם 
הניצחון בגרמניה והמפעל בישראל: העסקאות החדשות של אלביט 
לקראת הדיון על טיקטוק בבית המשפט העליון בארה"ב: עד כמה חזקה האחיזה הסינית? 

מי שעשוי להחליף את טרודו בתפקיד הוא פייר פואליֵיבר (Pierre Poilievre), מנהיג מפלגת השמרנים שתתמודד בבחירות הפדרליות הבאות בקנדה. לפי הסקרים האחרונים, המפלגה השמרנית זוכה לתמיכה משמעותית בקרב הציבור הקנדי, ואף מובילה בחלקם בפער קטן על פני המתחרה הליברלית. עם זאת, הפערים בין המפלגות בסקרים אינם גדולים, והמצב הפוליטי עשוי כמוכן להשתנות.

פייר פואלייבר

אישי: בן 45, נשוי ואב לשניים
מקצועי: חבר בפרלמנט הקנדי מאז 2004. מכהן בראש מפלגת השמרנים וכמנהיג האופוזיציה בפרלמנט הקנדי מאז ספטמבר 2022
עוד משהו: סיסמת הבחירות שלו - "להפוך את קנדה לגדולה שוב" - מזכירה לרבים את סגנונו של טראמפ

"להפוך את קנדה לגדולה שוב"

פואלייבר, בן 45 ואב לשניים, מכהן בראש מפלגת השמרנים וכמנהיג האופוזיציה בפרלמנט הקנדי מאז ספטמבר 2022. הוא נחשב לאחד הפוליטיקאים הבולטים במדינה, במיוחד בשל עמדותיו הכלכליות והביקורתיות כלפי ממשלת טרודו.

"להחזיר הביתה את החלום הקנדי" היא אחת הסיסמאות הבולטות של המועמד השמרני. פואלייבר אף תיאר את הליברלים כ"פרדיגמה קיצונית ורדיקלית", שאותה כינה כ"סוציאליזם סמכותני... לאנשים נמאס מגרנדיוזיות" שמשרת לדבריו, "גופים אגוצנטריים בפסגה", ולא "את האנשים הפשוטים בעם".

לאורך השנים נטען כי פואלייבר רוצה "להפוך את קנדה לגדולה שוב" ואף והשווה לטראמפ. המועמד הקנדי השמרן לעומת זאת, דחה את הדברים והתנגד לקריאתו של טראמפ להפוך את קנדה למדינה ה־51 של ארה"ב. "יש לי את היכולת והחוכמה להגן על המדינה הזו, והמסר שלי לנשיא טראמפ הנכנס הוא שקודם כל, קנדה לעולם לא תהיה המדינה ה-51 של ארה"ב", אמר פואלייבר לאחרונה בראיון.

באשר לקריאתו של טראמפ להטיל מכסים על תוצרת קנדה, פואלייבר אנמר שהוא ישאף ל"הסכם מצוין שיהפוך את שתי המדינות לבטוחות, עשירות וחזקות יותר".

הוא גם הבטיח להאיץ את אישורי הבנייה של בתי זיקוק לנפט, מתקני גז טבעי נוזלי ומתקנים גרעיניים, וכן להגדיל את עודפי החשמל שקנדה מייצאת לארה"ב. בנוסף, לדברי פואלייבר, קנדה מוכרת את הנפט והגז שלה לארה"ב ב"הנחות עצומות" - תהליך שאותו כינה "שוד".

בעד צמצום רגולציה ותומך נלהב בקריפטו

פואלייבר זוכה לפופולריות רבה בקרב צעירים ומצביעים ממעמד הביניים, בעיקר בשל סגנונו הישיר והכמעט "טראמפיסטי" והביקורת החריפה שהוא מפנה כלפי יריביו הפוליטיים.

הוא חבר פרלמנט מאז 2004, ונחשב לשחקן פוליטי שעלה בצורה מאוד מהירה ויחסית חריגה בפוליטיקה הקנדית. עמדותיו הכלכליות עומדות בקנה אחד עם עמדות ימין כלכלי קלאסי. פואלייבר ידוע כתומך נלהב של חירות כלכלית ושוק חופשי. הוא עוסק הרבה בקריאה להורדת רמת המיסוי בקנדה. לאחרונה אמר כי יפעל להורדת מסים על יחידים ועסקים כדי לעודד צמיחה.

בנאומיו הרבים שנשא, פואלייבר התבטא באופן קבוע על כך שקנדה חייבת "לצמצם את הרגולציה במדינה כדי לעודד צמיחה ותחרותיות". פואלייבר גם ביקר רבות את ההוצאות הממשלתיות הגבוהות של ממשלות טרודו, במיוחד בתקופת משבר הקורונה, וטען שיש להפחית את החוב הלאומי.

ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה הפורש / צילום: Reuters, Patrick Doyle
 ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה הפורש / צילום: Reuters, Patrick Doyle

בחודשים האחרונים הוא האשים את המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי של קנדה כגורם מרכזי לעליית האינפלציה, והתחייב לפעול להשגת יציבות מחירים - למרות שלא לגמרי ברור מה תוכניותיו בתחום.

בתחום הנדל"ן, פואלייבר מציע רפורמות משמעותיות, בהן שחרור קרקעות לבנייה והפחתת חסמים רגולטוריים, "כדי להקל על הציבור הקנדי" לדבריו, לרכוש בתים.

בדומה לטראמפ, הוא מביע תמיכה בשוק המטבעות הקריפטוגרפים כחלופה למטבעות מסורתיים. לדבריו, "מתוך אמונה שהן מקנות לאזרחים יותר שליטה כלכלית".

מציג עמדות פרו־ישראליות ברורות

ומה בנוגע לישראל? פואלייבר הינו תומך מובהק של המדינה היהודית ומציג עמדות פרו־ישראליות ברורות. בעבר הוא הסביר כי ישראל היא "בת־ברית מרכזית של קנדה במזרח התיכון, במיוחד על רקע הערכים הדמוקרטיים המשותפים לשתי המדינות". לאחרונה, הצהיר כי הוא תומך ומקווה שישראל תתקוף את הגרעין האיראני "ותחסל את האיום הזה", שלדבריו "מאיים על המערב כולו".

פואלייבר גם תקף את ממשלה הליברלית בקנדה בעקבות יחסה "העוין" לטענתו נגד ישראל, ו"חוסר העמידה האיתנה מול הלחצים הפלסטינים". בנוסף, פואלייבר גינה אירועי אנטישמיות ברחבי העולם והדגיש את הצורך להיאבק בתנועת BDS.

בראיונות עבר, פואלייבר הצהיר על מחויבותו להעמקת שיתופי הפעולה בין קנדה לישראל בתחומים כמו ביטחון, טכנולוגיה וכלכלה.

הבחירות הפדרליות בקנדה מתקיימות בדרך כלל אחת לארבע שנים, אך הן אינן מתוזמנות לתאריך קבוע. הבחירות האחרונות נערכו ב־20 בספטמבר 2021, ולכן הבאות צפויות להיערך לכל המאוחר באוקטובר 2025, בהתאם למגבלות החוק הקנדי. עם זאת, מאחר שמדובר כעת בממשלת מיעוט, הבחירות עשויות להתקיים מוקדם יותר, אם הממשלה תאבד את אמון הפרלמנט או תחליט להקדים את הבחירות מסיבות פוליטיות.