סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
14:59
מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 יורד ב-0.7%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז שעולה ב-1.2%.
חלל תקשורת בולטת במסחר ומזנקת ב-10% בהמשך לדיווח מהבוקר כי החברה, בניהולו של דן זיצ'ק, התקשרה עם ספק תקשורת בינלאומי בהסכם לאספקת שירותי תקשורת בלוויין עמוס 4 לשנתיים, כאשר חלקו הראשון של השירות מתוכנן להתחיל החודש ולעלות בהדרגה בחודשים הבאים. ההכנסות הצפויות לחברה מן העסקה הינן בהיקף של כ- 3.6 מיליון דולר, (כ-13.2 מיליון שקלים) במצטבר לתקופה.
13:25
ירידות קלות בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.9%. בולט לשלילה מדד הנדלן שמשיל מערכו 1.4%. מנגד, ת"א נפט וגז עולה ב-1%.
דמרי מרכזת עניין לאחר שדיווחה כי השלימה עסקת מכירת קרקע וכי רווח צפוי (לפני מס) ברבעון 1 לשנת 2025 צפוי לעמוד על כ-150 מיליון שקל.
12:24
המגמה המעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.8%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז שמוסיף לערכו 0.9%. מנגד, מדד הבנייה יורד ב-1.8%.
רציו יהש מרכזת עניין לאחר שדווח כי פנתה לרציו פטרוליום יהש בהצעה
לביצוע עסקת מיזוג של רציו פטרוליום אל השותפות.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות קלות. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.47% והתשואה לשנתיים עומדת על 4.28%. בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם כי להערכתם, נראה שבנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית לפני חודש מאי: "אינפלציה גבוהה בתחילת השנה (2% עד חודש מאי) מצדיקה החזקה שווה בין צמודים קצרים לבין שקלים בינוניים".
11:31
מניית פסגות קבוצה מזנקת בכ-37% לאחר שדיווחה הבוקר כי היא רוכשת את חברת ר.ג.א - חברה העוסקת במתן פתרונות ושירותים בתחום איכות הסביבה לרשויות מוניציפליות וגופים ממשלתיים. עוד דווח כי בהמשך פסגות תתמזג עם ר.ג.א אשר תהפוך לחברה ציבורית.
מטעם פסגות נמסר כי במסגרת ההסכם תשלם פסגות תמורה בסיסית של כ-61.5 מיליון שקל בתמורה ל-100% ממניות החברה ולפעילות המימון של חברת הבת "רוגון", כאשר 5 מיליון שקל מתוך סכום זה הינם בכפוף להשגת רווח לפני מס מינימלי של 15.3 מיליון שקל לשנת 2024. סך של 20 מיליוני שקל מתוך התמורה הבסיסית ישולם בדרך חלוקת דיבידנד מתוך ר.ג.א ערב השלמת העסקה, כך שההשפעה התזרימית על החברה תסתכם ל- 41.5 מיליוני שקל בלבד.
בנוסף ישולמו 20 מיליון שקל נוספים (10 מיליון שקל בשנה) בכפוף לעמידה ביעדים עסקיים לשנים 2025 ו-2026 והגעה לרווח לפני מס מינימלי של כ- 19 מיליון שקל ו-20 מיליון שקל בהתאמה. על פי ההסכם מייסד החברה, רובי ונונו, יכהן כיועץ מיוחד לחברה במהלך השנתיים הקרובות.
10:42
חברת נופר אנרג'י וטראלייט מרכזות עניין לאחר שדווח לפני זמן קצר מטעם הבורסה לני"ע כי לא ייפתח המסחר במניות החברה ובאג"ח להמרה של נופר אנרג'י לאור כי נופר אנרג'י מנהלת מגעים לרכישת טראלייט.
10:23
חלל תקשורת בניהולו של דן זיצ'ק התקשרה עם ספק תקשורת בינלאומי בהסכם לאספקת שירותי תקשורת בלוויין עמוס 4 לשנתיים, כאשר חלקו הראשון של השירות מתוכנן להתחיל החודש ולעלות בהדרגה בחודשים הבאים. ההכנסות הצפויות לחברה מן העסקה הינן בהיקף של כ- 3.6 מיליון דולר, (כ-13.2 מיליון שקלים) במצטבר לתקופה.
10:05
יום המסחר בת"א נפתח במגמה מעורבת. ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז שעולה ב-0.8%. ת"א בנקים 5 עולה ב-0.6%.
בולטות לחיוב מניות פוקס , דלק קבוצה , איסתא , מגה אור , ונובה .
מנגד, אורמת טכנו , הבורסה לניע בתא , או פי סי אנרגיה , מג'יק וורידיס נסחרות בירידות.
08:04
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים. ביום חמישי האחרון, הבורסה המקומית ננעלה בעליות קלות. ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי. מדד הבנקים הוסיף 0.4% ות"א נפט וגז טיפס ב-0.8%, ת"א בנייה ות"א נדל"ן ירדו ב-0.3%.
● המומחה שמסביר: כשאתם עומדים למכור מניה, תשאלו את עצמכם שאלה אחת
אלוט ריכזה עניין במסחר ביום חמישי כשקפצה בכ-13%. המניה, שהייתה אחת המניות החזקות בבורסה ב-2024 אחרי מספר שנים של ירידות במניה, ממשיכה במגמה החיובית. החברה הודיעה שחתמה על הסכם עם חברת התקשורת הצ'כית O2 לאספקת פתרונות הגנת סייבר. היקף החוזה לא נמסר אך החברה ציינה שהתשלום יהיה חודשי וייצר לה הכנסות חוזרות.
● הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט
בסיכום שבועי, מדד ת"א-35 עלה בשיעור של כ-1.5%, מדד ת"א 90 עלה בשיעור של כ-0.9%, ומדד SME60 עלה בשיעור של כ-0.8%.
ברמה הענפית נרשמו עליות שערים בכל הענפים, כאשר בלטו לטובה ענפי הביטוח, הנפט והגז, הפיננסים והטכנולוגיה: מדד ת"א ביטוח עלה בכ-2.6%, מדד ת"א נפט וגז עלה בשיעור של כ-2.3%, ומדדי ת"א-טכנולוגיה ות"א פיננסים עלו כל אחד בשיעור של כ-2.3% וכ-2.2%, בהתאמה.
בניגוד למגמה החיובית בת"א, בוול סטריט התמונה הייתה שונה לחלוטין: בסוף השבוע האחרון בורסות וול סטריט ננעלו באדום ביומו האחרון של המסחר. מדד הדאו ג'ונס ירד ב-1.6%, הנאסד"ק ירד בשיעור דומה, ה-S&P 500 ננעל בירידות של כ-1.5%. על רקע המגמה השלילית, דוח תעסוקה חזק שפורסם בחודש דצמבר שהוביל לעלייה בחשש המשקיעים למתווה הפחתות ריבית בארה"ב איטי מהצפוי (הרחבה מטה).
● וול סטריט נכנסה לסחרור. מהן הסיבות?
גם בסיכום שבועי נרשמו ירידות שערים בשלושת המדדים, כשה-S&P 500 ירד ב-1.8%, הנאסד"ק רשם ירידה של 2.4% בממוצע שבועי. הדאו ג'ונס ירד בשבוע החולף ב-1.6%.
מספר מניות ישראליות בלטו השבוע בוול סטריט על רקע דיווחים שפרסמו במסגרת תערוכת הטכנולוגיה CES שנערכת בימים אלה בלאס וגאס. אחת מהן היא אינוויז שעלתה בתחילת השבוע, אך ירדה בחדות בסוף השבוע בשל הצגה מאכזבת בתערוכה. חברת אוטוטק גדולה יותר, מובילאיי , נפלה לאחר שאנליסט Bloomberg Intelligence ג'ייק סילברמן כתב שהמצגת של המנכ"ל-מייסד אמנון שעשוע לא סיפקה נתונים מספקים על התקדמות מסחרית, בניגוד לתערוכה בשנה שעברה, אז מובילאיי הכריזה על מספר זכיות.
הבורסות בארה"ב יפתחו בשבוע הקרוב את עונת הדוחות לרבעון האחרון ולשנת 2024. ביום רביעי הבנקים ג'יי.פי מורגן וסיטיגרופ וחברת ההשקעות בלקרוק יפרסמו דוחות. בהמשך גם מורגן סטנלי ובנק אוף אמריקה יפרסמו את תוצאותיהם.
העיניים של תעשיית השבבים נשואות כולן לחברה אחת: יצרנית השבבים TSMC שמייצרת עבור החברות הגדולות בעולם בהן אנבידיה וברודקום ותפרסם דוחות ביום חמישי הקרוב. בפעמים הקודמות, התוצאות של TSMC, ובעיקר התחזיות שלה טילטלו את הסקטור כולו.
2. שוקי האג"ח
תשואות האג"ח הממשלתיות של ישראל ל-10 שנים עלו השבוע מ-4.6% ל-4.7%. בסקירתו השבועית, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב אלכס זבז'ינסקי המליץ על חשיפה לאג"ח ממשלתיות במח"מ בינוני, ועל אג"ח קונצרניות בדירוג של AA.
● צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים
בסיכום שבועי, מדד איגרות החוב הממשלתיות הצמודות (תל גוב צמודות) ירד בשיעור של כ-0.2% ומדד תל גוב שקלי נותר כמעט ללא שינוי. מדדי איגרות החוב השיקליות והצמודות לטווח הארוך רשמו ירידות בשיעור של כ-0.2% וכ-0.4%, בהתאמה.
תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו בחדות ביום שישי האחרון בעקבות דוח התעסוקה. התשואה ל-10 שנים קפצה ל-4.79% מיד לאחר פרסום הדוח וננעלו סביב רמה של 4.76%. גם התשואה לשנתיים זינקה ל-4.38% כאשר השוק מגלם סיכוי של 25% (לא נמוך) שהריבית לא תרד כלל השנה וסיכוי של 40% שתרד רק ברבע אחוז.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי - שווקים פיננסים בבנק הפועלים, התייחס בסקירתו השבועית לירידה בתשואת האג"ח של סין ל-10 שנים לרמת שפל, ובמקביל, "כתמונת מראה הפוכה למתרחש בסין - תשואת האג"ח ל-10 שנים ביפן עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז שנת 2011", כך שהשווקים מתמחרים העלאת ריבית ב-2025. בנוסף, הוא ממליץ להאריך את מח"מ התיק בארה"ב, שם התשואות ל-10 שנים עומדות על 4.6%, ולהחזיקו במח"מ בינוני-ארוך.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח, השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.66 שקלים ושער האירו-שקל עמד על 3.77 שקלים. בסיכום שבועי הדולר התחזק ב-0.7% מול השקל והאירו התחזק ב-0.1% מול המטבע הישראלי.
הנפט קפץ בקרוב ל-4% ביום שישי כאשר מחיר חבית ברנט עמד על 79.8 דולר. זאת אחרי שמשרד האוצר האמריקאי הכריז על סנקציות גורפות נגד תעשיית הנפט של רוסיה כחלק מהגברת הלחץ על פוטין. דוברת הבית הלבן אמרה שהסנקציות החדשות יעלו לרוסיה מיליארדי דולרים בכל חודש.
מחיר הביטקוין שוב נסחר בתנודתיות ועמד ביום שישי על 94 אלף דולר. בלומברד אודייר מסבירים כי למרות השיאים שרשם הביטקוין, אסור להתעלם מהסיכון והתנודתיות של השקעה בו:
"מאז השקתו, ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים עוררו ויכוח בין תומכים למבקרים לגבי טבעם וערכם. בעוד יש הטוענים כי מטבעות קריפטוגרפים אינם עומדים במאפייני מטבע פיאט למרות שהם יכולים לשמש כאמצעי תשלום - דעה שזוכה לתמיכה מצד בנקים מרכזיים רבים - הוויכוח ממשיך גם לגבי שאלת מעמדם כנכסים פיננסיים, תוך בחינת היכולת שלהם לאגור ערך או לשמש לצרכים פרקטיים.
"לדעתנו, אף על פי שמטבעות קריפטוגרפים מהווים כלי השקעה שמוכיח עצמו עם שימוש גובר והון הולך וגדל, הם אינם נכסים מסורתיים או אמצעי אגירה ברי השוואה לנכסים הכלולים בהקצאת הנכסים האסטרטגית שלנו. יתר על כן, התנודתיות והשפל (ירידה ממחירי השיא בפרקי זמן מסוימים) של מטבעות קריפטוגרפים עולים בהרבה על כל נכס פיננסי אחר. לאור זאת, איננו כוללים אותם בהקצאת הנכסים שלנו. עם זאת, עבור משקיעים שבוחרים להחזיק במטבעות קריפטוגרפים בתיק ההשקעות שלהם, אנו מציעים מדריך כללי לניהול ההשפעה של התנודתיות הגבוהה והסיכונים המשמעותיים שעלולים להתרחש בכל תקופת אחזקה.
"מאז אמצע 2010, ביטקוין הניב תשואה שנתית ממוצעת של 170%, עם תנודתיות שנתית של 109%, נתונים שעולים בהרבה על תנודתיות נכסים פיננסיים מסורתיים. כמו כן, מדד שארפ של ביטקוין - הבוחן תשואה ביחס לסיכון - גבוה יותר מאשר נכסים אחרים. עם זאת, מה שבאמת מייחד את ביטקוין הוא תנודתיות קיצונית, אשר משנה לחלוטין את פרופיל הסיכון של תיקי השקעות גם עבור הקצאות קטנות יחסית.
"לבסוף, הסיכונים כוללים גם בעיות אבטחה בארנקים דיגיטליים ושימוש בקריפטו לפעילות פלילית כמו הלבנת הון ומסחר לא חוקי. אמנם היקף הפעילות הבלתי חוקית משתנה לפי הערכות, אך מדובר בממד חשוב שדורש התייחסות זהירה מצד משקיעים.
"לגבי תחזיות לשנת 2025, במקרה של ירידת ביטקוין מתחת ל-100,000 דולר, רמות התמיכה הקרובות הן 88,740 דולר ו-78,705 דולר. במקרה של עלייה, רמות ההתנגדות הן 102,145 דולר ו-106,975 דולר. מעבר לכך, ייתכן כי בחירתו המחודשת של טראמפ, יחד עם מינויים תומכי קריפטו, תעודד מסגרות מוסדיות בארה"ב שיתמכו בשימוש רחב יותר בביטקוין. כמו כן, שיעורי ריבית נמוכים עשויים לתמוך במחירים, אך תנודתיות וסיכונים צפויים להמשיך ולהוות מרכיב מרכזי בהחלטות השקעה".
4. מאקרו
כאמור, ביום שישי האחרון פורסמו נתוני תעסוקה חמים מהצפוי בשוק העבודה האמריקאי. מספר המשרות החדשות שנוצרו בדצמבר עומד על 256 אלף - לעומת צפי ל-164 אלף. שיעור האבטלה ירד מעט מ-4.2% ל-4.1%.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות התייחס לנתונים: "דוח תעסוקה חזק מאוד ומפתיע שרשם את התוספת הגדולה ביותר במשרות חדשות זה 9 חודשים. מסתבר שוב כי קשה מאוד לצפות את התוצאות החודשיות. שוק העבודה מקדם בעוצמה את פני הנשיא הנבחר טראמפ וזאת דווקא על רקע המדיניות לעידוד הפעילות המקומית שהוא מתכנן.
"הדוח החזק הגיע דווקא על רקע אינדיקציות מעורבות שקדמו לו: מחד, דוח פרטי חלש (תוספת של 122,000 מקומות עבודה בלבד, 18,000 פחות ציפיות השוק ו-24,000 פחות מנובמבר) שהראה כי צמיחת התעסוקה מתמתנת. מנגד, 8.098 מיליון משרות פנויות בחודש נובמבר, יותר מציפיות השוק (7.70 מיליון) ומנתוני אוקטובר (7.839 מיליון); כמו כן, רכיב התעסוקה במדד מנהלי הרכש של ענפי השירותים, המעסיק הגדול ביותר בארה"ב, התרחב בחמישה מששת החודשים האחרונים. הוכח שוב שהזיקה בין הדוח הפרטי לדוח הרשמי חלשה וכי האינדיקציות החיוביות הן שהראו את התמונה הנכונה.
"חשוב לציין כי שינוי השכר תאם את הציפיות וכי בחישוב 12 חודשים אחורנית אף נרשמה האטה קלה, אך השורה התחתונה - תוספת המשרות הגדולה - משכנעת הרבה יותר".
בשבוע הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר בישראל - מדד האינפלציה האחרון לשנת 2024 ואיתו יפורסם מדד מחירי הדיור לחודשים אוקטובר-נובמבר.
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מסביר כי: "להערכתנו, מדד דצמבר צפוי לרשום ירידה חודשית של 0.1%, תוך שמירה על קצב אינפלציה שנתי יציב בשיעור של 3.4%. הסעיפים שצפויים להוביל לירידה במדד ברמה החודשית כוללים את פירות וירקות, וכן תחבורה ותקשורת, שצפוי לרדת בעקבות ירידה במחיר הדלק. מנגד, אנו צופים עלייה בסעיפי הדיור, המזון, ועלייה עונתית בסעיפי הלבשה והנעלה. כמידי חודש, נציין כי אי הוודאות סביב סעיף נסיעות לחו"ל נותרת גבוהה ועשויה להשפיע על המדד הכולל, כפי שכבר חווינו לאורך השנה האחרונה".
גם בוול סטריט מצפים לנתוני אינפלציה, שיפורסמו ביום רביעי. וכמוהם גם בגוש האירו.
5. תחזית
עם פתיחת שנת 2025, בגולדמן זאקס מעריכים איך יראו השנה הצמיחה והאינפלציה בעולם. בבנק מצפים לשיעור צמיחה של 2.7% בתמ"ג הריאלי ברמה הגלובלית ב-2025, נתון שלדבריהם משקף את הרוח הגבית מהצמיחה של ההכנסה הריאלית הפנויה של משקי הבית, לצד הקלה בתנאים הפיננסיים בשל המשך הפחתות הריבית. להערכתם, הצמיחה בארה"ב תהיה בקצב גבוה יותר משל מדינות מפותחות אחרות, על רקע הצמיחה בפריון. תחזית הצמיחה שלהם לארה"ב גבוהה מהקונצנזוס, והם צופים צמיחה של 2.4% ב-2025, בין היתר בזכות חוזק בהשקעות בעסקים.
כלכלני גולדמן זאקס צופים שמדד ה-Core PCE - מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית, שנחשב למדד המחירים המועדף על-ידי הפד - ירד לרמה של 2.4% עד דצמבר 2025, ירידה המשקפת בין היתר הקלה בלחצי השכר, לצד השפעה מתונה ממכסים גבוהים יותר. להערכתם, שיעור האבטלה בארה"ב ירד ל-4%. תחזית הבנק לריבית הפד היא להפחתה נוספת של 25 נקודות בסיס במרץ, ועוד שתי הפחתות ביוני ובספטמבר.