קרן הגידור האלמונית שמורווחת 700% על השקעה במניות הבורסה בתל אביב

הקרן הזרה מניקיי מימשה כרבע מהשקעתה במניות הבורסה בת"א לפי שווי המשקף רווח של כ־700 מיליון שקל על כלל החזקותיה - רובו על הנייר • מדובר בקרן גידור שכמעט אין מידע על פעילותה והשקעותיה, ונראה כי מניות הבורסה מהוות כיום חלק מרכזי בפורטפוליו שלה

שיין פיינמור, מייסד ומוביל קרן מניקיי / איור: גיל ג'יבלי
שיין פיינמור, מייסד ומוביל קרן מניקיי / איור: גיל ג'יבלי

רכישה של מניית הבורסה לניירות ערך בת"א התגלתה בשנים האחרונות כהשקעה מוצלחת במיוחד, הרבה יותר מבמדדי הדגל שלה או של כל בורסה אחרת. מניות הבורסה שנסחרות במדד ת"א 125 משקפות לגוף הפיננסי שמוביל איתי בן זאב שווי של מעל ל־4 מיליארד שקל. מי שהשקיע במניית הבורסה לפני שנה - הכפיל את כספו; מי שעשה זאת לפני חמש שנים רשם תשואה של 332%; ומי שנכנס להשקעה בהנפקת הבורסה בקיץ 2019, רשם תשואה של קרוב ל־600%.

הצוללת | המומחה שמסביר: כשאתם עומדים למכור מניה, תשאלו את עצמכם שאלה אחת 
ראיון | מנהל קרן הגידור שחושף: 4 מניות מתיק ההשקעות וההזדמנויות 

ויש גם מי שהרוויחו יותר. למשל, קרן הגידור מניקיי פרטנרס, שמוביל שיין פיינמור. מניקיי היא כיום בעלת המניות הגדולה בבורסה בת"א, המתנהלת ללא גרעין שליטה. היא רכשה כ־20% ממניות הבורסה באוגוסט 2018 תמורת 110 מיליון שקל (לפי שווי חברה של 550 מיליון שקל בלבד). זאת כחלק ממהלך שהוביל המנכ"ל בן זאב להוצאת רוב מניות הבורסה מידי הבנקים, והעברתן לידי בעלי מניות זרים והציבור.

ביום חמישי דיווחה הבורסה כי תבצע רכישה עצמית של 4.82% ממניותיה מידי מניקיי פרטנרס (Manikay Partners) תמורת 202 מיליון שקל. בדיווח הבורסה נכתב כי היא שיזמה את הרכישה, "בשים לב למועד הקמת קרן מניקיי ובשים לב לתקופת פעילותן המקובלת של קרנות השקעה מסוגה".

במכירת חלק מהחזקותיה מקבעת מניקיי תשואה פנטסטית של פי 8 על הכסף שהשקיעה במניות הבורסה, לפני כ־6.5 שנים; היא קנתה את המניות במחיר של 5.51 שקלים ומוכרת את חלקן כעת במחיר של 43.79 שקל. בעקבות המכירה דוללה החזקת מניקיי מ־19.3% מהון הבורסה ל־15.2% - החזקה ששווה כ־620 מיליון שקל. כך שהקרן רושמת רווח של כ־700 מיליון שקל על השקעתה בבורסה, רובו על הנייר בינתיים.

הבורסה מצידה ציינה כי היא "רואה ברכישת המניות גם הזדמנות עסקית לטובת בעלי המניות, שיש בה כדי להשיא עבורם ערך, לצד שיפור במדדים הפיננסיים שלאורם החברה (הבורסה) נבחנת על ידי משקיעים ואנליסטים, כגון תשואה על ההון ויחס מינוף (הון למאזן) יעיל".

נימוק נוסף לרכישה העצמית הוא כי המהלך "עשוי לשפר את יכולתה של קרן מניקיי לנהל את החזקותיה בחברה לטווח ארוך, וכן להפחית, לחברה ולבעלי מניותיה, את הסיכונים הכרוכים במימוש אפשרי של חלק גדול מהחזקותיה של קרן מניקיי בחברה".

תהיות על המשקיעים בקרן והיקף נכסיה

מניקיי פרטנרס היא קרן גידור שהמידע על השקעותיה אינו רב. בעבר דווח כי היא מתמחה בהשקעות במניות של בורסות ברחבי העולם. הקרן מאוגדת בארה"ב ומשרדיה ממוקמים בשדרות מדיסון במנהטן. את מניותיה בבורסה בארץ היא מחזיקה באמצעות קרן העונה לשם "מניקיי גלובל אופורטיוניטיס". היקף הנכסים המנוהלים בידי קרן זו, לפי דיווח לרשויות בארה"ב אשתקד, עמד על 403 מיליון דולר.

המסתורין סביב מניקיי מתגבר כשגולשים לאתר האינטרנט שלה, שנראה כי לא התעדכן מאז הקורונה. באתר מדווח בעיקר על עסקת ההשקעה במניות הבורסה בת"א. כן מתוארת אסטרטגיית ההשקעות של הקרן כ"מיקוד בהשאת תשואה ארוכת טווח למשקיעים, תוך שימוש בגישה אופורטוניסטית להשקעות".

מייסד קרן מניקיי הוא שיין פיינמור, אוסטרלי המוגדר על פי הדיווחים בארה"ב כשותף מנהל וכמנהל השקעות ראשי. שותף נוסף בקרן הוא סלאח סעאבנה (56), אזרח ישראלי המתגורר בארה"ב ומכהן כדירקטור בבורסה בת"א. לסעאבנה תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית, תואר דומה מאוניברסיטת ג'ורג'טאון בארה"ב, ובנוסף יש לו תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת קולומביה.

פיינמור (55) ייסד את הקרן בשנת 2008. בעמוד הלינקדאין הפרטי שלו הוא מוצג כבעל 30 שנות ניסיון בשווקים הפיננסיים באוסטרליה, ארה"ב ובריטניה בתחומי מסחר מרובה־אסטרטגיות, ארביטראז' והשקעות. קודם לייסוד מניקיי, שימש פיינמור בתפקידים שונים בשלוחה האוסטרלית של בנק ההשקעות השוויצרי UBS. יש לו תואר ראשון במסחר, חשבונאות ומימון מאוניברסיטת סידני (UNSW).

בכתבה שפורסמה בגלובס בעת ההשקעה של מניקיי במניות הבורסה בת"א (2018), נכתב כי אחד המשקיעים הבולטים במניקיי הוא איש העסקים היהודי־אוסטרלי, פרנק לואי (90). לואי, משקיע תומך ישראל, הוא ניצול שואה שהתגורר בארץ ואף לחם במלחמת העצמאות בחטיבת גולני. בהמשך עבר להתגורר באוסטרליה והקים אימפריה של מרכזים מסחריים (קניוני ווסטפילד). הונו מוערך על ידי פורבס ב־6.5 מיליארד דולר.

באותה כתבה פורסם כי מניקיי גייסה בשנת הקמתה, שבה פרץ המשבר הכלכלי בעולם, כ־300 מיליון דולר. לא ניתן לאמת את זהות המשקיעים בקרן כיום, לרבות שיעור השקעותיו (אם בכלל) של לואי. בעת הקמתה דווח כי היא מנהלת נכסים בשווי של 2־2.5 מיליארד דולר. אולם כאמור, לפי הדווח של מניקיי אשתקד לרשויות בארה"ב, קרן אחת שלה מנהלת קצת מעל ל־400 מיליון דולר. דיווחים בבריטניה מעלים כי השותפות של מניקיי שם התפרקה באוגוסט 2021.

המנכ"ל בן זאב מחזיק מניות ב־147 מיליון שקל

מעבר למניקיי, בעלת העניין הנוספת בבורסה בת"א היא קרן של תאגיד הפרמצבטיקה הדני נובו נורדיסק. הקרן החזיקה (ערב מכירת מניות מניקיי) ב־8.2% ממניות הבורסה ששוויין מעל ל־330 מיליון שקל. בעל עניין נוסף הוא המנכ"ל בן זאב שמחזיק ב־3.57% ממניות הבורסה (נתח ששוויו 147 מיליון שקל).

בעל מניות מפורסם בבורסה בת"א הוא מיליארדר הגידור האמריקאי ביל אקמן, שבינואר אשתקד רכש יחד עם רעייתו הישראלית־אמריקאית, פרופ' נרי אוקסמן, כ־5% ממניות הבורסה תמורת סכום מוערך של 100 מיליון שקל ומאז הוכפל שווי השקעתם. אותן מניות נרכשו במסגרת הפצה של 18.5% ממניות הבורסה שהחזיקו בנקים מקומיים לידי משקיעים זרים, שהוביל בנק ג'פריס.

הבורסה בת"א נהנית ממומנטום חזק בעסקיה, עם רוח גבית מהעליות שנרשמו במדדי הדגל שלה בשנה האחרונה. את תשעת החודשים הראשונים של 2024 סיימה עם הכנסות של 322 מיליון שקל, עלייה של 12% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. עיקר ההכנסות של הבורסה הן מעמלות מסחר וסליקה, והן גדלו בתשעת החודשים ב־8% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן.

את השיעור החד בצמיחה רשמו באותה תקופה הכנסות הבורסה מהפצת מידע ושירותי קישוריות - לכ־68 מיליון שקל (עלייה של 29% בתוך שנה). זאת על רקע עלייה במתן הרשאה לשימוש במדדי הבורסה, בעיקר מעדכון תעריפי השימוש במדדים ועלייה בשווי והיקף השימוש בהם. הרווח התפעולי של הבורסה לפני הכנסות מימון גדל ב־26% ועמד על 93 מיליון שקל, והרווח הנקי קפץ ב־22% ל־76 מיליון שקל.