נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל יתפרסמו היום. מה צפוי בהם?

בהפרש של שלוש שעות, יתפרסמו היום נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל • מהן תחזיות האנליסטים ואיך הנתונים ישפיעו על מתווה הריבית של הבנקים המרכזיים?

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היום (ד'), בהפרש של שלוש שעות, יתפרסמו שני נתונים שיאותתו במידה רבה על המגמות העתידיות - מדובר במדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב. מה צפוי בהם?

מנהל ההשקעות: זו הטעות הגדולה שאתם עושים בקרן ההשתלמות
אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת ת"א

ארה"ב

תחזיות הכלכלנים
בשוק חוזים אינפלציה שנתית של 2.8% (לעומת 2.7% בנובמבר). מדד הליבה, ללא מחירי האנרגיה והמזון, צפוי להיוותר ללא שינוי (3.3%).

למה זה חשוב?
בעבר נתונים כאלה יכלו לשמח את השווקים, אך כעת נראה שתרחיש "הנחיתה הרכה" לא באופק. כלומר, הכלכלה האמריקאית מפגינה עוצמה ולא מציגה סימני פגיעה מסייקל העלאות הריבית. נתון האינפלציה השנתי מרמז שההתקדמות לקראת אינפלציה מתונה יותר נעצרה, בזמן ששוק העבודה לא מראה סימני שבירה. לפי דוח התעסוקה האחרון, בדצמבר נוספו יותר מרבע מיליון משרות, הרבה מעל התחזיות, ושיעור האבטלה ירד באופן בלתי צפוי. כשזה המצב, הסבירות להפחתת ריבית יורדת והלחץ על שוקי המניות גובר.

אילו נתונים יהיו במוקד?
לפי יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, אינפלציית הליבה לא ירדה מספטמבר. "מדובר ברמה גבוהה מאוד ורחוקה מיעד הפד". אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי באגם לידרים, מסכים כי אינפלציית הליבה ומחירי השירותים בכלל הם הנושא החם ביותר שמעניין את הפד. "לאור דוח התעסוקה האחרון, נתונים שיעמדו בתחזיות לא יספיקו לפד כדי להפחית את הריבית כפי שהוא ציפה בעבר", הוא אומר, ומוסיף כי "צריכה להיות הפתעה משמעותית במדד כדי להגביר את קצב הורדות הריבית".

מה ייחשב לבעייתי?
"בנובמבר סעיפי הדיור עלו פחות מאשר בחודשים הקודמים. אם המגמה תמשיך גם הפעם, אלה חדשות טובות לשווקים", אומר כץ. יחד עם זאת, שני הרכיבים האחרים במדד, השירותים והסחורות, יכולים להביא לעלייה ברמת המחירים.

מה יהיו ההשלכות?
גרינפלד אומר כי "השוק מתמחר כעת הורדת ריבית אחת, כאשר לפני רבעון ציפו לארבע או חמש הפחתות במהלך 2025. רק הפתעה משמעותית תשנה את כיוון השוק". כץ מוסיף כי המשק "לא מתקרב למיתון ואפילו לא להאטה". הוא מסכם כי חשוב לזכור שחברי הפד חוששים מהמדיניות של טראמפ וצפויים להיות זהירים. כך, נראה שהשוק האמריקאי עומד בפני תקופה של ריבית גבוהה, שבה השווקים ובכירי הבנק הפדרלי ינסו להבין מה ילד יום.

ישראל

תחזיות הכלכלנים
הצפי הוא לאינפלציה שנתית של 3.4%, כמו בחודש שעבר. בחודשים הקרובים, לאור גזירות כגון עליית המע"מ והקפיצה במחירי החשמל, המים והארנונה, המדדים צפויים להיות גבוהים יותר ואז להתמתן. "ינואר יהיה השיא ומשם האינפלציה אמורה לרדת, השאלה היא בכמה", מעריך אורי גרינפלד מאגם לידרים. להערכתו, "אם לא יהיו זעזועים, ינואר יביא איתו את שיא האינפלציה (לפי הערכת בנק ישראל 4%).

למה זה חשוב?
נתון האינפלציה השנתי משפיע על דברים רבים כגון שכר, חוזים מסחריים וכו', ועל כן חשיבותו רבה. כמו כן, אם בנק ישראל יראה שהאינפלציה מתמנת, האפשרות להפחתת ריבית תתרחב.

אילו נתונים יהיו במוקד?
לדברי יונתן כץ מלידר שוקי הון, "מה שרלוונטי זו עוצמת ההקלות מצד ההיצע, מחירי הטיסות, שוק עבודה שצפוי להיות פחות הדוק כאשר המפונים יחזרו לשוק העבודה". עם זאת, להערכת גרינפלד הרכיבים החשובים הללו לא ירדו במהירות. "יש המון כוחות מנוגדים בשוק. הסעיפים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה עדיין לא מראים שינוי, לא רכיב התעופה ולא החקלאות. ייקח זמן לראות מה יקרה".

מה ייחשב לבעייתי?
הבנק מסתכל במיוחד על צד ההיצע שנפגע משמעותית במלחמה. הנגיד אמיר ירון חזר לא פעם על כך שהורדת ריבית במצב הנוכחי דומה לכיבוי שריפה באמצעות דלק, שכן הבעיות נמצאות בצד ההיצע. נתונים על כך שמגבלות היצע מביאות להעלאות מחירים נוספות עלולים להיות כאב ראש משמעותי עבור בנק ישראל.

מה יהיו ההשלכות?
בעוד שבבנק ישראל מעריכים הפחתה אחת או שתיים השנה, יש כאלה המצפים ליותר. כץ סבור כי הריבית תוכל לרדת שלוש פעמים במהלך השנה: "יש שמרנות מסוימת מצד בנק ישראל, שם חוששים מהאינפלציה הגבוהה. מדובר בסימן שאלה גדול, כי ייתכן שגם נראה את הביקוש עולה בחזרה אחרי המלחמה. אני מעריך שנראה הקלות בתחום ההיצע שיוכלו להביא להורדת ריבית. מחירי הטיסות יהיו נמוכים משמעותית, וימשכו את המדד למטה". הפחתת הריבית הראשונה תתבצע רק בחודש מאי להערכתו.