האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב–2025 • מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew
בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

ראלי המניות שלאחר הבחירות לנשיאות בארה"ב החל לקרטע. כעת המשקיעים בוול סטריט מצפים לעונת הדוחות הקרובה כדי שתחיה אותו.

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו  
"מגמה נדירה ומדאיגה": הנתון שמאיים על העליות בוול סטריט 

במדד הדאו ג'ונס נמחקו העליות מאז יום הבחירות והוא ירד 0.7% ביחס ל-5 בנובמבר. מדד ראסל 2000 של המניות הקטנות יותר, שנחשב לאחד המרוויחים הפוטנציאליים הגדולים ביותר מהכהונה השנייה של דונלד טראמפ, ירד ב-10% מהשיא האחרון שרשם בסוף נובמבר.

מבול של נתונים כלכליים לוהטים מהצפוי, לרבות דוח המשרות המפתיע בחוזקו מיום שישי שעבר, עורר ספקות גוברים ביחס לסיכוי שהפדרל ריזרב (הבנק המרכזי, פד) יוריד את הריבית השנה. תשואות האג"ח הממשלתיות הגיבו לנתונים בזינוק, והפעילו לחץ על המניות.

הפד החל להוריד את הריבית משיא של שני עשורים בסתיו שעבר, אך אותת כי ינקוט גישה זהירה יותר בהמשך. הפחתות הריבית נוטות להוות רוח גבית למחירי המניות משום שהן מעוררות צמיחה כלכלית ומפחיתות את האטרקטיביות של איגרות חוב.

כעת נראה שהמניות לא יוכלו להמשיך בעלייה המטורפת שלהן מהשנתיים האחרונות, ועתידות לעמוד בפני לחץ גדול יותר אם התשואות באג"ח ימשיכו לעלות, מזהירים אנליסטים.

מדד הדאו התעשייתי ו-S&P 500 הרחב יותר ירדו בכ-1% בימים הראשונים של 2025, בעוד שהתשואה על אג"ח ממשלתית ל-10 שנים התייצבה ביום שישי על 4.77%, הערך הגבוה ביותר מאז נובמבר 2023.

התאמה לאג'נדת טראמפ

מאחר שלא סביר שהפד יוריד את הריבית במהירות שבה קיוו המשקיעים, אנליסטים טוענים כי צמיחת הרווחים של החברות - שהיא מבחינה היסטורית אחד המנועים המרכזיים לעלייה במניות - נעשית אפילו קריטית יותר להגנה על השוק מצניחה.

"עונת הדוחות של הרבעון הרביעי עומדת כנראה להיות אחת מהכי משמעותיות שראינו זה זמן רב", העריך לארי אדם, מנהל השקעות ראשי בריימונד ג'יימס.

המשקיעים יתחילו לקבל השבוע תוצאות של כמה בנקים גדולים לרבות ג'יי.פי מורגן צ'ייס, וולס פארגו וסיטיגרופ, ושל ענקית ניהול ההשקעות בלקרוק. לצד אלו יתפרסם ברביעי נתון האינפלציה בארה"ב.

אנליסטים מצפים שחברות ב-S&P 500 ידווחו על זינוק של כ-12% ברווחים ביחס לשנה הקודמת, לפי FactSet. זאת תהיה העלייה הגדולה ביותר משנה לשנה מאז הרבעון הרביעי של 2021, אך נמוכה מהשיעור שצפו אנליסטים בסוף ספטמבר, של 14.5% צמיחה ברווחים.

עובדה חשובה לא פחות עבור המשקיעים היא שעונת הדוחות הקרובה, הראשונה מאז ניצחונו של טראמפ בבחירות, מאלצת את ראשי החברות להסביר כיצד הם מתכננים לנווט באג'נדה הפופוליסטית של הנשיא הנבחר.

יש החוששים שהמכסים שטראמפ מציע יובילו להעלאת מחירים עבור חברות אמריקאיות המייבאות מוצרים מחו"ל, שבתורן יגלגלו את העלויות הללו לצרכנים. יש גם חששות שמדיניות הסחר ותוכניותיו של טראמפ לגירושים נרחבים של זרים עלולות להצית מחדש את האינפלציה, אם ייושמו, וכך להרחיק את הורדת הריבית.

למה לא כולן מופלאות

הוצאות צרכניות חזקות סייעו לשמור על קצב הכלכלה ב-2024. אך הצרכנים, במיוחד אמריקאים בעלי הכנסה נמוכה יותר, החלו להיכנס לסחרור של הוצאות. נתוני הקניות לחגים חשפו כי צרכנים עשירים יותר בזבזו על מתנות, בעוד שקונים בעלי הכנסה נמוכה התקשו לשלם עבור מצרכים חיוניים כגון קניות במכולת וטיפול בילדים.

תוצאות מקדימות לרבעון מצביעות על כך שהצרכנים עדיין שומרים על הארנקים שלהם סגורים. לאלו התווספו דיווחים ואזהרות מצד כמה חברות ענק. נייקי דיווחה בחודש שעבר על ירידה במכירות הרבעוניות ביחס לשנה הקודמת, וחברת המשלוחים פדקס הורידה את תחזית הרווחים והמכירות שלה לשנת הכספים.

Conagra Brands, המייצרת את האבקה לשוקו חם Swiss Miss וספריי לבישול Pam, דיווחה על ירידה במכירות והזהירה כי אינפלציה עיקשת ודולר חזק עלולים להכביד על עסקיה השנה.

"לחצים כלכליים ממשיכים לעצב את החלטות הרכישה של הצרכנים", אמר מנכ"ל Conagra, שון קונולי, בשיחת המשקיעים אחרי הדוחות בחודש שעבר.

אנליסטים עדיין צופים שהצמיחה ברווחים תזנק בשנה הקרובה, בשיעור של 15% ביחס ל-2024. לעומתם כמה אסטרטגים סבורים שצמיחה "חסרת תקדים" תתגלה כקשה להשגה, לאור התהפוכות הצפויות בפוליטיקה ובכלכלה האמריקאית שמשקיעים יתמודדו איתן בחודשים הקרובים.

המניות גם נראות יקרות יותר ויותר, מה שמפעיל לחץ רב יותר על חברות לדווח על תוצאות פיננסיות שמצדיקות את התמחורים הגבוהים שלהן. ה-S&P 500 נסחר לאחרונה במכפיל של 22 על הרווחים החזויים ב-12 החודשים הבאים, מעל למכפיל רווח חזוי ממוצע של 18.5 בעשר השנים האחרונות, לפי FactSet.

ישנם אסטרטגים שטוענים כי הצמיחה ברווחים תצטרך להתרחב מעבר ל"חשודות המיידיות" - ענקיות הטכנולוגיה שהובילו בשנים האחרונות את השוק, כדי לתמוך בשלב הבא של עליית מדדי המניות.

גודלם המדהים של הטיטאנים הללו הפך את יכולתם לספק רווחים ותחזיות שאפתניות לבעלת השפעה עצומה על כיוון השוק. שבע המופלאות - הלוא הן מניות אלפבית, אמזון, אפל, מטא, מיקרוסופט, אנבידיה וטסלה - צפויות להציג זינוק של 22% ברווחי הרבעון הרביעי. זאת בהשוואה לעלייה של 8.7% בשאר 493 החברות במדד S&P 500, לפי נתוני FactSet נכון ליום חמישי האחרון.

אנליסטים צופים שמבין מגזרי S&P 500, חברות פיננסים יראו את צמיחת הרווחים הגבוהה ביותר, כ-40% משנה קודמת, ואחריה חברות שירותי תקשורת עם זינוק של 21%, לפי FactSet. מגזר האנרגיה צפוי לדווח על הירידה הגדולה ביותר ברווח, בשיעור של 26%.

"השלב הבריא הבא עבור השוק הזה, הוא שהכול - צמיחת הרווחים אך גם התמחורים והערכות השווי - יתפשט לכלל השוק", אמר קית ביוקנן, מנהל תיקים בכיר ב-Globalt Investments.
??? | ???