נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי
אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נמשכת המחלוקת סביב הסדר החוב של נטו פיננסים: רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך הודיעו היום (ג') לבית המשפט, כי הן מתנגדות לסעיף המעניק פטור לחברות, לבעלי השליטה ולסוכני הביטוח של נטו מתביעות העשויים להגיש נגדם לקוחות שנפגעו. הדברים מגיעים בהמשך לעמדה שהגיש זה מכבר הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים, ולפיו הפטור לא צריך לחול על תביעות שיגישו משקיעים בקרן וולת'סטון, אשר גוייסו על ידי סוכני נטו.

בדרך למכירה: הנושים של נטו פיננסים אישרו את הסדר החוב 
סלייס: משפחת גולדברג לא תבצע שינויים בנדל"ן ובמניות עד יוני 

לפי הסדר החוב שגיבשו מנהלי ההסדר שמונו על ידי בית המשפט, עו"ד ליזה חדש ועו"ד ישראל בכר, ואשר אושר באחרונה על ידי הנושים, נטו פיננסים - שחובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל - תימכר לסוכנות ארבע עונות של בית ההשקעות IBI תמורת 51 מיליון שקל. למעלה מ-70% מסוכני נטו אמורים לעבור במסגרת ההסדר לארבע עונות.

בעמדה שהוגשה על ידי לבית המשפט המחוזי בחיפה, אשר בפניו נדון הסדר החוב בנטו, כותבת רשות שוק ההון כי הפטור מתביעות שמעניק ההסדר לחברות נטו, לבעלי השליטה בה ולסוכני המשנה שפעלו איתה מהווה "פגיעה מהותית" בזכותם של לקוחות נטו לתבוע בגין הנזק שנגרם להם - ואשר חלקו טרם התברר. לדברי הרשות, מתן פטור גורף מאחריות יותיר את הלקוחות ללא יכולת לקבל סעד. ברשות שוק ההון קוראים אפוא לבטל את סעיף הפטור כתנאי לאישור הסדר החוב.

מוטרדת מההשלכות לעתיד

רשות שוק ההון, המפקחת על סוכנויות הביטוח ומעניקה רשיונות לסוכני ביטוח, מוטרדת גם מההשלכות העתידיות של פטור מתביעות. לדבריה, "בכל פעם שיתעוררו תביעות נגד סוכנות בגין התרשלות או בגין טעמים אחרים ויתנהל בעניינה הליך חדלות פירעון, ימכרו רק זכויות הסוכנות והיא תזכה לפטור מחובותיה - בעוד שלקוחותיה עשויים להימצא מול שוקת שבורה משום שלא יהיה גורם שאחראי לקיום אותם חובות".

עוד מדגישים ברשות כי "לא פוטנציאל הרווח שמתקבל בעקבות התקשרות הלקוח עם הסוכנות עומד במרכז הדיון, כי אם טובת הלקוח והחובה החוקית המוטלת על בעלי רישיון להעניק לו שירות אובייקטיבי ומקצועי".

ברשות מבהירים, כי על ארבע עונות ליידע את הלקוחות כי זכותם לעבור לסוכן אחר, שאינו נמנה על נטו או על הסוכנות של IBI. עוד מדגישים ברשות שוק ההון, כי לנוכח המכירה הצפויה לארבע עונות, בכוונתם לבחון את המשך תוקף הרשיון שהעניקה לנטו פיננסים.

רשות ניירות ערך הגישה אף היא עמדה לבית המשפט. הרשות פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד בעלי השליטה בנטו, עידן כץ ואילן בן ישי, ונגד ירון פיטארו, בעל השליטה בקרן ההשקעות האלטרנטיביות וולת'סטון, אשר כץ ובן ישי היו שותפיו לשליטה בה. החקירה מתמקדת בפעילות וולת'סטון ונטו בין 2018 ל-2023. לפי החשדות שמפרטת הרשות בעמדתה, החשודים גייסו יותר מ-800 מיליון שקל ממשקיעים ללא תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא. כספי המשקיעים אף הופנו למטרות אחרות.

לדברי הרשות, החקירה טרם הושלמה אך עשויה להוביל לתביעות אזרחיות. ברשות מדגישים כי הם אינם מפקחים על נטו, אך התקדימים בבתי המשפט מצביעים על הסתייגות מאישור פטור מתביעות לגבי תרמית והפרה של חובת אמונים. ברשות אף מותחים ביקורת על כך שהסדר החוב לא מפרט לגבי הערך הכלכלי של הפטור.

ברשות שותפים לעמדה, ולפיה הפטור לא צריך לחול על משקיעי וולת'סטון שלא הוגדרו כנושי נטו, ואשר לא השתתפו בשל כך בהצבעה על הסדר החוב. באחרונה טענו 164 משקיעים בקרן וולת'סטון, כי בידיהם תביעות חוב כלפי נטו בהיקף כולל של יותר מ-305 מיליון שקל. זאת, לנוכח התפקיד המרכזי שמילאו, לטענתם, סוכני נטו בגיוסם להשקעה בוולת'סטון. בית המשפט דחה את בקשת החוסכים הללו להשתתף בהצבעת הנושים על הסדר החוב, וקבע כי יוכלו להביע את עמדתם בדיון שיתקיים בהמשך בבית המשפט.

בכך קיבל בית המשפט את עמדתם של מנהלי ההסדר, אשר הפנו את המשקיעים לגבות את החוב כלפיהם מהגורמים שגייסו מהם כספים, ולא מנטו. רק משקיעים, אשר קיבלו התחייבות מפורשת מנטו כי היא תסייע בהשבת כספם, נחשבים לנושי החברה.