הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מסחר תנודתי בת"א; מספנות ישראל עולה ב-3%, תדיראן גרופ יורדת ב-2.5%

מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס • השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים • בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב שיתפרסמו היום • בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי • הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית • ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

12:38

איביאי בית השקעות  מרכז עניין לאחר שדווח על התקדמות בהסדר החוב בנטו פיננסים, סוכנות הביטוח השנייה בגודלה בישראל, שנקלעה לחובות בהיקף של כ-110 מיליון שקל. הממונה על התחרות, מיכל כהן, אישרה היום (ד') את עסקת המיזוג שבמסגרתה תימכר נטו, בשליטתם של אילן בן-ישי ועידן כץ, לסוכנות ארבע עונות שבשליטת IBI ובניהולו של מורן סיטון.

לפי הסדר החוב שגיבשו מנהלי ההסדר של נטו פיננסים, עורכי הדין ליזה חדש וישראל בכר, התמורה מהעסקה תשרת את החוב של נטו לבנק מזרחי טפחות בגובה 27 מיליון שקל, ולאחר מכן תכסה ארבע עונות את חובה של נטו ל-IBI בהיקף של 5 מיליון שקל.

12:21

מגמה מעורבת בתל אביב. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 יורד ב-0.6%.

בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.63 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.75 שקלים.

10:55

מסחר תנודתי בת"א. המדדים המרכזיים נסחרים בשעה זו בירידות שערים קלות. מדד הביומד יורד ב-1.2% ות"א נפט וגז עולה ב-0.2%.

חברת צמח המרמן  מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר כי בשנת 2024 החברה מכרה  276 יח"ד בהיקף כספי של כ-730.1 מיליון שקל (חלק החברה כ-322.9 מיליון שקל), לעומת 70 יח"ד בשנת 2023 ובהיקף כספי של כ-232.5 מיליון שקל (חלק החברה כ-100.3 מיליון שקל). 

10:15

לאחר שנפתחה בירידות שערים קלות, כעת הבורסה נסחרת במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס.

10:07

יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה.

בולטות לחיוב מניות קמטק , טבע , אנרג'יאן ,מספנות ישראל  ופריורטק .

מנגד, טאואר , ריט 1 , אלקטריאון , נקסט ויז'ן  וסאפיינס  נסחרות בירידות.

08:18

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רקע דיווחים בהתקדמות לקראת עסקת חטופים מול חמאס. גם אמש (ג'), הבורסה המקומית ננעלה באופטימיות כאשר מדדים ת"א 35 ות"א 90 עלו ב-1.3%. בלטו מדדי רשתות שיווק ונדל"ן שעלו ב-2.5% וב-1.8% בהתאמה. 

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם 

השווקים הפיננסיים בישראל מתנהגים בימים האחרונים כמי שיודעים משהו שאנחנו עדיין לא יודעים. בזמן שהשמועות על הסכם הפסקת אש מתעצמות, השקל מתחזק והעליות בבורסה מרמזות על תקוות שחורגות הרבה מעבר לסיום הלחימה בעזה. גורמים בשוק מדברים על אופטימיות בנוגע למהלכים אזוריים רחבים יותר, כולל אפשרות לחידוש המגעים עם סעודיה, שעשויים לשנות את פני המזרח התיכון. 

מי שבלטו בעליות בשוק המקומי היו מניות חברות השבבים קמטק  ונובה , לאחר שדווח כי בבנק ההשקעות קנטור התחילו לסקר את שתי המניות. ההמלצה על נובה היא "תשואת יתר" ועל קמטק "ניטרלי". מחיר היעד למניית נובה משקף פרמיה של 26% על מחירה ובקמטק מחיר היעד גבוה ב-12%. שתי המניות טיפסו ביותר מ-3%.

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה 

מנגד, מניית אל על  ירדה מרבית שעות היום, לאחר ירידה של 3.6% ביום שני, על רקע חזרת החברות הזרות לישראל והדיווחים על תחרות אפילו בקו לארה"ב. עם זאת, מתחילת השנה כבר הוסיפה 17%.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת.

בארה"ב, החוזים העתידיים עולים קלות הבוקר.

אמש (ג') בוול סטריט, בסופו של יום מסחר הפכפך שהחל בעליות לאחר פרסום מדד מחירי היצרן בארה"ב, ננעל המסחר במגמה מעורבת. דאו ג'ונס עלה ב-0.5% אך נאסד"ק ירד ב-0.3% ו-S&P 500 עלה ב-0.1%. נאסד"ק ביום חמישי רצוף של ירידות. 

על המדדים העיבו מניות הטכנולוגיה הגדולות, ובעיקר מטא  ואנבידיה  שירדו ב-2.3% וב-1.1% בהתאמה. גם חמש החברות האחרות בקבוצת "שבע המופלאות" ירדו. 

אנבידיה  השלימה אמש ירידה של כ-14% בחמשת ימי המסחר האחרונים. זאת על רקע החלטת הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, רגע לפני פרישתו, להטיל צו נשיאותי שמגביל את תפוצת המעבדים הגרפיים בעולם, וזאת במטרה למנוע זליגה שלהם לסין ולרוסיה, שעלולות לעשות בהם שימוש צבאי. אנבידיה, השולטת בשוק המעבדים הגרפיים, היא הנפגעת המרכזית. החברה הגיבה בחריפות וטענה שהקדמה העולמית נמצאת בסכנה וכי החוק מוטעה. 

כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים 

ביוליוס בר התייחסו להחלטת ביידן והסבירו כי הם מעריכים שבטווח הקצר, מניות שמספקות שבבי AI עלולות להיפגע, "שכן הביקוש עשוי להיתקל בקשיים, בעיקר עקב רגולציה ומסמכים נוספים שיידרשו לצורך התאמה לכללים החדשים. כאן, אינבידיה (NVIDIA) והאיחוד האירופי (EU) כבר הביעו חששות, שכן חצי מהמדינות החברות באיחוד, כמו הונגריה ופולין, לא נמצאות ברשימה. עם זאת, אנו לא סבורים שהכללים החדשים יגרמו להשפעה משמעותית על הביקוש בטווח הקצר עד ארוך, שכן מרכזי הנתונים כבר ממוקמים במדינות שותפות, ובשנים הבאות ייבנו במדינות השותפות עם ארה"ב ועם בריתותיה. אנו ממשיכים לתמוך בתיק ההשקעות שלנו עבור ספקי שבבי ה- AI אך רואים סיכון נוסף שמרחף עלינו לאחר כניסת ממשל טראמפ לתפקיד, שכן ייתכן שהחוקים יורחבו ויבוצעו שינויים ברשימת המדינות על פי אינטרסים אמריקאיים ושיתוף פעולה עם ארה"ב וממשלתה החדשה, דבר שמוביל לאי-וודאות כמעט בלתי מוגבלת עבור ספקי שבבי ה- AI שלנו במהלך ארבע השנים הבאות.

"לגבי יצרני ציוד הסמיקונדוקטורים אנו מעריכים שההשפעה תהיה קלה, שכן הביקוש הלא-ממומש לשבבי AI עשוי לייצר הזדמנויות עבור יצרני שבבים שאינם אמריקאיים כחלופה, והביקוש הכללי לשבבי AI עשוי להישאר יציב למדי. עם זאת, אנו מודעים להגבלות הנוכחיות על ייצוא ציוד סמיקונדוקטורים לסין, במיוחד ציוד לייצור שבבים בטכנולוגיות מתקדמות, שעשויות להגביל את שאיפות יצרני השבבים הסינים בתחום שבבי ה- AI שלהם. בסך הכל, אנו מאמינים שהמצב צפוי להישאר דינמי, והגשת בקשות למעמדים השונים עשויה להוות נטל עבור ישויות ברחבי העולם. לא ברור אם נשיא ארה"ב הנבחר טראמפ יישם את ההגבלה הזו על רכישת שבבי AI במלואה".

טסלה  בלטה בין "שבע המופלאות" לאחר שהאנליסט אדם ג'ונס מבנק ההשקעות מורגן סטנלי, העלה את מחיר היעד של טסלה ל-430 דולר. 

הדוח מתמקד בפוטנציאל העסקי של הרובוטקסי ובשילוב הבינה המלאכותית, אשר עשויים להפוך את טסלה לשחקנית מובילה בשוק התחבורה והטכנולוגיה: עד שנת 2030, הצי של טסלה צפוי, לפי מורגן סטנלי, לכסות מעל מיליארד מיילים ביום. ג'ונס מעריך כי עד שנת 2040, החברה תפעיל צי של 7.5 מיליון רכבים המיועדים לשירותי רובוטקסי, עם הכנסות של 1.46 דולר למייל נוסע ורווח של EBITDA של 29%.

על פי ג'ונס, שנת 2025 צפויה להיות נקודת מפנה, שבה השוק יתחיל להכיר באופן מלא ביכולות המיוחדות של טסלה בתחומים כמו רובוטיקה, אנרגיה ובינה מלאכותית.

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח המקומי, תשואות איגרות החוב הממשלתיות ירדו אמש (ג'). תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה ל-4.5%, ואילו התשואה לאג"ח לתקופה של שנתיים ירדה ועומדת על 4.3%.

בפועלים ציינו השבוע כי "על רקע הירידה החדה בציפיות האינפלציה בחודשים האחרונים, רמת הציפיות היחסית נמוכה לאורך העקום (במיוחד בניכוי עונתיות) והערכתנו כי מדד דצמבר יהיה דומה להערכות בשוק - אנו ממליצים להגדיל ברמה הנוכחית את החשיפה לאגרות החוב הצמודות, ולתת עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי".

במקביל, בארה"ב האג"ח נסחרו במגמת ירידה בתשואות, לאחר שהגיעו לשיאים חדשים. התשואה ל-10 שנים ירדה לרמה של 4.75%, בעוד שהתשואה לשנתיים ירדה לרמה של 4.35%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

ברקע השמועות על הסכם, השקל התחזק מול המטבעות הזרים. שער הדולר עמד על 3.62 שקלים והאירו ונסחר ב-3.72 שקלים.

לדברי אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, השקל ממשיך להתחזק מול המטבעות המובילים ברקע למה שנראה כמו התקרבות לעסקת חטופים והפסקת אש, לפחות זמנית. הדולר מתקרב שוב לרף התחתון של הרצועה המוכרת מהשנה האחרונה, 3.55-3.85 שקלים, בעוד שהאירו והליש"ט שוברים שפל שנתי חדש". ומה הלאה? להערכת פוריה, "לאורך זמן השקל צפוי להמשיך להתחזק והרצועה המוכרת צפויה להישבר כלפי מטה".

מטבעות הקריפטו נסחרו בעליות האמש לאחר שנתוני מדד המחירים ליצרן היו נמוכים מהצפוי, והגבירו את תיאבון המשקיעים לנכסים מסוכנים. הביטקוין עולה במעל 5% של 96,600 דולרים, אך מחירו רחוק עדיין ב-10% מהשיא של 108,268 דולרים שנקבע ב-17 בדצמבר.

4. מאקרו

אמש (ג'), מדד המחירים ליצרן בארה"ב הצביע על עלייה של 3.5% בדצמבר בחישוב שנתי, פחות מצפי שעמד על 3.8% ומעט יותר מנובמבר, 3.4%. 

היום (ד'), יתפרסמו מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב. שם צפויה האינפלציה השנתית לעמוד על 2.8% (לעומת 2.7% בנובמבר) ואילו אצלנו מדד דצמבר צפוי לרשום ירידה חודשית של 0.1%, תוך שמירה על קצב אינפלציה שנתי יציב בשיעור של 3.4%, מחוץ לגבול העליון שנקבע לבנק ישראל.

נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל יתפרסמו היום. מה צפוי בהם? 

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב-IBI, מציין כי נתוני המאקרו האחרונים בישראל עקביים עם הערכת בנק ישראל שלפיה נרשם שיפור בפעילות, אך הוא מלווה בסיכון כלפי מעלה לאינפלציה. "סקר מגמות בעסקים הצביע על שיפור בסנטימנט העסקי בדצמבר, כאשר השיפור היה רוחבי מבחינה ענפית, למעט ענף המלונאות. התמהיל כלל שיפור בפעילות בחודשים האחרונים וצפי להמשך עלייה גם בתקופה הקרובה. השיפור בפעילות ממשיך להיות מלווה בעלייה בצריכה הפרטית, כפי שעולה מנתוני כרטיסי האשראי. עם זאת, סביר כי חלק מהשיפור לאחרונה שיקף גם הקדמת פעילות טרום העלאת המע"מ ומסי הקנייה של הרכבים בתחילת 2025".

עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, מדגיש כי "נתוני שוק העבודה בארה"ב ממשיכים להצביע על עוצמה כלכלית. מספר המשרות הפנויות בנובמבר חצה את רף ה-8 מיליון - הרמה הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה. בדצמבר נוספו 220 אלף משרות חדשות בסקטור הפרטי, הנתון החודשי החזק ביותר מאז ינואר, ושיעור האבטלה רשם ירידה קלה ל-4.1%. במקביל, קצב עליית השכר השעתי התמתן ל-3.9% במונחים שנתיים, אך נותר גבוה יחסית".

עם זאת, להערכת קליין, האינפלציה בארה"ב צפויה לרדת. ועדיין, "הסבירות לשינוי במדיניות הריבית נותרת נמוכה".

5. תחזית

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב מסביר כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי: "בנתוני שוק העבודה האמריקאי ניתן לזהות התגברות השפעת הטכנולוגיה, בפרט טכנולוגיית AI. בסקטורים רבים שאמורים להיות מושפעים יותר מטכנולוגיית AI ניכרת ירידה מהירה במשרות, החל מירידה של כ-7% ב- Business Support Services, כ-6.5% בסקטור Marketing Research and Public Opinion Polling, ועד לירידה של כ-1% ב-Legal Service שלא אמורה לקרות בכלכלה שצומחת בקצב גבוה יחסית.

"הירידה במשרות מתרחשת בעיקר בקרב העובדים בעלי שכר נמוך. על כך מעידה העובדה שבענפים שאיבדו משרות בשנה האחרונה עלה השכר הממוצע בשיעור גבוה יותר מאשר בענפים שהוסיפו משרות.

"בסקר שנעשה ע"י הלשכה לסטטיסטיקה האמריקאית בקרב של כ-1.2 מיליון עסקים נמצא שהשפעת AI על התעסוקה צפויה להיות מעורבת. בכל אחד מהענפים היו חברות שאמרו ש-AI עומד להוריד משרות וגם כאלה שטענו שתהיה דווקא עלייה במשרות בזכות AI. בסה"כ, יש יותר ענפים בעלי השפעה שלילית נטו על המשרות בגלל AI. המאזן השלילי קיים דווקא בענפים שמעסיקים עובדים רבים כגון שירותי הבריאות, אירוח ואוכל, תחבורה ואחסנה".