מאסק שוקל לרכוש את טיקטוק, אבל נתבע על רכישת רשת חברתית אחרת

רשות ני"ע האמריקאית טוענת כי איש העשיר בעולם הפר את החוק בקשר עם מניות הרשת החברתית טוויטר שרכש ב-2022 • מבקשת להטיל עליו קנס וכן לחייבו בתשלום  הסכומים שלכאורה חסך לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh
אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh

בזמן שפרסומים בארה"ב מדברים על כך שהמיליארדר אילון מאסק עשוי לרכוש את פעילותה של הרשת החברתית הסינית טיקטוק בארה"ב כדי לאפשר את המשך פעילותה שם, הוא נתבע בשל רכישת רשת חברתית אחרת - טוויטר, שנקראת כיום X.

מאסק הוא היזם של החברות טסלה ו-SpaceX, והוא האיש העשיר ביותר בעולם כיום, עם הון שנאמד ב-417 מיליארד דולר - כך על-פי המגזין "פורבס". בנוסף, הוא גם מקורב לנשיא הנבחר דונלד טראמפ. 

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק
לקראת הדיון על טיקטוק בבית המשפט העליון בארה"ב: עד כמה חזקה האחיזה הסינית?

באוקטובר 2022 השלים מאסק את רכישת טוויטר בתמורה ל-44 מיליארד דולר, אחרי שכבר החזיק קודם לכן ב-9% ממניות החברה שנסחרה אז בוול סטריט. העסקה הושלמה לאחר הרבה תהפוכות, שכללו גם הליכים משפטיים בין הצדדים, לאחר שמאסק ביקש לסגת מהסיכום הראשוני שנקבע ביניהם.

השבוע דווח כי ה-SEC (רשות ניירות הערך של ארה"ב) תובעת את מאסק בטענה כי הפר את חוקי ניירות הערך ולא פרסם דיווח בנוגע להחזקות שלו בטוויטר. לפי טענות התביעה, מאסק רכש מניות בשווי מעל 500 מיליון דולר בסוף מרץ-תחילת אפריל 2022, אך לא דיווח על החזקותיו בזמן בו היה מחויב לעשות זאת, כך שהוא הצליח לבצע את הרכישות האלה במחיר שהיה נמוך באופן מלאכותי, משום שהציבור לא תמחר את המידע על הפיכתו של מאסק לבעל עניין בחברה ועל מטרתו בה.

כתוצאה מכך, נטען, נגרם נזק כלכלי למשקיעים שמכרו לו באותם ימים את מניות טוויטר שבהן החזיקו. מדובר בנזק לא מבוטל: לפי ה-SEC, מאסק היה אמור לשלם סכום גבוה ב-150 מיליון דולר לפחות על המניות שרכש באותם ימים. לפי החוק, מאסק היה חייב לדווח תוך 10 ימים על החזקה של מעל 5%.

לפי התביעה, מאסק דיווח ב-4 באפריל 2022 שהוא מחזיק מעל 9% מהמניות, באיחור של 11 ימים - והמניה זינקה באותו יום ב-27%. הוא עשה זאת במסגרת דיווח 13 G שנועד למשקיעים פסיביים (ולא במסגרת דיווח 13 D שנועד למשקיעים אקטיביסטיים או כאלה שיש להם כוונות השתלטות על החברה).

התביעה הוגשה במחוז קולומביה, והיא מבקשת מבית המשפט בין היתר להטיל על מאסק קנס וכן לחייב אותו לשלם את הסכומים שלכאורה חסך לעצמו בשל הפרת החוק. ב"וול סטריט ג'ורנל" צוטט עורך הדין של מאסק, אלכס ספירו, שטען כי התביעה היא הונאה וחלק ממסע הטרדות רב-שנתי נגד מאסק. 

היסטוריה עם ה-SEC 

באתר Politico מזכירים שהתביעה נגד מאסק מגיעה ימים ספורים לפני פרישתו הצפויה של יו"ר ה-SEC, גארי גנסלר (במקביל לסיום תקופת ממשל ביידן), כשבתקופתו של גנסלר גברה האכיפה. הם מזכירים גם את העובדה שמאסק הוא מבקר בולט של ה-SEC, ולמשל אחת האמירות שלו בנוגע אליו הייתה שזה עוד מוסד שעושה "עבודה פוליטית מלוכלכת".

ב"וול סטריט ג'ורנל" העריכו שמאסק צפוי לבקש ממחליפו של גנסלר, פול אטקינס, שנבחר על-ידי דונלד טראמפ לתפקיד, למשוך את התביעה - מה שלפי ה"וול סטריט ג'ורנל" יהווה מבחן משמעותי ראשון לעצמאות הרגולטור מול הבית הלבן. 

למאסק ול-SEC יש "היסטוריה משותפת" - בעבר מאסק נאלץ לוותר על תפקיד יו"ר טסלה ולשלם קנס של 20 מיליון דולר, בפשרה שסיימה הליכים מצד ה-SEC. ההליכים נפתחו ב-2018, כשמאסק צייץ בטוויטר כי יש לו את המימון שנדרש להפוך את טסלה לחברה פרטית - מה שלפי ה-SEC היה לא מבוסס. גם היום, למעלה מ-6 שנים אחרי אותו ציוץ, טסלה היא חברה ציבורית, והיא נסחרת בנאסד"ק בשווי של 1.27 טריליון דולר אחרי עלייה של 80% במניה בשנה האחרונה.

כאמור, לאחרונה דווח כי ממשלת סין בוחנת אפשרות למכור את פעילות טיקטוק בארה"ב למאסק, בשל הערכות שבית המשפט העליון בארה"ב יאשר את החוק האוסר על פעילות טיקטוק במדינה. טיקטוק היא רשת חברתית של חברת בייטדאנס, ולממשלת סין יש מניית זהב בחברה-בת שלה. לפי הדיווח בבלומברג, הממשל הסיני רואה יתרונות במכירה למאסק, המקורב כאמור לטראמפ. מקורות העריכו את שווי הפעילות שהוא עשוי לרכוש ב-40-50 מיליארד דולר .