עסקת הענק, החברות שמאבדות פטנט ועוד מגמות מכנס הביומד

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, אחד האירועים החשובים בתעשיית הפארמה העולמית, נפתח השבוע בסן פרנסיסקו תחת אבטחה כבדה ועם אופטימיות זהירה • מי הקפיץ את המניה, מי אכזבה, והאם פייזר תעבור בשלום את צוק הפטנטים המתקרב - ההכרזות והמגמות שיעצבו את הענף בשנה הקרובה

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן נפתח השבוע בסן פרנסיסקו / אילוסטרציה: Shutterstock
כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן נפתח השבוע בסן פרנסיסקו / אילוסטרציה: Shutterstock

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, אחד החשובים בתעשיית הביומד, נפתח השבוע בסן פרנסיסקו ושתי מגמות בלטו בו במיוחד: שפע של עסקאות ואבטחה כבדה.

הכנס התנהל בצל הרצח של מנכ"ל חברת ביטוח הבריאות יונייטד הלת'קר, בריאן תומפסון, בדרך לכנס משקיעים לפני כחודש. כבר אז הכריזו חברות בריאות שיחמירו את נהלי האבטחה שלהם וכמה מהן אף ביטלו את השתתפותן בכנס הנוכחי מחשש לתקריות נוספות. מי שכן הגיע יכול היה לראות כלבים מריחי פצצות ושוטרים שמפטרלים בין האולמות. המשלחות הישראליות זכו לאבטחה כפולה ומכופלת. 

בלעדי | הבכיר שמשיק בדיקת דנ"א חדשה: "נפיק לכל אדם דוח שאומר מה מרחב הגאונות שלו"
סקטור הביומד מסכם את 2024: האקזיטים, הגיוסים, ומה קרה בשוק ההנפקות?

מחוץ לאולמות אומנם התקיימו מחאות נגד חברות הביטוח ותעשיית התרופות אך ביומיים הראשונים של הכנס לא נרשמו אירועים אלימים. באולמות עצמם מצב הרוח דווקא היה מרומם בזכות כמה הכרזות על עסקאות גדולות. היסטורית, שפע של עסקאות בכנס מנבא שנה טובה לתעשיית הביומד. השנה הייתה אופטימיות, אבל זהירה, לאחר שבשנה שעברה ניבא קצב העסקאות שנה חיובית יותר מזאת שהייתה בפועל.

J&J נכנסת לשוק הסכיזופרניה והדיכאון

העסקה הגדולה ביותר שהוכרזה עם פתיחת הכנס ביום שני השבוע הייתה של ענקית הפארמה ג'ונסון אנד ג'ונסון (J&J). החברה הודיעה על רכישת Intra־Cellular Therapies ב־14.6 מיליארד דולר. בכל 2024 לא נרשמה עסקה בגודל כזה.

החברה הנרכשת פיתחה ומשווקת תרופות לסכיזופרניה ולהפרעה דו־קוטבית, עם צפי להכנסות של מיליארד דולר ב־2025. כעת היא מעוניינת להיכנס גם לשוק הדיכאון, שם צפויה לה הזדמנות גדולה יותר. אנליסטים מסוימים טענו שעסקה כזאת עלולה להיתקל בהתנגדות של רשות ההגבלים העסקיים, משום של־J&J כבר יש תרופות בקטגוריות הללו. אחרים טענו שתחת ממשל דונלד טראמפ, רשות ההגבלים צפויה להיות פחות קשוחה.

מנכ''ל J&J, חואקין דואטו. תשלם 14.6 מיליארד דולר על חברה שתפתח תרופה לדיכאון / צילום: Reuters, Arnd Wiegmann
 מנכ''ל J&J, חואקין דואטו. תשלם 14.6 מיליארד דולר על חברה שתפתח תרופה לדיכאון / צילום: Reuters, Arnd Wiegmann

שפע של רכישות בתחום הסרטן

ברכישות הקטנות יותר שהוכרזו בלט תחום הסרטן. אלי לילי הודיעה על רכישת Scorpion Therapeutics ב־2.5 מיליארד דולר. החברה גם דיווחה על הכנסות נמוכות מהצפוי לתרופות שלה נגד השמנה, מה שמיקד את השוק במנועי צמיחה אחרים.

GSK תשלם מיליארד דולר עבור IDRx, המפתחת תרופה לטיפול בגידולים במערכת העיכול, ושתי עסקאות נוספות נעשו בתחום ה־ADC (נוגדן מוצמד לתרופה) שלא מתקרר: BI חתמה על הסכם של 1.3 מיליארד דולר עם חברה בת של לונזה, וחברה בת של רוש חתמה על הסכם של 780 מיליון דולר עם Araris השוויצרית.

חברת גיליאד הודיעה גם היא על עסקה של 1.7 מיליארד דולר, בתחום האימונולוגיה והמחלות הדלקתיות והאוטואימוניות, עם חברת Leo Pharma - מהלך שממשיך את הרחבת הפעילות שלה מעבר למחלות הזיהומיות שעליהן היא נבנתה.

ביוג'ן לא מפחדת מתחרות באלצהיימר

לצד עסקאות היו גם כמה הכרזות מעניינות של חברות מובילות. מנכ"ל ביוג'ן כריס ויבכר, לדוגמה, הדגיש בעיקר שהחברה אינה מפחדת מהשקת התרופה לאלצהיימר של אלי לילי, המתחרה בשלה. "אנחנו יודעים שיש להם עוצמות כלכליות ושאנחנו לא גדולים וחזקים כמוהם", אמר ויבכר, אך ציין שבינתיים לילי תופסת רק 30% מהמרשמים החדשים, ושהכנסות ביוג'ן מהתרופה יהיו תלויות גם בהסרת החסמים שמונעים שימוש בתרופה. לדוגמה, החלפת הסריקות היקרות הנדרשות כיום כדי לוודא התאמה של מטופלים לתרופה בבדיקת דם, וכמו כן החלפת העירוי בזריקה תת־עורית. ויבכר לא רואה תחרות לביוג'ן ואלי לילי בשוק הזה עד סוף העשור.

לנצח את צוק הפטנטים המתקרב

שלוש חברות תרופות גדולות עומדות לאבד בקרוב את הבלעדיות שלהן על מוצרים מובילים ומתמודדות עם שאלות לגבי צוק הפטנטים. מרק תאבד בלעדיות על התרופה החלוצית לסרטן קייטרודה; פייזר תתמודד עם אובדן פטנטים על כמה תרופות שמכניסות יחד 17 מיליארד דולר בשנה; ו־BMS תאבד את הבלעדיות על שתי תרופות - אחת לסרטן ואחת נגד קרישה, בשיתוף פייזר.

שלוש החברות הציגו נכסים חדשים מבטיחים בצנרת, שעם קצת מזל והצלחה בניסויים מתקדמים יוכלו לנצח את הצוק. השוק צפוי לעקוב בדריכות אחר הניסויים הללו, כי מי שלא תצליח למלא מחדש את הצנרת שלה עלולה לצלול.

החיסון המאכזב של מודרנה

מניית מודרנה צנחה ב־17% אחרי שפרסמה את התוצאות המקדמיות שלה ל־2024, במסגרת השתתפותה בכנס. החברה, שפיתחה חיסון חדשני לקורונה, הוסיפה השנה חיסון RSV (וירוס הפוגע במערכת הנשימה) אך ההכנסות שרשמה משני המוצרים מאכזבות: 3־3.1 מיליארד דולר השנה, קצת מתחת לטווח החזוי. גם התחזית לשנה הבאה היא 1.5־2.5 מיליארד דולר בלבד.

קצב שריפת הכסף של מודרנה מכניס אותה למצוקת מזומנים של ממש והיא תצטרך לבצע קיצוצים אגרסיביים או לגייס הון. בחברה מחכים לתוצאות הניסוי בחיסון שלה ל־CMV (נגיף ממשפחת ההרפס) אך כבר נרשמה אכזבה כשתוצאות הביניים לא הצדיקו הפסקה מוקדמת של הניסוי לצורך כניסה מהירה לשוק. זה לא רק עיכוב, אלא סימן לכך שהתוצאות כנראה אינן חד־משמעיות מספיק.

מדטרוניק מתמקדת בלב ובסוכרת

בניגוד למודרנה, מניית מדטרוניק קפצה ב־4.5% בעקבות ההכרזה של המנכ"ל ג'ף מרתה שהחברה סיימה תהליך של מיקוד ושיפור מבנה העלויות, וכעת היא "עורמת מנועי צמיחה זה על זה".

מדטרוניק סימנה את פרפור עליות הלב, אחת מהפרעות הקצב השכיחות, כתחום חם מבחינתה, והיא מתחרה בו ראש בראש עם בוסטון סיינטיפיק, שחזרה השנה להיות אחת מחברות המכשור הרפואי הגדולות בעולם במונחי שווי שוק.

מנכ''ל מדטרוניק ג'ף מרתה. קפיצה של 4.5% במניה / צילום: חברת מדטרוניק
 מנכ''ל מדטרוניק ג'ף מרתה. קפיצה של 4.5% במניה / צילום: חברת מדטרוניק

מדטרוניק מנסה לפתח את שוק צריבת עורקי הכליות לטיפול בלחץ דם ומאמינה שהוא יכול להגיע למיליארד דולר. לאט לאט היא מצליחה לגייס לנושא את חברת הביטוח הממשלתית מדיקר, שרגילה לראות בתחום הזה בעיקר תרופות. "אם יש לכם יתר לחץ דם, כנראה הוא לא בשליטה", אמר מרתה. מנועי צמיחה נוספים הם גירוי עמוק של המוח וסוכרת.

ב־2024, אחת מהפתעות הכנס הייתה ענקית השבבים אנבידיה, שתיארה עולם חדש של תרופות המבוסס על AI. השנה, השוק כבר עיכל את הבשורה, אך אנבידיה כן שחררה כמה הכרזות ראויות לציון. למשל, שיתוף הפעולה הצפוי עם מובילת תחום ריצוף הגנום אילומינה לשם ניתוח מידע רפואי, כולל מידע גנומי, בעזרת כלי בינה מלאכותית.