כל הצהרות הנשיא: מה התוכניות שעליהן הכריז טראמפ ומה יקרה אם יתממשו

בחודשים האחרונים פיזר הנשיא הנבחר הצהרות רבות וחד-משמעיות בנוגע לפעולות מיידיות שינקוט בשפע מגוון של נושאים ותחומים - החל מגירוש וסגירת גבולות, דרך התערבות במלחמות ועד החלטה על פעילות טיקטוק בארה"ב • מה מכל זה צפוי לקרות בפועל ומה יהיו ההשלכות

הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci
הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ צפוי להיכנס לבית הלבן לכהונתו השנייה היום (ב'). אם לשפוט לפי הצהרותיו מהחודשים האחרונים, אפשר להניח שהוא יפעל מהר, ובהרבה מאוד תחומים.

מי ישלוט בעזה ביום שאחרי? שחרור האסירים עשוי לטרוף את הקלפים
כותרות העיתונים | בעומק של 500 מטרים: הבסיס התת-ימי החדש של איראן

לפי דיווח של AP, בפגישה שלו עם חברי הסנאט הרפובליקנים לפני כשבועיים התחייב טראמפ לפעול במהירות בנוגע למדיניות בתחומים שונים כבר ביום הראשון, ואמר לסנאטורים כי הכין למעלה מ-100 צווים נשיאותיים ליום הראשון.

חתימה על צווים ביום הראשון היא דבר שכיח עבור נשיא חדש, אך המספר הזה לחלוטין אינו רגיל, וכדאי לנסות להבין במה בדיוק הולך להתמקד הנשיא החדש.

גירוש וסגירת גבולות

טראמפ ניהל קמפיין שהתמקד בחלקו הגדול בהגירה ובגבול הדרום-מערבי, ואמר לאורך כל מערכת הבחירות כי יורה על הגירוש ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית, של אנשים שחצו את הגבול באופן בלתי חוקי. התהליך הוא ממושך, וקבוצות למען זכויות אזרח עשויות לערער לבתי המשפט על צעדי טראמפ בנוגע למדיניות ההגירה.

טראמפ צפוי לחתום היום על 10 צווים נשיאותיים הקשורים לביטחון גבולות ולהגירה. רשת פוקס דיווחה כי טראמפ יורה על פריסת חיילים בגבול הדרומי, ביטול מדיניות שחרור בתנאי חזרה (שחרור לתוך ארה"ב עם תאריך התייצבות למשפט נגירה) מהתקופה של ביידן, והכרזה על קרטלי הסמים כארגוני טרור זרים.

הבכירים בממשל החדש גם אמרו כי טראמפ יחתום על צווים להשעיית יישוב מחדש של פליטים לתקופה של 4 חודשים, ולסיום האפשרות של מהגרים לטעון לזכות מקלט על ידי יצירת תהליך גירוש ללא אפשרות למקלט.

בנוסף, הוא יורה לתובע הכללי לבקש עונש מוות עבור רצח אנשי אכיפת חוק ועבור פשעים חמורים שבוצעו על ידי מהגרים בלתי חוקיים. טראמפ צפוי לחתום היום על 10 צווים נשיאותיים הקשורים לביטחון גבולות ולהגירה.

לאחרונה דווח כי יועציו של טראמפ מחפשים מחלה שתוכל לשמש תירוץ כדי להכריז על מצב חירום בריאותי, שיאפשר לו לסגור את הגבול כפי שעשה במהלך מגפת הקורונה באמצעות תיקון 42.

תיקון זה מאפשר למנוע כניסת אנשים לארה"ב אם מחלה מידבקת ממדינה זרה מהווה סכנה משמעותית. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הוא האחראי להכריז על מצב חירום בריאותי בגבול, ולא הנשיא, אבל ברור שהוא ימנה את האנשים שם, והם יעזרו לו לממש את מדיניותו.

בינואר 2017 הוציא טראמפ צו שאסר על כניסה לארה"ב ממדינות בעלות אוכלוסייה מוסלמית ברובה. ביידן ביטל את האיסור עם כניסתו לתפקיד ב-2021. בספטמבר האחרון אמר טראמפ, כי יחזיר את האיסור והוא אף יורחב לכלול פליטים מרצועת עזה. "אני אאסור יישוב של פליטים מאזורים מוכי טרור כמו רצועת עזה, ונאטום את הגבול ונחזיר את איסור הנסיעות", אמר טראמפ לפי הדיווח של מגזין Time.

כאשר טראמפ חוזר לבית הלבן לכהונה שנייה, חלק מהמכללות והאוניברסיטאות בארה"ב הזהירו את הסטודנטים הבינלאומיים שלהם, שאינם מחזיקים בוויזות לימודים, לחזור מוקדם מחופשת החורף עקב איום של איסור נסיעה נוסף.

סיום זכות אזרחות מלידה

התיקון ה-14 לחוקה מבטיח אזרחות אמריקאית לכל מי שנולד בארה"ב. ילדים שנולדו על אדמת ארה"ב להורים מהגרים הם אזרחים ללא קשר למעמד האזרחות של הוריהם. רק תיקונים לחוקה, ולא צווים נשיאותיים או חקיקה, יכולים לשנות את החוקה.

טראמפ צפוי לחתום היום על צו נשיאותי שיסיים את הזכות לאזרחות מלידה עבור ילדים של מהגרים בלתי חוקיים. בשיחה טלפונית עם כתבים אמרו בכירים בממשל הנכנס כי טראמפ יחתום על צו שמבהיר את לשון התיקון ה-14 לחוקה, וקובע שהממשל הפדרלי "לא יכיר באזרחות מלידה אוטומטית עבור ילדים של זרים בלתי חוקיים שנולדו בארצות הברית".

לטענת טראמפ הצו מבהיר את התיקון ה-14, ולא מנסה לבטלו. לכן, למרות שצווים נשיאותיים ואף הקונגרס עצמו לא יכולים לבטל תיקונים לחוקה - טראמפ סבור שאין פה שינוי אלא רק פירוש שונה מהמקובל. מתנגדיו סבורים שרק תיקון חוקתי יכול לשנות זאת - כך שצפוי מאבק משפטי בסוגיה.

"הצו הנשיאותי הוא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר לאבטחת הגבול הדרומי באופן מלא החל מהיום הראשון", נכתב באתר הקמפיין של טראמפ במאי 2023. "הצו יסיר תמריץ מרכזי למהגרים בלתי חוקיים וזרים אחרים להישאר בארה"ב בניגוד לחוקינו ולריבונות הלאומית שלנו". לדברי אנשי הקמפיין אז, כדי לקבל אזרחות בלידה, לפחות אחד מההורים יצטרך להיות אזרח או תושב חוקי.

טראמפ בחר בטום הומן, מנהל ICE לשעבר, כ"צאר של הגבול", תואר בלתי רשמי לאדם המפקח על נושאים מרכזיים בגבול. הומן אמר ל-NewsNation בחודש שעבר, כי יפעל לאכיפה אגרסיבית של חוקי ההגירה בערי מקלט (ערים שאינן משתפות פעולה עם רשויות ההגירה הפדרליות), ואף עשוי לדרוש העמדה לדין של פקידים ש"משכנים במודע" מהגרים בלתי חוקיים.

אינפלציה, מכסים ומסים

טראמפ התחייב לסיים את האינפלציה, שזינקה במהלך כהונת ביידן. "אני אדרוש מהקבינט שלי תוצאות בתוך 100 הימים הראשונים, או אפילו מוקדם יותר", אמר בשנה שעברה. איך הוא מתכנן לעשות זאת לא ברור לחלוטין. יועציו מדברים על שילוב של קיצוצים בהוצאת הממשלה, הורדה דרסטית של רגולציות חונקות ושחרור סקטור האנרגיה.

בנוגע למכסים, בנובמבר הבטיח טראמפ צעדים ספציפיים כבר ביום הראשון נגד קנדה ומקסיקו, ואמר כי ב-20 בינואר "אחתום על כל המסמכים הנדרשים כדי להטיל על מקסיקו וקנדה מכס של 25% על כל המוצרים הנכנסים לארצות הברית", בשל דאגותיו בנוגע לסמים ופשע.

אך התשובה שאלה האם יממש את ההבטחה, והאם ההשפעות יהיו מיידיות אם יעשה זאת, הפכה פחות ברורה לאחרונה. טראמפ מכוון בבירור לפעול בעוצמה, אך עוזריו העלו בגלוי אסטרטגיות מכס שונות, כולל כאלה שיגרמו להחלת מכסים בהדרגה.

הצעד החזק ביותר שטראמפ עשוי לשקול הוא הכרזה מיידית על מצב חירום לאומי, תוך שימוש בחוק משנת 1977 הנקרא "חוק סמכויות כלכליות במצב חירום בינלאומי". צעד כזה עשוי לאפשר לו להטיל מכסים תוך שעות ספורות וללא חובה מיידית באישור בית הנבחרים.

בשימוע לאישורו כמזכיר האוצר החדש, סקוט בסנט הדגיש את התוכניות השאפתניות ואמר כי אחד מעמודי התווך של סדר היום של טראמפ יהיה "מכס כללי יותר כמקור הכנסה לתקציב הפדרלי".

חנינות על 6 בינואר

לטראמפ יש סמכות לחון אנשים שהואשמו בפשעים הקשורים למתקפה על הקפיטול ב-6 בינואר 2021, והוא הצהיר בעבר כי הוא מתכוון לעשות זאת. בתקריות הואשמו מעל 1,500 איש, מתוכם 600 הואשמו בתקיפות אלימות. 1200 איש הורשעו בעבירות שגרמו לפציעות חמורות לשוטרים. מעל 300 הודו באשמה בעבירות פדרליות.

בחודש שעבר אמר טראמפ בראיון לרשת NBC כי יתחיל בתהליך החנינה כבר ביום הראשון לכהונתו. אתמול, בנאום שנתן בעצרת ניצחון שערך בוושינגטון, טראמפ התייחס לכך: "כולם ישמחו מאוד מהחלטתי על בני הערובה של ה-6 בינואר", אמר טראמפ. "אני חושב שתהיו מאוד מרוצים". 

אוקראינה והמזרח התיכון

רוסיה פלשה לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022, והלחימה לא פסקה. במקביל, המלחמה בעזה נמשכת מאז 7 באוקטובר 2023.

טראמפ אמר, כי ייפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כדי לסיים את ה"בלגן המדמם", אך הדגיש כי יערוך את הפגישה רק לאחר השבעתו.

בנוגע למלחמה בעזה, סטיב ויטקוף, שליחו המיוחד של טראמפ, פועל מול נתניהו והמתווכות כדי להמשיך את הסכם הפסקת האש בין חמאס לישראל גם מעבר לשלב הראשון, מתוך מטרה שישראל לא תחזור להילחם ברצועה.

איסור על טיקטוק

בית המשפט העליון אישר את תהליך איסור אפליקציית טיקטוק, בבעלות סינית, אלא אם תימכר לגורם אחר עד 19 בינואר, יום לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. בעקבות כך, הרשת החברתית הודיעה אתמול בבוקר כי תיסגר למשתמשים בארה"ב, אך כעבור מספר שעות נפתחה מחדש לאחר שטראמפ הודיע כי יחתום היום על צו נשיאותי שידחה את כניסת האיסור הפדרלי על האפליקציה לתוקף, "כדי שנוכל להגיע להסכם שיגן על הביטחון הלאומי שלנו". 

בכירי המשק מחבקים

אם נסתכל על היחס שטראמפ מקבל בחודש האחרון מכל בכירי המשק ואפילו התרבות הפופולרית, מתקבלת תמונה שונה מאוד ממה שהוא חווה בשנת 2016, כשנבחר בפעם הראשונה. כעת הוא מתקבל באהדה והערכה גם בקרב מי שלא תמכו בו.

כך למשל, המיליארדר ביל גייטס חשף לאחרונה הצצה נדירה לשיחה פרטית שניהל עם טראמפ ולארוחת ערב שנמשכה שלוש שעות כמעט, ולאחריה תיאר את טראמפ כ"מרשים". גייטס, שתמך ביריבתו של טראמפ, קמלה האריס, יצא מהמפגש עם תחושת אופטימיות לגבי הנשיא הנבחר.

מייסד אמזון, ג'ף בזוס, סעד עם טראמפ באחוזתו במאר-א-לאגו, והתחייב לתרום מיליון דולר לקרן ההשבעה של הנשיא הנבחר. גם חברת מטא של מארק צוקרברג תרמה מיליון דולר לקרן.