עובדי אינטל ישראל פתחו את שבוע העבודה שלהם בסערה. אחרי גל הפיטורים וסגירת עמדת הקפה, טלטלה חדשה פוקדת את החברה: רכישה אפשרית של החברה. ביום שישי פרסם אתר חדשות הטכנולוגיה SemiAccurate דיווח לפיו אינטל היא יעד לרכישה.
● פיצול נוסף באינטל: נפרדת מקרן ההון סיכון שלה
● ראיון | הוא מנהל את מרכז הפיתוח הצומח ביותר בישראל: "אנשים לא באים לאנבידיה כדי להרוויח קצת יותר"
לפי הדיווח, לפני כחודשיים הם נחשפו למייל שבו חברה מנסה לרכוש את אינטל כולה, וכעת הצליחו לאמת את הסיפור. לדבריהם, לא מדובר באחת החברות ששמה נקשר לאפשרות רכישה כזו לפני פיטורי פט גלסינגר (מנכ"ל אינטל עד לפני מספר שבועות). האתר לא מפרט מי החברה, אך ברשתות חרושת השמועות כבר התפשטה, וסימנה את אנבידיה ואילון מאסק.
למה המניה קפצה?
הדיווח לבדו הספיק להזניק את המניה החבוטה של אינטל ב־9.3% בנאסד"ק לשווי של כמעט 93 מיליארד דולר. אין ספק שאינטל זקוקה נואשות למשב רוח מרענן. אבל בינתיים, יש יותר שאלות מתשובות סביב הרכישה הלכאורה מתוכננת הזו. אז מדוע המשקיעים מקפיצים את המניה? סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, אומר כי "הכל מאוד ספקולטיבי, אבל ברור שאינטל היא חברה בפרשת דרכים, ולא משנה איך מסתכלים על זה היא צריכה להגיע לאיזשהו פתרון. המנכ"ל הקודם ניסה להזיז את הספינה, ונשרף הרבה מאוד כסף בלי התקדמות משמעותית".
מי עשוי לרכוש את אינטל?
באתר המשקיעים MarketWatch סרקו את השמועות סביב זהות הרוכש וטענו כי אף שם לא הגיוני. "כדי שחברה כלשהי תקנה את אינטל, היא צריכה שיהיה לה גם אינטרס ברכישה וגם את ההון הנדרש, ולא ברור כרגע איזו חברה יכולה להתאים לכך", נכתב באתר והציגו בעיקר מי לא צפויה לרכוש את אינטל: על אנבידיה הם כותבים שקשה לחשוב מדוע שתרצה לערב את עצמה ברכישה כזו כשעסקי ה־AI שלה פורחים, ועל AMD - שהיא בעיקר נהנת מהטעויות שאינטל עשתה, ולא בטוח שעסקה כזו תזכה לאישור רגולטורי. TSMC לדבריהם לא הביעה עניין וברודקום מתרחבת בעיקר לכיוון התוכנה. להערכתם, הרוכש עשוי להיות רוכש פיננסי שימצא בחברה פוטנציאל להתייעלות מספקת.
וסצ'ונוק מציין שאינטל זקוקה לחברה עם יכולות ייצור משמעותיות, מפעלי ייצור מתקדמים וכמובן אמריקאית - בוודאי בתקופת טראמפ. הוא מציג כמה סוגי חברות שעשויות להתעניין ברכישה: חברות פאבלס (שמפתחות שבבים אך לא מייצרות אותם), לדוגמה אחת מלקוחות אינטל שתתעניין ברכישה כדי להשתמש בכושר הייצור. סוג שני הוא חברה שכבר פועלת במודל של פאונדרי - גלובל פאונדריס למשל. החברה פוצלה ב־2009 מ־AMD והפכה לחברה עצמאית, והיא נסחרת כיום בנאסד"ק בשווי 23.8 מיליארד דולר (בעלת השליטה בה היא קרן העושר Mubadala של איחוד האמירויות).
אפשרות נוספת לדברי וסצ'ונוק היא שאפל תרכוש את אינטל: "זה דווקא נראה מאוד הגיוני. אפל היום היא אחת מיצרניות השבבים הגדולות ביותר - היא מייצרת ב־TSMC עבור עצמה. יכול להיות שהיא תהיה מעוניינת להשתלט על מפעלי ייצור כדי לקרב אליה את שרשרת הערך. יש לה גם כיסים עמוקים".
וסצ'ונוק גם לא פוסל על הסף את האפשרות שעלתה שמאסק יתעניין ברכישת אינטל: "הוא עשה כל כך הרבה כסף שהוא יכול לשים את היד על הכל, מטיקטוק ועד אינטל", הוא אמר. "עם מאסק, גם מה שלא נראה הגיוני הוא הגיוני. הוא מדבר על לייצר טלפונים כדי להתחרות באפל, ולצורך זה הוא צריך כושר ייצור. יש לו אנרגיות להביא דברים לביצוע, הוא יודע לחתוך בירוקרטיות ויש לו מנוף על טראמפ, אז זה יכול להיות גלגל הצלה לאינטל".
איך ייראה מודל הרכישה?
אבל מה בעצם אומר הדיווח על העמדה למכירה. האם הכוונה היא שאינטל תהפוך לפרטית? תתמזג עם חברה אחרת? או תזכה לבעל בית חדש? קשה להצביע על תשובות. אבל וסצ'ונוק מעריך שמי שירכוש את אינטל יעשה זאת באמצעות קונסורציום של משקיעים או ירכוש חלקים מהחברה שתתפצל. דווקא רכישת החברה על־ידי קרן פרייבט אקוויטי פחות סבירה לדעתו, משום שקרנות פרייבט אקוויטי פחות אוהבות חברות עתירות־השקעות.
להערכת וסצ'ונוק, המחיר ברכישת החברה לא יהווה בהכרח פרמיה משמעותית לעומת המחיר היום. "בסופו של דבר, עסקה כזאת דורשת מהרוכש השקעות גדולות בהשקעות הוניות (CAPEX). יכול להיות שתהיה תחרות בין רוכשים ואז יהיה מקום לשיפור במחיר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.