הבליץ לא נגמר: הליכוד מגיש הצעת חוק חדשה נגד תאגיד השידור הציבורי

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים, הממשלה תמנה, בהמלצת שר התקשורת, את חברי מועצת תאגיד השידור, וזאת במקום ועדת האיתור • עוד נכתב בהצעה כי מועצת התאגיד שכיהנה לפני תחילת החוק תחדל מלכהן עם מינויה של מועצה חדשה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בשבוע שעבר התקיים דיון בוועדת הכלכלה בראשותו של ח"כ דוד ביטן, שבלם חלק מהצעות החקיקה שהגישו ממפלגת הליכוד נגד תאגיד השידור הציבורי. אתמול (ב') הגיש ח"כ אושר שקלים מהליכוד הצעת חוק לתיקון דרך מינוי חברי מועצת התאגיד.

על-פי הצעת החוק, תבוטל השיטה הנהוגה היום שבה ועדת האיתור היא זו שמעלה מועמדים לחברי מועצת התאגיד, ובמקום זאת הממשלה תמנה, בהמלצת שר התקשורת, את חברי המועצה. 

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"
התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע
בג"ץ נותן צו על-תנאי לקרעי ומאריך בפועל את כהונת שניים מחברי מועצת התאגיד

עוד עולה מהחוק כי אם חבר מועצה נעדר משלוש ישיבות רצופות או מיותר ממחצית הישיבות שהתקיימו בשנה האחת - שר התקשורת יכול להעביר אותו מתפקידו. עוד נכתב כי מועצת התאגיד שכיהנה לפני תחילת החוק תחדל מלכהן עם מינויה של מועצה חדשה. 

נזכיר כיום אין למועצת התאגיד מספיק חברים על-מנת לפעול על-פי שמחייב בחוק, בשל העובדה שמספר חברי מועצת התאגיד הגיעו לסוף כהונתם, ושר התקשורת שלמה קרעי לא הסכים להאריך לשניים מתוכם את הכהונה. בדברי ההסבר לחוק כתוב "המצב הנוכחי, בו גורמים רבים עושים כל שלאל ידם על-מנת למנוע מהשר למנות חברי מועצה חדשים, הוא מצב מסוכן, המפקיר מאות מיליונים של הציבור ליד נעלמה ללא כל פיקוח".

עוד נכתב כי זו הדרך להשוות את אופן מינוי חברי מועצת הרשות השנייה לאופן מינוי החברים במועצת התאגיד. החשש של מבקרי ההחלטה של קרעי הוא שבעזרת מינויים למועצת התאגיד יוכלו הפוליטיקאים לשלוט עליו, שכן המועצה מקבלת החלטות משמעותיות לתאגיד. 

מבול הצעות חוק נגד התאגיד 

המהלך הזה מצטרף לדפוס שעלה משאר הצעות החוק הפרטיות נגד התאגיד. עד כה הוגשו מספר הצעות חקיקה נגד התאגיד, כמו ההצעה של ח"כ טלי גוטליב להפרטת/סגירת התאגיד, ההצעה של ח"כ אביחי בוארון להכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה, ההצעה של ח"כ אריאל קלנר למסירת דיווחים שנתיים מתאגיד השידור לוועדת הכלכלה ועוד. הדפוס הוא חבר כנסת מהליכוד שמעלה הצעת חוק פרטית, ברוב המקרים בתמיכת שר התקשורת. בהצעה הנוכחית הצדדים עדיין לא התבטאו אם כאן המקרה דומה.

למרות הצעות החקיקה הרבות ששמות את התאגיד במרכז ומנסות לשלוט עליו, יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ ביטן, אמר בשבוע שעבר כי הוא לא מתכוון לקדם את רוב החוקים המדוברים במסגרת הוועדה, ואילו את הצעת החוק של ח"כ בוארון הוא כן יקדם, אבל כפלטפורמה לעשיית שינויים בתאגיד, ולא כלשונה.

כמענה לבחירה הזו של ביטן, השר קרעי וח"כ גוטליב איימו שהם יעבירו את הדיונים על הצעות החקיקה שלהן לוועדה אחרת. ח"כ ביטן אמר שהם לא מכירים את התקנונים, ושהם לא יכולים לעשות זאת, ותגובתם הייתה שאפשר להגיש הצעות חקיקה חדשות, והן לא יגיעו לוועדת הכלכלה.