אינפינידט | ראיון

"החברה כבר עברה חוויית סף מוות. עם לנובו היא תכפיל את המכירות"

שחר בר־אור קיבל לידיו את שיקום אינפינידט בתקופה הקשה בתולדות חד הקרן המבטיח • ארבע שנים לאחר מכן היא נמכרת ללנובו הסינית בסכום שמוערך בכחצי מיליארד דולר • "מי שירצה להישאר עם חומרה אמריקאית, יוכל", מבטיח המנכ"ל

שחר בר-אור, מנכ״ל אינפינידט / צילום: איל יצהר
שחר בר-אור, מנכ״ל אינפינידט / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר ביצעה אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, לנובו, את הרכישה האסטרטגית הראשונה והגדולה שלה בישראל: היא קנתה את הסטארט־אפ אינפינידט (Infinidat) מהרצליה בסכום שאינו ידוע, אך מוערך ביותר מחצי מיליארד דולר. עבור הסטארט־אפ, שמעסיק כ־500 עובדים, מדובר בירידת ערך בהתחשב בכך שלפני עשור הוא הוערך על פי PitchBook ב־1.2 מיליארד דולר וב־2017 קיבל תג מחיר של 1.7 מיליארד דולר, אך עבור חברת המחשוב מהונג קונג מדובר באחת הרכישות המשמעותיות.

אחרי היעדרות של עשור: קרן הענק האמריקאית ממנה שותפה ישראלית
השקעה של חצי טריליון דולר וביטול רגולציה: הצווים של טראמפ מגיעים ל-AI

עבור שחר בר־אור, מנכ"ל השלוחה הישראלית של החברה, לא מדובר בעוד אקזיט. הוא כבר ראה שניים כאלה בחייו: בעברו כיהן כסמנכ"ל הפיתוח באם־סיסטמס, שעמדה מאחורי המצאת הדיסק און קי ונמכרה לחברת כרטיסי הזיכרון סנדיסק ב־1.55 מיליארד דולר, ובהמשך עמד מאחורי מיזוג מרכז הפיתוח של סנדיסק בישראל עם חברת מוצרי האחסון ווסטרן דיגיטל. הפעם מדובר ברכישה מזן אחר לגמרי, הוא מספר בראיון בלעדי לגלובס.

שחר בר־אור

אישי: בן 54, נשוי + 3, מתגורר ברעננה

מקצועי: מנכ"ל השלוחה הישראלית של אינפינידט. לשעבר מנכ"ל מרכזי הפיתוח של Western Digital בישראל, מנכ"ל מרכזי הפיתוח של SanDisk בישראל, וסמנכ"ל פיתוח ב־M-Systems.

עוד משהו: יזם חברתי בתחומי הכשרה להייטק של חרדיות ("אולטראקוד") וצמצום פערים ("מתחשבים")

"זה שיעור בעמידות של חברה", הוא אומר. "לפני ארבע שנים החברה עברה חוויה של על סף־מוות, היא היתה קרובה מאוד ללא להתקיים. איבדנו את רוב העובדים, עזבו יותר אנשים מאשר כאלה שפוטרו בגלל המשבר בתחילת 2020. גם כשאני הצטרפתי זמן קצר לאחר מכן (כמנהל האתר הישראלי - א"ג) לא היה ברור שהחברה יוצאת מזה, אבל העובדים שנשארו הוכיחו שהם נחושים".

בר־אור מספר כי "העובדה שלא גייסנו כסף מאז 2020 הכריחה אותנו לחשוב על כל דולר שאנחנו מוציאים, ומאז היינו מהחברות שהפגינו צמיחה רווחית ובריאה - הרבה זמן לפני המשבר בהייטק של 2022 שהביא חברות נוספות לאמץ מודל דומה".

ההנהלה הוחלפה, 70% מהעובדים עזבו

הסיפור של אינפינידט איננו הסיפור הרגיל של הסטארט־אפ הישראלי שצומח עוד ועוד עד שנמכר בסופו של דבר לענקית טכנולוגיה באקזיט שכולו חיוכים. החברה מהרצליה הוקמה כבר לפני 14 שנה ועברה דרך חתחתים: היא פעלה בהפסד ונאלצה לגייס לא פחות מ־370 מיליון דולר לאורך שנות חייה, למחוק את המניות של כמה מהמשקיעים והעובדים בדרך - ורק שינוי ארגוני שעשתה בסמוך להתפרצות מגפת הקורונה בתחילת 2020, הביא אותה ליציבות פיננסית.

אלא שאותו שינוי טלטל את החברה מקצה לקצה: הוא כלל את החלפת ההנהלה, גל פיטורים ועזיבות שהשיל מהחברה 70% מעובדיה וגם את הדחתו של המייסד משה ינאי מתפקיד היו"ר (שנותר דירקטור). עם הנהלה חדשה בראשות האמריקאי פיל בולינגר כמנכ"ל ובר־אור כסמנכ"ל המוצר ומנהל האתר הישראלי, הצליחה החברה לרשום EBITDA חיובי (רווחיות ללא מסים ופחת) מאז 2021.

החברה מתחרה אמנם בענקיות ותיקות ממנה כמו IBM, היטאצ'י ודל, אך הפטנטים שפיתחה לניהול אחסון מידע בין טכנולוגיות אחסון שונות מאפשרת להוריד משמעותית את העלויות. בגלל נישת העילית שבחרו בר־אור ובולינגר, אינפינידט משרתת רק חברות גדולות שיכולות לממן מכונות אחסון שעלותן מוערכת בכמיליון דולר ליחידה. למרות שלנובו מוכרת בזכות הלפטופים שלה, היא מחזיקה בחטיבת שרתים, והרכישה הישראלית אמורה להכניס אותה לשוק שרתי הפרמיום לחברות גדולות.

לפי ההערכה, החברה מכניסה יותר מ־300 מיליון דולר בשנה ממכירת המכונות, עם צמיחה שנתית בשיעור חד־ספרתי. בר־אור סירב להתייחס להכנסות החברה או לשוויה, אך ההערכות בשוק הן שקצב הצמיחה הנמוך ועלויות החומרה הגבוהות הביאו את החברה לחפש אקזיט.

סכום העסקה, כחצי מיליארד דולר לערך, מהווה החזר מהותי למשקיעים שהשקיעו בחברה ביוני 2020 במסגרת סיבוב הגיוס האחרון שלה, שמוגדר כסיבוב "ההצלה" שלה. כמה עשרות מיליוני דולרים גויסו מהקרנות TPG, קלרידג' של משפחת ברונפמן, קרן ION של גלעד שני וגולדמן זאקס. אלה, יחד עם עובדי החברה שנותרו בה, הפכו למרוויחים העיקריים מהעסקה, למרות שהשקיעו בה סך הכל 370 מיליון דולר מאז הקמתה, כך לפי מאגר החברות של IVC.

השורשים הסיניים של לנובו יהוו אתגר?

ללנובו שורשים סיניים, ובתוקף כך עלתה על הרדאר של כמה חברי קונגרס אמריקאים שהאשימו אותה בקשרים עם הממשל הסיני. מייק גלאגר, ראש ועדת הקונגרס העוסקת בהתגוננות מפני ריגול סיני, ביקש מהצי האמריקאי להוריד את מחשבי לנובו מהקטלוג שלו, אך בחברה טענו כי הוא הסתמך על דוח שמומן על ידי המתחרות, כמו דל ומיקרון.

בהודעה שפירסמה לנובו בארה"ב, היא הדגישה כי אין לה קשר לצבא הסיני וכי לממשל הסיני אין כל שליטה או אפילו מניה אחת בה. החברה נסחרת בבורסת הונג קונג, כאשר רק 36% ממניותיה מוחזקות בידי מייסדת החברה, לג'נד הסינית, והשאר בידי הציבור. לג'נד אף לא מחזיקה בשליטה בדירקטוריון, אך המנכ"ל והנשיא של החברה הוא המיליארדר הסיני יאנג יואנצ'ינג.

"השקעת הענק של לנובו מאפשרת לנו לגדול משמעותית, עם פוטנציאל להכפיל את עצמנו לכל הפחות בשנים הקרובות - במונחים של עובדים והכנסות", אומר בר־אור.

יש מי שמודאגים בנוגע לאבטחת מידע בשל ארץ המקור של החברה.
"כל המהנדסים שכותבים קוד למוצר יושבים בישראל, והקניין הרוחני נמצא כאן בהרצליה. במובנים מסוימים, זה מאפשר לייצר אבטחת מידע שהיא גבוהה יותר מאשר חברה אמריקאית שמאוגדת בארה"ב אבל שהמהנדסים שלה מפוזרים בכל העולם. לנובו מאוגדת בהונג קונג ולא נמצאת בבעלות סינית. יש לה מורשת סינית ומרכז בסין אבל הנהלת החטיבה שאליה נשתייך יושבת בצפון קרוליינה".

יש לקוחות ביטחוניים או כאלה שהנושא הסיני רגיש עבורם. איזה פתרון תתנו להם?
"אנחנו עובדים עם שרתים של HP האמריקאים, ואלה שירצו להישאר עם השרת של HP - אני לא רואה בכך מניעה".

העסקה נחתמה בראשי תיבות, וכעת צפוי תהליך אישור סופי של רכישתה שעלול לארוך חודשים ארוכים, במסגרתו עשוי סכום הרכישה להשתנות. בניגוד לאקזיטים רבים בתחום, במקרה זה רוכשת לנובו יחידה עסקית שכוללת לא רק חטיבת מחקר ופיתוח, אלא גם את אנשי המכירות, הכספים והאדמיניסטרציה. "עסקאות של מיליון דולר למכונה חייבות מנהלה, אנשי שירות, פיננסים ומשפטים, וגם קווי יצור", מסביר בר־אור.

"כדי לקפוץ פי שניים במכירות צריך גב חזק"

משה ינאי הקים את החברה ב־2011 אחרי שמכר שלוש חברות, עם חזון שהפעם לא ימכור. כבר לפני עשור קיבלה החברה תג מחיר של חד קרן, מה קרה בדרך?

"היום, אתה חייב 'גו־טו מרקט' חזק עם מאסה ונוכחות כדי לקפוץ פי שניים או שלושה במכירות. וכדי לעשות קפיצה כזו, אתה חייב גב חזק. ברגע שחברה כמו לנובו, שפעילה בכ־200 שווקים ומוכרת ב־60 מיליארד דולר בשנה, חוברת אלינו - זה נותן לנו את הדחיפה שמאפשרת תאוצה כזו גבוהה. המוצר שלנו הוכיח את עצמו, הוא הגיע לחוות השרתים הגדולות בעולם".

בר־אור נמנע מלהתייחס לסוגיה נוספת שרובצת לפתחה של החברה וגם לרוכשת העתידית שלה: צבר תביעות שהוגשו לביהמ"ש המחוזי בתל אביב ובית הדין לענייני עבודה בבת ים, על כך שהחברה התנערה במסגרת הרה־ארגון ב־ 2020 מלרכוש את מניותיהם של עובדים ותיקים ולאחר מכן דיללה באופן משמעותי את אחזקותיהם. לפי ההערכה, לנובו שסרקה את החברה במסרקות ברזל לפני הרכישה, מודעת לנושא וייתכן אף כי שוויה מתמחר את התביעות. עם זאת, ההערכה היא כי התביעות, שעדיין מתנהלות, לא יסכנו את העסקה או יביאו לשינוי מהותי בה. תגובת נציגם של רוב העובדים התובעים, עו"ד ירון אלון, לא נתקבלה.