נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אמר אתמול (ג') בראיון ל-CNBC בכנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס כי האינפלציה "עדיין מעל היעד שלנו, שנע בין 1% ל-3%".
● הכלכלנים מסמנים שלושה תרחישים שונים להורדות הריבית, וכולם אופטימיים
● הפסקת אש? לצבי סטפק יש אזהרה חשובה למשקיעים
לדבריו, "אנחנו מצפים שהאינפלציה במחצית הראשונה של השנה תעלה, חלקית בגלל מיסים וחלקית בגלל שההתאוששות מתרחשת ואנחנו רואים שהביקוש מתקדם מהר יותר מאשר מגבלות ההיצע". עם זאת, הנגיד הוסיף כי "אנחנו רואים אפשרות להורדת ריבית אחת או שתיים במחצית השנייה של השנה, כאשר האינפלציה אמורה לחזור ליעד".
בהתייחסו לצפי הצמיחה העתידי ולהשפעת הפסקת האש, אמר כי "אני מקווה שהפסקת האש היא נקודת מפנה מה-7 באוקטובר, אותו יום נורא. אני חושב שאם להפסקת האש יהיה אפקט מתמשך, זה יכול לסלול את הדרך להסדרים אזוריים שיאפשרו שיקום וחשוב מכך, ביטחון בר-קיימא". עוד אמר כי "זה כמובן יעזור לכלכלה הישראלית, אבל לא רק לה - אני חושב שזה יעזור לאזור כולו".
ירון גם ציין שהוא צופה צמיחה של 4% בתמ"ג של ישראל ב-2025 ו-4.5% ב-2026, לעומת צפי של 0.6% בלבד ב-2024. "כל עוד לא נראה הסלמה נוספת", אמר ירון.
סוכנויות הדירוג מעודדות, אך "המצב נפיץ"
בתוך כך סוכנויות הדירוג בעולם בוחנות את "המצב החדש" לאור הפסקת האש מול החמאס שנכנסה לתוקף ביום ראשון. אתמול הודיעו סוכניות דירוג האשראי הבינלאומיות פיץ' ומודי'ס כי הסכם הפסקת האש עשוי להפחית מהסיכונים שהובילו להורדת דירוג האשראי של ישראל בחודשים האחרונים. עם זאת, בדומה למודי'ס, גם פיץ' נמנעת בשלב זה מלרמוז על שיפור בדירוג עצמו.
"הפסקת אש יציבה במלחמה בעזה תפחית את הסיכונים שהוזכרו בתחזית השלילית לדירוג האשראי של ישראל", נכתב בהודעת החברה שפורסמה אתמול על ידי פיץ', כמה שעות לאחר פרסום הערכה דומה מצד מודי'ס.
אבל כמה שעות אחר הגיע אזהרה של סוכנות הדירוג S&P, "ההסכם נפיץ", הם כתבו. הסוכנות מציינת שהסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס עשוי להוביל להפחתת המתיחות בעזה ולספק הזדמנות לסיום של 15 חודשי לחימה. אם ייושם בהצלחה, ההסכם יכול להקל על הלחץ על כלכלת ישראל ועל מצבה הפיסקלי. עם זאת, ההסכם מורכב ותלוי בתוצאות של משאים ומתנים נוספים, מה שהופך אותו לפגיע לסיכוני יישום.
"האפשרות להמשך לסכסוך באזור עדיין קיימת, כולל שיבושים בשיט בים האדום על ידי החות'ים והתנגשויות בין ישראל לחיזבאללה בלבנון". בסוכנות מזכירים שמשאים ומתנים והסכמי הפסקת אש קודמים, כולל בין ישראל לחיזבאללה, היו כפופים להפרות משני הצדדים והובילו לאירועים של פעילות צבאית מחודשת.
נתון מדאיג נוסף לכלכלה המקומית הוא היחס בין החוב לתוצר בישראל. זה עלה ב-2024 לרמה של 69% - קפיצה של 7.7 נקודות האחוז בהשוואה לשנה הקודמת, כך עולה מנתוני החשב הכללי במשרד האוצר שפורסמו אתמול (ג'). העלייה החדה ביחס החוב משקפת את העלויות הגבוהות של מלחמת חרבות ברזל, שהסתכמו בכ-100 מיליארד שקל בשנה החולפת.
ניתוח המגמות לאורך השנים מראה כי העלייה ביחס החוב ב-2024 מהווה חזרה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2010, למעט משבר הקורונה. הגרף ההיסטורי מראה כי במשך כעשור, בין 2009 ל-2019, הצליחה ישראל להוריד בהדרגה את יחס החוב מרמה של 72.5% לרמה של 59%, הישג שנשחק בשנתיים האחרונות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.