ההשפעה האזורית של איראן התפוררה כמעט לחלוטין לאחר 15 חודשי מלחמה, אך מעל הכל נחשפה בשנה האחרונה הפגיעות הפנימית של הרפובליקה האסלאמית.
● מי ישלוט ברצועת עזה ביום שאחרי, ובכמה כסף מוערך השיקום
● האינטרס של המתווכת: במצרים מקווים שהפסקת האש תציל את הכלכלה
משבר כלכלי כתוצאה מהסנקציות המערביות, כישלונות צבאיים בעזה, בלבנון ובסוריה, משטר שנוא ונשיא חלש, שלפי אתר התקשורת האופוזיציוני "איראן אינטרנשיונל" מצא עצמו ממתין לפגישה עם מקבילו הרוסי ולדימיר פוטין בקרמלין, בגלל שהאחרון "עדיין לא היה מוכן".
משטר האייתוללות לכוד בין תוכנית הגרעין שנמצאת בשלב המתקדם ביותר שלה, לבין הצורך להגדיל את תקציב הביטחון ב־200% לשנה הפרסית הבאה (ב־20 במרץ), ל־30.9 מיליארד דולר נוכח הכישלון בהגנה, וזאת תוך שאיפה למנוע התקוממות ציבורית.
כבר ארבע וחצי שנים שהאזרחים מתמודדים עם קצב אינפלציה שנתי של 30% ומעלה, כך לפי הלשכה האיראנית לסטטיסטיקה. כ־32 מיליון איש חיים מתחת לקו העוני, הריאל האיראני ממשיך להתרסק ועומד כעת על שער של 810 אלף ריאל לדולר (במהפכה האסלאמית ב־1979 הספיקו 70 ריאל לדולר). בנוסף לכל אלה, הם נאלצים לחיות לצד הפסקות חשמל שנמשכות שעות רבות בחורף.
משבר אנרגיה במדינה כה עשירה במשאבי טבע רק מעיד על הזנחת תשתיות רבת־שנים. לאחר שלאחרונה הודה שר הנפט מוחסן פקנג'אד, כי לטובת סגירת המחסור הכרוני באנרגיה נדרשת השקעה של 45 מיליארד דולר בתשתיות הגז, הנשיא מסעוד פזשכיאן התייחס ביום שני לשריפה הנרחבת של מזוט - דלק מזהם במיוחד, שהשימוש בו מביא לעתים קרובות לסגירת מוסדות ממלכתיים ובתי ספר באיראן בגלל החשש לבריאות הציבור. "אנחנו לא אמורים לשרוף מזוט בכלל, ואנחנו אמרנו זאת. אבל נתקענו", אמר הנשיא. "אם לא היינו משתמשים בו, היינו צריכים לנתק את אספקת הגז למשקי הבית, כי התצרוכת אצלנו גבוהה בהרבה ממדינות אחרות. כדי למנוע את הישנות הבעיות בשנה הבאה, התחלנו ליצור תוכניות". פזשכיאן לא פירט את טיב התוכניות, אבל הן עשויות לכלול קיצוץ מהותי בסובסידיות בתחום האנרגיה.
בני סבטי, חוקר איראן ב־INSS, בטוח כי דווקא בשל המצב הפנימי באיראן, מתקפה ישראלית בעת הנוכחית תהיה טעות. "אנחנו רואים את אבני הדומינו נופלות, רק השבוע הרגו שני שופטי בית משפט עליון, אז למה ישראל צריכה להיות אשמה במשהו ולהסיט את השיח מיוקר המחיה באיראן? מתרחש כעת תהליך טבעי שבו המשטר נמצא על סף התהום. הדרך לדחוף אותו לשם היא באמצעות סנקציות, תמיכה בזכויות האדם והסברה ישירה לעם האיראני בשפה הפרסית".
החות'ים הסירו "סנקציות"
הצלחה שכן נרשמה במידה מסוימת עבור משטר האייתוללות היא פעילות המורדים החות'ים. העולם התייחס בתחילה לשליחיה של איראן בתימן בביטול, אבל החל מחטיפת ספינת "גלקסי לידר" בנובמבר 2023 הבינו כי מדובר בסכנה אמיתית. מאז המצב הוחרף, אוניות סוחר הותקפו בים האדום כדבר שבשגרה, ולכן הן שינו את המסלול כך שיכלול עיקוף דרך כף התקווה הטובה והוסיפו שבועיים לפחות להפלגה.
עצרת תמיכה של החות'ים בעזה בעקבות הפסקת האש / צילום: Reuters, Khaled Abdullah
בעזרת יותר מ־134 מתקפות נגד ספינות הצליחו החות'ים למתג את עצמם כאדוני הים האדום, על אחת כמה וכמה כשהקואליציה שהקים ממשל ביידן לטובת שמירת חופש השיט נחלה כישלון חרוץ. ועתה, הם מנצלים את מעמדם החדש לטובת העברת מסר מעודכן. מרכז "תיאום הפעולות ההומניטריות" של משטר החות'ים בצנעא הודיע על "הפסקת הסנקציות שהוטלו על ספינות שנרשמו ברשימת האיסורים". קרי, ענקיות הספנות שהמשיכו לשוט אל מדינת ישראל, וספינות שמדינת הדגל שלהן היא ארה"ב או בריטניה. מנגד, הם הותירו את "הסנקציות" נגד ספינות בבעלות ישראלית או שמדינת הדגל שלהן היא ישראל.
על אף שלפי עיתון ההובלה הימית לוידס ליסט, ב־14 החודשים האחרונים היקף הסחורות שחצו בים האדום צנח ב־60%, אלעד ברשאן, מומחה לשילוח בינלאומי ומכס, מייסד־שותף SlickChain, מציין כי ענקיות הספנות טרם נענו למסר החות'י. "החברות הגדולות אינן ממהרות לשוב לים האדום וממשיכות במסלול עוקף אפריקה. מניסיון עבר, אנחנו צופים שיקח זמן עד שהשינוי יקרה. ההערכה נובעת מכך שחברת הספנות הגדולה בעולם, מארסק, הייתה הראשונה לשוב כבר ב־24 בדצמבר 2023, אבל תוך שבוע הותקפה ספינתה Hangzhou - ומאז לא חל שינוי".
ב"אקונומיסט" דווח כי פאנל של מועצת הביטחון של האו"ם מצא כי חברות ספנות רכשו מחברה שמקושרת לבכיר חות'י אישורי "מעבר בטוח". לפי הערכת האו"ם, שליחיה של איראן הניבו מהאישורים הללו 180 מיליון דולר לחודש, או 2.1 מיליארד דולר בשנה.
"מאז פרוץ המלחמה ועד היום, שרשראות האספקה הבינלאומיות כבר התאימו עצמן לשיווי המשקל החדש שנוצר מבחינת זמני תובלה ומחירים. מה שמתווסף לכך שחברות הביטוח הגדולות לא ששות לבטח את הספינות על מרכולתן במעבר בתעלה", מסביר ברשאן על הזווית של ענקיות הספנות. "על כן, עד שהחברות הגדולות לא יקבלו ערובות מספקות לבטיחות מעבר כלי השיט שלהן בנתיב וחברות הביטוח לא ישובו לבטח את המעבר בתעלה, המצב לא צפוי להשתנות".
התייצבות פוליטית
בניגוד לחות'ים, מי שנמצאים במצבם החמור ביותר אי פעם הם חיזבאללה. מארגון טרור שיש לו מדינה, כלל ההנהגה שלו חוסלה, התשתיות בדרום לבנון נהרסו, וצינורות המזומנים האיראניים שלו דרך סוריה נקטעו בשל נפילת משטר אסד. זאת ועוד, המשבר הפוליטי שחולל הארגון בדרך לפתרון, כאשר ג'וזף עאון כבר מונה לנשיא ולפני כשבוע קיבל נוואף סלאם את המנדט להרכיב ממשלה.
ג'וזף עאון, נשיא לבנון החדש / צילום: ap, Bilal Hussei
הסכם הפסקת האש קובע כי בסיום השלב הראשון, ביום שני הקרוב, ישראל אמורה להשלים נסיגה מלבנון, ואילו צבא לבנון אמור לתפוס את השליטה בדרום המדינה - תוך אכיפת החלטה 1701 שקובעת כי חיזבאללה לא ינכחו דרומית לנהר הליטני. אמנם, ההערכה היא ששני הצדדים לא יעמדו בצעדים הנדרשים במועדם, אך מגמת ההתייצבות הפוליטית, וכן השפל של חיזבאללה, מקטינות את הסבירות להסלמה מחודשת. ארגון הטרור השיעי פועל בימים האלה למצוא דרכים לשינוע מזומנים מאיראן, בין השאר באמצעות דיפלומטים איראנים שנושאים מזוודות בטיסות לנמל התעופה בביירות - שיטה שמזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה סירב לקדם באופן נרחב עד שחוסל. אולם, באותה תקופה ניהל נסראללה תקציב שנתי שקרוב למיליארד דולר, וכעת לפי דיווח ב"א־שרק אל־אווסט", חיזבאללה הקצו כמיליארד דולר לסיוע למשפחות השיעיות שנפגעו מהמלחמה, כשכל אחת מהן תקבל 12 אלף דולר. בשורה התחתונה, כורח המציאות הוא שבחיזבאללה ייאלצו להסיט מימון מאמל"ח לצרכים חברתיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.