ברוב בירות אירופה צפו אמש בהלם מסוים בנאום ההשבעה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. אמנם תחושת ההפתעה הועמה מעט אחרי שמונה שנות חשיפה למנהיג האמריקאי. אבל כאשר טראמפ פירט בזה אחר זה את הצווים הנשיאותיים עליהם יחתום ביומו הראשון בתפקיד, הסתמן בבירור רב המסלול החדש של ארה"ב, שהוא אנטי־אירופי במהותו. טראמפ דחה בבוטות את ה"גרין ניו דיל", את הפחתת פליטות הפחמן, את צמצום השימוש בדלקי המאובנים, את עליונות היחסים הטרנס־אטלנטיים ואת הסחר הגלובלי החופשי - כל הנושאים שאירופה אימצה בעשורים האחרונים.
● טראמפ בבית הלבן: הצווים הראשונים - וההשפעה על העולם
● שאלות ותשובות | טראמפ הכריז: ארה"ב פורשת מארגון הבריאות העולמי. מה ההשלכות?
האירו מתנודד לפי הצהרות טראמפ
במבט מאירופה, התחושה שהשתררה במהלך הנאום היתה של תום עידן. של סדר עולמי חדש. "במקום למסות את אזרחינו כדי להעשיר מדינות אחרות, נטיל מכסים ומסים על מדינות זרות כדי להעשיר אותם", הצהיר טראמפ.
בתחילה, עצם ההצהרה הכללית הזו הספיקה כדי לשלוח את האירו לעליות מול הדולר, משום שההערכה בשווקים הייתה כי הנשיא האמריקאי יטיל מכסי מגן קונקרטיים על אירופה ומדינות אחרות כבר ביומו הראשון. לאחר מכן, כאשר הבהיר כי ההחלטה על מכסי מגן על קנדה ומקסיקו נדחתה ל־1 בפברואר, העליות התחלפו בירידות.
טראמפ גם טרח להבהיר באופן מדויק את כוונותיו בנוגע לאירופה: "הם לא לוקחים את המכוניות שלנו, הם לא לוקחים את התוצרת החקלאית שלנו, הם לא לוקחים כלום", אמר, בהתייחס למאזן הסחר השלילי של ארה"ב מול האיחוד, כ־160 מיליארד דולר בשנה החולפת, "אבל אנחנו לוקחים את המכוניות ואת התוצרת החקלאית שלהם, אנחנו לוקחים מהם הרבה". "אז אנחנו נפתור את זה", אמר טראמפ, "או בעזרת תעריפים או שהם יצטרכו לקנות את הנפט שלנו".
התנודתיות של האירו מול הדולר ביממה האחרונה היתה רק הסימן הראשון לטלטלות שצפויות לאירופה בעידן טראמפ. הנשיא האמריקאי, לפי דבריו לפחות, לא רואה בחיבור בין ארה"ב לאירופה שום דבר מלבד עסקה גרועה, שהוא נחוש כעת לשנות.
במיוחד מודאגים בגרמניה, שחברות הרכב שלה מייצאות לארה"ב, ושהתעשייה שלה נוטשת אותה בגלל מחירי האנרגיה הגבוהים. טראמפ הבהיר כי הוא שמח על כל מפעל שעובר לאריזונה, כל ייצור שעובר לתחומי ארה"ב, בעוד גרמניה עוברת מגמת דה־תיעוש. "אמריקה תהיה שוב אומה מייצרת, ויש לנו משהו שלאף אומה מייצרת אחרת לא יהיה לעולם - הכמות הגדולה ביותר של נפט וגז מכל מדינה בכדור הארץ", אמר טראמפ, "אנחנו הולכים להשתמש בזה".
הציב רף גבוה להוצאות הביטחון
הנשיא הנכנס שב ודיבר על אחד הנושאים החשובים ביותר בעימות המתגבש בין ארה"ב תחת טראמפ לאירופה הנמצאת תחת איום רוסי - סוגיית הביטחון. בנאומו, טראמפ שוב אותת כי על מדינות נאט"ו (שרובן מדינות אירופיות) להגדיל את ההוצאה הביטחונית שלהן באופן אדיר. "יש לנו ממשל שהעניק מימון בלתי מוגבל להגנה על גבולות זרים", ביקר בנאום את מדיניות ביידן. לאחר מכן הבהיר: "הם יצטרכו להוציא עוד על ביטחון" וציין את העלאת הרף ל־5% מהתמ"ג.
בעידן שבו אירופה משוועת לכסף ממשלתי, משמעות הדרישה האמריקאית - שלוותה באיומים לפרק את נאט"ו למעשה - היא הכפלה דה־פקטו של תקציבי הביטחון. גם אם טראמפ "יתפשר" על 3.5% (כיום עומד הרף על 2%) הדבר יוביל להתרוששות כלכלית או לצעדי צנע חמורים. במהלך הדברים גם טעה טראמפ כשאמר כי ספרד, אחת מהמדינות המוציאות הכי מעט על ביטחון, היא חלק מארגון BRICS (ברית מדינות כמו ברזיל, רוסיה וסין שמנסות לשנות את הסדר האמריקאי הגלובלי).
אחרי פגישתה הראשונה עם טראמפ לפני שבע שנים, אמרה הקנצלרית דאז אנגלה מרקל כי על האיחוד אירופי "להתעורר" ולקחת את גורלו בידיו. מאז, אין ספור קריאות השכמה, זעזועים גיאו־פוליטיים, איומים והבטחות בחירות חיזקו את הצורך הזה.
אבל האיחוד רחוק מלהיות עצמאי. יש לו כוח כלכלי רב, אך זה מאוים מבחוץ ומבפנים על ידי מדינות כמו הונגריה ואיטליה, שלא במקרה רק מנהיגיהם הוזמנו להשבעה. טראמפ מנסה לפלג את האיחוד מבפנים, להחליש את יכולתו להתמודד עם המכות הכלכליות והביטחוניות שהוא מתכנן לו. המתכון של אירופה להתמודדות ברור, רק גישה מאוחדת תוכל להתמודד עם שלל האיומים. אבל הסיכוי שתצליח, נכון לעכשיו, אינו גבוה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.