חיות על מתווה לוין-סער: "מכה אנושה לעצמאות הרשות השופטת"

לדברי נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, "הניסיון להציג את המתווה המקודם בימים אלה כמתווה 'פשרה' ו'כהסכמה רחבה' איננו אלא אחיזת עיניים"

נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות / צילום: דרור סיתהכל, דוברות אוניברסיטת תל אביב
נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות / צילום: דרור סיתהכל, דוברות אוניברסיטת תל אביב

נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, השופטת בדימוס אסתר חיות, נאמה הערב (ג') בכנס שנערך לכבודה באוניברסיטת תל אביב והתייחסה למתווה הפשרה של השרים יריב לוין וגדעון סער בנוגע לוועדה לבחירת שופטים.

לדברי חיות, "הניסיון להציג את המתווה המקודם בימים אלה כמתווה 'פשרה' ו'כהסכמה רחבה' איננו אלא אחיזת עיניים. מדובר באותה גברת בשינוי אדרת. אותה פוליטיזציה, אותה מכה אנושה לעצמאותה ולאי-תלותה של הרשות השופטת וממילא לזהותה הדמוקרטית של המדינה".

סער בוועדת החוקה: תיקון החוק מקורו בחסימת מינוי מועמדי לוין לעליון
שאלות ותשובות | המהלך לשינוי הוועדה לבחירת שופטים: מה המשמעות ומתי הוא ייכנס לתוקף?
פרשנות | השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

חיות הוסיפה כי "המשפט אינו יכול ואינו צריך לתת מענה לכל החוליים והמשברים שאליהם נקלעת החברה לאורך חייה. הגורמים האמונים על המשפט, ובהם הרשות השופטת, הייעוץ המשפטי לממשלה ויתר גורמי אכיפת החוק, הם עוגנים חשובים להבטחת קיומה של חברה דמוקרטית. על כן, הם הערובה לחירויות שלנו, והם חומת המגן של האזרח מפני שרירות השלטון. אך בהם לא די. על-מנת להטמיע את הערכים הדמוקרטיים, ועל-מנת שאלו יכו שורשים יציבים בחברה, יש לשקוד על חינוך לדמוקרטיה, יש להנחיל ולקדם תרבות דמוקרטית, ויש לשנן את ערכי היסוד הדמוקרטיים שעליהם קמה המדינה, עד שיהפכו לחלק בלתי נפרד מההוויה החברתית של הציבור ושל משרתי הציבור במילוי תפקידם". 

"יש מצבים חריגים שבהם על השופטים 'לרדת לזירה'"

נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת, אמר בכנס כי "בעקבות נאומו של לוין (בינואר 2023 - נ.ש.), הנשיאה חיות עשתה מעשה שלמיטב ידיעתי לא היה לו אח ורע בהיסטוריה המשפטית שלנו. היא נשאה נאום תקיף, בו טענה כי התוכנית של לוין היא תוכנית לריסוק מערכת המשפט".

פורת הוסיף כי "האירוע הזה מראה משהו מיוחד על הנשיאה חיות, שקשה היה לראות לפני כן. ומדוע? כי שופטים מדברים בימי שגרה אך ורק דרך פסקי דינם. השופטת חיות הבינה לפני אחרים כי הימים אינם ימי שגרה, ובימים כאלה שוררים כללים אחרים. בימים כאלה חלים כללי חירום.

"אנחנו עדין מצויים בימי חירום, בתקופה מסובכת ומאתגרת במיוחד. בין הדברים שהנשיאה חיות הנחילה לנו - ונתנה לנו דוגמה שתשתמש אולי את הנשיא החדש שיתמנה בקרוב לבית המשפט העליון ואת שופטי בית המשפט העליון - הוא שיש מצבים חריגים שבהם על השופטים 'לרדת לזירה' ולדבר לא רק דרך פסקי דינם".