"כמדינה אנחנו די טובים בייצור בטונים בתים וברזל, אבל אטרקטיביות דיורית אנחנו לא מצליחים לייצר. המלחמה בצפון לימדה אותנו את חשיבות התכנון האזורי. אפשר לייצר 600 יחידות דיור כאן ו-1,000 דירות שם, אבל כשיש דיור ותחבורה וכלכלה - אפשר להלביש בריאות וחינוך, והראייה צריכה להיות כוללת" - כך אמר היום (ד') מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, בכנס חוזרים לצפון של גלובס.
● כנס חוזרים לצפון | אייל בן-חיים, ראש החטיבה הבנקאית בלאומי: "שיקום הצפון מורכב, אבל יהיה ריבאונד כלכלי"
● כנס חוזרים לצפון | עופרה שטראוס: "השנה נפתח מפעל חדש באחיהוד, זו התשובה שלנו לצד השני"
● כנס חוזרים לצפון | דני מירן, אביו של עמרי החטוף בעזה: "אני מהגליל ואני חוזר לגליל, אני מחכה ליום שאחזור הביתה"
מורגנשטרן, שרואיין על-ידי הלית ינאי-לויזון, עורכת מוסף הנדל"ן של גלובס, הגיב לביקורת קשה שהטיחו בממשלה ראשי הרשויות שהשתתפו בכנס, לפיהם שרי הממשלה לא מגיעים לצפון הארץ ולא מראים עניין אמיתי במצוקות ובצרכים של יישובי הצפון.
"שמעתי אותם, אבל אנחנו שומעים ונמצאים בשטח כל הזמן. אנחנו לא מנותקים", הגיב מורגנשטרן, אך הקפיד להדגיש כי "מדובר בדרג המקצועי, לא מדבר בדרג הפוליטי".
כשנשאל מה עשה משרד הבינוי והשיכון לטובת תושבי הצפון, סיפר מורגנשטרן כי "בשבועיים הראשונים של המלחמה הבנו שאחת הבעיות הגדולות של הצפון היא המחסור במיגון, והזרמנו 100 מיליון שקל להשמשת מקלטים ציבוריים. בנוסף, ביחד עם ראשי הרשויות, בנינו תוכנית שכוללת שלושה אלמנטים: שיקום הצפון, צמיחה דמוגרפית ומיגון. 200 מיליון שקל כבר הוצאו לשיקום, בעיקר למוסדות הציבור והמרחב הציבורי.
"עם חברת עמידר התחלנו להשמיש דירות ציבוריות. מתוך 1,000 דירות עמידר בקריית שמונה נכנסנו כבר ל-100, על-מנת שמי שנכנס לבית עכשיו, יקבל אותו במצב טוב יותר מאשר כשעזב את הדירה במלחמה".
יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בשיחה עם הלית ינאי-לויזון בכנס חוזרים לצפון של גלובס / צילום: שלומי יוסף
חשיבות התכנון האזורי
ואולם הבעיות של קריית שמונה לא התחילו היום, וכבר עשורים שהעיר אינה גדלה דמוגרפית. מורגנשטרן הודה כי הממשלות נכשלו בהפיכת הצפון לאטרקטיבי. "אנחנו די טובים בייצור בטונים בתים וברזל, אבל אטרקטיביות דיורית אנחנו לא מצליחים לייצר", אמר.
לדבריו, "המלחמה בצפון לימדה אותנו את חשיבות התכנון האזורי. צריך לייצר תוכניות כוללות, ולצאת מתכנון של שכונות בדידות. עד שהאקו-סיסטם לא ישתנה מאגו-סיסטם - המצב לא ישתנה", אמר.
תכליתית יותר אמר מורגנשטרן כי הדרך היעילה ביותר לשיקום ולקידום הצפון היא באמצעות תוכניות גג, שבהן מתוכננת כמות גדולה של יחידות דיור, ובתמורה הממשלה מתקצבת חידוש והקמת תשתיות ומוסדות ציבור בעלויות גבוהות. "זו הדרך הטובה ביותר לגיוס המיליארדים שיכולים לאפשר את השיקום".
לדבריו, בימים אלה מתקיימים מגעים להסכמי גג עם חצור הגלילית, קריית שמונה, כרמיאל וצפת.
בתשובה לשאלה לגבי היישובים הערביים, שמהווים את רוב התושבים בצפון, ענה מורגנשטרן כי בתוכנית נמצאים הסכמי גג עם ג'דיידה מאכר, סחנין וכפר מנדא.
בתשובה לשאלה על חוק הגיוס, הוא ענה: "אנחנו בכנס על הצפון, וזו סוגיית ליבה של לפני אוקטובר שאי-אפשר להתעלם ממנה, אך אני מעדיף להתמקד בצפון. אין ספק שהחוזה החברתי הזה נפתח".
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות שטראוס ודוראל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.