הוא מרוויח מיליארדים מהימור הביטקוין הפרוע ביותר, וסוחף אחריו את וול סטריט

מייקל סיילור, היזם והפנים של מיקרוסטרטג'י, צובר הררים של המטבע הקריפטוגרפי באמצעות הכסף שמרוויחה החברה ממכירת מניות וחובות • לעדת מאמיניו מצטרפים לאחרונה גם משקיעים מפורסמים, או כאלו שהיו סקפטים כמוהו בראשית ימיו של הביטקוין • מי ירשה לעצמו לא לעלות על ההפלגה הנוצצת הזאת

מייקל סיילור / צילום: Reuters
מייקל סיילור / צילום: Reuters

החברה של מייקל סיילור אינה משווקת מוצרים או שירותים נדרשים. הדבר היחיד שמיקרו-סטרטג'י  (MicroStrategy) בראשותו עושה הוא למכור מניות וחובות חדשים, בקצב שלא נראה בהיסטוריה התאגידית. את כל הכסף שנצבר מכך סיילור מעביר לביטקוין, ונשבע להמשיך לעשות זאת עוד ועוד.

450% בשנה: המניה שהפגינה התאוששות מזהירה בבורסה בת"א 
אחרי הדוחות המעולים: נטפליקס מודיעה על העלאת מחירים נוספת 

מניית מיקרוסטרטג'י עלתה בכ-690% בשנה האחרונה, מה שמעמיד את החזקתו של היו"ר הפעיל (מאוד) של החברה, בשיעור של כ-10% מהמניות, על שווי של כ-9.7 מיליארד דולר. לצד זאת הוא מחזיק באופן אישי ב-1.9 מיליארד דולר בביטקוין.

סיילור (59) התגלה כפנים הציבוריות של טירוף מטבעות הקריפטו האחרון, כשצבר כמעט 4 מיליון עוקבים ברשת X. כדי לחגוג את הגעתו של הביטקוין למחיר של יותר מ-100 אלף דולר, אירח סיילור מסיבת סילבסטר לכמה מאות מחברי קהילת הקריפטו באחוזתו שעל קו המים באזור מיאמי, סמוך ליכטה המפוארת שלו. הופיעו בה חצי תריסר רקדנים לבושים בזהב. סלבריטאים התערבבו עם משקיעי-על, כולל ביל מילר, מנהל קרן לג מייסון לשעבר; פיטר בריגר, יו"ר Fortress Investment Group ; ומארק קייסי, מנהל תיקים מרכזי בקפיטל גרופ. האירוע הועבר בשידור חי ביוטיוב לעשרות אלפי אוהדי ביטקוין, בניהולו של סיילור הלבוש בלייזר שחור וטישרט עם הדפס ביטקוין.

ההתלהבות מהחברה של סיילור כה עצומה עד שהביאה למצב מתמיה: מיקרוסטרטג'י מחזיקה בכ-47 מיליארד דולר של ביטקוין, אך שווי השוק שלה הוא כ-97 מיליארד דולר. זה כאילו המשקיעים בה משלמים 2 דולר עבור שטר של 1 דולר! מה שלא פחות מפתיע הוא שבין הרוכשים הגדולים של מניותיה נמנים משקיעים מתוחכמים, לרבות מעצמת קרנות הנאמנות Capital Group, שהחזיקה בכ-8% מהחברה נכון ל-30 בספטמבר, ו- Norges Bank Investment Management, הקרן הריבונית של נורבגיה ששוויה 1.5 טריליון דולר, שהחזיקה בכ-1% מהחברה.

מעריצים אומרים כי הפרמיה משקפת ביטחון בכך שסיילור מסוגל להמשיך לייצר רווחים מהימורים על ביטקוין. הסף של כריית 21 מיליון מטבעות בלבד יוצר מחסור שמעלה את ערכו. על ידי הנפקת הון במינוף גבוה, ומכירת חוב בתנאים ידידותיים לחברה, סיילור יכול לייצר ערך עבור בעלי המניות. זאת תוך כדי שהוא מרחיב את "עדת הביטקוין" של מיקרוסטרטג'י, אומר ריצ'רד בייוורת', שותף ב- SYZ Capital, המחזיק במניות מיקרוסטרטג'י באופן אישי.

"הפרמיה מוצדקת והיא תמיד תהיה שם", משוכנע ג'ורדי ויסר, יוצא וול סטריט ותיק שעבד במורגן סטנלי ורכש לאחרונה מניות מיקרוסטרטג'י. "שום חברה אינה יכולה לעשות את מה שהם עשו. הם מחזיקים בערך 2% מהביטקוין - מי יכול להחזיק יותר מכך?".

באסטרטגיה של סיילור כרוך סיכון רציני. הוא רכב על גלי השקעות אופנתיות בעבר עד שהם קרסו אל החוף והפסיד מיליארדי דולרים מהונו האישי, לפעמים ביום אחד. הוא עצמו סירב להגיב לכתבה זו.

ימי הבועה העליזים

סיילור, רווק נצחי שבחודש הבא ימלאו לו 60, חווה שורה של כישלונות בקריירה והתמודדויות עם רשויות פיננסיות ואחרות. בשנה שעברה, הוא הסכים לשלם 40 מיליון דולר ליישוב סכסוך מס הכנסה מול רשויות וושינגטון די.סי, לאחר שגורמים בוושינגטון טענו כי הוא גר בעבר במחוז, ולא בפלורידה או בווירג'יניה כפי שטען, ולכן מחויב במס.

סיילור הוא בנו של קצין קבע בחיל האוויר, למד אווירונאוטיקה ומדעים במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס והיה חלק מחיל ההכשרה לקציני המילואים של חיל האוויר. ב-1989, כמה שנים לאחר סיום לימודיו, הוא הקים עם חברים מהקולג' את מיקרוסטרטג'י בווירג'יניה, כחברת תוכנה לכריית נתונים.

מיקרוסטרטג'י נסקה במהלך בועת הדוט.קום של סוף שנות ה-90. עם שווי של כ-10 מיליארד דולר, היה לחברה של סיילור שפע של מזומנים לטובת מסיבות מפוארות והפלגות בקריביים לעובדים ולמקורבים. היא גם רכשה שמות דומיין לרבות Mike.com , Michael.com, Hope.com ו- Voice.com , ובהמשך מכרה אותם תמורת 30 מיליון דולר.

הכול קרס בשנת 2000 כשבועת האינטרנט התפוצצה. מיקרוסטרטג'י נאלצה לדווח מחדש על הכנסותיה ועל רווחיה, כאשר הרגולטורים בדקו את אופן רישום ההכנסות בתעשייה. הכישלון היה כל כך דרמטי, עד שמשך את תשומת לבם של הצהובונים, ובמרץ אותה שנה פרסם הניו יורק דיילי ניוז את הכותרת: "איבד 6 מיליארד דולר ביום אחד", עם תמונה של סיילור בן ה-35, מגולח למשעי בחליפה ועניבה, מבט מבולבל על פניו.

בהמשך אותה שנה, שילמו סיילור ושני בכירים נוספים, יחד עם החברה, 11 מיליון דולר להסדר תביעה בגין הונאה חשבונאית שהוגשה על ידי רשות ני"ע בארה"ב ( SEC ). לטענת ה- SEC , החברה ניפחה בדיווחים מחדש את ההכנסות והרווחים, והציגה רווחים במקום הפסדים, האשמות שסיילור והאחרים לא הודו בהן ולא הכחישו.

ביולי 2002 נסחרה מניית מיקרוסטרטג'י ב-45 סנט, ירידה משיא של 313 דולר בשנת 2000, משום שהחברה התמודדה עם בעיות חוב. כשנשאל במהלך ארוחת צהריים בניו יורק, על ידי משקיע ההון-סיכון ריק ריקרטסן, אם הוא חושש לאבד את העסק שלו, השיב סיילור: "יכול להיות שזה יקרה. אבל אני פשוט אקים משהו חדש".

סיילור מימן מחדש את החוב של מיקרוסטרטג'י ועשה איחוד מניות ( reverse stock split ) של 10 ל-1, ומנע בכך משבר. במשך שנים הוא חיפש את הדבר הגדול הבא. למשך תקופה גרף סיילור רווחים אישיים מהימורים על מניות כמו גוגל ואפל, אך הביע זלזול כלפי מטבעות קריפטוגרפיים וב-2013 אף צייץ כי "ימיו של הביטקוין ספורים".

ישב בבית וחיפש ייעוד למזומנים

עד 2020, מניות מיקרוסטרטג'י כמעט ולא זזו במשך שנים ושיקפו צמיחה מועטה. החברה הייתה שווה 1.5 מיליארד דולר בלבד, אם כי הייתה רווחית והתגאתה בקופת מזומנים של כ-500 מיליון דולר.

במהלך מגפת הקורונה ב-2020, שהה סיילור זמן רב באחוזתו במיאמי וניסה להבין מה לעשות עם המזומנים של החברה. מחשש לעלייה פוטנציאלית באינפלציה, משום שהממשלה הוציאה כסף כדי לשמור על הכלכלה, הוא למד לעומק את הביטקוין. כך הפך למאמין. סיילור העלה בפני הדירקטוריון של מיקרוסטרטג'י את הרעיון להשתמש במזומן כדי לקנות ביטקוין. הם הסכימו, בעיקר כי לא נראו אז אלטרנטיבות טובות יותר עבור החברה. הם קיוו שבהימור הזה לפחות הם ימשכו תשומת לב שתוכל להועיל להם.

"החברה הגיעה למבוי סתום, כמעט אף אחד לא עקב אחריה בוול סטריט", מספר המשקיע ריקרטסן, שהפך לחבר דירקטוריון.

באותה שנה סיילור הוציא כ-250 מיליון דולר, מחצית מכספי החברה, על רכישת ביטקוין במחיר של כ-11 אלף דולר למטבע. הוא הוסיף גם יותר מ-100 מיליון דולר מכספו שלו. מיד לאחר מכן צנח המחיר של ביטקוין ל-9,000 דולר, ועלה למיקרוסטרטג'י כ-40 מיליון דולר.

"רובנו בדירקטוריון אמרנו 'אוי אלוהים, מה עשינו? יתבעו את כולנו", נזכר ריקרטסן. "גם מייק (סיילור) היה מודאג".

הפאניקה לא נמשכה זמן רב. הביטקוין החל לטפס, וסיים את 2020 כשהוא שווה מעל ל-26 אלף דולר למטבע. מיקרוסטרטג'י לוותה כמה מיליארדי דולרים כדי לרכוש אפילו עוד ביטקוין, ובשלב מסוים הסתמכה על הלוואה בסך 205 מיליון דולר בריבית משתנה בשיעור של 8.27% - תנאים מאתגרים באותה תקופה.

ואז הגיעה קריסת בורסת הקריפטו FTX בסוף 2022. הביטקוין צנח אל מתחת ל-17 אלף דולר ומניית מיקרוסטרטג'י צנחה לכ-17 דולר. מאחר שעלות הבסיס של הביטקוין שבידי החברה הייתה בסביבות 30 אלף דולר, הרי שעל הנייר נרשמו לה הפסדים. נפוצו שמועות שהחברה בצרות. סיילור והחברה העלו את ההימור: הם ניצלו את הקשיים אליהם נקלע הבנק המלווה סילברגייט, שגם הוא נפגע בגלל הקריפטו, כדי לקנות בחזרה את ההלוואה בסך 205 מיליון דולר תמורת 161 מיליון דולר.

המניה החלה לזנק ככל שסיילור הגביר את יישום האסטרטגיה של מכירת מניות וחוב כדי לקנות ביטקוין, וככל שהמטבע טיפס. בשנת 2024 לבדה הכניסה מיקרוסטרטג'י 23.2 מיליארד דולר ממכירת מניות ואג"ח, אחת מ"צבירות השלל" הגדולות ביותר של חברה בשנה אחת, לפי מארק פאלמר, אנליסט בנק ההשקעות Benchmark.

"דלת אחורית" להשקעה בקריפטו

כאשר סיילור מציג את החברה, הוא עשוי להישמע כפשטני וחוזר על עצמו ולעתים אפילו מהוסס. אך הוא תמיד אדוק באמונתו בביטקוין ומטיף בשבחו. הוא מדגיש שיש למטבע היצע מוגבל, בניגוד לדולר או אפילו לזהב. עובדה שמסייעת לביטקוין להצליח יותר כהגנה מפני אינפלציה, לטענת סיילור. הוא גם אומר שהטבע הדיגיטלי של הביטקוין מקל על המחזיקים ומוזיל את האחסון והשימוש, מונע את הצורך במתווכים והופך אותו לצורת כסף "מהפכנית".

לחלק מקרנות הנאמנות וקרנות אחרות יש הנחיות פנימיות המונעות מהן לקנות ביטקוין או אפילו תעודות סל על המטבע, כך שמניות מיקרוסטרטג'י הן דלת אחורית עבורן להימור על הביטקוין. יש אפילו כמה משקיעים גדולים ושמרנים הרואים במניה דרך פוטנציאלית להשיג יתרון על פני מתחרים שאינם ששים להתפלש בחברת קריפטו.

סיילור הוכיח כישרון ביצירת סוגים שונים של השקעות במניות וחוב - גלגול הלוואות בנקאיות, אג"ח להמרה, מניות רגילות ועוד - כדי ששצף המזומנים ימשיך לזרום.

"הגאונות שלו היא בייצור מוצרים שונים לקהלים שונים", אומר ברט מסינג, בכיר ב- SkyBridge Capital , המנהלת קרנות עם חשיפה משמעותית לביטקוין ומייעצת לקרן שמחזיקה במניות מיקרוסטרטג'י.

במהלך החודש האחרון, קידם סיילור את מיקרוסטרטג'י וביטקוין בתוכניות טלוויזיה ובפודקאסטים מתוקשרים, בכנסים של התעשייה ובמקומות אחרים. "אם אתם לא קונים ביטקוין כשהוא מצליח, אתם משאירים כסף על השולחן", צייץ לאחרונה.

תרחיש האימים שלא סביר שיקרה

"הוא די בומבסטי בציבור, אבל מעודן יותר בנסיבות פרטיות", אומר מאט הוגן, מנהל ההשקעות הראשי של מנהל נכסי הקריפטו Bitwise , ששמע את סיילור מדבר בארוחת ערב ל-12 משקיעים בקיץ שעבר. החברה שלו מנהלת תעודת סל שמחזיקה במיקרוסטרטג'י.

אם הביטקוין ימשיך לעלות, הפרמיה שמגלמות מניות מיקרוסטרטג'י תוכל להמשיך להתקיים. אם הביטקוין ייפול, המניה תיפול כנראה בעקבותיו. גם אם הפרמיה תתפוגג, אך הביטקוין יחזיק מעמד, סביר להניח שהמניות ייפגעו. מכשירים שחולקים קווי דמיון מסוימים, כמו קרנות סגורות, נסחרים לעתים קרובות בדיסקאונט על החזקותיהם, ולא בפרמיה, מציינים הספקנים.

עם זאת, ייתכן שהחברה לא תעמוד בפני איום קיומי. למיקרוסטרטג'י יש כיום 7.26 מיליארד דולר של חוב לא מבוטח, רובו נמכר בריביות סופר נמוכות. והיא מחזיקה - או HODLs(Hold on for Dear Life" - החזק בו כאילו חייך תלויים בכך(, בעגה של חובבי ביטקוין - 450 אלף מטבעות בעלות ממוצעת של כ-62 אלף דולר לאחד. הביטקוין יצטרך לרדת אל מתחת ל-16 אלף דולר ולהישאר סביב הרמה הזו במועד פירעון החוב המדובר, כדי שהביטקוין שבידי החברה יהיה שווה פחות מהחוב שלה.

לפני קצת יותר משבוע, חשף סיילור דרך חדשה לגמרי שבה מיקרוסטרטג'י תגייס כסף ממשקיעים כדי לתדלק את רכישות הביטקוין שלה. הוא הודיע ​​כי החברה תמכור מניות בכורה בשווי 2 מיליארד דולר של ברבעון זה. החדשות עוררו את פאלמר, האנליסט של בנצ'מרק, להציב למניה מחיר יעד של 650 דולר למניה, הגבוה בכ-65% מהרמות הנוכחיות.