תשואות חיוביות עקביות בשוק הגמל הן הסיבה המשמעותית ביותר למעבר כספים בין הגופים שמנהלים את חסכונות הציבור לטווח בינוני-ארוך. גופים שנמצאים בתחתית טבלת התשואות מאבדים כספים לטובת אלה שלמעלה. כך היה גם ב-2024, שנה בה נהנו החוסכים בישראל מתשואה חיובית יוצאת דופן של יותר מ-13% בממוצע במסלולים הכלליים, ושל יותר מ-22% באלה המנייתיים.
● אנליסט בראש, אלטשולר בתחתית: איפה עשה הכסף שלכם הכי הרבה בשלוש השנים האחרונות?
בסיכום השנה, שמונה גופים מנהלים הצליחו להעביר כספים מהמתחרים ואילו שלושה אחרים איבדו כסף - אלטשולר שחם, כלל ביטוח והפניקס, כשגם חברת הביטוח הראל נמצאת בהידרדרות בחודשים האחרונים.
אלטשולר שחם, בית ההשקעות שממתג את עצמו ככזה שחשוף לחו"ל יותר ממתחריו, אמנם ניצב בתחילת שנת 2024 בצמרת התשואות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, אך ככל שהתקדמה השנה והבורסה המקומית האפילה על הביצועים של וול סטריט, הוא ירד לאמצע הטבלה. גם התשואות שלו בשלוש השנים האחרונות הן החלשות ביותר (אך הפער כבר לא גדול ועומד על פחות מ-3%).
ב-2024 כולה איבד אלטשולר שחם למתחרים 13.6 מיליארד שקל, מתוכם בחודש דצמבר יצאו ממנו 464 מיליון שקל, כך על פי אתר גמל.נט של רשות שוק ההון. בכך נוחל בית ההשקעות אכזבה, שכן זה חצי שנה מקווים שם כי בתוך זמן קצר הוא יעבור לגיוס חיובי מהמתחרים. אלטשולר סוגר ארבע שנים של יציאת כספים ואובדן של יותר מ-98 מיליארד שקל, מאז אמצע שנת 2021 ועד כה, על רקע תשואות חלשות של בית ההשקעות בשנים האחרונות, חלק גדול מהן בשל הימור לא מוצלח על מניות בשוק הסיני, שממנו הוא טרם התאושש.
מי שעוד סובלת בשנה האחרונה מיציאת כספים משמעותית היא חברת הביטוח כלל, שנחשבת כתמונת הראי של אלטשולר שחם, ומי שהימרה על השוק המקומי בתחילת מלחמת חרבות ברזל. כלל סיימה את 2024 מתחת לממוצע בטבלת התשואות ובהתאמה גם הכסף יצא ממנה. כך, בחודש דצמבר כלל הוא גוף ההשקעות שאיבד הכי הרבה כסף למתחרים, 526 מיליון שקל, ובשנה כולה הוא במקום השני מהסוף עם יציאת כספים של כמעט 6.6 מיליארד שקל. מבחינת החברה מדובר בשנה שלילית שנייה של אובדן כספים.
הראל מאבדת כספים בעקבות התשואות
הגוף השלישי שאיבד בשנה החולפת כסף למתחרים הוא הפניקס, חברת הביטוח הגדולה והרווחית בישראל, וזאת למרות שהתשואות שלו דווקא היו טובות לאורך כל השנה. הפניקס נמצאת במקום השני מבין הגופים המנהלים הגדולים, וגם בתקופה של שלוש השנים האחרונות היא ממוקמת במרכז הטבלה.
הפניקס איבדה למתחרים 113 מיליון שקל בחודש דצמבר וסוגרת את השנה עם אובדן כספים של 3.4 מיליארד שקל. גם במקרה שלה מדובר בשנה שנייה ברציפות של יציאת כספים. עם זאת ניתן לראות בחודשים האחרונים שהיקף יציאת הכספים מהפניקס נמצא במגמת האטה.
חברת ביטוח נוספת, הראל, שגייסה מהמתחרים עד חודש ספטמבר, מוצאת עצמה בחודשים האחרונים במגמת יציאת כספים שהיקפה רק הולך וגדל. כך בחודש נובמבר היא איבדה למתחרים 73 מיליון שקל ואילו בחודש דצמבר הסכום כמעט הוכפל ל-136 מיליון שקל. גם כאן הסיבה ברורה: הראל הידרדרה למקום האחרון בטבלת התשואות, עם פער של יותר מאחוז מהשתיים שמעליה (מנורה מבטחים ומגדל).
המגייסים: אנליסט, ילין לפידות ומיטב בראש
בצד ה"קולט" נמצאים בעיקר שלושה גופים: אנליסט שנמצא במקום הראשון בטבלת התשואות הן ב-2024 והן בשלוש השנים האחרונות. הוא גייס גם בחודש דצמבר סכום של 836 מיליון שקל ובשנה כולה כמעט 13.2 מיליארד שקל. מדובר בשנה החמישית ברציפות שבית ההשקעות מעביר אליו כספים מהמתחרים.
גם בית ההשקעות ילין לפידות ממשיך לשמור על קצב גיוסים גבוה של מיליארד שקל בחודש דצמבר ו-12.8 מיליארד שקל בשנה כולה, הגם שהתשואות שלו הידרדרו במחצית השנייה של 2024. במקרה של ילין, בית ההשקעות עדיין נמצא בצמרת הטבלה ל-3 שנים במסלולים הכלליים ובעיקר המנייתיים, כך שייתכן כי החוסכים עדיין מאמינים שמדובר במעידה חד פעמית. אצל ילין לפידות מדובר בשנה שנייה רצופה של גיוס חיובי.
מי שעוד נהנה מגיוס חיובי משמעותי בשנה האחרונה הוא בית ההשקעות מיטב, שגייס בדצמבר 446 מיליון של ומתחילת השנה החולפת 6.3 מיליארד שקל. במקרה שלו מדובר בשנה רביעית ברציפות שמסתיימת עם גיוס חיובי משמעותי מהמתחרים. מבין הגופים הגדולים, מיטב נמצא בשנה האחרונה במקום השלישי בתשואות, ובטווח של 3 השנים האחרונות הוא נמצא במקום הרביעי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.