אפיטומי חתמה על ארבעה הסכמי הפצה
מניית חברת אפיטומי עלתה היום (א') ב-22% במסחר בת"א בעקבות הודעת החברה כי חתמה על הסכמי הפצה לשיווק גלולת ההרזיה של החברה, וזאת למרות שהחברה מסרה כי ב-2025 היא עדיין אינה צופה הכנסות בהיקף נרחב מהמוצר (כך על-פי נוסח הודעת החברה). בעקבות העליות נסחרת אפיטומי לפי שווי של 325 מיליון שקל בבורסה בתל אביב.
● הבכיר שהוביל את פיתוח החיסון של מודרנה עומד בראש חברה ישראלית חדשה
● טראמפ מכניס את העולם המדעי לסחרור, ונובו נורדיסק נוסקת עם תרופת הרזיה חדשה
שניים מההסכמים הם לשיווק המוצר באירופה, האחד מול חברת ICE Aesthetic בגרמניה ושני מול Smart Medical Solutions בספרד. בנוסף נחתמו הסכמים עם חברת InnoveQ Solutions לשיווק המוצר בהודו ומדינות נוספות באסיה; והסכם עם SMS Smart Medical Solutions, הקשורה למפיץ הספרדי, לשיווק המוצר במקסיקו.
אפיטומי פיתחה את גלולת ההרזיה המתנפחת בקיבה ויוצרת תחושת שובע. לאפיטומי יש אישור שיווק של הגלולה מה-FDA, מינהל המזון והתרופות של ארה"ב. יש לה גם אישור שיווק בגרמניה. בטריטוריות הנוספות סביבן נחתמו ההסכמים עליהם מדווחת החברה היום, המפיצים הרלוונטיים יהיו האחראים להשגת אישורי השיווק. אישור ה-FDA נחשב למציב את הרף הגבוה ביותר לאישור וכפותח את הדלתות לאישורים במדינות נוספות.
נכון להיום אפיטומי עדיין לא השלימה את קו הייצור לגלולה, וזו כנראה הסיבה לכך שהיא עדיין אינה צופה הכנסות משמעותיות השנה.
אפיטומי, המנוהלת על-ידי דן השמשוני (מנכ"ל) וד"ר שמעון אקהויז (יו"ר), הייתה חתומה על הסכם שיווק גלובלי עם חברת נסטלה, אך הסכם זה בוטל, לאחר שנסטלה קבעה כי למרות שהמוצר עמד ביעדיו בניסוי הקליני שערכה החברה, האפקט עדיין לא גדול מספיק כדי להצדיק שיווק של המוצר על-ידי נסטלה. בניסוי, המטופלים השילו כ-6.6% ממשקלם, פער של 2% מקבוצת הביקורת. כ-27% מהם השילו 10% ממשקלם.
חוקרים מובילים בעולם בקריאה לשיתוף-פעולה מדעי בינלאומי: לייצר את התא הווירטואלי הראשון בבינה מלאכותית
קבוצה של חוקרים מובילים בעולם, בין היתר מאוניברסיטת סטנפורד, חברת ג'ננטק מקבוצת רוש והעמותה הפילנתרופית של מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג ואשתו פרסיליה צ'אן, פרסמו קריאה בכתב-העת "Cell, לפיתוח התא הווירטואלי הראשון. הכוונה היא למודל דינאמי המייצג את כל התהליכים המתרחשים בתא אנושי.
התקווה היא שמודל דינאמי של התא יוכל להוות סימולציה מדויקת של תהליכים המתרחשים בתאים החיים, ובהמשך ברקמות שלמות, באיברים ובגוף כולו, כך שניתן יהיה בסופו של דבר לבצע ניסויים עם רמה גבוהה יחסית של ניבוי, תחילה עם המערכת הממוחשבת לפני שפונים לבצע אותם על בני אדם, ואולי במקום לבצעם בבעלי חיים.
זו לא הפעם הראשונה שבה עולה הרעיון למדל את הידע הביולוגי הקיים במודל דינאמי, "תאום דיגיטלי" של גוף האדם או חלקים מסוימים בו, אולם קפיצות מדרגה בתחום ה-AI הובילו לכך שהרעיון נראה היום יישים יותר.
לפני כמה חודשים סיפרנו על השלמת השלב הראשון של מודל מיפוי אטלס התאים האנושי, בין היתר בהובלת הישראלית פרופ' אביב רגב (בעבר ממכון המחקר ברוד של הרוורד ו-MIT, שם החלה את הפרויקט, והיום בחברת הביוטק ג'ננטק).
הפרויקט הנוכחי הוא פרויקט המחובר לפרויקט האטלס, והחוקרים החתומים על המכתב הם חלק מפרויקט האטלס, כולל בני הזוג צ'אן וצוקרברג המממנים חלק משמעותי מפרויקט האטלס, ורגב החתומה גם היא על המכתב ב-Cell. עם זאת, הגישה מעט שונה, במובן שבפרויקט התא הווירטואלי הכוונה היא ליישם חלק מהידע הקיים למודל דינאמי בעזרת AI.
החוקרים מציינים כי גוף המידע הקיים בעולם הביולוגי הוא עצום פי כמה מזה שעומד לרשות מערכות הבינה המלאכותית יוצרות השפה, כמו ChatGPT. הם מציינים למשל כי רק המידע הגנטי הנמצא בידי מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב, הוא בהיקף גדול פי 100 מכל המידע עליו אומן ChatGPT. לכן אף מעבדה לא יכולה לגשת לבעיה לבד, ודרוש שיתוף-פעולה של גורמים ברחבי העולם, בתקציב משמעותי.
מתחרה חדשה בתחום הביופסיה הנוזלית: אבחון סרטן בבדיקת דם ושתן
חברת אונקורדוקס (OncoRedox), שהוקמה על בסיס מחקריו של פרופ' הדר בן יואב מאוניברסיטת בן גוריון, חושפת לראשונה טכנולוגיה חדשה לאבחון של סרטן בבדיקות דם או שתן.
החברה, שהוקמה ב-2023, מזהה את הסרטן באמצעות החתימה המטבולית שלו, כלומר היחסים בין סוגים שונים של אנטיאוקסידנטים, נוגדי חמצון, לבין ROS, מולקולות מחמצנות שהן חלק מקבוצת החומרים המוכרת לציבור בתור "רדיקלים חופשיים".
"הגוף יודע לאזן בין נוגדי חמצון לבין מחמצנים, וכאשר האיזון הזה מופר, נוצר מצב של עקה חמצונית, וישנו דפוס של עקה חמצונית שהוא ייחודי לסרטן", מסביר פרופ' בן יואב בשיחה עם גלובס.
החברה הצליחה להראות כי היא יודעת לזהות דפוסים של סרטני המעי הגס, הריאות, סרטן שלפוחית השתן, הערמונית והכליות. בתחומי המעי הגס ושלפוחית השתן כבר ערכה החברה בדיקה מול דגימות של חולים ובריאים, והראתה כי היא יכולה לזהות את החולים בדיוק של 90%.
המטרה היא להגיע למצב של שימוש בבדיקת דם או שתן כבדיקת סקר לנוכחות סוגים רבים של סרטן. יישום אחר של הבדיקה יכול להיות מעקב אחרי שלב המחלה. "אנחנו רואים שהחתימה הזו משתנה לפי שלבי הסרטן השונים. היחס אינו רק התחזקות של האות, אלא המולקולות הדומיננטיות משתנות, אבל עדיין מדובר באותו התהליך המטבולי".
לדברי בן יואב, החברה קיבלה את התוצאות הטובות שתוארו לעיל בניסוי בכמה מאות חולים, וכעת המטרה היא לחזור על הניסוי ולהראות את התוצאות ב-500-1000 חולים.
אונקורדוקס הוקמה בחממת אינסנטיב בשליטת קרן פרגרין, בהובלת המנכ"ל גל מייסטר, ועד כה הושקעו בה כ-3 מיליון שקל.
כיום ישנן מספר חברות בתחום אבחון הסרטן בבדיקות של נוזלי גוף שונים - דם, שתן, צואה, רוק ועוד, תחום המכונה "ביופסיה נוזלית", אולם לדברי בן יואב, רק אחת החברות מתקדמת יותר מאונקורדוקס, וזו אקזקט סיינסז, שבדיקת הצואה שלה לאבחון סרטן המעי כבר נמצאת מספר שנים בשוק. החברה רושמת הכנסות של מעל 2 מיליארד דולר בשנה. "אנחנו נמצאים איתם בדיונים לגבי האפשרות לשפר את הבדיקה הקיימת שלהם, כי היענות הציבור לבדיקת דם היא היום גבוהה יותר מאשר לבדיקת צואה", הוא אומר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.