השיטה של מובילאיי לרצות את המשקיעים ומדוע איבדה טבע 4 מיליארד דולר ביום

שלוש ענקיות ישראליות פרסמו דוחות בסוף השבוע האחרון: טבע, מובילאיי וצ'ק פוינט • טבע פספסה בתחזית הרווח, אבל רוב האנליסטים אופטימיים • במובילאיי פרסמו תחזית מאכזבת, אך המשקיעים הבינו שמדובר בהנמכת ציפיות • וגם: כך חזרה צ'ק פוינט לצמרת הישראליות

ריצ'רד פרנסיס (טבע), אמנון שעשוע (מובילאיי), נדב צפריר (צ'ק פוינט) / צילום: אלעד מלכה, איל יצהר, עדי לם
ריצ'רד פרנסיס (טבע), אמנון שעשוע (מובילאיי), נדב צפריר (צ'ק פוינט) / צילום: אלעד מלכה, איל יצהר, עדי לם

בעוד שבבורסה המקומית עונת הדוחות עדיין לא התחילה, בוול סטריט היא כבר בעיצומה. בשבוע שעבר פורסמו דוחות של שלוש מהחברות הישראליות הגדולות ביותר - חברת התרופות טבע, חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט וחברת האוטוטק מובילאיי. תגובות המניות היו חדות יחסית, ובסוף השבוע האחרון, צ'ק פוינט חזרה להיות החברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר, כ־24 מיליארד דולר. טבע היא השנייה בגודלה, עם שווי של 20.2 מיליארד דולר, ומובילאיי שהייתה בעבר הגדולה ביותר, היא היום החמישית בשווי השוק. מה מספרים הדוחות ומה צפוי לחברות בהמשך?

ישראליות בוול סטריט | הישראלית שהכפילה את שוויה בינואר, ואז נפלה ב-14%
הגז שלנו פחות ישראלי: לאחר ארה"ב ואבו דאבי, גם אזרבייג'ן נכנסת למאגר תמר

צ'ק פוינט הגיע תורו של נדב צפריר

צ'ק פוינט  פרסמה דוחות ביום חמישי, דוחות שסיכמו את השנה האחרונה בניהולו של גיל שויד, שעבר לתפקיד היו"ר בחודש דצמבר, ובמקומו מונה למנכ"ל נדב צפריר. החברה עקפה את תחזיות האנליסטים וסיפקה תחזית חיובית ל־2025. אחרי הדוחות מניית החברה זינקה בכ־7% ומאז תיקנה מעט כלפי מטה. בחודש האחרון, צ'ק פוינט קפצה בכ־18% והפכה כאמור לחברה הישראלית הגדולה בעולם.

ב־2024 הצמיחה בהכנסות הואצה, מ־4% ל־6.2% ולסכום של 2.57 מיליארד דולר. הרווח הנקי הסתכם ב‏־846 מיליון דולר, ועל בסיס Non-GAAP נרשם רווח של מעל מיליארד דולר, או 9.16 דולר למניה. גם תחזיות הצמיחה והרווח היו גבוהות מצפי האנליסטים.

בשיחה עם עיתונאים אחרי פרסום הדוחות, צפריר סיפר שהחברה מקימה מרכז פיתוח חדש ל־AI וסייבר בתל אביב, בו יועסקו עשרות עובדים, בהשקעה של מיליוני דולרים השנה. אחת הסיבות לכך, לדברי צפריר, הוא איום ה־AI מכיוון סין והתפתחות המודל המוזל DeepSeek. "השימוש ב־AI הולך לזנק, יהיו הרבה אפשרויות, המחיר יירד וזה יהפוך ליותר נגיש, ולכן דרישות האבטחה רק יגדלו", אמר צפריר. לדבריו, ה־AI מספק להאקרים משטח תקיפה חדש, וגם יכולות גבוהות בהרבה ממה שהיו להם קודם.

חדשות נוספות שהגיעו מהחברה נוגעות לשינויים שמבצע צפריר בהנהלה: מינוי איתי גרינברג לתפקיד חדש של מנהל הכנסות ראשי (Chief Revenue Officer) ומינוי רועי קארו כמנהל האסטרטגי ותחומי הענן וה־SASE (גישה מאובטחת לענן). במקביל, נשיאת החברה רופאל הולנבק הודיעה על עזיבתה אחרי שלוש שנים בחברה.

לאחר הדוחות, האנליסט ג'וזף גאלו מג'פריס העלה את מחיר היעד למניית ב־15 דולר ל־250 דולר, פרמיה של 14.7% על המחיר הנוכחי, ונשאר עם המלצת "קנייה". גאלו ציין את הנתון החזק של הגבייה מלקוחות שצמח ב־11% ואת האצת הצמיחה במכירות המוצרים. הוא הזכיר גם את הפוקוס שצפריר שם על החדירה לשוק ועל ההזדמנויות שיש לצ'ק פוינט בעיקר באמריקה. במקביל, בקנטור עלה מחיר היעד למניה ב־20 דולר ל־220 דולר (ההמלצה נותרה "נייטרלית"). האנליסט ג'ונתן רויקהבר הסביר שהעלאת מחיר היעד מגיעה בעקבות שיפור הביצועים ותחזית עסקית אופטימית, אך ממתינים להתפתחויות בכמה תחומים. בין היתר השינויים בצמרת: "אנו נותרים זהירים בנושא תחזית הצמיחה והאי־ודאות האינהרנטית שקיימת בכל שינוי משמעותי בהנהלה".

טבע איבדה 4 מיליארד דולר ביום

דוחות טבע  פורסמו ביום רביעי, והמניה, שצנחה באותו יום ב־14%, המשיכה את המגמה השלילית בימי המסחר הבאים. עם זאת, המניה עדיין רושמת תשואה חיובית של מעל 40% בשנה האחרונה. בשוק התאכזבו לא מהתוצאות אלא מהתחזית קדימה, שבה הרווח הנקי Non-GAAP הצפוי השנה הוא 2.5 דולר למניה והתזרים החופשי הוא 1.75 מיליארד דולר. תחזית ההכנסות הייתה דומה לציפיות השוק - 17.1 מיליארד דולר באמצע הטווח, השנה הסתיימה בטבע עם הפסד נקי של 1.6 מיליארד דולר ורווח נקי של 2.86 מיליארד דולר Non-GAAP. אצל טבע, יש פערים גבוהים בין התוצאות בשורה התחתונה לפי כללי GAAP ל-Non-GAAP, שנובעים בין היתר מעלויות הקשורות להליכים משפטיים, הפחתות נכסים בלתי מוחשיים, מחיקת מוניטין בחטיבת חומרי הגלם שעומדת למכירה ועוד.

למרות התחזיות המאכזבות, נראה שרוב האנליסטים לא נתנו לדוחות של טבע לקלקל את החגיגה ונשארו אופטימיים. לפי וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים חיוביים על המניה, חלק קטן מהם נייטרלי ואין מי שממליץ למכור את המניה. כך, בבנק אוף אמריקה נשארו בהמלצת "קנייה", אך הפחיתו את מחיר היעד למניה מ־26 דולר ל־23 דולר, פרמיה של 29.7% על המחיר הנוכחי. בבנק מעדכנים כלפי מטה במודל את תחזיות שולי הרווח של טבע, ומציינים שהחברה משקיעה במוצרים המקוריים שלה וגם מפחיתה משמעותית את המינוף שלה.

בפייפר סנדלר מעריכים שמניית טבע לא הייתה אמורה "להיענש" בגלל התחזית שמסרה. לדבריהם, אפשר אולי להתלונן על העובדה שאין השנה התרחבות רווח תפעולי למרות הצמיחה בהכנסות, אך ההקשר הוא השקעה גדולה במו"פ ובקידום התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי. המלצתם נותרה "תשואת יתר" במחיר יעד של 30 דולר, פרמיה של 69.2%.

מובילאיי שיטה חדשה לתחזיות

חברת האוטוטק מובילאיי , בניהולו של המייסד המשותף אמנון שעשוע, פרסמה ביום חמישי את דוחות הרבעון הרביעי ושנת 2024. בתחילה, המניה נפלה בטרום מסחר בנאסד"ק בשיעור דו־ספרתי, כשהמשקיעים התאכזבו מתחזית החברה ל־2025: מובילאיי אמנם דיווחה שהיא מצפה לחזור לצמיחה, אך תחזית ההכנסות שלה הייתה ל־1.69־1.81 מיליארד דולר השנה, בעוד שאנליסטים ציפו ל־1.96 מיליארד דולר. עם זאת, במהלך יום המסחר המגמה השתנתה, ומניית מובילאיי סיימה את יום חמישי עם עלייה של 1.9% (ועלתה ב־1.3% נוספים ביום שישי). הסיבה לכך, ככל הנראה, היא דברי הנהלת החברה בשיחת הוועידה שנערכה לאחר פרסום הדוחות, ובה נאמר גם שהתחזית שנמסרה היא שמרנית במכוון; במילים אחרות, ישנו אפסייד לתחזית שהמשקיעים יכולים לקחת בחשבון.

שעשוע אמר כי "אם היינו משתמשים באינדיקציות שקיבלנו מהלקוחות שלנו התחזית הייתה גבוהה יותר, אבל אנחנו מעדיפים לנקוט בגישה שמרנית שלוקחת בחשבון סיכוני אי־ודאות". בגישה פחות שמרנית התחזית הייתה קרובה יותר לקונצנזוס האנליסטים. "לא רצינו לשנות את התחזית במהלך 2025 - אנחנו לא רוצים סיכון כזה", אמר שעשוע. כזכור, במהלך 2024 מובילאיי נאלצה להפחית תחזיות. החברה נסחרת בשווי נוכחי של 13.4 מיליארד דולר, קצת מעל שנתיים לאחר שהונפקה בשווי 17 מיליארד דולר. רוב האנליסטים חיוביים בנוגע למניה, ומחיר היעד הממוצע משקף פרמיה של כ־18%.

אוראל לוי, מייסד ANEK Capital ומנהל השקעות ראשי, אומר כי במובילאיי הניחו בתחזיות שלהם את הגרוע מכל. לדבריו, בשיחת הוועידה מובילאיי רמזה על התפתחויות משמעותיות שצפויות למרות התחזית השמרנית. להערכתו, כרגע השוק לא מרגיש בנוח עם ההערכה שמובילאיי תהיה זו שתצליח לעזור לחברות רכב להגיע לרכב אוטונומי - יש את טסלה, ויש אפשרות של מודל היברידי - חברות שיקנו מוצרים מאנבידיה או קוואלקום וירכיבו אותם לבד. זה משפיע על המכפילים שמובילאיי נסחרת לפיהם.