"הצעד החריף ביותר של נשיא אמריקאי זה כמעט 100 שנה": למה שוק המט"ח רועד ממכסי טראמפ?

לאחר שטראמפ הטיל מכסים על קנדה, מקסיקו וסין, שוקי המט"ח סערו הבוקר, והדולר מתחזק בחדות מול רוב המטבעות בעולם • החשש הוא שהמכסים יגבירו את הלחצים האינפלציוניים וישמרו על רמות ריבית גבוהות בארה"ב • "טראמפ מתנהל כמו שחקן פוקר שמהמר על הכול עם היד הראשונה שלו"

דונלד טראמפ / צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
דונלד טראמפ / צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר שבועות של חשש ממלחמת סחר בהובלת ארה"ב, השווקים הפיננסיים נפתחו היום עם הצורך להתמודד עם המציאות הקשה: הנשיא דונלד טראמפ מימש את איומו והטיל מכסים כלליים של 25% על קנדה ומקסיקו ושל 10% על סחורות סיניות, שייכנסו לתוקף מחר. בנוסף, טראמפ ציין כי מכסים על האיחוד האירופי צפויים "בקרוב מאוד".

פרשנות | מלחמת הסחר של ארה"ב עם שותפותיה הגדולות ביותר היא רק ההתחלה 
מדרום אפריקה עד אירופה: טראמפ יורה לכל הכיוונים 

המסחר במט"ח מתנהל היום (ב') עם עליות חדות בשער הדולר מול המטבעות בעולם. מדד הדולר - אשר מודד את ערכו של הדולר האמריקאי מול מספר מטבעות גלובליים מרכזיים - זינק ב-1% ל-109.38.

מטבעות שווקים מתעוררים, כמו הרופי ההודי והפסו המקסיקני, רשמו הפסדים חדים, בעוד שהראנד הדרום-אפריקאי נחלש בעקבות ביקורת של טראמפ על מדיניות ההפקעה הקרקעית של המדינה

הפסו המקסיקאי צנח ב-1.7% ל-21 פסו לדולר, שפל של שלוש שנים, הדולר הקנדי צנח ב-1% ל-1.467 דולר קנדי לדולר אמריקאי, בתוך כך רשם את הרמה הנמוכה מאז 2003. אבל לא רק שם, באסיה, היואן הסיני ירד ב-0.36% ל-7.347 מול הדולר, בנקים להשקעות מרכזיים צופים שהיואן ימשיך להיחלש ויגיע לממוצע של 7.51 יואן לדולר עד סוף השנה.

ביפן, הין היפני דווקא מתחזק מעט לרמה של 154.7 מול הדולר. הסיבה היא שסגן נגיד הבנק, ריוזו הימינו, אמר ביום חמישי האחרון כי הבנק המרכזי ימשיך להעלות את הריבית אם הכלכלה והמחירים יתפתחו בהתאם לתחזיות הבנק. בינואר, העלה הבנק המרכזי של יפן העלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס ל-0.5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008.

וגם אצלנו, השקל נחלש הבוקר בעקבות התחזקות הדולר בעולם. המטבע האמריקאי נסחר כבר במעל 3.61 שקלים לדולר, עלייה של 1%, ובשעה זו מתחזק מעט לרמה של 3.60. בעקבות התחזקות הדולר מול האירו, השקל התחזק ב-0.8% מול האירו ונסחר ב-3.677 שקלים לאירו. בשעה זו התחזקות השקל התמתנה מעט מול האירו שנסחר סביב 3.696 שקלים.

הבאה בתור: אירופה

בעודו מצהיר על המכסים נשאל טראמפ על הכוונות שלו לגבי אירופה. הוא ענה ללא היסוס ש"מכסים על האיחוד האירופי יקרו בוודאות. האיחוד האירופי לא לוקח מאיתנו כלום - ואנחנו לוקחים מהם הכל. הם לא לוקחים את המכוניות שלנו, הם לא לוקחים את מוצרי החקלאות שלנו. הם לא לוקחים כלום, ואנחנו לוקחים הכל. מיליוני מכוניות, כמויות אדירות של אוכל וחקלאות. המכסים בוודאות ייקרו עם האיחוד האירופי, אני יכול להבטיח את זה".

התוצאה: האירו צונח גם הוא, ב-1%, ל-1.0255 דולר, הרמה הנמוכה ביותר מאז סוף 2022, הליש"ט נפלה ב-0.6% ל-1.23 דולר, ואפילו המטבעות בפולין, בשבדיה, בדנמרק, בהונגריה ובצ'כיה נפלו ביותר מ-1.2%.

טראמפ אמר כי עדיין אין לוח זמנים למהלך וזה יקרה "בקרוב מאוד". הוא הוסיף שעם בריטניה הוא סבור שניתן יהיה לגשר על הפערים וכי יש לו יחסים טובים עם ראש הממשלה הבריטי סטרמר.

"שחקן פוקר שמהמר על הכול עם היד הראשונה שלו"

הראלי של הדולר מגיע מהציפייה שהמכסים החדשים יגבירו את הלחצים האינפלציוניים וישמרו על רמות ריבית גבוהות בארה"ב, תוך פגיעה משמעותית יותר בכלכלות זרות בהשוואה לארה"ב - מה שמגביר את האטרקטיביות של הדולר כמקלט בטוח. ככלל אצבע, מטבעות זרים נחלשים ככל שהביקוש האמריקאי ליבוא פוחת.

סביבת הביקושים החזקה בארה"ב מעלה את ההסתברות לכך שהעלאת המכסים תגולגל ברובה אל הצרכנים, כאשר ברקע נבלמה לאחרונה מגמת הירידה באינפלציה ברמה הגבוהה מהיעד, מה שמנע מיו"ר הפד להוריד את הריבית בשבוע שעבר. 

"זהו הצעד החריף ביותר של הטלת מגבלות על הסחר שהטיל נשיא אמריקאי זה כמעט 100 שנה", כתבו הבוקר בבלומברג. "טראמפ מתנהל כמו שחקן פוקר שמהמר על הכול עם היד הראשונה שלו", אמר הבוקר מנהל מחלקת המחקר של סטנדרד צ'רטרד לבלומברג. "השוק פשוט לא היה מוכן לזה".

הצהרות תגמול מצד ממשלות אחרות (מקסיקו וקנדה) לא אחרו לבוא, אלה כבר אמרו שיטילו מכסים על יבוא מארה"ב אליהן, וסין הגישה תלונה בארגון הסחר העולמי ואמרה כי היא מכינה מכסי עונשין משלה.

ממשלת קנדה, שכבר עסקה בהכנת תוכנית למקרה שהמכסים יוכרזו, הודיעה כי תטיל מכס של 25% על יבוא בהיקף של 100 מיליארד דולר מארה"ב. בריטיש קולומביה ופרובינציות אחרות במדינה הודיעו כי יחרימו מוצרים שמיובאים לקנדה ממדינות רפובליקאיות בארה"ב.

במלחמת סחר אין מנצחים

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, אומר כי "המשק האמריקאי הוא משק סגור יחסית כך שבאופן יחסי הפגיעה הישירה של העלאת המכסים ותגובת נגד מצד שותפות הסחר העיקריות צפויה להיות מתונה, שכן היקף היצוא ל-3 שותפות הסחר האלו מוערך בכ-2.5% תוצר". 

"עם זאת, הפגיעה צפויה להיות עקיפה ולהגיע משילוב של פגיעה בצמיחה הגלובלית במקביל לפגיעה בהכנסה הפנויה של משקי הבית בשל העלייה באינפלציה ועל רקע הצפי להקשחה בתנאים הפיננסים כתוצאה מסביבת ריביות גבוהה יותר, פגיעה בנכסי הסיכון ואפקט עושר שלילי". 

"כדאי גם לזכור", כתב גוזלן, "שהתגובה בשווקים הפיננסים מאזנת חלק מהשפעת העלאת המכסים מצד ארה"ב. מאז שהשווקים החלו לייחס סיכוי גבוה לזכייה של טראמפ בבחירות (תחילת הרבעון האחרון של 2024) החלה מגמת התחזקות של הדולר בעולם. במונחי סל (DXY) הדולר התחזק בכ-8%, כאשר מול האירו והדולר הקנדי נרשמה התחזקות של כ-8%, מול היואן הסיני כ-3% ואילו מול הפזו המקסיקני ב-7%, כך, התחזקות הדולר מקזזת באופן חלקי את ההשפעה הישירה של העלאת המכסים". 

"החשש מעלייה במכסים עלול להאט את המומנטום הנוכחי ולהגביר באופן משמעותי את התנודתיות," אמר גיירמו הרננדז סמפרה, ראש מחלקת המסחר בבית ההשקעות MPPM GmbH. "הניסיון מראה שאין מנצחים במלחמות סחר".

גוזלן מ-IBI צופה להמשך התחזקות הדולר, "לפחות בשלבים הראשונים של מלחמת הסחר (עד לנקודה שבה הפגיעה בצמיחה ברורה ומובילה לציפיות להפחתת הריבית) צפויה בשל הצפי לצמצום מסוים בגירעון המסחרי והן בשל סביבת ריביות גבוהה יותר וחולשה בנכסי הסיכון".