שלוש שנים אחרי הריקול: הסכם פשרה בשטראוס הוגש למחוזי

במסגרת הסכם הפשרה מתבקש ביהמ"ש לאשר כי החברה המבטחת – כלל – תשלם לשטראוס את ביטוח נושאי המשרה שמשפה בגין האחריות, פיצוי של 27 מיליון שקל וכן 3.5 מיליון שקל בגין הגמול, שכר-הטרחה והחזר ההוצאות לבאי-כוחה

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס
מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

כמעט שלוש שנים אחרי הריקול הענק בשטראוס, החברה הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לאישור הסכם פשרה, במסגרתו מתבקש המחוזי לאשר כי החברה המבטחת - כלל - תשלם לשטראוס את ביטוח נושאי המשרה שמשפה בגין האחריות, פיצוי של 27 מיליון שקל וכן 3.5 מיליון שקל בגין הגמול, שכר-הטרחה והחזר ההוצאות לבאי-כוחה.

אם ההסכם יאושר, ייפסקו בקשת גילוי המסמכים וכל עילות התביעה שעשויות להיות נגד נושאי המשרה, בעלי התפקידים או כלל בכל הקשור לאירוע הסלמונלה. 

מה מלמדים נתוני הוצאות כרטיסי האשראי של ינואר?
למרות התנגדות רשות התחרות: התכנון הריכוזי בביצים יימשך עד שנת 2050

בנובמבר האחרון ועדת התביעות הבלתי תלויה - שמונתה לאחר שהוגשו תביעה נגזרת נגדה זמן קצר אחרי הריקול, ובה דרשו התובעים משטראוס לתבוע את נושאי החברה בגין הנזק שנגרם - קבעה כי התהליכים הניהוליים בחברה והנהלים טרם האירוע היו תקינים.

עוד קבעה הוועדה כי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה, וכי נושאי משרה בשטראוס לא ייתבעו. 

נזק של 293 מיליון שקל 

הוועדה הבלתי תלויה קבעה כי הנזק שנגרם לשטראוס בעקבות הפרשה מסתכם ב-293 מיליון שקל. אלא שהוועדה קבעה כי סכום זה אינו כולל דרישת תשלום בגובה 40 מיליון שקל, אשר יוניליוור הגישה לשטראוס סביב הפרשה.

מהבקשה שהוגשה לבית המשפט לאישור הפשרה עולה בהקשר זה כי בחודשים שקדמו להתפוצצות הפרשה העבירה יוניליוור מספר תלונות לשטראוס בנושא חשד לזיהום סלמונלה במפעל שממנו רכשה יוניליוור שוקולד נוזלי כחומר גלם עבור מוצריה. אלא שתלונות אלה לא הובאו לידיעת המנהלים והדירקטורים בשטראוס.

עוד ציינה הוועדה כי נגד שטראוס הוגשה גם תביעה ייצוגית בסכום של 2.5 מיליון שקל לפחות, וגם היא לא נכללה בחישוב הנזק הכולל שנגרם לחברה.

השופטת בדימוס הילה גרסטל עמדה בראש הוועדה הבלתי תלויה שהקימה שטראוס, ולצדה כיהנו בוועדה פרופ' שרון חנס מאוניברסיטת תל אביב ורוני קוברובסקי, לשעבר נשיא קוקה-קולה ישראל. 

הריקול הגדול בתולדות המדינה

נזכיר כי בפסח 2022 אירע אירוע הריקול הגדול בתולדות המדינה, כששטראוס קראה להחזיר את כלל חטיפי השוקולד שיוצרו במפעל עלית בנוף הגליל, בעקבות ממצאי סלמונלה שהתגלו במפעל, שנסגר לתקופה של ארבעה חודשים במהלכם עבר חיטוי ושיפוץ נרחב. סגירה זו הובילה לכך שבמשך תקופה ארוכה לא נראו מוצרי השוקולד של החברה על המדפים.

בשנתיים מאז נפתח המפעל שינתה שטראוס את האסטרטגיה לקבוצה וגם לחטיבת הממתקים, כשוויתרה על יותר ממחצית מהמק"טים והתמקדה בטבלאות השוקולד והחטיפים, ליבת פעילות הממתקים. התוצאה: ברבעון השלישי של 2024 חזרה שטראוס לנתח שוק של 28%-29%.

באותה תקופה גיורא בר-דעה כיהן כמנכ"ל קבוצת שטראוס, והודיע על עזיבתו באוגוסט אותה שנה; וכמנכ"ל שטראוס ישראל כיהן אייל דרור, שהודיע על עזיבתו כמה חודשים מאוחר יותר. בהמשך מונה שי באב"ד לתפקיד מנכ"ל הקבוצה.