על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הצעד החדש נגד ישראל של תשע המדינות שתומכות בחמאס
● ביחד עם רוסיה וקניה: ישראל במקום האחרון במדד מותגי המדינות
1איסוף מודיעיני והתארגנות מחדש: כך חמאס מנצל את שחרור החטופים
לאחר השלמת הפעימה הרביעית בעסקת החטופים, מסתמן כי ההצגות והטקסים שחמאס מציג אינם רק טרור פסיכולוגי, אלא הסוואה להתארגנות מחדש והסחת דעת מכוונת. בכתבה בעיתון הטלגרף שכותרתה "חמאס מתארגן מחדש תחת הסוואה של שחרור החטופים", נטען כי הארגון מנצל את הטקסים כדי לאגד את כוחותיו, לבנות את כוחו מחדש ולבצע סיורים בסביבה.
רונן סולומון, אנליסט מודיעין ישראלי, אמר לטלגרף כי ישראל לא הטילה הגבלות על כוחות חמאס שמופיעים בכל שחרור של חטופים. "הארגון שולח יותר לוחמים בכל חילופי שבויים שעוקבים ומבצע סיורים עם רחפנים שמצלמים את הטקסים", נכתב.
סלומון הוסיף: "אנחנו רואים דפוסים של התקדמות בכוח של חמאס מטקס לטקס. באמצעות האירועים הללו, אנחנו רואים שהם התחילו עם כוח קטן, וכל פעם הם מגדילים אותו, מפלוגה ועד מבצע ברמת חטיבה. אנחנו רואים בכל פעם יותר חיילים שמכפילים את כמותם מ-20 ל-150 לוחמים חמושים עם יותר טנדרים כמו אלה שהשתמשו בהם בשביעי באוקטובר".
גורם בכיר במודיעין הישראלי אמר לטלגרף שישראל לא מטילה מגבלות משום שהיא לא רוצה לפגוע בעסקת החטופים. "חמאס מחזיק אותנו על חבל דק, כי אנחנו לא רוצים לתת לו תירוץ לסגת מהעסקה, אבל אין ספק שהוא מנצל את האירועים הללו כדי להתארגן מחדש".
אולם גורם צבאי נוסף אמר לטלגרף שהוא לא חושש מפני שמאמצי הגיוס של חמאס נכשלים. "מאמצי הגיוס של הארגון לא היו מוצלחים כפי שהעריכה מחלקת המדינה האמריקאית, שטענה בחודש שעבר כי חמאס צירף לשורותיו מספר לוחמים הדומה לזה שנהרגו במהלך 16 החודשים האחרונים של הלחימה". הגורם הוסיף כי הלוחמים שחמאס הוסיף לשורותיו הם צעירים חסרי ניסיון.
למרות זאת, סולומון מדגיש כי ישראל לא יכולה יותר להרשות לעצמה להיות שאננה. "בכל שבוע אנחנו רואים איך הכוחות מחזיקים ומתפעלים את כלי הנשק שלהם, ואנחנו רואים שהם לא חסרי ניסיון".
למרות הפגיעה האנושה בחמאס על ידי ישראל, הארגון מציג לראווה את ארסנל הנשק שלהם בטקסי שחרור החטופים כשלידיהם מקלעים, טילים נגד טנקים ומל"טים. סולומון אמר שחמאס לא רק מצלם את שחרור החטופים עם הרחפנים, אלא גם אוסף מידע גאוגרפי. "ישראל לא יכולה לעשות דבר בזמן שהטקס מתרחש".
זאת אחת הסיבות שבגללן חמאס משנים את מיקום המסירה כל פעם מחדש על מנת למפות את האזור. "הם משנים את מיקום המסירה, כך שהם ממפים את עזה, רפיח, ח'אן יונס, נמל עזה, ובכך בונים את המודיעין שלהם", מוסיף סולומון. לא רק זאת, שינוי מקום המסירה מסייע לחמאס לשנע את כוחותיו למרחק של כמה קילומטרים כל פעם מחדש, כך שהם נעים כיחידות. "כל טנדר נושא שישה עד עשרה לוחמים, מפקד, תקשורת כמו מכשירי קשר, שמשמשים לתיאום עם הצלב האדום - אבל גם כבסיס לשליטה בכוחות, כתמרון אימונים לכוח לצבור ניסיון מחדש לאחר חודשים של לוחמת גרילה", נכתב.
מתוך הטלגרף מאת מלאני סוואן. לקריאת הכתבה המלאה.
2איך ג'נין הפכה לשדה הקרב החדש של ישראל
כבר מספר חודשים שהגזרה ביהודה ושומרון מבעבעת, כעת ג'נין הפכה לחזית החדשה של צה"ל והיא מסמנת תפנית ביחס של ישראל לאזור. "ההריסות רחבות ההיקף בג'נין מזכירות את הטקטיקה של ישראל בעזה, כך צה"ל יצר מסדרונות לחלוקת הרצועה", נכתב בוול סטריט ג'ורנל.
"ג'נין נראית כמו סימן לגישה אגרסיבית יותר של ישראל שעשויה לשנות את פני יהודה ושומרון פיזית ופוליטית", אמרו לוול סטריט ג'ורנל אנליסטים ישראלים ופלסטינים. ישראל מנסה לדכא התארגנות של חמושים ביהודה ושומרון באמצעות כוח רחב-היקף. כעת, רבים מתושבי יהודה ושומרון חוששים שהתוצאות ידרדרו למראות של הריסות עזה.
צה"ל אמר כי הפעילות הצבאית במחנה הפליטים ביום ראשון האחרון נועדה להרוס בתים שקשורים לתשתיות טרור. "מחנה הפליטים ג'נין לא יחזור להיות מה שהיה", אמר שר הביטחון ישראל כ"ץ, והוסיף, "כוחות ישראליים יישארו במחנה כדי להבטיח שהטרור לא יחזור".
אנליסטים אומרים כי הטקטיקה של צה"ל בג'נין לחלוקת מחנה הפליטים למקטעים באמצעות דחפורים והריסת מבנים נועדה כדי להקל על תנועת הכוחות. זו בדיוק אותה טקטיקה שצה"ל ביצע בעזה "אם בקנה-מידה קטן יותר", אמר לוול סטריט ג'ורנל מיכאל מילשטיין, לשעבר ראש החטיבה הפלסטינית בחיל המודיעין.
מילשטיין אמר שלא ברור אם לישראל יש תוכנית ליום שאחרי הפעולה בג'נין, באופן דומה לעזה. "אנחנו רואים מהלכים טקטיים או מבצעיים, אבל מהי האסטרטגיה?", אמר.
"חלק מהבכירים הפלסטינים טוענים כי תזמון ההתקפה הישראלית בג'נין קשורה לפוליטיקה. הסכם הפסקת האש בעזה, שאפשר לחמאס לצוץ מחדש ברצועה, השאיר רבים מתומכי ממשלת הימין של ישראל כועסים ומתוסכלים. ראש הממשלה נתניהו ובעל בריתו בקואליציה הימנית הקיצונית, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הציגו את ההסלמה בגדה המערבית כהמשך למלחמה", נכתב.
מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת מרקוס ווקר. לקריאת הכתבה המלאה.
3סיבה לדאגה: איראן מפתחת במהירות נשק גרעיני
מודיעין אמריקאי מצא כי איראן בוחנת גישה מהירה יותר לפיתוח נשק גרעיני, נכתב בניו יורק טיימס. ההתפתחות הזו מתרחשת על רקע ניסיונו של נשיא איראן לנהל משא-ומתן עם ממשל טראמפ בנוגע לתוכנית הגרעין. המודיעין האמריקאי נאסף בסוף כהונתו של ביידן והועבר לצוות הביטחוני של טראמפ.
"הערכת המודיעין הזהירה כי מהנדסי הנשק והמדענים האיראנים מחפשים למעשה קיצור דרך שיאפשר להם להפוך את מלאי הדלק הגרעיני שלהם לנשק בר-שימוש בתוך חודשים ספורים במקום תוך שנה או יותר - אך רק אם טהרן תחליט לשנות את גישתה הנוכחית", נכתב.
גורמים אמריקאים ממשיכים להאמין שאיראן בהנהגת עלי חמינאי לא קיבלה החלטה לפתח נשק גרעיני. אולם המידע המודיעני החדש מצביע על כך שבעוד שנראה לכאורה שאיראן נחלשה לצד כוחות הפרוקסי שלה, היא ממשיכה לבחון ברצינות אפשרויות חדשות להרתעה מתקפה אמריקאית וישראלית.
כעת, נראה כי למרות שאיראן חידשה את ייצור האורניום, ויש לה מספיק דלק לייצר ארבע פצצות או יותר, זה לא מספיק על מנת ליצור נשק בפועל. "העדויות החדשות מתמקדות בשלבים האחרונים שאיראן תצטרך לבצע כדי להפוך את הדלק לנשק גרעיני".
היום (ג') נתניהו יפגש עם טראמפ בבית הלבן, ויש לראות כיצד המידע המודיעני החדש ישפיע על הנשיא הנכנס, כאשר אמר בעבר כי אין לו כוונה להיכנס לעימות ישיר עם איראן. כאשר נשאל אחר השבעתו אם יתמוך במתקפה ישראלית על איראן אמר: "מקווה שהנושא ייפתר בלי שנצטרך לדאוג לכך. זה יהיה ממש נחמד אם ניתן יהיה לפתור זאת בלי הצעד הנוסף הזה".
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן הצהיר כי גם הוא מעוניין לנהל משא-ומתן עם טראמפ. "מומחים מעריכים כי ייתכן שאינו מודע למה שמשמרות המהפכה האיראניות מתכננות בתחום הגרעיני", נכתב.
כרים סאג'דפור, מומחה לאיראן במכון קרנגי לשלום בינלאומי, אמר לניו יורק טיימס כי "פזשכיאן ומשרד החוץ האיראני כנראה אינם יודעים דבר על הדיונים הפנימיים של המשטר בנושא הגרעין".
איך זה יכול להיות? משום שאיראן תמיד פעלה עם שני משטרים מקבילים. "יש את 'המדינה העמוקה' הכוללת את כוחות הצבא והמודיעין המדווחים לחמינאי, הם אלה שמפקחים על תוכנית הגרעין והשלוחות האזוריות, ואחראים לדיכוי, חטיפות ורציחות", אמר סאג'דפור. "מנגד, יש דיפלומטים ופוליטיקאים שמורשים לדבר עם המדיה המערבית, אך יש להם מעט מידע, אם בכלל על פעולות הגרעין".
אם טהרן תחליט לשנות את המדיניות שלה ותפתח נשק גרעיני, מעריכים כי יקח לה ימים ספורים כדי "להעשיר אורניום לרמה של 90%". אולם העשרת אורניום לרמה צבאית אינה מספיקה ליצירת נשק גרעיני. למרות זאת "גורמים אמריקאים מאמינים כי איראן מחזיקה בידע הדרוש לייצור נשק גרעיני ישן יותר, כזה שניתן להרכיב במהירות רבה יותר מאשר הדגמים המתקדמים שעליהם שקלה בעבר".
מדובר בנשק שאיראן יכולה לייצר במהירות, ולהכריז לעולם כי הפכה למדינה גרעינית.
מתוך הניו יורק טיימס מאת דייוויד אי. סנגר וג'וליאן אי. בארנס. לקריאת הכתבה המלאה.
4שלטון או ביטחון: נתניהו יצטרך לבחור איך הוא חוזר מהבית הלבן
בנימין נתניהו יהפוך היום להיות המנהיג הזר הראשון שיבקר בבית הלבן מאז שטראמפ נכנס לכהונתו השנייה. נתניהו מקווה לשוב עם הישגים משמעותיים מהבית הלבן: התקדמות בהסכם נורמליזציה עם סעודיה והטלת סנקציות אמריקאיות שירסנו את תוכנית הגרעין של איראן. אולם נתניהו מגיע לבית לבן אחר מזה של ביידן ו"סביר להניח שלא ימצא את טראמפ סבלני כפי שהיה בקדנציה הראשונה שלו". לכן, יכול להיות שציפיותיו יתבדו, נכתב באייריש טיימס.
נתניהו ינסה להבהיר לטראמפ כי הקואליציה שלו שברירית, כאשר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מעוניין לחדש את הלחימה בעזה, ואף מאיים לפרוש מהממשלה בהינתן וכל שלבי העסקה יושלמו - מה שעלול להוביל לבחירות חדשות. "כבר הובהר לנתניהו שהנשיא טראמפ רוצה לסיים את המלחמה בעזה וליישם את השלבים הבאים של הסכם הפסקת האש המורכב בעזה ללא דיחוי", נכתב.
לפני שיצא לוושינגטון אמר נתניהו :"אנחנו יכולים לחזק את ביטחון ישראל, אנחנו יכולים להרחיב את מעגל השלום, אנחנו יכולים להביא עידן חדש נפלא שמעולם לא חלמנו עליו. עידן של שגשוג, ביטחון ושלום מתוך עוצמה". אולם נראה שסמוטריץ' דואג לשים מקלות בגלגלים בחלומות של נתניהו כאשר הציב תנאים להסכם הנורמליזציה עם סעודיה וקרא למוטט את שלטון חמאס בעזה. "הסכם עם ערב הסעודית לא יכול לכלול מתן תקווה לרשות הפלסטינית, תומכת הטרור, או לערבים ביהודה, שומרון ועזה, בנוגע לאפשרות להקמת מדינה פלסטינית בלב ישראל", אמר סמוטריץ'.
כעת, נתניהו נמצא בין הפטיש לסדן, כאשר טראמפ "האימפולסיבי" יצטרך להחליט האם להיענות לגחמותיה של הקואליציה הישראלית, או להביא שקט אזורי למזרח התיכון ולחזק את דימויו הציבורי כמנהיג שדוחף לשלום.
מתוך האייריש טיימס מאת קית' דוגן ומארק וייס. לקריאת הכתבה המלאה.