ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר עבד קשה מאוד בשביל משפט אחד שהשמיע דונלד טראמפ השבוע בבסיס חיל האוויר אנדרוס. הוא עלה לרגל למגדלי טראמפ בניו יורק לארוחת ערב עם הנשיא הנבחר, שיבח אותו תחת כל עץ רענן והבטיח השקעות גדולות יותר של בריטניה בארה"ב בשנים הקרובות. נראה שהמאמץ שלו השתלם, כשטראמפ רמז במסיבת העיתונאים המאולתרת כי לא יטיל מכסים על הממלכה המאוחדת.
● התשובה האפשרית של אירופה לטראמפ: איום במסים על גוגל ומטא
● "הצעד החריף ביותר של נשיא אמריקאי זה כמעט 100 שנה": למה שוק המט"ח רועד ממכסי טראמפ?
"בריטניה לא בסדר... אבל אני חושב שניתן יהיה לפתור את זה", אמר. לעומת החזיתות שפתח לפני ואחרי, מול קנדה, מקסיקו, סין והאיחוד האירופי, משפט זה היה מספיק כדי לסמן שבריטניה, נכון לעכשיו, לא על הכוונת.
ההתבטאות הייתה בגדר חדשות טובות לממלכה המאוחדת, שנאבקת לצאת ממשבר כלכלי שנולד משילוב של גל אינפלציה עולמי, משבר אנרגיה והשלכות הפרישה מהאיחוד האירופי לפני חמש שנים. גם השווקים חשבו כך: הליש"ט הבריטית עלתה מול האירו לערך הגבוה ביותר שלה בחמש השנים האחרונות. "טראמפ מסמן כי יחמול על בריטניה במלחמת הסחר הגלובלית שלו", הכריזה הכותרת הראשית של ה"דיילי מייל".
אבל הדברים של טראמפ מכילים בתוכם גם איום, וסטארמר יצטרך ללכת על חבל דק מאוד בתקופה הקרובה כדי לשמור גם על האהדה היחסית מצד ממשל אמריקאי שפתח במלחמה מול ידידותיה הקרובות ביותר של ארה"ב, ועדיין להתחשב ביחסיה של בריטניה עם האיחוד האירופי השכן. ארה"ב היא אולי שותפת הסחר הגדולה ביותר של בריטניה במונחי מדינות (222 מיליארד דולר ב־2023), אבל היצוא הבריטי לאיחוד האירופי כארגון גדול פי שניים (432 מיליארד דולר ב־2023).
הסכם סחר חופשי בדרך?
מראש, הסיכוי שטראמפ וסטארמר יסתדרו ביניהם היה קלוש. סטארמר, התובע הכללי לשעבר של אנגליה ווויילס, מאמין גדול בחוק וסדר ובמשפט בינלאומי, התנגד נחרצות לפרישה מהאיחוד האירופי וטיפס לראשות מפלגת הלייבור, שלה קשרים הדוקים עם הדמוקרטים האמריקאים. טראמפ, מנגד, תמך חד משמעית בבוריס ג'ונסון, המנהיג לשעבר של השמרנים, שהיה אחד מהכוחות המניעים מאחורי ה"ברקזיט". אבל סטארמר ביקש להיפגש עם טראמפ מיד אחרי היבחרו, ואחרי ארוחת ערב שנמשכה שעות הפתיע כשזכה בתואר "נחמד מאוד" מהנשיא האמריקאי.
מה שסטארמר וג'ונסון לפניו חיפשו מול ארה"ב הוא הסכם סחר חופשי. טראמפ הגדיר בעבר הסכם כזה כ"אפשרי במהירות" אם בריטניה תצא מהאיחוד, אבל הדבר לא התממש בימי הממשלות השמרניות. גם כעת הסכם סחר כזה עדיין לא על השולחן, אבל הוא אולי "הגזר" שבו מנופף הממשל האמריקאי לממשלת בריטניה כשהוא דורש ממנה לבחור צד.
הפרישה מהאיחוד האירופי הייתה אמורה להתניע צמיחה שמבוססת על סחר עצמאי של הממלכה המאוחדת, וארה"ב הייתה היעד הראשון במעלה. אבל זה עוד לא קרה. למעשה, למרות הסרת הרגולציה האירופית וכללי הסחר המחייבים של בריסל, בתשעת החודשים הראשונים של 2024 ירד היצוא הבריטי לארה"ב ב־2.3%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
בריטניה זקוקה להסכם זה, ולחיזוק הברית עם ארה"ב, כדי לבצר ולחזק את מעמדה בעולם המתחלק במהירות לגושים של אויבים או ידידים. ברית הצוללות שלה עם אוסטרליה וארה"ב היא צעד ראשון, בהיבט הביטחוני. גם ההתחייבות שלה להעלות את תקציב הביטחון היא מוזיקה לאוזניו.
אבל בימים אלה בריטניה גם דנה בעתיד יחסיה עם האיחוד האירופי, כאשר סטארמר ומפלגת הלייבור מנסים לתקן את הבעיות הכלכליות שנוצרו על ידי הסכמים חדשים. למעשה, סטארמר מדבר על חזרה לחלקים מסוימים של סחר עם האיחוד האירופי, במיוחד בתחום יצוא המזון, על קבלה מחדש של תקנות מחייבות, ואולי אפילו על תנועה חופשית של קבוצות עובדים מסוימות. הוא מכנה זאת "אתחול מחדש".
"בריטניה תצטרך לבחור"
בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי שהתקיימה השבוע בבריסל, סטארמר זכה לכיסא של כבוד והיה למנהיג הבריטי הראשון להתארח בפורום מאז ה"ברקזיט". כעת, יש מי שחוששים כי הצעדים שלו מול האיחוד והחיזור העדין אחריו יפגע ביחסים השבריריים עם ארה"ב. בכירים במפלגה השמרנית שבאופוזיציה הפצירו בסטארמר "לזנוח את ההתחלה מחדש" מחשש לתגובה אמריקאית.
ראש הממשלה הבריטי, מצדו, מנסה ללכת בין הטיפות. הוא אמר בבריסל כי מדובר ב"אינטרס חיוני" של בריטניה להימנע מפגיעה ביחסים עם כל שותפה כלשהי, וסירב לגנות את תוכנית המכסים של טראמפ נגד אירופה. "חשוב שנעבוד עם שני הצדדים ושנימנע מהסתכלות על המצב כבחירה בזה או באחר", אמר.
השאלה היא אם טראמפ יאפשר זאת. נראה כי המנהיג האמריקאי נחוש להציג מפגני כוח בפני שותפות הסחר של ארה"ב. כך מיהר להכריז שקנדה ומקסיקו "ויתרו" וכי יעניק ארכה של חודש למכסים עליהן. "לממשלה הבריטית יש בחירה שהיא צריכה לקבל: האם להישאר לצד ארה"ב או האיחוד האירופי", אמר אנליסט מחברת Capital Economics, "התחושה שלנו היא שהממשלה תנסה לעשות את שניהם". לדבריו, הסיכון הוא שהיא תיכשל בכך.
גם סין במשוואה
משתנה שלישי במשוואה העדינה הוא היחס לסין, שביום ג' הודיעה שתגיש תלונה לארגון הסחר העולמי על המכסים החדשים שטראמפ הטיל על יצוא לארה"ב, והטילה מכסים משלה על גז מונזל ופחם, כצעד ראשון. ארה"ב עשויה לדרוש כי בריטניה תחמיר את מדיניות הסחר שלה נגד סין, בשם השמירה על היחסים הטובים וההחרגה ממכסים.
בכל מקרה, אנליסטים העריכו כי בריטניה עשויה להיפגע כתוצאה ממלחמות הסחר שבהן פותחת ארה"ב. אם יוטלו עליה מכסים בגובה של 10%-20%, כפי שטראמפ איים בעבר על האיחוד האירופי, הרי שהתמ"ג שלה השנה צפוי לצלול מ־1.1% ל־0.4%, חישב בנק השקעות מקומי. ואפילו אם תתחמק ממכסי מגן ישירים מצד וושינגטון, הכלכלה הבריטית "חשופה ברמה גבוהה לשיבושים בסחר הגלובלי", ומלחמות סחר יפגעו בצמיחה שלה.
סטארמר מנסה לשדר כי מול בריטניה לארה"ב אין גירעון סחר, ונתוני ממשלה הבריטית אפילו טוענים לעודף לטובת ארה"ב בשווי 10 מיליארד דולר. האמריקאים, מנגד, מציגים נתונים שלפיהם עודף הסחר הוא דווקא בצד הבריטי.
סטארמר הבטיח להתקדם בהליך האתחול מחדש שלו מול האיחוד האירופי עד יוני הקרוב, אך ספק אם במצב העניינים הנוכחי הוא ירצה לקדם הכרזות גדולות. "יש לנו יחסי מסחר הוגנים עם כל הצדדים", אמר דוברו השבוע.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.