מהחלל לנאסד"ק: חברת ה-AI שינפיקו מורי ארקין, שמואל חרל"פ, הפניקס ומור

אודיסייט, המוחזקת בידי שורת משקיעים מוכרים בשוק ההון המקומי, פיתחה פתרון חיישנים ייחודי שכבר מוטמע בסוכנות החלל האמריקאית נאס"א, ובין לקוחותיה גם חיל האוויר • תגייס כ־21 מיליון דולר וצפויה להפוך לישראלית הראשונה שמנפיקה מניות בנאסד"ק השנה

בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט
בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט

ההנפקה הישראלית הראשונה של 2025 בנאסד"ק צפויה להיערך בקרוב, כשחברת הטכנולוגיה Odysight.ai תגייס סכום של כ־21.5 מיליון דולר לפי שווי מבוקש של כ־129 מיליון דולר.

בזכות שלושה טרנדים: פלאנטיר מזנקת ביותר מ-20% בוול סטריט  
חברת האוטוטק אינוויז שוב מפטרת עובדים 

מדובר אמנם בהנפקה בשווי צנוע למדי, אך בחברה שיש לה לקוחות גדולים ושורה של משקיעים המוכרים היטב בשוק ההון המקומי. אודיסייט נסחרת כיום מעבר לדלפק (OTC) בארה"ב, לפי שווי של 111 מיליון דולר, והמניה שלה נמצאת במגמה חיובית, אם כי היקפי המסחר בה קטנים למדי. החברה עדיין מפסידה ורושמת הכנסות נמוכות יחסית.

אודיסייט (שנקראה בעבר ScoutCam) הוקמה בשנת 2013, ומנוהלת מאז 2022 על־ידי יהוא עופר, לשעבר מפקד בסיס שדה דב, שכיהן גם בתפקידים בכירים באלביט. החברה מפתחת, מייצרת ומשווקת פתרון חיישנים ייחודי שמאפשר ניטור רציף של רכיבים קריטיים, תשתיות ומכונות, וזאת באמצעות ניתוח מבוסס AI ולמידת מכונה. בין היתר, הפתרון שלה מוטמע בסוכנות החלל האמריקאית נאס"א, ולקוחות בולטים נוספים שלה הם חיל האוויר ומשרד הביטחון בישראל, וכן Safran הצרפתית.

לאחרונה הודיעה החברה גם על שיתוף פעולה עם רכבת ישראל, במסגרתו היא תפתח מערכת ניטור מבוססת AI שנועדה להגביר את הבטיחות בנסיעה ברכבות. לפי התשקיף שהגישה אודיסייט, הפתרון שלה נועד בתחילה לשוק המכשור הרפואי, אך בהמשך הוכח כמתאים לתעשיות כמו התעופה והחלל, שם הערכות ויזואליות קריטיות לבטיחות ולביצועים של המערכות השונות.

Odysight.ai

עיסוק: מפתחת ומשווקת פתרון על בסיס חיישנים לניטור רציף של רכיבים קריטיים, תשתיות ומכונות, בעזרת ניתוח מבוסס AI ולמידת מכונה. בין לקוחותיה נאס"א וחיל האוויר הישראלי

היסטוריה: הוקמה ב־2013 כפיצול מחברת מדיגוס, בהובלת היו"ר פרופ' בנעד גולדווסר. נסחרת כיום מעבר לדלפק (OTC) בוול סטריט בשווי 111 מיליון דולר

נתונים: מעסיקה 61 עובדים בעומר וברמת גן, ומנוהלת על ידי יהוא עופר. בעל השליטה בחברה הוא מורי ארקין, ובין בעלי מניותיה: הפניקס, מיטב ומור

בראיון לגלובס לפני מספר חודשים סיפר היו"ר ואחד ממייסדי החברה, פרופ' בנעד גולדווסר (שנמנה בעבר עם מייסדי ענקית המכשור הרפואי מדינול), כיצד נאס"א הגיעה דווקא לאודיסייט, כשחיפשה מצלמה עמידה: "נאס"א החליטה לפתח מעבורת לתדלוק לוויינים לחלל החיצון; כל לוויין כזה עולה 200 מיליון דולר, וכאשר אי אפשר לשנע אותו יותר הוא הופך לגרוטאה. לקראת היום שבו תרצה הסוכנות להגיע למאדים, היה לה חשוב לבצע משימות תדלוק בחלל החיצון - שם הטמפרטורה יכולה להגיע למינוס 147".

סוכנות החלל חיפשה מצלמה שקוטרה לא יעלה על 4 מ"מ, כך שתוכל להיכנס לצינור התדלוק, ואנשי נאס"א חיפשו כזו. "נאס"א חיפשה באינטרנט - עד שהגיעה לחברה ישראלית מעומר שבשנת 2012 פרסמה שהצליחה לפתח את מצלמת הווידאו הקטנה ביותר בעולם, בקוטר של 1.2 מ"מ", סיפר גולדווסר. החברה הייתה מדיגוס שפיתחה מצלמות לעולם המכשור הרפואי, וגולדווסר, רופא ויזם בתחום הרפואי, זיהה את הפוטנציאל ורכש ממדיגוס את הפעילות שעל בסיסה הוקמה אודיסייט.

בין חברי הדירקטוריון - מנהלת פיתוח "חץ 3"

מדיגוס כבר אינה בעלת מניות באודיסייט. בעל השליטה בחברה הוא המיליארדר היזם ואיש העסקים מורי ארקין, שמחזיק ב־52.1% מהמניות כיום (בשווי נוכחי של 69.7 מיליון דולר) וחלקו צפוי לקטון אחרי ההנפקה ל־44.6%.

היו"ר גולדווסר מחזיק ב־5.5% והמנכ"ל עופר ב־2.5%. גם גופים מוסדיים מישראל הם בעלי מניות באודיסייט: הפניקס עם 26.5% מהמניות, מיטב עם 10.9% ומור עם 7.4%. בתשקיף נכתב כי מור, יחד עם חברת סודוקו קפיטל של שמואל חרל"פ (יו"ר ובעל השליטה בקבוצת הרכב כלמוביל), ציינו שבכוונתם להשקיע בהנפקה סכום של עד 9 מיליון דולר. לפי פרסומים בעבר, עוד שני משקיעים בחברה הם דוד פורר ושמואל דונרשטיין - פורר מבעלי בזק, קבוצת מבנה וענקית התרופות ניאופרם, ודונרשטיין הוא בעלי ויו"ר יצרנית הדלתות רב בריח.

לפי נתוני IVC, אודיסייט גייסה עד היום 60.3 מיליון דולר במספר סבבים. הגיוס האחרון בוצע ביולי שעבר במחיר מניה של 4.8 דולר, במסגרתו החברה גייסה 10.3 מיליון דולר בהנפקה פרטית למשקיעים קיימים, בהם ארקין.

בדירקטוריון החברה מכהנים בין היתר גולדווסר, ארקין וכן ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות, טילים וחלל בתעשייה האווירית ומי שניהלה את פיתוח "חץ 3". החברה מעסיקה כיום 61 עובדים, כולם בישראל - בעומר וברמת גן.

התוצאות הפיננסיות של החברה מצביעות על צמיחה מהירה אך המספרים עדיין צנועים. בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2024, אודיסייט רשמה הכנסות של 2.66 מיליון דולר, צמיחה של 145% לעומת התקופה המקבילה ב־2023. בשורה התחתונה השינוי היה מינורי, וההפסד הנקי הסתכם ב־8.2 מיליון דולר. בסה"כ "שרפה" אודיסייט עד היום 42 מיליון דולר.

בסוף הרבעון השלישי יתרת המזומנים של אודיסייט עמדה על 20.9 מיליון דולר. נתון נוסף שהחברה מספקת בתשקיף הוא צבר ההזמנות שלה, שבסוף שנת 2024 עמד על 15 מיליון דולר, זינוק לעומת 2.6 מיליון דולר בסוף 2023.

תמחור ההנפקה צפוי כבר השבוע

מחיר המניה של אודיסייט במסחר מעבר לדלפק הוא 8.8 דולר. בתשקיף החברה מציינת מחיר מניה של 8.5 דולר, אך כמובן מה שיקבע בסופו של דבר הוא התמחור של ההנפקה בנאסד"ק, שצפוי להתקיים ככל הנראה במהלך השבוע הקרוב, כך לפי אתר ההנפקות של Renaissance Capital.

במחיר של 8.5 דולר, היקף הגיוס יעמוד כאמור על 21.5 מיליון דולר לפי שווי של כ־129 מיליון דולר לחברה. הסכום עשוי לגדול בהמשך בעוד 3.2 מיליון דולר נוספים, אם החתם בהנפקה יבחר לממש את האופציה שניתנה לו לרכוש מניות נוספות.

החתם שמוביל את ההנפקה הוא The Benchmark Company, ומשרדי עורכי הדין המלווים את ההנפקה הם גרינברג טראוריג, הרצוג פוקס נאמן ו־Sheppard, Mullin, Richter & Hampton.

שוק ההנפקות הראשוניות (IPO) בוול סטריט עדיין לא בשיאו, למרות שיפור הדרגתי בשנתיים האחרונות אחרי רמות השפל של 2022 (שהגיעו אחרי שיא ב־2021). לפי נתוני Renaissance Capital, שנת 2024 הסתיימה עם 150 הנפקות בהן גויסו 29.6 מיליארד דולר, גידול בשיעור דו־ספרתי גם במספר ההנפקות וגם בסכום שגויס, אך עדיין נמוך מהממוצע ההיסטורי. ההאטה בשוק ה־IPO השפיעה מן הסתם גם על החברות הישראליות, וב־2024 הייתה בוול סטריט הנפקה בולטת אחת של חברה ישראלית, גאוזי שפיתחה זכוכית חכמה.