בנייה | בלעדי

לפי שווי של כ־750 מיליון שקל: חברת הנדל"ן הוותיקה משה"ב מחפשת שותפים

הוועד של הסתדרות הפועל המזרחי, בעלת משה"ב, יתכנס בעוד כשבועיים כדי לדון באפשרויות המכירה של מניות החברה • אולם, בניגוד לניסיון הקודם, הפעם יימכר רק חלק ממנה • חברת מימושים, שהתמודדה על הרכישה בעבר, ככל הנראה תישאר מחוץ לתמונה

פרויקט הסיטי בגבעתיים של חברת משהב (ארכיון) / הדמיה: יח''צ
פרויקט הסיטי בגבעתיים של חברת משהב (ארכיון) / הדמיה: יח''צ

מכירת חברת הבנייה משה"ב חוזרת לשולחן: לגלובס נודע כי בעוד כשבועיים, ב-18 בפברואר, יתכנס ועד הסתדרות הפועל המזרחי, בעלת החברה, לישיבה אשר בה יידונו בין היתר "אפשרויות למכירה חלקית של מניות משה"ב". על פניו, לא צפויה התנגדות משמעותית למכירה מצד חברי הוועד.

שלושה פסקי דין בשבוע | קשישה בת 88 התנגדה לפרויקט תמ"א בתל אביב. מה קבע בית המשפט?
המערכת שתעזור לכם להחליט אם משתלם להתקין פאנל סולארי על הגג

לפני כשלוש שנים, באפריל 2022, פרסמנו כאן בגלובס לראשונה על הכוונה למכור את החברה לחברת "מימושים מגשימים פוטנציאל", תמורת סכום של כ-510 מיליון שקל, זאת למרות שהשווי המוערך של נכסי החברה הגיע אז לכמיליארד שקל. העובדה שניסיון המכירה נעשה ללא מכרז מסודר, בתוספת התנגדות חריפה מצד חברים בוועד ההסתדרות, הביאו בסופו של דבר לכך שהמכירה ירדה מהפרק. כעת, כמעט שלוש שנים אחרי אותה סאגה, החברה נמצאת שוב "על המדף" ומועמדת למכירה - והפעם מדובר על מכירה חלקית בלבד.

נסוגה מהתביעה

כאמור, חברת מימושים הייתה אמורה לרכוש את משה"ב, וכבר הגיעה לשלב הטיוטה הסופית, אך בסופו של דבר - כך על פי תביעה שהגישה מימושים עצמה - הסתדרות הפועל המזרחי נסוגה ולא המשיכה את הליך המכירה. בעקבות כך מימושים אף הגישה תביעה לבית המשפט המחוזי מרכז בדרישה לחייב את הפועל מזרחי במכירה, או לפצותה ב-40 מיליון שקל, אך בסופו של דבר, כך נודע לגלובס, נסוגה מהתביעה.

במהלך הדרך פנה עו"ד יצחק נטוביץ, דירקטוריון בחברת משה"ב, אל בית המשפט המחוזי, בטענה כי יש לבצע את המכירה במסגרת מכרז בלבד. אף הוגשו חוות דעת שונות בעניין, כולל זו של עו"ד פרופ' אבי וינרוט, אשר קבעה כי יש להחיל חובת עריכת מכרז על הפועל המזרחי, אך ההסתדרות הציגה חוות דעת סותרת מטעם משרד עורכי הדין בוגט קידר, שלפיה ההסתדרות לא צריכה לנהל את מכירת משה"ב במסגרת מכרז.

מימושים, כך נטען בתביעתה, הסכימה לנהל מו"מ גם תחת הדרישות החדשות של עו"ד נטוביץ, אך בסופו של דבר המכירה לא התממשה.

על פי גורמים שונים המעורים בנושא, ובהתאם להיקף הנכסים של החברה, משה"ב שווה הרבה יותר מ-510 מיליון השקלים שביקשה מימושים לשלם עליה. ההערכות מדברות כיום על שווי של 750-800 מיליון שקל, לכל הפחות.

ככל הנראה תובא לאישור מכירה של פחות ממחצית ממניות החברה, בהליך התמחרות בין כמה חברות - בהתאם למתווה שקבע ביהמ"ש בעקבות ההליכים המשפטיים סביב המכירה הלא מוצלחת למימושים. על פי ההערכות, המכירה תהיה סביב 150 מיליון שקל. עוד מעריכים גורמים שונים המעורים בנושא, כי חברת מימושים עצמה לא תגיש הפעם הצעה לרכישת משה"ב. אבי סולימן, יו"ר משה"ב ומזכ"ל הסתדרות הפועל המזרחי, מסר כי יעדכן בפרטים לאחר הדיון בישיבת הוועד הקרובה.

חברת משה"ב, ראשי תיבות של "משכנות-הבונה" (על שם שתי החברות שמוזגו ויצרו אותה בשנת 1959), הקימה בתחילת דרכה שכונות עבור הציבור הדתי-לאומי. היא פועלת בענף הבנייה כבר עשורים רבים, ונחשבת חברה ותיקה ויציבה. כיום היא פעילה הן בתחום הייזום והבנייה החדשה והן בתחום ההתחדשות העירונית, והיא מחזיקה בצבר פרויקטים של 5,000 דירות, ביניהם: Central Heights ב"סיטי" של גבעתיים עם 528 דירות, מתחם חיבת ציון ברמת גן שבו מתוכננות כ-600 דירות, "לב המושבה" בגדרה המתוכנן לכלול כ-245 דירות ועוד.

בידי הסתדרות הפועל המזרחי, שמשה"ב היא חברת הבנייה שלה, נמצא בין היתר בניין ותיק ברחוב דובנוב 7 בתל אביב, שכיום מושכר לחברת חללי העבודה המשותפים WeWork. בידי הפועל המזרחי גם רשת בתי האבות "תפארת בנים".

לאן ילך הכסף

השאלה המרחפת כעת מעל העסקה, אם תתממש, היא לאן יופנה הכסף מהמכירה: האם יושקע כולו בחזרה בחברה עצמה, האם יועבר לקופת ההסתדרות או האם ישמש לקידום מהלך עסקי אחר. התשובה לכך צפויה להינתן בישיבת הוועד, סביב אישורה הצפוי של העסקה.

סביב המכירה המתוכננת למגשימים, הוערך בזמנו, תוכננה הקמת חברת נדל"ן אחרת במקום משה"ב, שתעסוק בנכסים מניבים, באמצעות הכספים שיתקבלו - מהלך שכמובן לא יצא אל הפועל בשל כישלון העסקה.