ביום שישי הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר, שצפוי להיות הגבוה ביותר מאז אוקטובר 2023. לפי הערכות בשוק, האינפלציה זינקה ב־0.5%־0.6% בחודש החולף, מה שיעמיד את הקצב השנתי על 3.7%־3.8%, לאחר שהשנה החולפת הסתיימה בירידה של האינפלציה ל־3.2%.
● בלעדי | קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון שקל, למרות שהבטיחה להחזיר פי ארבעה
● בלעדי | מי הגוף היחיד שלא השתתף בהנפקת הענק של יצחק תשובה?
בכל מקרה, ההערכה היא שמדובר במדד חריג, שלא צפוי "להבהיל את בנק ישראל" ולהביא לעליות ריבית במטרה לצנן את אותה אינפלציה. העליות בינואר נובעות בעיקר מגזירות האוצר ומהתייקרות המחירים הרוחבית במשק.
מלבד עליית המע"מ בשיעור של 1%, מ־17% ל־18%, בתחילת 2025 טיפסו בחדות רכיבים שונים המשפיעים על כל משק בית ועל מרבית העסקים, בדגש על מחירי החשמל, המים והארנונה.
ירידה בתיאבון הצריכה
הבשורות הטובות הן שהקונצנזוס בקרב הכלכלנים הוא שמדד ינואר יסמן את השיא. אחריו, המדד ילך וייתמתן במהירות. האופטימיים בקרב החזאים צופים אינפלציה של 2.4% בסוף השנה הקרובה. מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק הפועלים, מעט פחות אופטימי וצופה אינפלציה שנתית של 2.8%, עדיין בתוך יעד המחירים שקבעה הממשלה, ברמה של 1%־3%. הערכת בנק ישראל נמצאת באמצע, עם תחזית למדד שנתי של 2.6%.
![](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/v1739114929/COT_Pic/%D7%9E%D7%93%D7%93-%D7%94%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A6%D7%A8%D7%9B%D7%9F-%D7%94%D7%99%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%93%D7%94_inpsjn.png)
לא מדובר בתחזית חיובית בהכרח. האינפלציה צפויה לרדת בעקבות הירידה בתיאבון של הצרכנים, בין השאר על רקע הגזירות שהקטינו לרבים מהם את ההכנסה הפנויה. בסוף 2024 נראו היקפי צריכה גדולים, שהעידו כי הישראלים מקדימים רכישות, לפני עליות המסים, והם צפויים להפחית את היקפי הצריכה שלהם ב־2025.
הירידה בצריכה עלולה לפגוע בגידול בתוצר ובצמיחה של הכלכלה הישראלית בהמשך השנה, מה שמעמיד את התחזיות לשנת התאוששות כלכלית של ישראל אחרי המלחמה בסימן שאלה גדול.
גם התחזקות השקל צפויה לתרום להתמתנות המחירים. מאז נובמבר 2024 התחזק השקל מול סל המטבעות ב־7.3%. התחזקות המטבע המשיכה גם בשבוע החולף, עד לרמה של 3.55 שקל לדולר - רמות אותה חצה לפני שנתיים. השקל החזק תורם בעיקר להוזלת המוצרים המיובאים לישראל ומחירי הטיסות.
שלוש הפחתות ריבית?
בעקבות זאת, בשוק מצפים כעת להפחתות ריבית על ידי הבנק המרכזי בהמשך השנה. בשנה שעברה חלה הורדת ריבית אחת בחודש ינואר, ומאז הריבית נשארה על רמה של 4.5%.
כעת, המשקיעים מתחילים לתמחר הורדות ריבית בשיעור גדול יותר ממה שמעריך בנק ישראל: בעוד חטיבת המחקר צופה הפחתה אחת או שתיים ב־2025 (לרמה של 4%־4.25%), השווקים עצמם מתמחרים בוודאות שתי הורדות, עם אופציה להפחתה שלישית.
כל התחזיות מצויות תחת עננה של אי ודאות. האמון של השווקים ביציבות הפסקת האש נמוך, מול חיזבאללה בצפון וגם מול חמאס בעזה. חזרה ללחימה עצימה תביא לפיחות של השקל, הוצאות פיסקליות נוספות ואף גזרות כלכליות נוספות בניסיון לממן את המלחמה.
האינפלציה בארה"ב
יומיים לפני פרסום האינפלציה בישראל, יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב. לפי שעה, האינפלציה בארה"ב לא זזה בהתאם לתקוות השווקים ובכירי הבנק הפדרלי, והיא עדיין נמצאת גבוה מעל ליעד הפד (2% בממוצע). הצפי הוא שגם ביום רביעי המדד יישאר ללא שינוי ברמה של 2.9%. מדד הליבה צפוי להתמתן מעט, לרמה של 3.1%, לעומת 3.2% כעת.
למעשה, מזה חמישה חודשים שהמדד בארה"ב לא יורד, והתמונה הולכת ומחמירה מאז נתוני חודש ספטמבר. באופן מפתיע מדובר בחודש שבו הפחית הפד לראשונה את הריבית בסבב הנוכחי.
במקביל, גם שוק העבודה האמריקאי עדיין לא מעיד על התקררות משמעותית. לפי נתונים שפורסמו בשבוע שעבר, האבטלה ירדה, ועליות השכר עלו מעל למצופה, מה שמקשה על הבנק המרכזי להמשיך בהפחתות הריבית והצפי להפחתה נוספת מצד הפד הולך ומתרחק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.