על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● התוכנית של טראמפ לעזה מקבלת התנגדות מכיוון לא צפוי
1כך חיזבאללה מנסה להתאושש מחדש
חיזבאללה נותר מובס ללא הנהגה בכירה וללא פטרונו - איראן. אולם כעת, ארגון הטרור מנסה לבסס את כוחו בלבנון דרך הדבר היחיד שנותר לו - מוסדות הרווחה. חיזבאללה משתמש בכספי פיצויים וקבוצות וואטסאפ בשביל להשיב את תומכיו ולתת את התחושה "שלא השאיר אף אחד מאחור", נכתב בפייננשל טיימס.
"כשהארגון נמצא כעת בלחץ, שמירה על אמונם של תומכים חיונית לעתידו. מרכיב מרכזי במאמץ זה הוא רשת הרווחה החברתית הענפה של חיזבאללה, הכוללת בתי ספר, בתי חולים וזרוע הפיתוח והבנייה שלו, ג'יהאד אל-בינה, אשר פרסה מאות מהנדסים כדי להעריך את הנזקים ולהתחיל בשיקום אזור הליבה שלו", נכתב.
בפייננשל טיימס ניסו לברר כיצד חיזבאללה מנסה לבסס מחדש את כוחו וראיינו יותר מ-20 בכירים ותושבים שנתמכים על ידי מערכת הרווחה של הארגון. "מערכת השיקום של חיזבאללה פועלת במלוא הקצב. בדרום המוכה, כל ארבעה או חמישה כפרים מוקצים לוועדה של כתריסר מהנדסים, אמר גורם מקומי. ועדות אלו בדקו יותר מ-270 אלף בתים עד סוף ינואר, לפי ג'יהאד אל-בינה", נכתב.
לאחר הערכות הנזק נאמר לתושבים, שבתיהם נפגעו עקב המלחמה, לבוא ולאסוף את ההמחאות שלהם ולפדות אותן "בסניף המקומי של המלווה למיקרו-מימון של חיזבאללה, אל-קרד אל-חסן, שיותר מ-30 מסניפיו נפגעו בתקיפות ישראליות". בשוק המרכזי של העיר בעלבע התנוסס שלט עליו כתוב: "אנו שמחים לקבל את פניכם בסניף שלנו בהמשך הרחוב!".
בפייננשל טיימס סקרו הודעות שנשלחו בקבוצות וואטסאפ על ידי חיזבאללה בהם הודעות על איסוף הצ'קים: "היי כולם, אלו השמות של האנשים שהמחאות שלהם הגיעו, אתם יכולים לבוא לאסוף אותן מחר בבוקר". על פי עיתון פרו-חיזבאללה "אל-אח'באר", המפלגה חילקה פיצויים בשווי 400 מיליון דולר לכמעט 140 אלף איש. אנשים שאיבדו את ביתם מקבלים בין 12,000 ל-14,000 דולר, סכום שאמור לכסות שנה של שכירות ורהיטים שנהרסו. אך, חלק מהתושבים בלבנון טוענים שאלה הליכים "איטיים וקמצניים".
תושב בעלבכ, אחמד, סיפר לפייננשל טיימס כי טיל ישראלי פגע בדירות מתחת לביתו, שהושכרו לחיזבאללה. "הוא היה בטוח שהנזק שווה לפחות 10,000 דולר, אך הצ'ק שהגיע היה על 2,500 דולר". אחמד זעם על הסכום הזעום ואמר, "אנחנו גרים בבית, מנסים לתקן מה שאנחנו יכולים בעצמנו, אבל זה קשה - אין לנו אפילו מים זורמים".
רבים קישרו את הסכומים הקטנים לחוסר היכולת הכלכלית של חיזבאללה, שנפגע לאחר שנפילת אסד השביתה את דרכי האספקה מסוריה לאיראן. אחרים טענו כי חיזבאללה מציב דרישות בירוקרטיות מוגזמות ומסורבלות על מנת שהתושבים יתייאשו. עם זאת, תושבים רבים אמרו לפייננשל טיימס כי הבירוקרטיה של חיזבאללה עדיין גמישה יותר מזו של הממשלה.
הארגון משתמש באמצעים שנותרו לו על מנת להשפיע ולנסות לשמור על הנאמנות של תומכיו. "מנגנון הרווחה של חיזבאללה הופך אותו לשחקן מרכזי בשיקום ובתהליכים חברתיים, גם אם כוחו הצבאי נפגע", נכתב.
מתוך הפייננשל טיימס מאת מלאיקה טאפר וריצ'רד סלאמה. לקריאת הכתבה המלאה.
2איך חמאס השתמש בהרעבה כנשק מלחמה
שלושת החטופים ששבו לאחר 491 ימים בשבי, אלי שרעבי, אור לוי ואוהד בן עמי , חזרו כחושים רזים ותשושים, וזו הוכחה לרעב המכוון בעזה. "זה לא היה תת-תזונה מקרי. זה היה משהו גרוע בהרבה: רעב ככלי נשק, שהופעל בכוונה", נכתב במגזין הבריטי הספקטייטור.
"המראה עורר הדים כואבים מן ההיסטוריה: גברים שסבלם היה חקוק בפניהם החלולות ובגופם הכחוש, מראה שמזכיר באופן מצמרר ניצולי שואה. העולם ראה איך נראה רעב אמיתי, מכוון וסדיסטי", נכתב.
בספקטייטור כותבים כי הניגוד בין מחבלי חמאס המדושנים "חלקם אף שמנים למדי" לבין החטופים היה ניכר לעין. "לחמאס היו האמצעים להזין את החטופים האלה - הוא פשוט בחר שלא לעשות זאת. מצבם הפיזי לא היה תוצאה מקרית של המלחמה, אלא מעשה אכזרי מכוון".
אולם, מתברר שההרעבה היא רק חלק מהסיפור. מעדויות החטופים עולה סבל בל יתואר. החטופים תיארו "חקירות אכזריות שעברו, במהלכן עונו ללא הרף: נתלו הפוך מהרגליים, נחנקו, נחסמו עד כמעט חנק והוכתמו באובייקטים לוהטים. הם הוחזקו יחפים לאורך כל תקופת השבי, ננטשו למשך תקופות ארוכות בתנאים מחניקים וצפופים במנהרות חמאס, ללא יכולת לעמוד או לזוז בחופשיות. הם הורעבו בכוונה, לעיתים לא קיבלו דבר במשך ימים שלמים; וכשכן קיבלו אוכל, זה היה לעיתים קרובות לא יותר משאריות פיתה רקובות, שנאלצו לחלוק עם אסירים נוספים", נכתב. אפילו מים נמנעו מהם. "התייחסו אלינו כמו לחיות", אמר אחד מהחטופים. "זו לא הייתה רק אכזריות, אלא דה-הומניזציה מחושבת ושיטתית, שנמשכה 491 ימים של שבי".
בספקטייטור כותבים כי גם לאחר חשיפת הזוועות הללו, העולם מנסה לעוות את הנרטיב. "כמעט מיד לאחר מכן, חשבונות ברשתות החברתיות הפיצו תמונה של 'אסיר פלסטיני' שלכאורה שוחרר ממעצר ישראלי במצב גרוע אף יותר. אך בבדיקה מעמיקה יותר, התגלו ספקות משמעותיים - התמונות הראו ככל הנראה שני גברים שונים, כאשר ה'תמונה שאחרי' תועדה למעשה חודשים קודם לכן והציגה גבר שחלה בסרטן. בנוסף, השם שיוחס לו כלל לא הופיע ברשימות הרשמיות של אסירים משוחררים", נכתב.
יצירת ההשוואה הכוזבת ועיוות העובדות בעצם "מסיטות את תשומת הלב מפשעי חמאס".
"אם מישהו חושב שהזעזוע מהמחזה המחריד של שחרור החטופים יגרום לחמאס לשנות את דרכו, הוא כנראה טועה. זה לא היה חישוב שגוי, ולא כישלון תדמיתי בעיניהם. חמאס מעולם לא ניסה להסתיר את אכזריותו - רק חלק מהתקשורת וארגונים בינלאומיים מוטים עשו זאת".
מתוך הספקטייטור מאת ג'ונתן סרצ'דוטי. לקריאת הכתבה המלאה.
3העולם הערבי מכנס פסגת חירום "בעניין הפלסטיני"
עקב הצהרתו השנויה במחלוקת של טראמפ ליישב מחדש 2 מיליון עזתים ולהעבירם למצרים וירדן, מצרים תארח פסגת חירום ערבית ב-27 בפברואר "לדון בהתפתחויות הפלסטיניות", נכתב ב-Arab News.
מצרים תארח פסגת חירום ערבית, בזמן שהיא מגייסת תמיכה אזורית נגד תוכנית טראמפ. הוועידה תדון בשטחים הפלסטיניים, כך נמסר אתמול (א') בהצהרה של משרד החוץ המצרי. הוועידה תכונס "לאחר התייעצויות נרחבות של מצרים בדרגים הגבוהים ביותר עם מדינות ערב בימים האחרונים, כולל פלסטין, שביקשה את קיום הפסגה, על מנת לדון בהתפתחויות המשמעותיות האחרונות הנוגעות לעניין הפלסטיני", נכתב. הוועידה תתקיים גם בתיאום עם בחריין, העומדת בראש הליגה הערבית.
ביום שישי, שר החוץ המצרי בדר עבד אל-עאטי, שוחח עם מדינות שותפות, בהן ירדן, סעודיה ואיחוד האמירויות, "במטרה לחזק את ההתנגדות לכל עקירה כפויה של פלסטינים מאדמתם".
מתוך ה-Arab News. לקריאת הכתבה המלאה.
4בלי אוכל ובית: למרות הצעתו של טראמפ, העזתים נחושים להישאר בעזה
לאחר הצהרתו של טראמפ ליישב מחדש של 2 מיליון פלסטינים, תושבי עזה נחושים לא לעזוב את עזה. למרות ששכונות שלמות הפכו לעיי חורבות והסיוע ההומניטרי ממעט להגיע, תושבים עזתים מתעקשים להישאר בעזה, נכתב בגרדיאן.
סעיד סלים, תושב עזתי, סירב להתפנות מביתו לאחר שכבר כילד נאלץ להפוך לפליט כשגורש מישראל עם משפחתו. "השבענו את עצמנו לא לחזור על אותה טעות", אמר לגרדיאן. "סבלנו רעב, צמא, הפגזות, פחד, הכול. חיינו בין גופות, תחת חורבות, ואכלנו אוכל שלא ראוי לבעלי חיים. אבל מעולם לא עזבנו את צפון עזה", אמר. "שום דבר לא יכול לשכנע או להפחיד אותו לעזוב עכשיו", נכתב.
מזוזה אבו הינדי, עזתית שבני משפחתה נהרגו במלחמה, אמרה לגרדיאן שמשפחתה סובלת מרעב. "חיינו במשך 15 חודשים כמו חיות. אכלנו מזון לעופות וארנבים", אמרה.
"כעת הם מקבלים לחם ואורז מארגוני סיוע, אך זה לא תמיד מספיק. היא מתעוררת בסביבות 5 לפנות בוקר לתפילה, אף שאין מסגדים או קריאות לתפילה, משום שכולם נהרסו. הילדים מתחילים לקום שעה לאחר מכן, ממלאים את בית הספר ברעש. אם יש אוכל, היא מכינה ארוחת בוקר. אם לא, הם שותים רק תה", נכתב. למרות המצב הקשה, היא מתעקשת להישאר בעזה ודוחה את הצעתו של טראמפ. "אם הוא רוצה לבנות מחדש את עזה, שיבנה אותה, ואנחנו נשאר כאן", אמרה.
מתוך הגרדיאן מאת מלאכ א. טנטש ואמה גרהם-האריסון. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.