בנקים בישראל | בדיקת גלובס

עם עמלות של פי 10, בבנקים מתחילים להריח את התחרות ויוצאים בהוזלות

יותר ויותר ישראלים לוקחים בשנים האחרונות אחריות על ניהול השקעותיהם ופותחים חשבונות מסחר בניירות ערך • בעוד הצעירים זורמים לבתי ההשקעות הגובים עמלות נמוכות יותר, בבנקים מנסים לבסס את שליטתם בתחום שמניב להם עמלות של מיליארדים באמצעות מבצעים והנחות • השפעת המלחמה: "היו הרבה צעירים בסדיר ובמילואים, שבזמן ההפוגה בקרבות דיברו ביניהם על כסף או נדל"ן"

המאבק על כספי המשקיעים הקטנים מתחמם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
המאבק על כספי המשקיעים הקטנים מתחמם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הבורסה בתל אביב מציגה בחצי השנה האחרונה תשואה חלומית של כ־25% במדד הדגל שלה, ת"א 35, המותירה מאחור את ביצועי ה־S&P 500 והנאסד"ק בבורסות ניו יורק. העניין המתחדש סביב שוק ההון המקומי לא נעלם מעיני הבנקים, שהשיקו לאחרונה קמפיינים המעודדים את המשקיעים לסחור באמצעותם, בין היתר באמצעות מתן הנחות.

בלעדי | קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון שקל, למרות שהבטיחה להחזיר פי ארבעה
בדיקת גלובס | הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, הסוד שגילה אייל ברקוביץ' והשאלה שנותרה פתוחה 

עמלות מסחר מהוות עבור השחקנים בשוק ההון "פרה חולבת" המניבה מעל ל־2.5 מיליארד שקל מדי שנה. מדובר בשוק הנשלט בכמעט 90% על ידי הבנקים, אך חלקם של בתי ההשקעות המקומיים גדל מדי שנה, בין היתר בזכות עמלות זולות בהרבה המושכות בעיקר את הקהל הצעיר (בבנקים גובים עמלות הגבוהות בפי 10 ויותר על ניהול חשבון).

אשתקד אף הונפקה לראשונה בבורסה חברה למסחר בניירות ערך, מיטב טרייד (שבשליטת בית ההשקעות מיטב), החולשת על כ־7% מחשבונות המסחר בישראל. על הצלחת החברה יעידו רווחיה הצומחים וכן תשואת המניה שזינקה בכ־140% מאז ההנפקה ומשקפת לה שווי של כ־600 מיליון שקל.

נתוניה של מיטב טרייד מלמדים על הצמיחה המהירה שממנה נהנה התחום; החברה מנהלת כיום כ־82 אלף חשבונות מסחר של לקוחות - קפיצה של כ־50% ביחס לשנת 2022. רוב המצטרפים החדשים לחברה בשנים האחרונות הם צעירים יחסית, באזורי גיל 30.

גם נתוני חברת המסחר המתחרה, אי.בי.אי טרייד, מלמדים שהקהל הצעיר מהווה נתח נכבד מהמסחר בניירות ערך בבתי ההשקעות. בסוף שנת 2024 היוו משקיעים צעירים בגילי 18 עד 21 כ־10% מכלל הסוחרים, בני 22־30 היוו כ־30% ובני 30 עד 50 תפסו כ־40%.

בשנה החולפת, כפי שעולה מנתונים שהגיעו לידי גלובס, נפתח מספר שיא של חשבונות מסחר חדשים אצל חברי הבורסה שאינם בנקים - כ־70 אלף חשבונות חדשים. מדובר בגידול של כמעט פי 4 לעומת מספר החשבונות שנפתחו ב־2023.

תחום המסחר העצמאי בניירות ערך צומח בשנים האחרונות במהירות. לפי דוח בנק ישראל ל־2021 בסוף אותה שנה היו בישראל כ־908 אלף חשבונות ניירות ערך פרטיים ומאז מספרם המשיך לגדול והוא מוערך כיום ביותר ממיליון.

עמלות של מיליארדי שקלים בשנה

במחצית הראשונה של 2024, כך עולה מדוח של המפקח על הבנקים בבנק ישראל, נרשמה עלייה של 10% בגביית עמלות המסחר על ידי הבנקים ל־1.4 מיליארד שקל ובמחצית השנייה של השנה חלה התעוררות חזקה בפעילות הבורסה, כך שניתן לשער שההכנסות מחשבונות המסחר של הציבור רק יצמחו, ויגיעו לכ־3 מיליארד שקל בסך הכול.

בבנקים כאמור מפרסמים לאחרונה מבצעי הנחות ללקוחות כדי להגדיל את חלקם בעוגה. כך הבנק הדיגיטלי וואן זירו השיק לאחרונה תוכנית שבה מי שפותח חשבון מסוג וואן פלוס (ללא עלות למעבירי משכורת של 10,000 שקל בחודש), מקבל סדרה רחבה של פטורים מעמלות (עו"ש, הקצאת אשראי, דמי כרטיס ועוד) ו־10 פעולות מסחר בניירות ערך שכלולות בתעריף.

המבצע של בנק וואן זירו
 המבצע של בנק וואן זירו

בשבועות האחרונים הצטרף גם הבנק הבינלאומי, בניהולו של אלי כהן, כשהשיק קמפיין ייעודי "למשקיעים פעילים" בשוק ההון. מי שיצטרף לבנק יקבל 20% הנחה מעמלות הקנייה והמכירה על ניירות ערך שהוא משלם כיום. ההצעה היא ללקוחות פעילים שמבצעים מעל למאה פעולות בשנה.

מתוך קמפיין הבינלאומי להורדת עמלות מסחר / צילום: צילום מסך
 מתוך קמפיין הבינלאומי להורדת עמלות מסחר / צילום: צילום מסך

צעד משמעותי יותר הגיע מכיוון בנק דיסקונט, שיצא בדצמבר בקמפיין שמיועד ללקוחות צעירים (עד גיל 25). בו הוא מעניק פטור מעמלת קנייה ומכירה של נייר ערך בבורסה בישראל, ופטור מלא מדמי ניהול ניירות ערך.

בעמלות מסחר בניירות ערך זרים יגבה הבנק סנט אחד למניה (עם מינימום של 5.5 דולר לפעולה). ההטבה, אומרת שירי דבי, מנהלת מחלקת ייעוץ השקעות וניירות ערך בבנק דיסקונט, אינה מוגבלת בזמן. בבנק מתמקדים בצעירים משום שלדבריה, "הם רק מתחילים להכיר ולחוש את שוק ההון, המטרה שלהם היא לצמוח ולהרגיש אותו".

"הידע מגיע מהרשתות החברתיות"

בבתי ההשקעות מזהים את התעוררות הבנקים בכל הנוגע למסחר בניירות ערך. "אני רואה שהבנקים התחילו בקמפיינים בכל הנוגע למסחר בניירות ערך", אומרת דנה שוורץ רפאלי, מנהלת פיתוח עסקי במיטב טרייד. "אני חושבת שהם מכוונים לקהל הצעיר. גם אנחנו מזהים שהקהל הזה רוצה להיכנס לתחום".

לדברי שוורץ רפאלי, "מה שמאפיין את המשקיעים הצעירים, בעיקר גילי 18־21, הוא שהם מגיעים עם ידע שלבני גילם לא היה בעבר. המשקיעים הצעירים כיום מזהים את הערך שיש לחברי הבורסה (הכוונה למשל למיטב טרייד, אי.בי.אי טרייד או אקסלנס טרייד, ח"ש) שמציעים עמלות מסחר מוזלות, כך שהם מגיעים ישירות אלינו".

מאיפה הידע של הקהל? שוורץ מציינת כי הוא "הוא מגיע מהרשתות החברתיות. כאשר המלחמה גם תרמה לזה קצת, משום שהיה הרבה שיח בנושא במילואים. אנחנו רואים חיילים משוחררים שמתעניינים בתחום".

עמית גוריון, סמנכ"ל מסחר עצמאי באי.בי.אי טרייד, מסביר שהיו שני אירועים משמעותיים בשנים האחרונות שהשפיעו על עולם המסחר בניירות ערך: "היו שני מפצים גדולים במסחר הריטייל (לקוחות פרטיים): הראשון היה סביב הקורונה, כשאנשים היו בבית והיו סגרים, אז נרשמו תנודות חזקות בשוק ההון. בעולם התרחשו תופעת אפלקיציית רובינהוד (שהקלה על המסחר בנירות ערך בארה"ב, ח"ש), וקדחת מניות המם (למשל גיימסטופ, ח"ש).

"המפץ השני היה יותר מקומי", מוסיף גוריון. "אנחנו רואים את זה בשנתיים האחרונות. אני יותר מייחס את זה לבום של הקהילות הפיננסיות ברשתות החברתיות בארץ. הן מילאו ואקום מטורף שיש כאן בכל הנוגע לחינוך פיננסי. היה פה חינוך של אנשים שלמדו לקחת אחריות על הכסף שלהם בשלב מאוד מוקדם בחיים.

"בחודשים האחרונים יש 'אפקט טרמפ', משום ששוק ההון הפך לתנודתי מאוד בארה"ב, עם הרבה סיפורים שמעניינים את המשקיעים סביב מניית אנבידיה, ה־AI ועוד. כל פעם שיש ריצה בשווקים אחרי נושא מסוים, אנחנו רואים עניין גובר מצד המשקיעים בארץ".
בדומה לשוורץ רפאלי, גם גוריון מזהה השפעות של המלחמה: "היו הרבה צעירים בסדיר ובמילואים, שבזמן ההפוגה בקרבות דיברו ביניהם על כסף או נדל"ן. היו מילואימניקים ששירתו מאות ימים ביחד, וראינו חד משמעית גידול בפעילות שלהם. היו מקרים שהרס"פ (רב־סמל פלוגתי) ארגן גדוד שלם שהצטרף למסחר בניירות ערך".

"משקיעים צעירים הם ספקולנטים"

גורם במערכת הבנקאית סבור עם זאת, כי המגמה של שליטת הבנקים בתחום רחוקה מלהתהפך. לדבריו "משקיעים צעירים הם בדרך כלל ספקולנטים, שקיבלו את החינוך הפיננסי מהרשתות החברתיות. הבנקים עובדים בדרך כלל עם משקיעים מבוגרים יותר. עבור הצעירים - סכומי ההשקעה הם קטנים יותר, ולכן מחיר הטעות פחות דרמטי. ויש גם את ניסיון החיים, הם עוד לא נתקלו באירועים קשים בשווקים".

לדברי אותו גורם, הצעירים לרוב "פותחים חשבון אצל החש"בים (בתי ההשקעות - חברי בורסה שאינם בנקים) או אצל ברוקרים אחרים.

"הלקוחות האלה (הגדולים, ח"ש), רוצים שנעצור אותם מלעשות שטויות. לבנקים יש לקוחות עם תיקי השקעות משמעותיים שלרוב מחפשים שילוב של יחס אנושי (ייעוץ השקעות) ודיגיטלי".

עמלות הניהול בבנקים - פי 10 ויותר

בגין הפעולות הקשורות למסחר, גובים הגופים עמלות הנחלקות לשני סוגים: עמלת קנייה ומכירה, ודמי ניהול או דמי משמורת. באתר הבורסה יש מחשבון עמלות מסחר שממנו ניתן ללמוד על פערים גדולים בין הגופים השונים.

טווח העמלות העולה ממנו הוא רחב. כך בתיק ניירות ערך של 100 אלף שקל, דמי הניהול הנגבים כשיעור מהיקף התיק מדי רבעון נעים בין 0.011% ל־0.013% בבתי ההשקעות (אי.בי.אי טרייד, אקסלנס טרייד ומיטב טרייד), לעמלות גבוהות בהרבה, כאמור פי 10 ויותר, של 0.14% עד 0.58% בבנקים (בין בנק ירושלים לבנק מסד בהתאמה).

בעמלות עבור ביצוע פעולות קנייה ומכירה הפערים קטנים יותר. עלות פעולה בבתי ההשקעות תנוע בין 0.078% (אלטשולר שחם) ל־0.085% באי.בי.אי, כאשר הבינלאומי מעניק עמלה נמוכה יותר אף מאי.בי.אי (0.083%) והעמלה הגבוה ביותר על פעולה היא של בנק מסד (0.38%).