התפטרותו של פרופ' אמיר ברנע מתפקיד יו"ר מגדל ביטוח מגיעה לשולחן הרגולטור. אחרי שנודע כי ברנע מתכוון לסיים את תפקידו בחודש יוני הקרוב, וזאת בתום כהונה של כשנה ושבעה חודשים בלבד, ברשות שוק ההון מתכוונים לבדוק את ההתפטרות במסגרת הביקורת הנערכת לגבי הממשל התאגידי בחברת הביטוח. הביקורת, שעליה הודיעה הרשות במאי 2024, מצויה בשלבים מתקדמים, וצפויה כעת להתייחס גם למהלך האחרון של ברנע. כך נודע לגלובס.
● בלעדי | קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון ש', למרות שהבטיחה פי 4
● הקרקע נרכשה ע"י האב, אך נרשמה על הבן. למי היא שייכת?
הודעת ההתפטרות של ברנע מגיעה בהמשך לתחלופה גבוהה של יו"רים ומנכ"לים, המאפיינת את קבוצת מגדל מאז שנרכשה על ידי שלמה אליהו ב-2012 תמורת כ-3.5 מיליארד שקל. אליהו מחזיק ב-61% ממניות מגדל. ברנע הוא הבכיר ה-15 במספר העוזב את החברה במרוצת תקופה זו.
בין היתר, קדמו לברנע בתפקיד היו"ר האלוף (במיל.) יפתח רון-טל, מוטי רוזן, ניר גלעד, פרופ' עודד שריג ומפכ"ל המשטרה לשעבר, יוחנן דנינו. כמנכ"ל מגדל הספיקו לכהן בתקופה זו, בין השאר, שגיא יוגב, רן עוז, דורון ספיר, עופר אליהו ז"ל וענת לוין.
לתפקיד יו"ר מגדל אחזקות, החברה האם של מגדל ביטוח, מונה לאחרונה פרופ' רוני גמזו, לשעבר מנכ"ל איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות, אשר החליף בפקיד את חנן מלצר, לשעבר שופט בית המשפט העליון.
במהלך כהונתו במגדל נקלע מלצר לעימות עם רשות שוק ההון, אשר ביקשה לאסור עליו לשבת במשרדי מגדל ביטוח בפתח תקווה במטרה להפחית ממעורבותה של חברת האם בחברת הביטוח - אך נדחתה בסופו של דבר על ידי בית המשפט. רונן אגסי משמש כיום כמנכ"ל מגדל.
חלק מהבכירים שעזבו עד היום את תפקידם במגדל מתחו עם עזיבתם ביקורת חריפה על ההתנהלות בחברה. רון-טל, לדוגמא, כתב במכתב ההתפטרות שלו מתפקיד יו"ר מגדל בנובמבר 2022 כי "לצערי, ההתנהלות הקשורה במבנה הבעלות של החברות, וההתנהלות התאגידית (ממשל תאגידי) הנגזרת ממנה, הגבילו מאוד, ומגבילות גם כיום, את העצמאות התאגידית הנדרשת של הדירקטוריון וההנהלה, וכפועל יוצא מכך, את היכולת לפעול לייצובה של החברה וקידומה האסטרטגי והעסקי".
בדבריו אלה כיוון רון-טל, ככל הידוע, להתערבות הנמשכת מצד בעל השליטה באליהו בניהול היום-יומי של מגדל. בגלובס פורסם בעקבות התפטרותו של רון-טל כי התערבות היתר של אליהו בעבודת ההנהלה במגדל ידועה זה שנים.
עם זאת, הניסיון לתקוף זאת בבית המשפט לא צלח. במאי 2024 דחה בית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה נגזרת שהגיש פרופ' חיים לוי בסך כ-333 מיליון שקל בגין הנזק שנגרם, לכאורה, למגדל כתוצאה מהתערבות בעל השליטה.
במאי 2024 הודיעה, כאמור, רשות שוק ההון בראשות עמית גל על ביקורת שבכוונתה לערוך בנושא הממשל התאגידי במגדל - וביקורת זו אמורה לכלול כעת גם את התפטרותו של ברנע. עוד קודם לכן דרש גל מאליהו לצמצם את מעורבותו בניהולה של חברת הביטוח. קודמו של גל בתפקיד, משה ברקת, מתח כבר ב-2020 ביקורת על מעורבותו של אליהו בקבלת ההחלטות במגדל.
בשיחה שערך עם גלובס באוקטובר האחרון, לקראת מינויו של גמזו, הודה אליהו כי המיועד לתפקיד יו"ר מגדל אחזקות "הולך להיות יו"ר של חברה ריקה. מגדל אחזקות זו סתם חברה אם שאין בה תעסוקה, אין בה כלום. אין במגדל אחזקות למעלה כלום, חוץ ממגדל ביטוח למטה. מי ששולט בחברה למעלה זה אני. ואני בן 90 עוד מעט, ולא באמת מעניין אותי כלום".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.